ČD 292/2023  ÚTERÝ 17. října 2023



AKCE PRO VEŘEJNOST V EKOCENTRU PODORLICKO V LISTOPADU

STUDÁNKY 2,
7.11. 2023 Úterý 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová
Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od České Třebové s jejich fotografiemi, doplněná mapovými podklady. Přednášející Petr Vomáčka je neúnavný hledač studánek, fotí je, dokumentuje jejich historii. Přednáška navazuje na jarní úspěšnou akci.  
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko. Vstupné dobrovolné.
 
S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT
23.11. 2023 Čtvrtek 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959 Česká Třebová
Přednáška fotografa Rostislava Bartoně, který je známý svými záběry krajiny Orlických hor. Jeho krajinné fotografie jsou k vidění v restauraci Eva Na Splavě. V ekocentru Podorlicko bude vyprávět o dobrodružstvích a nevšedních zážitcích z focení divoké přírody. Můžete se těšit na veselé historky, ale i na napínavé příběhy doplněné videoprojekcí a dech beroucími záběry zvířat žijících ve volné přírodě. Akce je určena široké veřejnosti. Vstupné dobrovolné  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.


Den veteránů oslavíme opět až podvečer.

V listopadu je už brzo tma a tak se každoročně tato oslava koná více méně v příšeří a to trochu omezuje její slavnostní ráz.  Letos se bude slavnost konat v nově upraveném vstupním prostoru základní školy Habrmanova a vzhledem k tomu, že datum  11. listopadu připadá na sobotu, tak jsem si představoval, že by se nic nestalo, kdyby se začátek slavnosti posunul již na 15. hodinu. Právě vytištěné plakáty mně ovšem uvedly na na pravou místu.  Slavnostní připomínka Dne veteránů bude opět v příšeří  od 16 hodin. Myslím také, že by termín této události mohl být na plakátech uveden větším písmem. V originále jde o plakát formátu A2, tedy 31 x 42 cm, ale i zde jsou písmena zásadní informace velmi malá.Pro webové stránky jsem proto plakát upravil, text zvětšil.  Loňský průběh oslavy Dne veteránů můžeme shlédnout na přiloženém videu.ZDE
Z diskuze o Českotřebovském podnikatelském inkubátoru

V souvislosti  s odstartováním činnosti ČT PINK 1.0 v bývalé budově "MIKA" na Skalce mám dva druhy ohlasů. Ten pochvalný kvituje, že budeme mít v České Třebové něco co jinde není a umožní to změnit vztah Třebováků k podníkání. Zde to totiž bude možné s podporou tohoto zařízení. Za dva roky by zde již měly být zařízené dílenské provozy k pronajmutí. Zatím, mohou zájemci cizelovat svoje nápady a zajišťovat si přípravu svých projektů tak, aby se mohly rozjet naplno až bude objekt plně připraven
Druhý názor je ovšem ten, že to s nabízením grantů, dotací a podpor přeháníme a že zde vynaložené prostředky se společnosti nikdy nevrátí. Že  nelze od sebe odlišovat městské, krajské či celostátní prostředky, že jsou získané od občanů z daní a je třeba je vynakládat na ty nejpalčivější problémy. A právě letos se nahlas mluví o škrtání dotací, protože vždycky nepomáhají, jen utvrzují podnikatele v tom, že budou žít jak v peřince.
Za příklad dostávám českotřebovské Korado, které vzniklo díky malé privatizaci v době, kdy žádné dotace nebyly. A nová čtveřice lidí (Menclík, Vobora, Petr, Brabec), kteří si Koventu v roce 1991 v dražbě zprivatizovali,  musela sakramenstsky dobře počítat, aby splatila v termínech všechny dluhy a leasingy, aby se hned potom pustila - opět bez dotací do stavby nového závodu za tři miliardy. A podařilo se, byl to českotřebovský zázrak!
Nyní je jiná doba, bojuje se o dotace, díky dotacím nabobtnala administrativa, mnoho lidí se živí vyhledáváním dotací a další posuzováním žádostí, podmínky jsou obvykle takové, že se díky nim účinnost dotace hodně snižuje. Podnikatelské inkubátory nejsou jen v Pardubickém kraji, je to snad všude. Proč se tedy nad možností, kterou na Skalce máme  budeme rozmýšlet.  Využijme to, vznikne zde podle projektů zajímavé zařízení, i když bychom ty peníze jistě mohli využít i jinak.....
K záměru Českotřebovský podnikatelský inkubátor jsme zatím natočili 4 videa, První začátkem roku 2023 (v únoru), kdy byly k dispozici jen záměry, nyní se již zahájila I. etapa. odkazy uvádím pod obrázky. Za dva roky bychom měli být dál... (mm)

