ČD 295/2023    PÁTEK 20. října 2023


Nové video Českotřebovského deníku: Americký pop-art z Českých Budějovic

Nová výstava v Kulturním centru pro měsíc říjen byla otevřena ve čtvrtek 5. října. Je to vlastně takové pokračování výstavy z ledna tohoto roku, kdy ve Třebové také vystavovala Galerie v Panská 1 České Budějovice. Byl to ovšem výběr českého pop-artu, na který nyní logicky navazuje výběr americký. Jak prozradil kurátor výstavy a galerista Miroslav Houška , tak tvoří v oblasti pop artu ve sbírce jeho českobudějovické galerie největší soubor. Máme tak ve Třebové novou výstavu, kterou lze podle srovnání těch, kteří umění rozumí považovat za vydařenou a srovnatelnou s jinými centra umění. Dramaturgie českotřebovských výstav je chválená a jezdí k nám proto na výstavy, publikované na internetu. Chválí i vybranou kolekci pro naši říjnovou výstavu. Jde z velké části o kolekci číslovaných tisků, mezi kterými dominují práce Andy Warhola. Jsou zde však i další práce, např. velmi ceněné akryly. Výstava v Kulturním centru je prodejní, ceník nenajdete u vystavovaných prací, ale v katalogu, který vám bude ochotně zapůjčen. Vernisáž výstavy se konala za účasti majitele galerie Miroslava Hušky - byla to opět také společenská událost, happening, na kterém zněla krásná zpívaná angličtina (a nakonec i čeština), návštěvníci vernisáže postávali před vystavenými obrazy a diskutovali. Věřme, že výstava ze sbírek Galerie Panská 1 není v České Třebové poslední. Odkaz na video ZDE

Policie na nádraží opět v akci 

Ve čtvrtek 19. září se konala repríza zářijového cvičení České policie zaměřeného na připravenost při mimořádných situacích spojených s působením "vyhlášených" skupin některých silových skupiny sportovních  "fan klubů", kteří neznají míru svého působení a dokážou udělat mnoho škod a také napadat pokojné lidi.  Proč repríza?. To se v září něco nepovedlo? O to rozhodně nešlo.   Zdejší podmínky železničního uzlu by neumožňovaly nasadit v potřebném počtu těžkooděnce ze všech krajů ČR, proto bylo cvičení uspořádáno nadvakrát a vždy se zúčastnila polovina zásahových jednotek z krajů a hlavního města. Dnes ovšem měli ztížené podmínky, bylo deštivé studené říjnové počasí. Opět do Třebové přijel i řídící automobil, unikátní v celé republice, který tvoří pojízdný dispečink při řešení podobných akcí, které byly předmětem tohoto cvičení.  Českotřebováci už věděli o co se jedná, takže nebyly mimořádné rušivé jevy. Z první akce máme natočené krátké video,. tak jej znovu přikládáme. 


Po stopách eboly - videopřednáška Honzy Šimůnka v Ekocentru Podorlicko

 
Ve čtvrtek 19: října podvečer se v Ekocentru Podorlicko konala pro širokou veřejnost přednáška cestovatele Honzy Šimůnka "Ve stínu Eboly", což byl videocestopis z listopadu 2016 po třech zemích západní Afriky, ve kterých právě tehdy skončila tříletá epidemie zákeřné eboly. S partou kamarádů procestoval Sieru Leone, Libérii a Guineu. Právě na první z uvedených zemí má  velmi pěkné vzpomínky, neboť zde mu byl díky přízni náčelníka a učitele umožněn několikadenní pobyt v  jedné vesnici, zatímco kamarádi, se kterými cestoval vyrazili zdolat nejvyšší vrchol země. Proto na videu dokonale popsal život vesničanů, měl velkou důvěru a získal tak neocenitelné  dokumenty o tamním životě. 
Stínem zájezdu ovšem bylo onemocnění malárií, které ale dokázali v Guinei vyléčit během pár dnů. Zde jsou na takové nemoci připraveni, u nás by to byl jistě větší problém. Nakonec i po příjezdu domu Honza Šimůnek ještě absolvoval doléčení v pardubické nemocnici. Video je komentované, zajímavé pokusím se je během víkendu publikovat na youtube.com. Odkaz samozřejmě napíšu. Doufám, že život domorodců v africké vesnici bude akceptován takový, jaký je (tedy že se zde chodí i bez triček).
Honza Šimůnek má boty z toulavého telete a tak 10. listopadu zase s partou svých kamarádů odlétá. Kam jinam než zase do Afriky, konkrétně na Madagaskar, kde byl vlastně již také v loňském roce. Z každé cesty mám "předpřipravené" video, které je třeba sestříhat a okomentovat.  Konkrétně se v současné době jedná o video u jarní cesty do Mongolska a starší video z Etiopie. Pokusím se je připravit na jarní měsíce 2024. (mm)

