ČD 293/2023   STŘEDA 18. října 2023


O víkendu bude založen Sad Třebováčků 

Na dříve vyhlédnutém pozemku  vyroste nový sad Třebováčků. Sázet se bude v sobotu 21. října.pozemek bude předem připraven k sázení, rozměřen, vykolíkován a a pro snazší sázení budou předvrtány jamky pro sázení stromů.  Ty jsou pořízeni z grantu, obohatí zeleň v našem okolí, které ovšem dle názoru mnohých máme poměrně dost a ani se o ni nedokážeme starat. Poukažme třeba na lokalitu kolem pivovarského rybníčku a Křivolíku vůbec. Tam roste zeleň opravdu divoce bez jakékoliv údržby. V sobotu budou připraveny tzv. "na jméno" podle předchozí objednávky.  Měl by to být začátek nové tradice....

Co bude na programu mimořádného jednání zastupitelstva 23. října

1) Zastupitelstvo města bude znovu projednávat schválení neuplatnění předkupního práva města Česká Třebová k pozemkům ppč. 3651/4, 3659 ve prospěch firmy Böhm plast-technik. Tím by byl umožněn jejich přímý převod na společnost JAF HOLZ
2) Rekonstrukce sportovního areálu v České Třebové - Parník. Jde o schválení financování akce v roce 2024 z příštího městského rozpočtu.  Toto prohlášení je zapotřebí pro to, aby město mohlo podat žádost o dotaci z grantového programu Národní sportovní agentury. Dotace samozřejmě nezaplatí celou investici, 30% bude třeba dofinancovat z vlastních finančních prostředků města. Je také třeba, aby i podání žádosti o dotaci  bylo schváleno zastupitelstvem města. Termín podání žádosti se blíží, proto bylo zapotřebí svolat zastupitele k jednání v mimořádném termín.  Technický stav sportoviště v areálu parnické školy je v takovém stavu, že pomůže jen komplexní rekonstrukce. Na tuto akci již také město vyhlásilo výběrové řízení, nabídky se vyhodnocují.
V zadání  byl uveden tento popis akce. Sportovní areál obsahuje atletický ovál se třemi dráhami, běžeckou rovinku 100 m se čtyřmi dráhami, sektor pro skok do dálky, multifunkční hřiště uvnitř atletického oválu, hřiště pro volejbal a nohejbal, tribunu a venkovní posilovna. Termín plnění je stanoven v délce 180 dní od předání staveniště.

Stromy pod kontrolou 

To je název zakázky, která počítá s ošetřením stromů ve městě Česká Třebová v počtu a lokalitách uvedených v souboru xlsx, který je přílohou č. 1 zadání. Když se do přílohy podíváme, tak ovšem zjistíme, že se jedná vlastně jen několik stromů a stromových skupiny na Lhotce pod kapličkou a na sídlišti Lhotka. Práce mají být provedeny včetně úklidu dotčených pozemků a likvidace větví, zajištění bezpečnosti na pracovišti dle platných předpisů a provedení záznamu arboristy o provedeném ošetření na http://www.stromypodkontrolou.cz/, včetně pořízení fotodokumentace ošetřených stromů a její vložení na http://www.stromypodkontrolou.cz/. Veškeré ošetření dřevin bude probíhat dle standardu AOPK.
Součástí ošetření bude dendrometrie, která bude vložena do aplikace stromypodkontrolou.cz. Ošetření se mohou upřesnit v průběhu realizace díla dle odborného názoru dodavatele po odsouhlasení technickým zástupcem objednatele. Během prováděných prací bude průběžně probíhat kontrola pověřeným technickým dozorem.Kritériem hodnocení je výše nabídkové ceny v Kč včetně DPH. Jako nejvýhodnější bude vyhodnocena nabídka s nejnižší nabídkovou cenou. Výběrové řízení bylo vyhlášeno 3. října a uzávěrka přihlášek byla 11. října. To se mní zdá velmi krátký časový úsek, který bude přít jen těm, kteří budou osloveni, bude to tedy jen pro někoho.  Finanční hodnota je na takové výši, že výběrové řízení není zapotřebí a lze zakázku zadat přímo. Firmy pro tuto práci má jsitě město vyhlídnuté. Vždť i jiné stavební zakázky město i v letošním roce zadání bez výběrového řízení. Navíc byl na přípravu čas přes celé léto, zadává se až v říjnu. Zde je týdenní doba na přípravu, navíc již téměř v sezóně tak šibeniční, že solidní firma se přihlásit nedokáže. Bude to tedy jen pro informované.  Uvidíme, kdo vyhraje, vyhodnocení se blíží. (mm)

