ČD 296/2023   SOBOTA 21. října 2023


Nové video: Po stopách eboly - autorsky komentovaný cestopis z roku 2016

 Jde to videocestopis z listopadu 2016 po třech zemích západní Afriky, ve kterých právě tehdy skončila tříletá epidemie zákeřné eboly. S partou kamarádů procestoval Sieru Leone, Libérii a Guineu. Právě na první z uvedených zemí má  velmi pěkné vzpomínky, neboť zde mu byl díky přízni náčelníka a učitele umožněn několikadenní pobyt v  jedné vesnici, zatímco kamarádi, se kterými cestoval vyrazili zdolat nejvyšší vrchol země. Proto na videu dokonale popsal život vesničanů, měl velkou důvěru a získal tak neocenitelné  dokumenty o tamním životě. 
Stínem zájezdu ovšem bylo Honzu Šimůnka onemocnění malárií, které ale dokázali v Guinei vyléčit během pár dnů. Zde jsou na takové nemoci připraveni, u nás by to byl jistě větší problém. Nakonec i po příjezdu domu Honza Šimůnek ještě absolvoval doléčení v pardubické nemocnici. Video má 59 minut, největší část je věnována životu obyvatel jedné od světa odtržené vesnici v Sierra Leone, který Honza poznal opravdu důkladně. 

Příprava pro sad Třebováčků

Na dříve vyhlédnutém pozemku v sousedství Javorky vyroste nový sad Třebováčků. Jde o akci města a jeho komise pro životní prostředí Už se na tom začalo pracovat dnes v pátek dvacátého Na pozemku bylo vykolíkováno stromořadí, ve kterém poroste 43 jabloní různých druhů. Při práci jsem zastihl členky komise Moniku Janzovou, Editu Smrčkovou a místostarostku Petru Válkovou. Protože jde o pozemek, který nebyl kultivován (louka), tak na místech sázení byly dnes strojově připraveny jámy pro sázení.
Všechno ostatní bude pro sobotní sázení nachystáno. Akce začne v 9 hodin. Stromky různých odrůd jsou pořízeni z grantu, obohatí zeleň v našem okolí Pro sázení budou připraveny tzv. "na jméno" podle předchozí objednávky. Měl by to být začátek nové tradice....

Garáže v nákupní zóně?

Už jsem takové dotazy dostal opakovaně. Ale ono to je jinak. To je asi nějaký marketingový tah investora, který na plakátech a banerech umísťuje garáže do nákupní zóny. Ve skutečnosti se budou ty garáže stavět na místě bývalé vlečky co vedla do teplárny Primony s příjezdem od ulice U Stadionu. Zde  se plánovala výstavba bytového domu, už byla i studie, ale stínil by těm domům už postaveným. Taky se uvažovala místní komunikace navazující na ulici Vily, ale i zde by vznikl problém - pak by přes Vily projížděla auta a lidi si to nepřejí. Chtějí mít klid. A tak se tam ponechá jen snad max. třímetrová cyklostezka a vedlejší parcely, které jsou v majetku společnosti Agile byty.s.r.o. budou zastavěny garážemi. A na to nyní shání investor lidi. Potřebuje po postavení garáže prodat. Přiložený obrázek je asi jen ilustrativní, je ale z webové stránky investora. Podrobnější informace jistě sdělí, na webu je uveden kontakt, tedy telefon na Ing. Kováře 723 722 006. Takže ta plocha určená pro rozšíření nákupní zóny  nebude zastavěna garážemi.  Jen ten projekt trochu vázne, nejdříve stavební povolení, potom úvěr atd. Tato plocha má taky jiného majitele, to je "OC Česká Třebová, s.r.o.". Stávající obchodní centrum se tedy bude rozšiřovat. Také jsem myslel, že se do toho už dají, zatím je nějaký odklad. Podobně se stále odkládá projektový záměr "Byty na Primoně", podle původního slibu se měl letos už stavět první dům, vše bude podle posledních zpráv tak o dva roky později.  Milan Mikolecký.


EKOCENTRUM PODORLICKO V LISTOPADU 2023 PRO VEŘEJNOST

STUDÁNKY 2
7.11. 2023 Úterý  18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od České Třebové s jejich fotografiemi, doplněná mapovými podklady. Přednášející Petr Vomáčka je neúnavný hledač studánek, fotí je, dokumentuje jejich historii. Přednáška navazuje na jarní úspěšnou akci.  
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.
 
S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT
23.11. 2023 Čtvrtek 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška fotografa Rostislava Bartoně, který je známý svými záběry krajiny Orlických hor. