ČD 284/2023   Pondělí 9. října 2023


Videoaktualita Českotřebovského deníku je z Podzimních trhů

Video doplňuje fotoreportáž zveřejněnou již v sobotu večer tak, aby byla zveřejněna celková pozitivní nálada na náměstí na akci, která se skutečně podařila.  Ve videu jsou ukázky ze dvou vystoupení hudebních skupin. Z vystoupení dětského souboru bohužel video nemáme. Nahlédneme ovšem také na akci městského muzea, která akci na náměstí dobře doplňovala.  Byla to dílnička představující podzimní tradice. lektorkou byla Alena Tschöpová z Letohradu, jejíž práce zaměřená na tradiční řemesla  byla oceněna Pardubickým krajem titulem "nositelka tradice". V městskému muzeu měla dostatek přiležitostí naučit celé rodinné týmy s přípravou ozdob a figurek z šustí.

První vítězství hokejbalistů v I. lize.

Lokomotiva zajížděla k dalšímu ligovému zápasu až do Zlínského kraje, Nastoupila proti týmu HBC Malenovice a přivezla výhru 4 : 5 po prodloužení!
A bylo to určitě velmi nervózní, ale vydařilo se především díky vynikajícímu závěru zápasu. Začátek byl smolný, Lokomotiva prohrávala 1:0 již po deseti vteřinách hry!  A od 12. minuty to bylo již 2 : 0. Potom se hra vyrovnala a Nejlepší ze všeho byl závěr.
Ocenit by bylo třeba především Michala válka, který dal  v závěrečné třetí třetině zápasu 3 branky. To byla rozhodující iniciativa která nakonec Českotřebováky dovedla k vítězství Po 45 minutách hry byl stav nerozhodný 4 : 4 a to právě díky Michalu Válkovi, který vyrovnal 15 sekund před koncem základní části hry. Pak přišlo prodloužení a bylo pro Lokomotivu pokračováním tlaku ze závěrečné třetiny zápasu. Výsledkem byla ve 4. minutě prodloužení vítězná branka Škeříka. Velká gratulace, muselo to být opravdu náročné! Lokomotiva tak již má v ligové tabulce 3 získané body. 


Basketbal juniorek pokračoval vítězně i v neděli

SKB Česká Třebová - Válečnice Děčín 65:41. Utkání, ve kterém od začátku do konce českotřebovský tým vedl s dobrým rozdílem ve skóre a body tedy nakonec po právu zůstaly doma. Bylo to již utkání 3. kola nadregionální ligy. Druhé a třetí kolo se hrálo doma o tomto víkendu a českotřebovské juniorky si vylepšily reputaci. V 1. kole totiž v září prohrály v Kolíně a tak jsou nyní po třetím kole zatím se čtyřmi body na třetím místě osmičlenné tabulky. nejlepší je právě tým z Kolína.  další pokračování soutěže je naplánováno až na listopad, kde Českotřebovačky jedou postupně ke dvěma zápasům do západních Čech do Toužimi a do Sokolova.

Krajský fotbalový přebor: Lanškroun - Česká Třebová 2:2 (1:2)

Domácí dvakrát vedli v 1. i v 2. poločase, ale Českotřebováci vždy vyrovnali nejdříve v 31. minutě Jan Flídr z penalty a potom v 81. Zdeněk Vaňous.   Dělba bodů bude podle průběhu zápasu asi spravedlivá. V příštím kole hostí FK Česká Třebová 14. 10. doma Svitavy.  Po odehraných deseti kolech je FK Česká Třebová stále na 8. místě. Náš příští soupeř - Svitavy je na místě čtvrtém Tabulku vede Horní Ředice před Lanškrounem.

