ČD 281/2023   Pátek 6. října 2023


Od zítřka do neděle je v ekocentru tradiční výstava hub, večer přednáška 

Hub je letos v přírodě v okolních lesích a loukách velmi málo, tak bídnou sezónu jsme v konci září a na začátku října dlouho neměli, říká mykolog Martin Mička. Nicměně materiál pro výstavu obstaral, neboť prostě ví kam pro houby chodit. A tak dnes již byl vc ekocentru v plné permanenci, výstavní expozice bude otevřena již v pátek ráno v 8 hodin do večera a také v dalších dnech v sobotu a v neděli. Uvádím ukázku toho ,co jsem nafotil při přípravě výstavy dnes ve čtvrtek odpoledne:

Aktuality z města:

Nemyslím tím aktuality z radnice, ale uvádím to co se ve městě mění, ať již k lepšímu nebo k horšímu.
Začalo bourání dílenské části bývalé Svářečské školy ve Slovanské ulici. Začalo se vlastně již ve středu, dnes ve čtvrtek práce pokročily, výsledek podvečer je vidět na fotografiích.  Akci budeme sledovat, změní vzhled centra města.
Na posledním snímku pak ukazuji obrázek toho, co vidí občan na sídlišti, jde-li "se smetím", neboli přeplněné kontrejnery na komunální odpad, který se nyní odváží jen jednou za 14 dní. Prostě to nemůže stačit. Máme-li žít v hygienicky nezávadném prostředí, je třeba tomu přizpůsobit také frekvenci odvozu odpadu. Nyní to vypadá, jako by byla ve města stávka ve společnosti, která likvidaci odpadu zajišťuje. Ve čtvrtích rodinných domků se dokázali se vším vyrovnat dobře, na sídlištích to prostě nefunguje. Současný způsob "výchovy" občanů k pořádku mě však připadá ovšem zvláštní.  (mm)

Uzavřená Hřbitovní ulice a Zámostí

Jde o akci plynařů, která má vyřešit problémy distribuce plynu v této lokalitě včetně úprav přípojek. Neobešlo se to bez narušení a uzavření komunikace. Nic proti tomu, ale zdá se mi, že práce jdou velmi pomalu a uzavírka trvá hodně dlouho. Přitom si uvědomujeme, jak moc jsou nyní uzavřené komunikace potřeba a to  čeká se na rekonstrukci  jak Hřbitovní ulice, tak Zámostí, kde proběhne kabelizace NN a rekonstrukce chodníku a veřejného osvětlení. Hřbitovní ulice pak má být obousměrná. Až na to (někdy) přijde řada, tak to bude podobně a jistě ještě déle.  Myslím totiž, že by se dalo zařídit, aby byl na dokončení akce  určen kratší termín, aby firmy musely posílit partu, která akci zajišťuje. Jinak mají občané problémy zbytečně dlouho. Je jasné, že to bez nějakých omezení nejde, ale někdy se i malé věci vlečou celou věčnost. Podobně to bylo v Kubelkově ulici. Úřad, který povolení vydává, by měl na občany více myslet. (mm)

Pozůstatek stavby Podbranská ulice  - Je to chodník nebo zelený pás?

Je to úsek mezi  Lidickou ulicí a Šmajzrovou lípou v Podbranské ulici. Do rekonstrukce Podbranské ulice zde býval vydlážděný a uklizený chodník.
Podbranská ulice  jako komunikace III. třídy patřila kraji, dokonce včetně chodníků, které nebyly zvlášť vyčleněny. To se nyní při rekonstrukci mostu a Podbranské ulice změnilo, upravilo, drobné majetkové problémy byly vyřešeny. Ovšem úsek, který ukazuji na fotografiích nějak ze systému vypadl. Podle toho co je jinde patří městu, které se však nijak nestará. Jistě musel být vyřešen v rámci rekonstrukce, na to byl připraven detailní projekt.  Nezbývá, než se zeptat co bude  s touto lokalitou dál,  jaké je určení tohoto úseku, zda se bude jenom sekat nebo bude také někdy vydlážděn tak, jako to bylo dřív... Nyní to je velká ostuda! (mm)
Nebezpečné schodiště u Kulturního centra v Nádražní ulici

Stav, který ukazuji na fotografii,  je zde obdobně špatný již delší dobu. Schodiště mezi parkovištěm na tzv. "Hrdličáku" a Nádražní ulicí je používané často např. návštěvníky Kulturního centra a také večer při horším osvětlení. Volné nebo i chybějící betonové díly schodiště mohou být příčinou nepříjemných úrazů, zvláště při námraze nebo v zimě. Myslím tedy, že požadavek na jeho úpravu je  na místě. Oprava by se neměla odkládat. (mm)


