ČD 278/2023   Středa 4. října 2023


Fenomén Jaroslav Foglar v Kulturním centru

Dějištěm akce se v pondělí 2 října stalo  Korzo Kulturního centra, tedy chodbička od bufetu za sálem, která se pro sešlost  zájemců na téma Jaroslav Foglar a jeho odkaz kupodivu velmi dobře hodila. Účastníci setkání měli možnost se osobně potkat se dvěma osobnostmi duchovního a literárního světa  - prof. Pavlem Hoškem, Ph.D. a PhDr. Tomášem Vučkou. Pavel Hošek je teologem a kazatelem Církve bratrské. Přenáší religionistiku na Evangelické teologické fakultě UK v Praze. Zabývá se mimo jiné vztahem teologie a kultury a religionistickým výkladem krásné literatury. Na setkání v Kulturním centru představil svoje pojetí Foglara, který dle něho není pouze literární osobností, ale především člověkem,. který chce prostřednictvím působení na mládež  vlastně měnit svět .
A právě "Foglarovky", obsahující příběhy, ve kterých v poměrně jednoduchém více méně "černobílém"  pojetí vždy zvítězí dobro nad zlem, se staly oblíbenou četbou.. Autor Jaroslav Foglar se také snažil, aby čtenáři co nejvíce převzali styl života nastíněný v jeho knihách. Na knihách je zajímavé to, jak dokázaly ovlivnit několik generací mládeže . Byly napsány v třicátých a čtyřicátých letech minulého století, ale vydávají se dodnes. Foglar se stal fenoménem možná i proto, že byl zakazován. Ještě dnes, když dnešní mládež již žije dlouho v úplně jiných podmínkách, než jsou popisovány např. v Rychlých šípech, se stále Foglar vydává a nachází ve fondech zejména školních knihoven  Pavel Hošek svou knihu – Evangelium podle Jaroslava Foglara - také osobně věnoval zájemcům a nebo i slíbil její zaslání.
Druhým protagonistou večera byl PhDr. Tomáš Vučka (*1977), literární vědec, který působí v Ústavu české literatury a literární vědy na Filozofické fakultě UK., Také on se  věnoval tématu "Fenomén Foglar",   prezentoval svou knihu meditací nad texty Jaroslava Foglara "Cesta za modrým světlem".
Setkání s uvedenými autory textů o Foglarovi  by se nemohlo uskutečnit bez PhDr. Blanky Kostřicové, Ph.D., která oba uvedené texty recenzovala a pozvala autory k nám do České Třebové. Na úvod večera přečetla své recenze obou knih. Z recenze vyplývá, že ačkoliv jsou obě foglarovské knižní studie jsou psány s fundovanou odbornou erudicí autorů, jde zároveň o texty čtenářsky velmi přístupné, které jistě mohou potěšit všechny příznivce Foglarova díla a zájemce o ně.
Během večera Jaroslav Foglar a jeho pojetí světa a výchovy mládeže mnohokrát promýšlelo a posuzovalo z více stran, vznikla i zajímavá diskuze. Českotřebovský deník na  večeru natočil videozáznam a připravuje z večera komentovaný výběr myšlenek a hodnocení, které mohou pomoci lépe pochopit Jaroslava Foglara jako autora i jako člověka, usilujícího o změny ve výchově nové generace. A ukazuje se, že mnoho z jeho myšlenek je aktuální i dnes   (mm)

Kontejnery u parnické školy podruhé a s pochvalou       

Ten první snímek je z 24. 9., ten druhý - uklizený je z dnešního dne ze 3. října. Autor snímků Milan Bělina uděluje všem, kteří pomohli uklidit řádnou pochvalu. Doufejme že to  takto v pořádku vydrží hodně dlouho.


Loučení s létem v MŠ U Koupaliště  

V pondělí 2. 10. jsme se v MŠ společně s dětmi a rodiči rozloučili s letním obdobím. A jak jinak, než pohádkově. V průběhu  „Cesty za pohádkou“ se plnila různá zadání, úkoly, které souvisely s pohádkovými postavami. Za vyřešení následovalo kouzelné razítko do hrací karty. Na závěr nechyběla již „tradiční“ ochutnávka školkových pomazánek, regionálního pečiva a nápojů pro všechny zúčastněné. Naši dětští pohádkáři dostaly pamětní list a  sladkou odměnu. Slunečné počasí nám přálo a my se těšíme na další společné setkání. Irena Brůnová, ředitelka MŠ

Beseda s mořeplavcem Rudou Krautschneiderem bude v Hradci Králové

Na čtvrtek 12. října od 19:00 račte dorazit do sklepení pivovaru Klenot. Chystáme totiž velezajímavou besedu a promítání s nejznámějším českým mořeplavcem Rudou Krautschneiderem.  

Základní školu Ruda opustil v  7. třídě a většinu života pracuje jako dřevorubec. Přesto napsal asi 15 knih, natočil řadu celovečerních dokumentů a vlastníma rukama postavil 10 velkých lodí .. V nich se plavil po všech mořích světa, navštívil každý kontinent a s plachetnicí obeplul Antarktidu. 

Po návratu z plavby kolem světa začal organizovat terapeutické plavby pro mládež z výchovných ústavů a pro lidi, kteří se léčí ze závislosti na drogách a alkoholu. „S problematickými lidmi vyplouvám záměrně za škaredého počasí. Moře si je srovná. Je to výborný učitel, protože nic neodpouští.“     

Dnes Ruda žije na vesnici v Orlických horách se svojí početnou rodinou. Přestože letos oslavil 80 let, stále nemá stání. Když zrovna není na moři, nebo nestaví loď, věnuje se psaní knih, pořádá kulturní setkání a organizuje akce pro děti z dětských domovů.  Přijďte na setkání s tímto vzácným člověkem, který si dokázal splnit své sny o dobrodružství.

Připomeňme si dřívější besedy s Rudou Krautscheiderem v Ekocentru v letech 2008  a 2011 (také s kapelou Ponny express), a navíc i besedu  ve Svinné. Také se konala na pozvání Ládi Krmely v únoru 2011. 


V Chrudimi se konal 50. ročník mistrovství České republiky v orbě

V sobotu 30. září byli diváci na pozemcích školního statku Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy svědky mistrovského klání oráčů. K vidění byla i historická zemědělská technika a koně. Návštěvníci zde také mohli ochutnat a zakoupit regionální potraviny.
Akce se za Pardubický kraj zúčastnil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil. „Je symbolické, že se jubilejní 50. ročník mistrovství České republiky v orbě konal právě tady u nás v Pardubickém kraji, kde bylo bratranci Veverkovými vynalezeno ruchadlo a odkud orba prakticky pochází. Ačkoliv máme v dnešní době v zemědělství množství moderních technologií, orba i nadále zůstává základem. A právě její kombinace s moderními technologiemi patří samozřejmě k odpovědnému způsobu obdělávání půdy. Letošní ročník znovu potvrdil, že máme i spoustu šikovných mladých oráčů, kteří v orbě dokáží konkurovat starším a zkušenějším. Jedná se mimo jiné o nadějný příslib do budoucna pro české zemědělství, protože právě pracovité a poctivé zemědělce náš stát potřebuje,“ uvedl radní Krčil.
Každá akce, která přispívá k propagaci a porozumění práce českých zemědělců u naší veřejnosti, je zvláště v současné době podle radního mimořádně důležitá a potřebná. „Rád bych proto poděkoval všem organizátorům akce, Společnosti pro orbu České republiky, městu Chrudimi, společnosti Agrovenkov, ale i Střední škole zemědělské, která poskytla pozemky, na nichž hospodaří. V neposlední řadě musím zmínit i regionální výrobce potravin, o jejichž výrobky měli návštěvníci během konání mistrovství velký zájem. Děkuji za jejich výbornou reprezentaci Pardubického kraje,“ doplnil radní Miroslav Krčil.
Pro tento ročník se přihlásilo 44 oráčů. Na zorání plochy měli tři hodiny. Kvalitu odvedené práce poté vyhodnocoval sbor rozhodčích na základě předem definovaných kritérií.