Novým ředitelem krajského úřadu se stal Jan Slavík 

Krajský úřad Pardubického kraje má nového ředitele. Po 23 letech ve funkci totiž skončil na vlastní žádost první a dosud jediný ředitel úřadu Jaroslav Folprecht. Funkce se dnešním dnem po potvrzení ministrem vnitra ujal Jan Slavík, který byl dosud vedoucím finančního odboru a také zástupcem ředitele úřadu. V průběhu pondělka se nový ředitel společně s hejtmanem Martinem Netolickým setkal se zaměstnanci úřadu a následně bude pokračovat v poradách s jednotlivými gesčními odbory a odděleními.
„Stejně jako v mnoha jiných případech jsme se rozhodli dát prostor člověku, který s krajským úřadem spojil velkou část své profesní kariéry. Jan Slavík působil nejprve jako referent oddělení přezkumu, následně toto oddělení vedl do doby, než se stal vedoucím finančního odboru a po dobu nepřítomnosti Jaroslava Folprechta také jeho zástupcem. Zná tak dokonale krajský úřad, jeho pracovníky a jsem přesvědčený, že naváže na dlouholetou a kvalitní práci Jaroslava Folprechta, který stál v čele úřadu celých 23 let, a vděčíme mu za mnohé. V rámci výběrového řízení nebylo pochyb, že je Jan Slavík tím nejlepším kandidátem na tuto funkci. Pevně věřím, že budeme i do budoucna pokračovat v tradici, že ředitel úřadu je osobou, která velmi úzce spolupracuje se samosprávou, společně s úřadem zajišťuje potřebný servis a pomoc při rozvoji regionu. Zároveň je v našem kraji dobrou tradicí, že ředitel úřadu není osobou dosazovanou na základě politických vlivů, ale jen a pouze na základě odbornosti a zkušenosti. To je jednoznačně i příklad nového ředitele,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který byl společně s 1. náměstkem hejtmana Michalem Kortyšem členem výběrové komise. Vedle zástupců samosprávy byli v komisi také tři vedoucí pracovníci úřadu.
„Nastupovat do funkce po Jaroslavu Folprechtovi je velkou výzvou, jelikož byl osobou, která představovala klid, rozvahu, kompetentní rozhodování a především znalost veřejné správy a fungování úřadu. V tomto chci na jeho práci jednoznačně navázat a zároveň společně se samosprávou posouvat úřad více do podmínek 21. století včetně digitalizace celé řady agend tak, abychom byli směrem k občanům, ale také obcím a dalším subjektům co nejvíce otevření a proklientští,“ sdělil nový ředitel úřadu Jan Slavík, který bude do doby výběru nového vedoucího finančního odboru pověřen jeho řízením.


Na ústeckém náměstí propagují nový park u divadla.

Stavba začne už v listopadu, zatím je tedy jen na vizualizacích.  Na výstavních panelech umístěných na Mírovém náměstí, před základní školou v Hylvátech a prodejnou potravin v Kerharticích se můžete seznámit s projektem revitalizace parku a bezprostředního okolí Roškotova divadla. Realizace záměru, který se připravoval řadu let, byla zahájena podepsáním smlouvy s vybraným dodavatelem. Prezentace informuje o proměně celého prostoru u národní kulturní památky. Navržené nové řešení parku využívá výjimečnou architekturu budovy Roškotova divadla, maximálně zachovává a respektuje stávající vzrostlou zeleň. Popsány jsou chystané úpravy ploch a jednotlivých segmentů parku, které budou sloužit pro setkávání, hru i relaxaci. Součástí parku bude mj. dětské hřiště, vodní prvek, bezobslužné toalety, přírodní amfiteátr s víceúčelovým pódiem a letní terasa propojující park s divadelní kavárnou. Stavební práce budou fakticky zahájeny v listopadu letošního roku a dokončeny na jaře 2025.

AKTUÁLNĚ

Vláda odsouhlasila digitalizaci přijímacího řízení na střední školy

Navýšení počtu přihlášek, prioritní seřazení škol na přihlášce a snazší přístup k informaci o přijetí – to vše by měla přinést chystaná digitalizace přijímacího řízení na střední školy. Umožnit to má novela školského zákona, kterou připravilo ministerstvo školství a s níž dnes vyjádřila souhlas vláda. Novela má být účinná od 1. 1. 2024, uchazeči by tak měli mít možnost přihlašovat se elektronicky na SŠ už v příštím roce. Více na webu MŠMT ČR.
Rozpočet pro resort školství bude v roce 2024 o cca 4 miliardy vyšší než v letošním roce
Navýšení zohledňuje závazek růstu učitelských platů. Celkový počet učitelů a dalších pedagogických pracovníků v českém vzdělávacím systému by ale do budoucna už růst neměl. 
Rodná čísla v občanských průkazech zůstanou, schválila vláda

