ČD 279/2023   středa 4. října 2023


Zuška a Šlapeto hrály seniorům k svátku 

Je to už tradice.  Českotřebovská organizace Senioři ČR  pořádá každoročně v úzké spolupráci s městem Česká Třebová oslavu Dne seniorů ten připadá na 1., října, oslava se tedy uskutečnila 3. října těsně po termínu. Měla tradiční průběh.  První číst oslavy se konala ve velkém sále Kulturního centra. Po přívítání, na kterém se podílela předsedkyně organizace M. Kroftová  a místostarostky Zuzana Nejedlá & Petra Válková byli ocenění kyticí květin nejaktivnější funkcionáři  místní organizace . Pak nastoupila zuška a bylo to přesně tak, jak uvedla ředitelka školy Jarmila Holcová - žáci a učitelé základní umělecké školy přidali všem přítomným v sále další kytici složenou z  vystoupení žáků hudebního a literárně dramatického oboru školy. A navzdory tomu že termín akce byl těsně po prázdninách a školní práce se teprve rozvíjí  a navzdory tomu, že pozvání k účasti dostala škola vlastně jen týden před vystoupením.  Byl to další  důkaz toho, že  práce školy má vysokou úroveň.  
Druhá část oslavy se pak konala v malém sále Kulturního centra, Pro přítomné připravila organizace malé občerstvení a další dávku zábavy tentokrát  v podobě vystoupení českotřebovského Jabkancového Šlapeta. Z akce uvádím výběr z pořízených fotografií a přidáme k tomu krátkou videoreportáž  Českotřebovského deníku.
 

 

Další snímky jsou z pokračování tradiční oslavy Dne seniorů v malém sále Kulturního centra. 


Den seniorů je svátkem pro stále větší podíl občanů našeho města. Je tedy správné, že mu vedení města věnuje svou pozornost. Nicméně lze slyšet také ohlasy, které uvádí, že ne všichni senioři jsou členy organizace Senioři České republiky a že zůstává poměrně velký počet zvláště osamělých a tedy sociálně izolovaných občanů staršího věku mimo městské společenské dění.  Jeden o druhém se dozví snad jen z informace o kulatých narozenínách v Českotřebovském zpravodaji  a potom nakonec z oznámení ve skříňkách pohřební služby.
Pokud se na organizaci oslavy z velké části město, stálo by za úvahu otevřít  prostor na oslavě pro všechny, např. organizováním nějakého (městem dotovaného)  koncertu či vystoupení významné osobnosti pro seniory, byť s nějakým symbolickým vstupným, ale prostě pořádáním akce pro všechny např. 65+. Nebyla by to pak  takto vlastně městem podporovaná firemní oslava spolku Senioři ČR, byť podpora spočívá jen v poskytnutí prostor v Kulturním centru zdarma a předání květin. Pokud se ovšem město podílelo i na financování občerstvení není to dobře.
Otevřené koncerty či akce pro seniory se pořádají  v řadě měst našeho kraje a je tedy možné čerpat ze zkušeností jiných. (mm)