ČD 283/2023   Neděle 8. října 2023


Podzimní trhy na Starém náměstí na velkou pochvalu 

Prakticky vše co bylo plánováno, se vydařilo. Pěkné počasí, velká nabídka prodávajících velká návštěva zvědavých Třebováků, dobře vybrané soubory a skupiny, které hrály jinak dopoledne, tak odpoledne. Součástí a vhodným doplněním akce  na Starém náměstí byla zajímavá dílnička ve foyeru městského muzea, kde se celé rodinné týmy mohly seznámit např. s přípravou ozdob a figurek z šustí. Lektorkou byla paní Alena Tschöpová z Letohradu, která je nositelkou tradice Pardubického kraje.   Fotografií máme hodně, také videa, je to ve zvláštním souboru ZDE.

Sportovní víkend přinesl nové výsledky, zahájila sezóna basketbalu

Starší žáci U15 hráli své první zápasy doma v hale Skalka a byli 100% úspěšní. Hrají jednak nadregionální ligu a současně také Východočeský pohár. proto se střetli s BK Skuteč ve dvou zápasech. V prvním, který se počítal jako ligový vyhráli  přesvědčivě 65: 39, druhý pohárový zápas potom v poměru 44:39. Body do obou soutěží zůstaly doma. Potvrdili tak dobrou přípravu z letního soustředění i tréninkovou píli. zajímavostí nové sezóny je to, že přes nainstalovanou aplikaci lze sledovat průběh zápasu přímo on-line do všech podrobností a statistik. Prostě proto, že zápis se nyní řeší pomocí tabletů on-line . To je velký pokrok proti dřívější situaci, kdy se na papíře pořízený zápis musel přepisovat dodatečně, často se zpožděním do elektronické podoby a mohly vznikat tak třeba nezaviněné chyby. Ze zápasu U15 máme fotografie.

Také juniorské týmy SKB vyhrály

V kategorii U19 hrála odpoledne v hale Skalka také děvčata - juniorky. V nadregionální lize hostily Varnsdorf. Po dobrém výkon vyhrály s převahou 81:39 a také zde získaly první podzimní body. Stejně dobře se dařilo juniorům. Hráli v Holicích, také v nadregionální lize a body si po výhře 62:86  odvezli k nám domů do Třebové.  Tím napravili prohru, kterou utrpěli v úvodním kole  před 14 dny v zápase s BK Rychnov nad Kněžnou, když 23/9 prohráli 45:75. Soupeře ve své ligové skupině lehké nemají...

Krajská fotbalová 1.B třída

V 10. kole hrál B tým Fotbalového klubu vyhrálo v Jehnědí 1 : 3, když ještě v poločase prohrávali 1 : 0. Vítězství pak strhli na svou stranu díky dvěma brankám Barbořáka v 56. a 64. minutě, k tomu ještě přidal další branku v 62. minutě Vojtěch Langer.  Ve stejné soutěži hraje také Semanín, který doma porazil Březovou nad Svitavou 4 : 3

Zahájily volejbalové soutěže: Ženy Sokola Česká Třebová vyhrály v Praze

První dvojkolo zavedl ženy Sokola Geodézie Česká Třebová do Prahy - Střešovic. Hned první dopolední zápas skončil přesvědčivě pro českotřebovský Sokol tedy 0 : 3, v druhém zápase byl pětisetový mač, ze kterého nakonec vyšly jako vítězky Českotřebovačky. gratulujeme.  Příští kolo se hraje u nás doma, přijede další pražský tým Bohemians.  Mužský volejbal se hraje v České Třebové na krajské úrovni. začátek krajského přeboru je až 21. října. hraje zde opět SK Rybník a Sokol Česká Třebová II.

Oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy v Dolní Lipce

Vydařená oslava, která byla prakticky celá v režii Pardubického kraje. Díky Pardubickému kraji měly oslavy tak velký rozměr zasáhly široký region. Na malém nádraží v Dolní Lipce bylo neuvěřitelné množství lidí na poměrně malé ploše. bylo co obdivovat. K celé oslavě se vrátíme podrobněji, neboť Českotřebovský deník zde  byla na vyjížďce a ledoval parní soupravu z České Třebové přes její zastávky v Ústí nad Orlicí, Letohrad až do Dolní Lipky, aby zde natočil většinu dění. Po zpracování materiálu  tak vznikne další vydání "Toulavého deníku" tentokrát se železniční tématikou.
Z dnešního dění zatím jen dvě fotografie, na který představujeme jednak vlakovou soupravu taženou dvěma parními lokomotivami na nádraží v Letohradě, tak potom při příjezdu do Dolní Lipky. Nad záměrem vybudovat budoucí železniční expozici právě zde v Dolní Lipce mnoho lidí na oslavách kroutilo hlavou a nabízelo vhodnější lokality, mezi kterými nechyběla Choceň nebo i  Česká Třebová. Centrum oslav v Dolní Lipce ovšem mělo svoje zdůvodnění, Budování železniční historické expozice má smysl jen ve spojení na polskou železnici.  Jinak máme v našem kraji lokality spjaté se železnicí samozřejmě mnohem více a větší, než je Dolní Lipka... (mm)

Památný den sokolstva - "Akci Sokol" zahájilo gestapo před 82 lety 

Také Sokol Česká Třebová uctí památku sokolských obětí položením květin

Již od roku 2019 je 8. říjen připomínán jako Památný den sokolstva a je tak zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. V letošním roce si připomínáme 82 let ode dne, kdy gestapo v rámci „Akce Sokol“ zatklo přes 1 500 sokolských činovníků. Stejně jako v předchozích letech na jejich počest vlaje na Krajském úřadě Pardubického kraje sokolská vlajka. Tu s hejtmanem Martinem Netolickým vztyčila tajemnice Sokolské župy Východočeské – Pippichovy a krajská zastupitelka Lenka Pařízková za přítomnosti členů župy. Vlajka bude na úřadě umístěna až do pondělního rána.
„Po nástupu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1941 proběhla akce Sokol, při které došlo k zatčení 1 500 činovníků Sokola, tedy lidí, kteří zastávali ideály a demokratické principy první republiky. Drtivá většin z nich za svou statečnost zaplatila cenu nejvyšší. K první vlně zatýkání došlo 8. října, z toho důvodu si připomínáme Den sokolstva a jejich památku. Podle mého názoru je potřeba připomínat podobné události, osudy a hodnoty, které naši předci zastávali. Proto spolu se Sokolskou župou Východočeskou – Pippichovou připomínáme každoročně právě tento den vyvěšením sokolské vlajky před krajským úřadem,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také zástupcům župy předal slavnostní vlajku Pardubického kraje, která bude využívána při mimořádných příležitostech.
„Předání krajského praporu naší župě bereme jako výraz poděkování i toho, že si kraj váží naší činnosti, která spočívá nejenom ve sportu pro všechny, především ve vedení mládeže ke sportu, ale i třeba v opravách a údržbě sokoloven, které velmi často fungují nejenom jako sportovní stánky, ale zvlášť na vesnicích i zároveň jako kulturní centra obcí. A bereme to i jako závazek, abychom v naší činnosti pokračovali a i svým způsobem Pardubický kraj reprezentovali,“ řekl starosta Sokolské župy Východočeské – Pippichovy Jindřich Kalous.
Kromě vyvěšení sokolské vlajky se k významnému dni pojí také řada dalších akcí. „Den sokolstva je pro nás velmi důležitý den. Těší nás, že se oslav účastní i nejmladší děti, protože pořádáme Večery sokolských světel. Při nich na různých místech České republiky vypouštíme na vodní hladiny lodičky se svíčkou za každého Sokola, který položil život pro naši vlast,“ řekla tajemnice župy Lenka Pařízková.