Rodná čísla by měly úřady i nadále zapisovat do občanských průkazů. Počítá s tím návrh ministerstva vnitra, který dnes podle výsledků zasedání schválila vláda. Aktuální předpisy počítají s koncem zapisování rodných čísel do průkazů od roku 2025, nově nebude zapisování zákon časově omezovat. Změna, kterou se nyní budou zabývat poslanci, zahrnuje i úpravu insolvenčního zákona. 
Rodné číslo totiž podle nich slouží jako identifikátor nejen ve vztahu k veřejným orgánům, ale také v rámci soukromoprávních vztahů. "Řada stávajících informačních systémů soukromých subjektů funguje na bázi rodného čísla jako jednoznačného identifikátoru fyzické osoby a přechod na bezvýznamové identifikátory by znamenal značné investice do těchto informačních systémů," stojí v návrhu. Připraveny podle něj nejsou ani některé státní agendy.
Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) už v červnu uvedl, že chce upravit zákon tak, aby konkrétní termín pro konec zápisu rodných čísel neobsahoval. Z jednání s partnery podle něj vyplynulo, že si změny nikdo nepřeje. "Byly by vynucené zákonem, který před 13 lety nemohl předvídat pokrok v digitální oblasti ani v oblasti identifikace," uvedl tehdy Bartoš. Změna podle něj ztrácí smysl i s ohledem na chystanou unijní regulaci.
Návrh zahrnuje také změnu týkající se insolvenčního rejstříku, kde by měl být podle materiálu zachován existující režim ztotožňování dlužníků založený na rodných číslech.
Všechny důchody v lednu vzrostou shodně o 360 Kč, schválila to dnes vláda

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se od ledna zvýší všem stejně o 360 korun. O tuto částku vzroste solidární pevná část důchodu. Nařízení o pravidelné valorizaci schválila dnes vláda. Na tiskové konferenci to večer oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet vycházel při výpočtu částky ze zákonných pravidel. Podle údajů ministerstva práce by se průměrný starobní důchod měl v lednu dostat nad 20.600 korun. Jurečka minulý týden řekl, že přidání zvedne příští rok výdaje na důchody o 12,3 miliardy korun. Celkem by do penzí podle návrhu rozpočtu na příští rok mělo putovat 706,2 miliardy korun. 

Lidé zřejmě získají možnost prokazovat se digitálně místo fyzickými doklady


Lidé zřejmě získají možnost prokazovat se digitálně místo fyzickými doklady. Předpokládá to návrh zákona o právu na digitální služby, který dnes schválila vláda a který ještě čeká posouzení Parlamentem. Digitální stejnopisy dokladů by ale neměly fyzické průkazy nahradit a nebude možné je použít ani pro dálkové prokazování totožnosti, řekl dnes novinářům vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Spuštění projektu by podle předkládací zprávy k zákonu mělo státní správu vyjít zhruba na půl miliardy korun, roční provozní náklady odhaduje vláda na 50 milionů korun.

K prokazování digitálním dokladem bude podle Bartoše potřebná aplikace v mobilním telefonu, kterou vypracuje Digitální informační agentura (DIA). Lidé prostřednictvím aplikace pošlou požadavek na identifikaci, prokážou se přitom bankovní identitou nebo jiným způsobem elektronického ověření totožnosti. Aplikace vygeneruje kód, který si ověřující úřad, například policie nebo pošta, zkontroluje ve vlastní čtecí aplikaci.

Zákon předpokládá, že digitální stejnopis bude mít stejné právní účinky jako originální doklad. Nebude možné ho vystavit bez existence fyzického průkazu a nebudou v něm obsaženy žádné údaje nad rámec fyzického dokladu. Lidé si budou moct sami vybrat, zda se budou prokazovat běžným dokladem, nebo digitálně. Státní správa bude mít povinnost přijímat obě varianty průkazů. Bartoš upozornil, že digitální doklady nebude možné využívat k cestám do zahraničí, v takovém případě bude nadále nutný standardní občanský průkaz.

Zákon by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2024, povinnost přijímat digitální verze průkazů bude podle Bartoše nabíhat postupně. Od začátku roku by je měly přijímat orgány ústřední státní správy, od července kraje. V roce 2025 by se povinnost rozšířila na všechny zbývající správní orgány, včetně ambasád.

Podle důvodové zprávy k návrhu zákona norma přispěje k digitalizaci veřejného sektoru. Dokument konstatuje, že digitální stejnopisy už se běžně užívají v soukromé sféře, zmiňuje jako příklad digitální verze fyzických platebních karet.

 Zdroj: Svaz měst a obcí