Ve středu 4. října uvedla Česká televize na programu ČT ART  nový dokument o Mistru Maxu Švabinském, který již měli českotřebovští a Kozlovští obdivovatelé tohoto geniálního malíře shlédnout v červnu v rámci akce Muzea "Fenomén Švabinský" v předpremiéře v sále kozlovské hospůdky U Sitařů. (Reportáž o akci máme na videu ZDE)
Je to 52 minut dlouhý film, na jehož pořízení také spolupracovalo českotřebovské Městské muzeum a ukazuje řadu pohledů a také filmových záběrů na Mistra Švabinského, které nebyly tak známy. Ve filmu také vystupují osobnosti , které mají vztah ke Kozlovu a rodině Vejrychově. Podnětem k natočení filmu bylo zářijové 150. výročí narození Maxe Švabinského. Film lze shlédnout na webu čt24.cz a doporučuji tomu věnovat čas a seznámit se s jiným pohledem na Švabinského, než na který jsme byli zatím možná zvyklí.
Odkaz na video je  zde: Slasti a hořkosti mistra Švabinského - iVysílání | Česká televize (ceskatelevize.cz)
Úvod k film od autorů:
Říká se tomu dar od pánaboha – Max Švabinský už jako malé dítě skvěle kreslil a maloval tak, jako jiný dýchá. Okolní svět k němu promlouval jako exploze fascinujících barev a tvarů. Neodolal nutkání, že všechno to úžasné, co jej obklopuje, je třeba dostat na papír. Ale stát se už v mládí všeobecně uznávaným umělcem a zůstat jím až do konce dlouhého života, to se poštěstí málokomu. Max toho dosáhl neuvěřitelnou pracovitostí, odříkáním a vášnivým zaujetím pro tvorbu. Možná proto se mohl zdát sebestředným člověkem, který neváhá svému umění obětovat život svůj i životy svých blízkých bez ohledu na ztráty.
Režie: Michael Kaboš. Scénář: Martin Červenka, Michael Kaboš.

 

Nová naděje pro dálnici D35 u Litomyšle

Ve středu 4. října se v pardubické centrále Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uskutečnilo jednání o budoucnosti výstavby dálnice D35 u Litomyšle. Schůzky se zúčastnili představitelé ŘSD, Pardubického kraje a Českého svazu ochránců přírody Šumperk (ČSOP), který podal rozklad proti stavebnímu povolení na dva úseky dálnice D35 v našem regionu.
Námitky ochránců přírody se týkají konkrétně úseků Litomyšl - Janov a Opatovec - Staré Město, v rozkladu upozorňují například na problematické kácení dřevin či fungování ekologického dozoru. Podle ohlasů účastníků by se na základě středeční schůzky mohlo podařit zpoždění výstavby dálnice D35 odblokovat. „Jednání bylo velice konstruktivní a hledali jsme cestu ke kompromisu, aby nedošlo ke zdržení přípravy stavby a zároveň byly naplněny veškeré připomínky ČSOP Šumperk. Dospěli jsme k závěru, že takové řešení je teoreticky možné a ŘSD navrhne memorandum s jasně definovanými podmínkami,“ okomentoval vyjednávání ředitel ŘSD Radek Mátl.
Za Pardubický kraj se schůzky zúčastnil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš, i podle něj situace vypadá nadějně. „Výstavba dálnice se bytostně dotýká nejenom Litomyšle, ale celého našeho regionu, proto jsem s ředitelem Mátlem v úzkém kontaktu a společně jsme koordinovali náš postup. Jednání s ochránci přírody bylo výsledkem několika týdnů snahy a jsem rád, že jsme mohli zasednout u kulatého stolu a vše si vyříkat. Z jednání jasně vyplynulo, že ČSOP Šumperk má konstruktivní připomínky a ŘSD je hodlá akceptovat. Nejde tedy o házení klacků pod nohy, ale o námitky, které dávají smysl. Jen se musí vše řádně zprocesovat tak, aby se mohlo pokračovat v přípravě stavby D35. Odcházel jsem z jednání s pocitem, že nám všem jde o stejnou věc – postavit dálnici a v maximální míře ochránit přírodu kolem ní,“ dodává náměstek Michal Kortyš. Více informací k výstavbě dálnice D35 v našem kraji najdete na https://www.rsd.cz/

40 let od úmrtí Jaroslava HOSNEDLA (4.2. 1925 – 2.10. 1983)


Dětství prožil ve Velkém Boru u Horažďovic, gymnázium vystudoval ve Strakonicích a Filozofickou fakultu na UK v Praze. Po studiích začal učit na pedagogické škole v Pardubicích, do České Třebové přišel za zaměstnáním v roce 1953. Učil zde na Gymnáziu a později na Střední průmyslové škole železniční. Jeho velkým koníčkem byla poezie a divadlo. V místním divadelním spolku Hýbl působil ve funkci režiséra a dramaturga, byl také divadelním lektorem, recenzentem a kritikem. Pro divadlo dokázal získat řadu mladých českotřebovských talentů Básně nejen rád četl, ale i psal. A úspěšně. Na počátku 60 tých let svou básnickou sbírkou zvítězil v soutěži, kterou vyhlásil odbor kultury ONV v Ústí nad Orlicí. Nezanedbatelná byla i jeho práce vedoucího rozhlasového kroužku, který zajišťoval vysílání ze studia rozhlasu po drátě v České Třebové a spoluredaktora časopisu Hlas Osvětové besedy, který vycházel v našem městě v letech 1955 až 1958. V době normalizace byl označen za představitele pravicového oportunismu na ústeckém okrese a jeho osud byl zpečetěn. Ještě krátce učil na SPŠŽ a na Gymnáziu v Lanškrouně. Na konci prázdnin roku 1971 dostal propouštěcí dekret. Žádný podnik ho nesměl zaměstnat na pracovišti, kde by byl ve styku s lidmi. Nakonec nastoupil jako expedient v n.p. Strojtex v České Třebové. Později zde pracoval i jako knihovník a archivář. (Jan Skalický)