Náměstek hejtmana Roman Línek oslavil 60

V předvečer kulatých narozenin stávajícího náměstka hejtmana Roman Línek se konala oslava s jeho přáteli a spolupracovníky. Na ní se mimo jiné setkali čtyři z pěti hejtmanů Pardubický kraj.
Roman Línek (2000 - 2004), Ivo Toman (2008), Radko Martínek (2008 - 2012) Martin Netolický (2002 - dosud). Chyběl jen Michal Rabas, který v listopadu  2007, ještě v době svého mandátu, zemřel.
Velmi děkuji Romanovi za pozvání na příjemný večer. Přeji mu (stejně jako včera osobně) všechno nejlepší, pevné zdraví a množství elánu a energie do práce. Roman Línek je člověk, se kterým jsem vedl a vedu časté debaty. O řadě věcí hovoříme, diskutujeme a asi neřeknu tajemství, že na některé záležitosti máme odlišný názor. Zvláště pak v postojích na vybraná témata centrální politiky, což je logické a očekávatelné. Pokud jde ale o náš kraj a regionální politiku, tak vždycky dohodnutá věc po podání ruky platila. A to absolutně. To z mého pohledu bylo vždy nejdůležitější. Když se na něčem shodneme a plácneme si, pak už mají obě strany dohody postupovat v souladu. Jsem rád, že tomu tak v našem kraji je. Že si vzájemně nejdeme po krku, ale snažíme se každý podle svých možností pomáhat společné věci. Není to úplně obvyklé v jiných krajích, městech nebo obcích. I proto si naší spolupráce opravdu vážím. FB Martin Netolický

Blahopřání Romanu Línkovi k jubileu od Koalice pro Českou Třebovou

Blahopřání Romanu Línkovi k jeho jubileu zaslali také členové Koalice pro Českou Třebovou, MO KDU-ČSL. Roman Línek je ve vedení Pardubického kraje kontinuálně od jeho vzniku. Během této doby navštívil nesčetněkrát Českou Třebovou ať již oficiálně nebo neoficiálně, jednal o ožehavých tématech a obtížně řešitelných problémech, vždy nás vyslechl, podpořil, nezapomněl a přišel s návrhem řešení. Ceníme si jeho objektivní přístup a velký přehled o krajském dění, ze kterého je zřejmé, jaké akce jsou reálné a co je třeba udělat pro jejich splnění. Nedostávali jsme jen královské rady a nesplnitelné sliby, ale střízlivý odhad reálných možností, se kterým jsme mohli  a můžeme dále pracovat.  Ceníme si spolupráce s Romanem Línkem a ještě znovu a veřejně opakujeme naše přání stálého zdraví a úspěchů v práci i rodinném životě. Věříme v jeho další nasazení pro Pardubický kraj a tím tedy i pro Českou Třebovou.
Za členy Koalice pro Českou Třebovou Petr Skopal

Městské muzeum uspořádalo vycházku do Bezděkova 

Také pro druhou vycházku počasí přálo a přišel také dostatek zájemců o prohlídku Bezděkova.  Oba průvodci - ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská i Martin Šebela se ukázali jako znalci problematicky a lokality s neuvěřitelnou přesností.  Vždyť přece Martin Šebela bere Bezděkov jako místo svých klukovských hjer a o Bezděkovu napsal dokonce dvě knížky. Na vycházce prošli Bezděkovem od Kobylího dolu až k bývalému zahradnictví Tesařových a potom po přejítí Rambouskova mostu prošli po druhém břehu řeky až na Zámostí. Znovu je třeba akci pochválit. Nezůstane osamocená. Další měsíc bude listopad a to je nejlepší čas pro návštěvu čtvrti U Kostelíčka. zvláště když  se bude právě připravovat další z řady Jabkancových poutí a Martinu Šebelovi na toto téma právě vychází dlouho připravovaná publikace....


