ČD 288/2023   PÁTEK 13. října 2023


Nové video Českotřebovského deníku:
Ohlédnutí za 20. výstavou hub v ekocentru Podorlicko (s italskou účastí)

V pátek 6. října byla v ekocentru Podorlicko otevřena jubilejní 20. výstava hub pro veřejnost. Podařilo se vystavit téměř dvě stovky druhů. Hlavní zásluhu na tom měl Martin Mička a Jiří Grund. Zajímavé vzorky donesli i další členové ČSOP a řada občanů města, kterým patří dík.  Některé exponáty  na výstavu také doplnili italští mykologové, kteří přijeli již na čtvrtou návštěvu našeho města. 

Večer zhlédli Italové v ekocentru veřejnou přednášku moravské mykoložky Hany Ševčíkové „Houby ostrova Madeira“. S tlumočením do italštiny velmi obětavě pomohla Jaroslava Žáčková. Po přednášce probíhalo v ekocentru setkání se členy ZO ČSOP Podorlicko a diskuse nad společnou činností.

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko, sídlící v České Třebové, a Associazione Micologica Bresadola skupina Ercole Cantú z Agrate Brianza spolupracují od roku 2005. Tehdy byla podepsána partnerská smlouva mezi městy Česká Třebová a Agrate Brianza. Od té doby si přátelé přírody píší o své činnosti, inspirují se, komentují si facebookové stránky, vyměňují si informace a materiály.  Město Česká Třebová podpořilo spolupráci dotací z Programu na podporu mezinárodních akcí v rámci EU a Norska pro rok 2023.

Delegace, kterou vedla presidentka AMB Luisa Rita Atzei, pobývala v České Třebové do 2. do 8. října 2023. V delegaci bylo sedm členů z AMB z Agrate Brianza a přidali se další tři mykologové z univerzity v Cagliary. Ti všichni, chtěli poznávat české lesy, objevovat a určovat v nich houby. Aby byli přírodě, co nejblíže zaplatili si ubytování v penzionu Na Mandlu.

Členové ZO ČSOP Podorlicko pro ně zajistili program ve městě Česká Třebová a vedení terénních exkurzí.  Společně pak připravovali jubilejní dvacátý ročník výstavy hub v ekocentru Podorlicko. Program návštěvy byl opravdu plný.


Připomeňme si také starší ročníky výstavy hub z let 2022 a 2020 



Petr Pavel a odstranění mého komentáře na FB města Česká Třebová

Dobrý den, pane Mikolecký.
Píši Vám ohledně mého „tajemně“ zmizelého komentáře na Facebooku pod příspěvkem o organizačním schématu města Česká Třebová. Vnesme tedy trochu světla do těchto temných časů u nás v Mordoru. Rád bych vyvrátil šílenou teorii pana Holého, že uživatel svůj komentář smazal sám a následně změnil profilovou fotografii, nebo dokonce jméno. Proč bych to proboha dělal a ještě takovým krkolomným způsobem? Další teorií pana Holého je „předpokládám tak, že z nějakého důvodu došlo ke smazání celého profilu, a tedy i jeho komentářů.“. Zde už má pan Holý částečně pravdu, ale ještě musíme zodpovědět otázku, z jakého důvodu by mělo dojít ke smazání účtu. On totiž můj Facebookový účet smazán nebyl. Byl nahlášený jako falešný účet a byl pozastaven.
Požádal jsem obnovení účtu, necháme se překvapit, jak to dopadne. Smutné na tom je, že se tak stalo již podruhé. Nemyslete si, že k pozastavení účtu dojde pouhým jedním nahlášením jednoho člověka. Někomu se zřejmě nelíbí, co veřejně píši na Facebook města, a jelikož ryba smrdí od hlavy, můžete si domyslet komu. Abych to tedy shrnul, pan Holý měl prakticky pravdu, jen tedy zapomněl dodat možnost nahlášení účtu a tím jeho pozastavení. Jen mi nejde do hlavy, že by o této možnosti nevěděl, nebo… Takový příklad alibismu v praxi. Nu což, vlk se nažral a koza zůstala celá, jak je již v Mordoru zvykem. "Člověk, který utíká před tím, čeho se bojí, někdy shledá, že si k tomu jen zkrátil cestu. J. R. R. Tolkien"
Rád bych tímto poděkoval panu Skopalovi, panu Peterkovi, panu Mikoleckému a panu Kadlecovi, kteří na tuto skutečnost upozornili a nalezli si čas se k tomu vyjádřit. Jsem rád, že jim není jedno co se v Mordoru děje a doufám, že nejsou jediní.
Tímto Vám, pane Mikolecký, dávám můj souhlas tento text zveřejnit.
S úctou Petr Pavel

CHYSTAJÍ SE MARTINSKÉ BLEŠÍ TRHY


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého....

 19. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“

 uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,

 ve dnech 10. 11. - 11. 11.2023

  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.

Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.