 

Kohouti -  Spartak Choceň 5:2 (čtvrté kolo krajské ligy)

Branky a nahrávky: 11. Ostřanský (Veverka, Drtina), 11. Fúzik (Pavlovský, Plášek), 12. Rozlílek (Vašíček, Semorád), 37. Pavlovský (Martinec, Hradil), 47. Plášek (Martinec, Pavlovský) – 8. Novák (Pilař, Novotný), 36. Prachař

HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, Z. Hradil, J. Koutecký, V. Leder — J. Stolín, M. Ostřanský, M. Pavlovský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Fúzik, T. Prachař, J. Vaňo

HC Spartak Choceň: J. Valenta (T. Jansa) — T. Novotný, J. Knytl, M. Novák, M. Kalous — J. Polák, M. Adámek, J. Novotný, M. Pulpán, J. Krejza, P. Prachař, J. Svatoš, D. Farkas, M. Pilař, M. Lichtág

Rozhodčí: Josef Vrba — Martin Kalus, David Kolář Diváci: 387


Okolí Třebovky u Domova důchodců je zanedbané, zpustošené

Má to být pěkné klidné místo pro procházky obyvatel domova pro seniory. Zahrada zde chybí, prostor před budovou je na přímém slunci a parkují zde osobní auta.  Tak proč nezajít je Třebovce. Jenže to moc nejde... Nejlépe to posoudíme podle fotografie. Díky vzorně vedenému archivu vojtěšky Vohralíkové máme možnost porovnat původní stav jezu na Třebovce v březnu 2019, kdy se začínalo s kácení veškerého prostoru kolem řeky. Po  několikaletém období stavby je ovšem situace také dosti neutěšená, koryto Třebovky patří Povodí Labe a nijak se neudržuje. A prostor kolem řeky má být dle zvěstí brzo staveništěm. Podobně tomu je přece na Zámostí, kde jsou rozsáhlé naplaveniny, jejichž odstranění nebude laciné... Mluví se o tom od jara a pořád se nic neděje...

Pěkné zákoutí v Podbranské ulici

Této chaloupce v Podbranské ulici to prostě sluší, můžeme se s ní pochlubit. (Foto Vojtěška Vohralíková)

Parní vlaky provoněly Dolní Lipku

Čtyři provozuschopné parní vlaky, několik naftových lokomotiv a další technika byla v sobotu k vidění v Dolní Lipce, kde se konaly oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy, tedy tratě z Dolní Lipky až do Šternberku. Akci pořádal Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku a Českými drahami.
„Oslavy 150. výročí Moravské pohraniční dráhy je určitě záležitost, která si zaslouží připomínku, a já pevně věřím, že už nenastane nikdy okamžik, kdy se bude přemýšlet o jejím uzavření, protože je to dráha, která je zajímavá nejenom z hlediska dopravní obsluhy, ale především z hlediska turistického. Ostatně, kdo projíždí kolem Králického Sněžníku údolím řeky Moravy až do Hanušovic tak může potvrdit, že je to trasa mimořádná, úžasná a že si zaslouží další provoz. Čekali jsme velký zájem o tuto akci, protože fandů železnice je v našem regionu velmi mnoho a vidíme to i v průběhu léta, kdy organizujeme nostalgické jízdy parním vlakem Pardubickým krajem. Pro nás je to zkouška, co Dolní Lipka vydrží, protože zde plánujeme vznik železničního muzea, na kterém spolupracujeme s Muzeem starých strojů a technologií ze Žamberku,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Iniciátorem akce byl Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií ze Žamberku a Českými drahami. „Z mého pohledu se jedná o akci, která je svého druhu jedinečná v České republice, přestože se konají nejrůznější dny železnice, které se opakují každý rok, tak v takovémto rozsahu tolik zatopených funkčních pojízdných parních lokomotiv se na nich obvykle nevyskytuje. Předpokládám, že i v dalších letech bychom v Dolní Lipce mohli podobné akce pořádat bez ohledu na výročí. Já pevně věřím, že se z něčeho podobného stane tradice a že v Dolní Lipce se budeme scházet, protože podle mého názoru tady nikdy tolik lidí nebylo naráz,“ doplnil hejtman Martin Netolický. Fotoreportáž  najdete ZDE

   

Beseda s Václavem Moravcem v Ústí nad Orlicí


Městská knihovna v Ústí nad Orlicí přivítala známého českého moderátora a novináře, Václava Moravce, na besedě, která oslovila studenty našeho gymnázia a širokou veřejnost. Václav Moravec, rodák z Ústí nad Orlicí pocházející z Letohradu, je známým redaktorem, moderátorem a vysokoškolským učitelem žurnalistiky. Je známý díky své práci v České televizi, kde moderuje populární pořady "Otázky Václava Moravce" a "Fokus Václava Moravce". Během besedy měli posluchači příležitost nahlédnout do jeho života a kariéry. Vzdělání, které získal na Gymnáziu v České Třebové a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK), bylo důležitým krokem k jeho úspěšné kariéře. V roce 2000 dokončil magisterské studium v oboru Masová komunikace na této prestižní univerzitě.

Beseda s Václavem Moravcem přinesla inspirující pohled do světa žurnalistiky a mediálního prostředí. Studenti gymnázia měli příležitost klást otázky a diskutovat o tématech týkajících se médií, publicistiky a moderování televizních pořadů. (Zdroj: Orlickly,net)


Budou písníky u Pardubic sloužit také i pro vodní sporty ?

V okolí Pardubic se nachází hned několik písníků, které jsou veřejností v letních měsících využívané ke koupání či kempování. Patří mezi ně také písníky Hrádek a Oplatil I. Ty by se do budoucna mohly stát vyhledávanou turistickou a sportovní lokalitou, jelikož zde soukromý investor plánuje vytvořit centrum vodních sportů jako jachting či veslování. Již nyní je zde v provozu kotviště pro malé lodě a možnost karavanových stání s potřebnou infrastrukturou (stellplatzy). S dalším rozvojem lokality se seznámil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Písníky v okolí Pardubic a Hradce Králové jsou dlouhodobě využívané jako místa ke koupání a trávení volného času především v letních měsících. Patří mezi ně také Hrádek a Oplatil, které dnes dělí jen úzká písečná hráz. Na Hrádku soukromý investor vybudoval zázemí pro karavany včetně přípojek, sociálního zařízení a zkultivoval také pláže a celý poloostrov, na kterém byla v minulosti umístěna těžební technika. Nachází se zde také kotviště pro malé lodě a zázemí pro pořádání různých akcí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se seznámil s dalšími plány na rozvoj celé lokality. „Vzhledem k rozloze obou písníků a blízkosti ke krajskému městu se samozřejmě nabízí další rozvoj, a to nejen z hlediska kempování, ale také pro rozvoj vodních sportů včetně veslování či jachtingu. Jedná o projekt, který je jednoznačně přesahový, a proto bychom o něm chtěli jednat také s centrálními svazy či Národní sportovní agenturou,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Podle jednatele společnosti MARINA KEMP STÉBLOVÁ s.r.o. Jiřího Lejhance stojí za úpravou celého poloostrova, ale také dalších částí písníku Hrádek roky těžké práce. „Celý poloostrov byl de facto brownfieldem, jelikož zde probíhala těžba písku a zůstala zde nejen těžká technika, ale také spousta odpadního materiálu či náletových dřevin. Postupnými kroky se nám dařilo celý prostor nejprve vyčistit a následně rozvíjet z hlediska zázemí, ale také prostředí včetně nové výsadby stromů či doplnění písečných pláží. Letošní sezona, kdy jsme se dostali až na 50 současně zaparkovaných karavanů, ukázala, že o krátkodobé kempování v příjemném prostředí nedaleko Pardubic je zájem. Rádi bychom proto celou oblast rozvíjeli a to nejen směrem k turistům, ale také ke sportovcům. V minulosti se zde například pořádaly triatlonové závody, organizujeme školy jachtingu pro děti i dospělé, ale také například svatby či další kulturní akce,“ řekl Lejhanec.