Nekonečný boj s písmenky na památníku obětem II. světové války

Na fotografiích je zachyceno,  jaký je aktuální stav "datové části" památníku. Pískovec bohužel nebude tím nejlepším materiálem pro upevnění písmen, opravy se provádí často a nikdy dlouho nevydrží.   Je tedy na místě přemýšlet o jiném řešení nebo opravovat a opravovat. Právě nyní, kdy bylo nákladně upraveno celé vstupní prostranství škol jsem si myslel, že bude památník v pořádku. Ztaím není, ale dojem z úpravy prostoru je přesto velmi dobrý.

Demolice dílenských provozů svářečské školy pokračuje 

Brzy bude hotovo. Jak Českotřebovský deník, tak Martin Šebela denně zaznamenáváme na foto a video dokumentaci jak se zde kraj mění a brzy nastane čas ke zveřejnění. někdy se zde na stavbě setkáme dohromady  Je to začátek velké akce...Podobně budeme zase fotografovat jak roste nová stavba. Jenže to bude proti bourání pomalejší. Fotografie z dnešního dne - už je skoro hotovo, ještě odbourat zdi na hranicích pozemku, vyřešit plynovou přípojku, uklidit....


Kulturní instituce kraje jsou každý čtvrtek pro studenty zdarma

Poté, co odezněla první vlna covidu v roce 2020, zavedl Pardubický kraj volné čtvrtky pro studenty ve všech svých kulturních institucích. Myšlenka se ujala a plynule pokračovala i v dalších letech. Kraj se jí nevzdává ani nyní. Sice přináší určitý propad z možného vstupného, ale to je vynahrazeno dalšími pozitivy.
„Cílem je především pozvat mladé lidí do našich kulturních institucí, naučit je do nich chodit z vlastního zájmu, vnímat historii, kulturu a umění a najít si k nim svůj vztah. Právě vstupné může být tou bariérou, kterou mladí lidé řeší. Od září 2020 až do konce letošního září této nabídky využilo na 7700 studentů. Musím podotknout, že se to netýká návštěv školních kolektivů, ale pouze jednotlivců, kteří se prokáží nějakým dokladem o aktuálním studiu,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek, který před třemi lety s myšlenkou přišel.
Největší zájem je o čtvrteční studentské vstupné zdarma o prázdninách, kdy mají muzea a galerie násobně větší návštěvnost, než v dalších měsících roku. Do akce jsou zapojeny Gočárova galerie, regionální muzea v Chrudimi, v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě a Východočeské muzeum v Pardubicích. V uplynulých letech bylo nejvíce těchto mladých návštěvníků v předchůdkyni Gočárovy galerie – Východočeské galerii, letos zatím nejvíc mladých lidí přišlo ve čtvrtek zdarma do Východočeského muzea na pardubickém zámku.
Ilustrační foto v příloze je z Východočeského muzea v Pardubicích a autorem je Tomáš Kubelka.

Zajímavé informace o počátcích sportu v České Třebové
ZDROJ:  noviny Orlický kraj č. 26 ročník 1942                  Zítra bude pokračování !!!      

Poděkování za poslání informací patří panu Miloslavu Renčínovi z Řetové , který je skutečně intenzivním a systematickým sběratelem historických dat ze sportu a nejen ze sportu, také z naší nedávné i prastaré historie...