ČD 289/2023   Sobota 14. října 2023


Problematika hlučnosti a rozptylové studie městského krematoria se řeší

Dne 11.9.2023 Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě provedl v lokalitě krematoria měření hluku a dospěl k závěru:
"Výsledné hodnocené hodnoty L Aeq, T nepřekračují u žádného RD hygienické limity v chráněném vnitřním i venkovním prostoru staveb pro denní dobu. Nízkofrekvenční hluk je však značně obtěžující i v denní době, zejména v ranních hodinách (6:00 hod.). Zdroje je vhodné odhlučnit ideálně tlumiči hořáků, příp. změnou konstrukce výdechu kremační linky. Je vhodné zaměřit se  na nízkofrekvenční hluk, který se šíří na velké vzdálenosti a je obtížné ho zatlumit."
Vzhledem k tomuto závěru byla nová kremační linka zcela odstavena a na 4.10.2023 pan starosta Zdeněk Řehák svolal jednání (za účasti vedení města, výrobce kremační linky, realizační stavební firmy a projektanta) kde přítomní dostali za úkol navrhnout řešení, které by zajistilo snížení hlukové zátěže z provozu nové linky. 
Rovněž bylo městem Česká Třebová objednáno  zpracování tzv. rozptylové studie. Z výše uvedeného  je zřejmé, že problém hlučnosti a rozptylu škodlivin v okolí městského krematoria není brán na lehkou váhu, je zřejmá snaha najít přijatelné neobtěžující řešení. 

BURZA FILANTROPIE OPĚT POMÁHALA

Ve středu 11. října se v Ústí nad Orlicí uskutečnila tradiční Burza filantropie, kterou zde pořádá Koalice nevládek Pardubicka z.s. Na této burze mají donátoři z řad podnikatelů, firem a zástupců veřejné správy možnost ohodnotit vybrané projekty a přispět na jejich realizaci finančním či věcným darem nebo službou. Celkem se burzy zúčastnilo 10 donátorů, kteří podpořili prezentované projekty celkovou částkou 525 tisíc korun. Za město Česká Třebová se burzy účastnila místostarostka Petra Válková společně s Dagmar Havránkovou z odboru školství, kultury a tělovýchovy. Naše město na podporu konkrétních projektů přispěje částkou 50 tisíc korun, bohužel však nebylo konkrétně oznámeno, které přihlášené projekty byly městem podpořeny. Podobně město Ústí nad Orlicí přispělo stejnou částkou 50 tisíc korun, ale na svém webu přesně uvedlo, které projekty byly z této částky podpořeny (podpořili 8 projektů).
Celkem bylo k prezentacím v rámci Burzy filantropie vybráno 20 projektů, nejčastěji byl v projektech požadavek na podporu ve výši 75 tisíc korun. 19 z nich získalo nějaký sponzorský příspěvek a jediný projekt, který žádnou finanční podporu nezískal, byl projekt Klubu českých turistů Česká Třebová "Za aprílovým ještěrem", byť potřeboval na realizaci od sponzorů částku nejmenší, konkrétně 12 tisíc korun.
Tento projekt byl uveden takto: Aprílový ještěr – turistika pro všechny:  Turistická akce – jde o jednodenní turistický pochod pro širokou veřejnost, včetně cyklistické a dálkové jízdy v okolí České Třebové, směřující do Orlických hor. Akce se koná v období proměnlivého počasí, i to má svoji romantiku a lze si i zažertovat. Akce Toulavý kočárek – trasa je prakticky městský okruh, lze také i výstup na Kozlovský kopec. Je určena pro ty nejmenší účastníky a mládež a bude na nich možnost plnit drobné soutěžní úkoly za sladké i věcné odměny. Účast je možná i s kočárky. Nepodařilo se, škoda, že se alespoň k podpoře nepřihlásilo naše město.
Z České Třebové přihlásilo svůj projekt ještě Rodinné centrum Rosa, které se účastnilo i dřívějších ročníků Burzy filantropie. Se svým projektem "Uhoď hřebíček na hlavičku" obsadilo v pomyslném žebříčku podpory 2. místo, získalo 14% udělených sponzorských příspěvků (73500 Kč), nejlepší výsledek dosáhl projekt na budování skautské klubovny ve Verměřovicích, který získal 21% přidělených sponzorských příspěvků (110 tisíc korun). Je to rozsáhlý projekt, jehož příprava trvá již více než rok. Celkové náklady jsou 7 190 770 Kč.
Na 8. místě se se 4% získaných prostředků umístilo ještě Komunitní centrum Petrklíč, z.s. které také sídlí v České Třebové, i když působí na více místech. Přihlásilo projekt K seniorům rychle i přes pole, zvládneme to i na elektrokole.
Některé spolky, které se na burzu filantropie přihlásily  naše město (a jistě není samo) podporuje i pomocí přidělených dotací, Lze se o tom přesvědčit na webové stránce města.- Zde však byly k podpoře přihlášeny do burzy vybrané konkrétní projekty.  Pro další nepřihlášené spolky, které možná nyní litují, že přišly o podporu třeba jen tím, že se o tuto možnost nezajímaly,  je dobré napsat jak vypadá konkrétní postup.
Akci organizuje Koalice nevládek Pardubicka, přihlášky jsou v termínu duben - květen. Pak následuje hlasování veřejnosti zpravidla v červnu. Na jeho základě je pak vybrán výběr prezentujících na burzách, které se konají ve všech okresech kraje v období září - říjen.  Dary se pak vypořádávají do konce října.