 

Jak probíhají investiční akce na krajských silnicích 

na území Pardubického kraje se před koncem sezony dokončuje řada dopravních staveb a další se plánují na další roky. Náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš navštívil několik stavenišť a jednal se zástupci měst a obcí o plánech pro další období. Jak to aktuálně vypadá na vybraných silnicích?
Průtah Rokytna
Složitá dopravní situace končí v Rokytnu. Tam se ve středu 18. října oficiálně řidičům otevírá opravený průtah obcí, tedy silnice II/298. A to dříve, než bylo původně plánováno. „Děkujeme obyvatelům Rokytna, kteří měli v uplynulých měsících ztížený pohyb obcí. Uvědomujeme si, že i vzhledem ke stavbě dálnice D35 pro ně bylo cestování velmi náročné. Průtah měl být otevřený až v listopadu, ale podařilo se ho dokončit dříve. Celkové náklady jsou necelých 34 milionů korun bez daně,“ uvedl Michal Kortyš. Pracuje se také na obchvatu Rokytna, technicky označovaném jako propojení dálnice D 35 a silnice I/35, kde jdou práce podle harmonogramu a mají skončit v létě 2024. Předpokládané náklady v tomto případě činí 207 milionů korun.
Vortová
Ve Vortové začne brzy oprava dvoukilometrového úseku silnice III/3438, která vede na hranici kraje. Silnice je tam ve velmi špatném stavu. Cena za opravu by měla činit 8,6 milionu korun bez daně a do letošního kalendáře oprav se dostala díky tomu, že se některé projekty podařilo vysoutěžit za nižší cenu, než jaká byla v plánu. Vzhledem k použitým technologiím a dobrému počasí by oprava měla být hotová ještě v letošním roce.
Litomyšl – Ústí nad Orlicí
Modernizací prošla komunikace II/360, která bude sloužit jako přivaděč na dálnici D35. Kolaudační rozhodnutí už bylo podepsáno a silnice je oficiálně dokončená. „Zajímavostí je, že pro modernizaci silnice byly využity BIM technologie. Ty tvoří 3D model, obsahují i negrafické informace a jsou digitálním dvojčetem samotné stavby, a to od návrhu až do konce životnosti. Díky této technologii mají projektanti, objednatelé a zhotovitelé přesné informace o stavbě. V silnici jsou také usazeny takzvané chráničky, které pomáhají se šířením internetového signálu. Je to velice dobře provedená modernizace. Náklady na opravu dosáhly 165 milionů korun bez daně,“ sdělil Kortyš.
Chvojenec
Opravená je nově i komunikace III/305 3 v Chvojenci. Silničáři tam letos od léta pracovali na více než kilometrovém úseku, kde opravili povrch a provedli další nutné úpravy. „Náš projekt se týkal části od křižovatky s I/365 až po konec Chvojence. V určitých místech došlo k rozšíření vozovky, sanaci krajů a rekonstrukci odvodnění. Celkové náklady přesahují osm milionů korun bez daně,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák.
Veselý Kopec
Při svém výjezdu náměstek Kortyš hovořil se zástupci Souboru lidových staveb Vysočina i starostkou obce Všeradov o možnostech, jak zlepšit stav jedné z přístupových cest k památce. Ta je součástí i evropské sítě cyklotras. V současné době není komunikace v optimálním stavu i kvůli provozu, který na ní byl v době, kdy sloužila jako objízdná trasa pro osobní i veřejnou dopravu. „Se samosprávou obce Všeradov a zástupci památky budeme řešit, jaké jsou naše možnosti,“ řekl Kortyš.
Včelákov
Po rekonstrukci vozovky ve Včelákově hovořil Michal Kortyš se starostou městyse Janem Pejchou například o možnosti pokračování směrem k Majlantu, což je část obce Miřetice. Zde chybí dodělat přibližně jeden kilometr vozovky. Hovořili také o stavu průtahu obcí nebo o autobusové dopravě. „Pan starosta se zajímal o možnost zajištění dopravní obslužnosti některých částí městyse. To lze provést, je ale třeba zohlednit návaznost spojů,“ dodal Kortyš. Hovořilo se také o možnosti příspěvku Pardubického kraje na pořízení vlastního dopravního prostředku pro svoz dětí do školy.
Zajímají vás aktuální či chystané opravy silnic u vás doma? Ověřené informace najdete vždy na https://doprava.pardubickykraj.cz.