Kohouti po pěti zápasech na druhém místě krajské ligy


Opravy v kapli na Horách probíhají již třetím rokem 
V současné době jsou Na Horách objektem péče restaurátorů pískovcové portály vstupních dveří kaple. Práce spočívají v očištění, biocidním ošetření, doplnění, případně armování chybějících částí portálů a následném nátěru.
Vzhledem k tomu, že kaple je zapsanou kulturní památkou, musí tyto práce v souladu se zákonem provádět restaurátor s licencí Cena díla je stanovena ve výši 267 tisíc, z toho z Programu podpory obnovy kulturních památek prostřednictvím ORP město získalo 104 tisíc korun, a dotace od Pardubického kraje činní 100 tisíc korun. Restaurátorské práce navazují na investice z předchozích let, jako byla například oprava schodiště a dlažby před vstupem do kaple.
Empírová kaple Panny Marie Pomocné Na Horách, dle městského webu z roku 1838, dle Památkového katalogu z let 1818–1819. Poutní tradice sahá do závěru první poloviny 18. století (první kaple v místě vystavěna roku 1744) v návaznosti na zázračná uzdravení.  Památkově chráněno od 6. května 1964.
Tajemný kabinet profesora Beneše

Přijměte srdečné pozvání na vernisáž výstavy Tajemný kabinet profesora Beneše, která se uskuteční v pátek 27. října v 17.00 v domě U Rytířů. 
Nekonečnou variabilitu přírody, jedinečnost lidského těla, tělesnou intimitu, různorodost organické formy, ostych či zvrácenost, krásu a řád. To vše evokuje nová výstava, která byla převzata z pražského Musea Montanelli. Prostřednictvím maleb, objektů, videí, asambláží a nekonečných řad skleněných boxů s nejrůznějšími exempláři brouků budete mít na výstavě možnost zkoumat a pochopit dva spřízněné sběratelské světy. Svět Dadji Altenburg-Kohl, úspěšné lékařky a sběratelky současného umění, a svět předního českého neurochirurga a vášnivého entomologa profesora Vladimíra Beneše.
V rámci zahájení výstavy promluví prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc. na téma svých zahraničních cest, neurochirurgie a sběratelství brouků. Výstava bude otevřena až do 18. února 2024.


Technohrátky pro Poláky

Ve středu 11. října se na Středním odborném učilišti opravárenském v Králíkách uskutečnilo další kolo TECHNOhrátek. Tentokrát se akce netradičně konala výhradně pro polské žáky. Poprvé tak projekt cílil i mimo Pardubický kraj. Jaké to je být opravář zemědělských strojů nebo strojní mechanik? To si vyzkoušelo 100 polských žáků ze sedmi základních škol.
TECHNOhrátky, které se snaží přiblížit účastníkům zábavnou formou zázemí učiliště a napomoci s výběrem střední školy, měly tentokrát vyšší ambice. Akce usilovala o přilákání žáků z polského příhraničí. Polští žáci studují v Králíkách od roku 2017. Napomáhá tomu i fakt, že je učiliště pro polské žáky blíže než školy v jejich vlasti. Lákadlem pro výběr střední školy má být také možnost bezplatně získat svářečské kurzy a řidičská oprávnění na nákladní automobil, osobní vůz i traktor. 
Za Pardubický kraj do Králík na jedinečnou akci zavítal krajský radní pro školství Josef Kozel. „Organizace TECHNOhrátek v Králíkách výhradně pro polské žáky je unikátem. Po více než deseti letech pořádání TECHNOhrátek na středních školách v Pardubickém kraji se nám dnes podařilo posunout vše zase o kousek dále. Úsilí všech, kteří se na organizaci akce podíleli, sklidilo příznivé ohlasy. Poděkování zaslouží zejména skvělý manažer projektu Vladimír Zemánek, pan ředitel Málek a také starosta nedalekého Miedzylesie Tomasz Korczak. Skvělou součinnost nám poskytlo i město Králíky a pan starosta Václav Kubín. Polští žáci i učitelé odjížděli spokojeni. Věřím, že polské děti budou mít zájem na učilišti v Králíkách studovat a doufám, že se jedná o začátek vzájemné smysluplné spolupráce,“ zhodnotil den radní Kozel.  
Soutěž v manuální zručnosti vyhráli žáci ze Základní školy Miedzylesie.
Poznámka: zatím jsem nikde nenašel zvláštní fond, ze kterého by byla účast zahraničních žáků zajištěna a dotaz jsem položil na více místech. Nejde samozřejmě o vliv na obecní pokladnu, ale přiznejme si, že také krajské nebo státní peníze pocházejí z daňových příjmů od občanů a firem, takže je správné vědět, jak se využívají. Škole to ovšem  jistě pomůže tím, že bude mít naplněné třídy, bude pracovat hospodárněji a takový stav přispěje ke stabilizaci školy ve školském  systému v oblasti, kde není žáků z vnitrozemí nadbytek.