V ÚSTÍ NAD ORLICÍ PŘEDÁVALI CENY MĚSTA 

V Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí se uskutečnil slavnostní večer města Ústí nad Orlicí spojený s předáváním ocenění.
POČIN ROKU za rok 20 22 Eleně Musil za úspěchy a reprezentaci Gymnázia Ústí nad Orlicí a města Ústí nad Orlicí, zejména v jazykových soutěžích a olympiádách na republikové úrovni.
CENA STAROSTY: Byla udělena PaedDr. Jiřímu Tomáškovi za 1857 pracovních i víkendových dnů zodpovědné a náročné práce ve funkci ředitele lidové školy umění a za 10804 pracovních i víkendových dnů ještě zodpovědnější a náročnější práce ve funkci ředitele Základní umělecké školy Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí, tedy za 34 let a 8 měsíců řídící pedagogické činnosti v oblasti hudebního vzdělávání.
CENY MĚSTA Zastupitelstvo města udělilo ocenění Cena města Ústí nad Orlicí:
Ing. Zdence Urbanové za dlouhodobou činnost ve prospěch města v rámci organizace automobilových závodů Ústecká 21 a zapojení do činnosti oblastní organizace ČČK v Ústí nad Orlicí. Svoji dlouholetou činností se zasloužila o propagaci dobrého jména Ústí nad Orlicí.
Ing. arch. Karlu Blankovi za dlouhodobý osobní přínos městu v oblasti architektury, zejména pak za projekt budovy Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.
ČESTNÉ OBČANSTVÍ  Bylo uděleno Pavlu Sedláčkovi za zásluhy o rozvoj města nejen na kulturním poli, při příležitosti jeho nedožitých osmdesátých narozenin. (Pavel Sedláček na foto) Ceny všem oceněným předal starosta města Petr Hájek společně s místostarosty Jiřím Preclíkem, Pavlem Svatošem a Matoušem Pořickým. Slavnostním večer provázel Martin Lamplot a o hudební program se postaral vokální kvintet HiFive.

Dětské centrum Svitavy bude mít pro práci lepší podmínky 

Zvyšování kvality poskytovaných služeb se ve zdravotnictví netýká pouze nemocnic a záchranky. Radní Pardubického kraje v říjnu schválili plán stavebních úprav Dětského centra Svitavy. V něm se tým odborníků stará o nejmenší pacienty se závažnými chronickými onemocněními, kteří potřebují nepřetržitou zdravotní péči.
V Dětském centru Svitavy se mimo jiné specializují na paliativní péči u dětí. Stavební úpravy se budou týkat oddělení, v němž se personál stará o pacienty v nejvážnějším stavu. „V současnosti tam přijímáme děti do 12 let věku, což chceme změnit, protože i starší děti, bohužel, potřebují tuto vysoce specializovanou pomoc. Proto chceme vytvořit podmínky, abychom se mohli postarat o pacienty do 18 let. Po úpravách oddělení za zhruba 2,5 milionu korun tam vznikne šest lůžek dlouhodobé péče pro děti s nejtěžším postižením, které jsou plně imobilní. Dále tam bude pokoj s příslušenstvím pro dítě s doprovodem. Díky tomu zlepšíme podmínky pro pacienty, rodiny i personál, kterému bych chtěla vyjádřit poděkování a obdiv za jejich neuvěřitelně náročnou, ale o to potřebnější práci,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková
Stavební práce mají podle projektu začít na podzim příštího roku tak, aby v létě 2025 mohly nové prostory sloužit hospitalizovaným pacientům. „Řešíme hlavně vnitřní úpravu dispozic objektu centra tak, aby pokoje byly jinak členěné a poskytovaly maximální komfort dětem a jejich rodinám. Kromě toho plánujeme zvětšit sesternu, ze které bude zajištěný přímý vstup do všech pokojů. Změny se dotknou i prostor vyšetřovny a šatny. Chceme, aby tyto prostory byly lépe a praktičtěji řešené a braly více ohled na potřeby zdravotnického personálu. Je to potřebná investice a jsem rád, že se na radě našla jednoznačná shoda na podpoře,“ popisuje záměr projektu náměstek hejtmana Roman Línek.
V dětské skupině se starají o děti zdravotníků
Další pozitivní zprávou je, že ve Svitavách se daří prohlubovat spolupráci dětského centra a tamní nemocnice. Od září letošního roku v centru funguje dětská skupina, která je určena přednostně dětem zdravotníků. „V provozu je 24 hod denně, 7 dní v týdnu. Je to cesta, jak nabídnout lékařům a dalšímu zdravotnímu personálu rychlejší návrat z rodičovské dovolené nebo třeba umožnit částečné úvazky a skloubit tak lépe soukromý život s pracovním. Při nedostatku personálu ve zdravotnictví je to další možnost, jak pečovat o naše zaměstnance a poskytnout jim benefit,“ dodává náměstkyně Matoušková.
O Dětském centru Svitavy
Dětské centrum Svitavy zřizuje Pardubický kraj a poskytují v něm komplexní péči o děti se zdravotním znevýhodněním a jejich rodiny.  Tým odborníků poskytuje dlouhodobou - paliativní péči a fyzioterapii dětem s život ohrožujícím nebo život limitujícím onemocněním, jako jsou například těžké formy dětské mozkové obrny, vrozené vývojové, metabolické či genetické vady, těžké poúrazové stavy. Rodiny s vážně nemocným dítětem mohou také využít zdravotní odlehčovací službu. O malé pacienty se starají dětské sestry, pediatr a fyzioterapeut. Součástí centra je i pobytové zařízení pro děti, které se ocitly v krizové situaci a vyžadují okamžitou pomoc.