Konference projektu I-KAP II v Automatických mlýnech

Vzdělávací projektové dny a kroužky pro žáky i učitele, počítačové učebny nebo traktor. Téměř 2700 vzdělávacích pomůcek získaly střední školy v Pardubickém kraji díky evropskému projektu, který realizuje Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje. Přínosy projektu, zaměřeného na podporu přírodovědných, technických a řemeslných oborů, shrnula závěrečná konference v Automatických mlýnech.
V úterý 3. října 2023 se sešli zástupci středních škol Pardubického kraje na závěrečné konferenci projektu Implementace Krajského akčního plánu Pardubického kraje II v rámci klíčové aktivity 2 – Podpora polytechnického vzdělávání, s registračním číslem CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_078/0018321, kterou v budově Sila uspořádala Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje. Šlo o vůbec první konferenci, která se v nově otevřeném areálu Automatických mlýnů uskutečnila. Konference představuje završení mnohaměsíční práce jak ze strany vedení škol, tak pracovníků RRA PK. Ředitelka agentury Klára Štefančová proto v úvodu poděkovala všem přítomným za odvedenou práci. Výsledky projektu ocenil krajský radní a předseda Výkonné rady RRA PK Ladislav Valtr.
Cílem projektu bylo pomoci středním a základním školám výrazně zlepšit podmínky pro rozvoj polytechnických dovedností u studentů a žáků. Klíčem bylo vytvořit síť škol s podobným zaměřením a nastavení motivace ke vzájemné spolupráci. Pedagogové společně připravovali projektové dny a kroužky, rozvíjeli své znalosti a schopnosti a navzájem se podporovali. V rámci projektu bylo také pořízeno potřebné vybavení a modernizováno zázemí. Podařilo se tak zlepšit kvalitu výuky a nastavit nový směr vzdělávání v technicky zaměřených oborech.  Děkuji všem, kteří se na projektu podíleli a věřím ve společné pokračování podobného projektu i aktivit,“ řekl při zahájení konference Ladislav Valtr.
Střední školy byly v rámci projektu sdruženy do 9 skupin podle příbuznosti oborů, jako např. gastro, strojírenství nebo řemesla. Pro 48 zapojených škol se podařilo získat nové vybavení a modernizovat učebny chemie, biologie, fyziky i virtuální reality, učebny multioborové nebo multimediální. Vybavení bylo pořízeno dále do dílenských a výcvikových pracovišť. Byly nakoupeny soustruhy, traktor, svařovací zařízení, velkoformátová tiskárna, CNC stroje, multifunkční pánve, počítače, modely zvířat a další potřebné pomůcky.
Přínos projektu ale není jen materiální. Na zapojených školách došlo ke zvýšení zájmu žáků o řemesla a polytechnické obory i k prohloubení vztahů mezi školami.
V přednáškové části konference následně představili David Koppitz a Jan Mistrík vzdělávací centrum SFÉRA, které disponuje učebnami robotiky, grafiky nebo dílny na zpracování kovu a dřeva. Hana Štěpánová pak přiblížila vzdělávací činnost Pardubického podnikatelského inkubátoru P-PINK. Program setkání zpestřil také kvíz Pardubické společnosti Glitr, do kterého se zúčastnění zapojili pomocí mobilní aplikace. První část konference pak uzavřela video prezentace realizovaných projektů ze zapojených škol. Po obědě čekala na účastníky konference exkurze po prostorách Automatických mlýnů. Jako první se hostů ujal architekt a majitel Sila Lukáš Smetana, který poutavě představil historii atraktivní budovy mlýnů. Bohatý program pak uzavřela komentovaná prohlídka Sféry a Gočárovy galerie.