Dotace na pořízení zásahových pomůcek pro českotřebovské hasiče

Jedná se o účelovou dotaci Pardubického kraje na pořízení zásahové obuvi a zásahových rukavic a zásahových přileb s příslušenstvím. z dotačního programu Podpora jednotek SDH obcí Pardubického kraje na pořízení požární techniky a věcných prostředků požární ochrany na období 2021 - 2024. Dotace  se poskytuje do výše 70% ze skutečných celkových nákladů, pro Českou Třebovou se jedná o částku max. 64.500,- Kč. Dotace bude uhrazena po odsouhlasení předloženého písemného vyúčtování.  K dotaci je tedy třeba přidat v jiných prostředků dalších cca 28 tisíc korun. Pořízené osobní ochranné pracovní prostředky splňovat platné technické podmínky.

Nová fasáda na pardubické průmyslovce

Jednou z významných budov v centru Pardubic, která vznikla na základě návrhu architekta Ladislava Machoně, je dnešní objekt Střední průmyslové školy elektrotechnické a Vyšší odborné školy. Právě v těchto dnech zde finišují práce na zásadní rekonstrukci celého památkově chráněného objektu. Ty vyšly Pardubický kraj jako zřizovatele školy na 66 milionů korun.
„Vzhledem k tomu, že se jedná o památkově chráněnou budovu, která byla postavena před téměř sto lety, nemohli jsme řešit kompletní renovaci fasády, ale pouze některých částí. Stejně tak byl zateplen strop tělocvičny, obvodové zdi, podlaha půdy nebo střechy. Součástí bylo také zajištění odvlhčení, zateplení a výměna oken se žaluziemi. Díky tomu se konečně nebude prohánět vítr z netěsnících starých oken po chodbách a třídách. Došlo také k modernizaci střechy, okapů a hromosvodů. Celkové náklady činí 66 milionů korun, z toho jsme necelých 20 milionů korun získali z evropského Operačního programu Životní prostředí,“ sdělil náměstek hejtmana Roman Línek, který se zúčastnil kontrolního dne přímo na stavbě.
Pardubický kraj zde využil i zkušenosti z rekonstrukcí dalších památkově chráněných budov v centru Pardubic. „Nedávno jsme dokončili opravu jedné z budov Krajského úřadu Pardubického kraje na rohu náměstí Republiky a Jahnovy ulice postavené také podle návrhu Ladislava Machoně a významnou rekonstrukcí prošla také Střední průmyslová škola potravinářství a služeb, která byla postavená podle návrhu Karla Řepy jako Průmyslové muzeum. Víme díky tomu, jak je potřeba repasovat původní okna, nebo jak se dobrat k obkladovým dlaždicím v původním vzhledu,“ podotkl Roman Línek.
„Stavební práce na elektrotechnické průmyslovce probíhají po většinu doby během školní výuky. Snažili jsme se však, aby jejich hlavní a nejvíce omezující část byla řešena v průběhu letních prázdnin tak, aby pokud možno nebyl narušen chod školy. Pokud vše půjde podle představ, tak bychom v průběhu října měli mít všechny práce hotové,“ dodal radní Pardubického kraje pro školství Josef Kozel.

Venkovní žaluzie na ZŠ Habrmanova stále chybí

Týká se to budovy I. stupně. Dříve používané rolety byly odstraněny s tím, že bude náhrada - venkovní žaluzie. Jsou nutné, protože  slunce skutečně pere do okem a ve třídách znepříjemňuje život žákům i učitelům Zvláště nyní, kdy již slunce nevystoupí na obloze. tak vysoko. Žaluzie měl být  namontovány do konce prázdnin, nepodařilo se, nebyl dostatek dílů - motorků pro jejich sestavení.  Podle dodatku ke smlouvě se vše mělo zajistit do konce měsíce září. Stížnost na chybějící žaluzie se ukázala jako nepravdivá -  žaluzie už pomáhají. Smlouva tak byla splněna.