15 let od úmrtí Jana ŠKEŘÍKA (30.7. 1925 – 30.9. 2008),


Narodil se v Českých Heřmanicích. V místě rodiště absolvoval obecnou školu a ve Sloupnici  školu měšťanskou. Následovala Průmyslová škola stavební v Hradci Králové. Do našeho města se přistěhoval v roce 1952, aby se podílel na stavbě VČE, kasáren, teplárny na Parníku, drážní polikliniky a celé řady bytovek. Maloval od studentských let. Pro velké zaneprázdnění asi ve třiceti letech s malováním skončil. Ke své lásce – barvám a štětcům se vrátil s odchodem do důchodu. Jan Škeřík svá díla představil na 16 společných a 3 samostatných výstavách. Byl i výborným muzikantem. Hrál velice dobře na klarinet a mnoho let působil i jako kapelník (taneční orchestr Armaturky, českotřebovská železničářská dechovka). Kromě těchto velkých „ koníčků“ měl zásluhy i na společenském životě města. Několik let byl pokladníkem bývalého Autoklubu Česká Třebová a podílel se na pořádání terénních závodů „ Motocyklem po lyžařských steskách“, byl členem stavební komise tehdejšího Měst.NV, předsedou organizace chatařů a členem kulturní komise ZK železničářů. Zemřel ve věku třiaosmdesáti let a je pochován na hřbitově v Morašicích.


Senioři slavili svůj svátek s Pardubickým krajem v Paláci Pardubice

V pondělí 2. října 2023 zaplnily stovky seniorů prostory Paláce Pardubice. Obchodní centrum hostilo další ročník oblíbené akce Svátek seniorů.
Pardubický kraj ve spolupráci se Senior Pasy, které poskytují seniorům řadu zajímavých slev a výhod, připravil seniorům z celého kraje odpoledne plné hudby a dobré nálady.  Návštěvníci, kteří na akci přijeli ze všech koutů Pardubického kraje, vytvořili skvělou atmosféru a užili si bohatý program. Na začátku akce je přivítal radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola: „Pardubický kraj každoročně podporuje aktivity pro seniory. Víme, že setkávání a společné trávení volného času dobře působí nejen na duši, ale i na celkový zdravotní stav. Kromě toho myslíme i na ty, kteří už aktivní být nemohou a potřebují terénní péči, aby mohli zůstat ve svém domácím prostředí. Dostupnost těchto služeb je jednou z priorit Pardubického kraje,“ dodal Pavel Šotola.
Následně si mohli senioři poslechnout písničky zpěváka, textaře a skladatele Josefa Sochora. O dobrou náladu se postaral muzikálový zpěvák Bohuš Matuš, který seniory prostřednictvím známých písní vrátil do mladých let.

Dvanáctihodinové služby nemocnice limitují 

Setkání ředitelů krajem zřizovaných organizací v oblasti zdravotnictví svolala k řešení aktuálních problémů náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaela Matoušková. Hlavním tématem bylo další fungování nemocnic a organizací s ohledem na novelu Zákoníku práce, která neumožňuje služby delší než 12 hodin.
„Shodli jsme se na tom, že naše organizace přesto, že byla novela Zákoníku práce schválena ve velmi krátkém čase, budou dělat vše pro to, aby nedošlo k omezení poskytované zdravotní péče pro obyvatele Pardubického kraje. Nebude to však nejlehčí úkol, neboť legislativa zamezuje našim zaměstnancům pracovat déle než 12 hodin. Dosud se lékařům plánovaly služby tak, aby výkon jejich práce mohl být delší než 12 hodin. To však již Zákoník práce neumožňuje a v zařízeních s 24hodinovým provozem je velmi složité udržet rozdělení směn se stejným počtem lékařů tak, abychom mohli plně vyhovět zmiňované novele. Limitujícím je jak rozsah poskytovaných výkonů, které rozhodně nemohou být navýšeny, což by pomohlo v ekonomické oblasti, tak i nedostatek lékařského personálu. Řešením by byla možnost výkonů služby na 24 hodin,“ uvedla Michaela Matoušková.
Druhým  neméně důležitým projednávaným bodem bylo zavedení terénní zdravotní péče včetně paliativní, a to především na západě kraje, kde tato služba chybí. „Naším cílem tedy bude zavedení této nové služby, kdy budeme schopni poskytovat zdravotní péči v místě bydliště našich pacientů. Reagujeme tak na stárnoucí obyvatelstvo a ty pacienty, kteří v závěru svého života preferují setrvání v domácím prostředí,“ sdělila náměstkyně Matoušková.