Seminář pro starosty z Moravskotřebovska a Českotřebovska 


Pardubický kraj uspořádal seminář pro starosty z Moravskotřebovska a Českotřebovska o chytrých řešeních v energetice, která mohou značně ulehčit napjatým obecním rozpočtům. Cílem setkání bylo přítomné seznámit s aktuálními trendy a provést zájemce celou cestou, která vede od prosté myšlenky „chceme ušetřit“, přes nutnou administrativu až po samotnou realizaci úsporných projektů.
Na akci konanou na konci září v prostorách městského úřadu v Moravské Třebové pozval starosty krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Jednalo se o další iniciativu, jak koncepčně pomoci obcím zejména z hospodářsky a sociálně ohrožených regionů. „Pojmy jako EPC, PPA, energetické audity či trvalá udržitelnost jsou pro mnoho starostů, a to nejenom z menších obcí, zatím věci, které považují za příliš komplikované, a tak se jim vyhýbají. Přitom se jedná jen o  postupy, pod kterými se schovává zdravý selský rozum při hospodaření s elektřinou, plynem a dalšími energiemi. Podvědomě se o to snažíme všichni u sebe doma – využíváme úsporné žárovky, netopíme při otevřených oknech, snažíme se krotit spotřebu, investujeme do zateplení a podobně. Protože víme, že takto investovaná koruna se nám časem vrátí. Při hospodaření obcí je jen potřeba myslet v širších souvislostech a vědět o tom, že se dají využít další nástroje, jako jsou dotace, komunitní spolupráce, sdružené investice a podobně. Právě to bylo cílem setkání v Moravské Třebové. Ukázat starostům, že se není čeho obávat, že jim v případě nejasností můžeme pomoci a je jen na nich, zda se pustí do úspor energií ve větším měřítku,“ popisuje důvod setkání radní Valtr.
Všechny důležité informace na jednom místě
Starostové se na semináři od odborníků dozvěděli užitečné principy, na které je potřeba brát ohled před samotnou realizací úsporných opatření. Kromě toho přítomní řešili, jaké lze využívat zdroje financování a diskutovali o fotovoltaice, větrných elektrárnách a příkladech dobré praxe. „Jednoznačným plusem bylo, že se na jednom místě sešli  zástupci samospráv s energetickými manažery a dalšími experty z poradenských firem, kteří poskytli své praktické zkušenosti nabyté z projektů, které už jsou hotové a fungují. Po nich si vzali slovo také zástupci dodavatelských firem podnikajících v energetice. Ti zase přítomným řekli svůj pohled na věc. Zástupci obcí tak získali potřebné informace z obou stran barikády'. Dozvěděli se, že to jde v praxi dělat, jak to ostatní radnice zvládají, že je pro to opora v zákonech, na koho se obrátit, odkud čerpat finance,“ dodává Ladislav Valtr.
Energetičtí manažeři mají pomáhat starostům přímo v terénu
Pardubický kraj rozpohyboval pilotní projekt, kterým chce obcím na Moravskotřebovsku a Českotřebovsku přímo v místě prostřednictvím energetických manažerů pomoci starostům s přípravou úsporných projektů. Po vyhodnocení této fáze pak v případě zájmu odborníci zapojení do platformy Parádního kraje pomohou samozřejmě i obcím v dalších částech Pardubického kraje. „Za organizátory akce jsme spokojeni účastí, zájem projevila naprostá většina starostů z Moravskotřebovska a přijeli také zástupci České Třebové. Je vidět, že téma energetiky a souvisejících úspor je tématem současnosti. Rád bych vyzdvihnul především příspěvek energetického manažera Krajského úřadu Pardubického kraje Milana Vicha, který starostům srozumitelně předal své letité zkušenosti,“ shrnuje za organizátory seminář Tomáš Krátký z Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. Zástupci obcí se díky setkání přesně dozvěděli, jak jdou jednotlivé kroky za sebou a že je vždy důležité začít vhodným nastavením procesů energetického managementu a souvisejícím auditem.
Parádní kraj® je oficiální značkou Pardubického kraje zastřešující všechny aktivity v oblasti regionálního rozvoje a inovací. Zaměřuje se na propojení podnikatelů, firem, výzkumníků, studentů i zástupců obcí v našem regionu. Společně tvoříme budoucnost Parádního Pardubického kraje. Přidejte se k nám! Pokud vás zajímají inovace, nové technologie, SMART řešení či například aktuální dotační programy na podporu regionálního rozvoje a podnikání, navštivte www.paradnikraj.cz, FB @paradnikraj nebo LinkedIn.