ČD 280/2023   Čtvrtek 5. října 2023


     Nová videa Českotřebovského deníku    


1. HOKEJBALOVÁ LIGA
Kometa Polička hrála v České Třebové o víkendu a počínala si sebevědomě. Domácí Lokomotivě dokázala nasázet za dvě třetiny sedm gólů, potom už nic. věřme, že současný smutný začátek prvoligové sezóny skončil, že si Lokomotiva vybrala svou nováčkovskou daň a výsledky se začnou postupně obracet. Českotřebovský deník zatím natočil všechny domácí zápasy v nové podzimní  sezóně. I když z nich velká radost není, tak můžeme porovnávat, zda se hra týmu zlepšuje či nikoliv:

SENIOŘI OSLAVILI SVÁTEK TRADIČNĚ V KULTURNÍM CENTRU.

Komentář a fotoreportáž z letošní oslavy najdete ZDE v ČD 279/2023. Pro porovnání přidáváme videa natočená Českotřebovským deník v loňském roce 2022 a předloňském roce 2021. Osobně si nejvíc cením vystoupení Tanečního orchestru ZŠ v roce 2021, neboť nacvičit orchestrální souhru za pouhých pár týdnů po prázdninách byl opravdu husarský kousek....

 Česká televize natáčela v Kozlově "Příběhy starých hospod"


V sobotu 30. září se v Kozlově konala taková zprvu utajovaná akce, kterou si přes paní Renatu Sodomkovou zorganizovala televize sama. Natáčel se zde jeden z dílů seriálu o starých hospodách “Příběhy starých hospod“ v režii herce Jakuba Wehrenberga. Průvodcem byl herec Josef Polášek. Hospoda byla zcela zaplněná a atmosféra byla umocněná vystoupením harmonikáře za doprovodu houslí a rytmiky. Asi šestičlenný štáb České televize nejprve natočil rozhovory s chalupářem p. Filipem Chudobou, s Jaroslavem Pakostou (předsedou osadního výboru) a s p. Ladislavem Sitařem, který je synem posledního majitele hospody před jejím prodáním MNV Kozlov v r. 1972. Je v 90 letech velmi vitální a jeho poutavé vyprávění z dob, kdy hospodu provozoval jeho děda a potom i otec, všechny zaujalo. Českotřebovský deník získal z natáčení několik obrázků....

Také sociální podniky potřebují budovat svou značku

Pardubický kraj ve spolupráci s Pardubickým podnikatelským inkubátorem a agenturou CzechInvest připravili na letošní podzim sérii workshopů pro sociální podniky působící v Pardubickém kraji.
„O vzdělávání ze strany sociálních podniků je dlouhodobě velká poptávka. Proto jsme se rozhodli pokračovat v podpoře vzdělávání, které umožňuje sociálním podnikům lépe reagovat na trh a jeho vývoj. Ve spolupráci s našimi partnery jsme připravili podzimní vzdělávací blok k oblasti marketingu, budování vlastní značky, udržení stávajících a přilákání nových zákazníků,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Vzdělávání se konají jak v Pardubicích v P-PINKu, tak také v nově otevřeném zázemí podnikatelského inkubátoru v České Třebové v tzv. ČT-PINKu. „Máme radost, že můžeme v našich nově vznikajících prostorách hostit jednu z prvních významných akcí na podporu podnikání ve východní části Pardubického kraje. PPINK vnímá sociální podniky jako velmi důležitou součást zdejšího podnikatelského ekosystému a těší nás, že můžeme přispět s vlastním know-how a pomoci tím zlepšit výsledky podnikání těchto firem,“ konstatoval Jiří Janků, ředitel P-PINK.
Vzdělávání se uskuteční ještě ve třech dalších termínech, v Pardubicích 17. října a 9. listopadu a v České Třebové 2. listopadu. „Sociální podnikání podporujeme systematicky již několik let, v minulosti jsme společně s Pardubickým krajem realizovali Akademii sociálního podnikání, o kterou byl velký zájem. Těší nás, že Pardubický kraj oslovil pro spolupráci na další návazné vzdělávací aktivitě opět CzechInvest, pro který je podpora sociálního podnikání důležitou součástí vlastních aktivit,“ řekl Tomáš Vlasák, ředitel pardubické pobočky CzechInvestu.


TA BOŽENA ! - zajímavá přednáška v Litomyšli

Přijměte srdečné pozvání na přednášku Mgr. Martiny Zuzaňákové s názvem 60′ Ta Božena!, která se koná ve čtvrtek 12. října od 17.30 v domě U Rytířů. Přeneste se společně s námi do období Biedermeieru a nechte se okouzlit elegantní a zároveň střídmou a praktickou módou z doby Boženy Němcové, kdy siluetu dámských šatů určoval kontrast štíhlého pasu a oblé linie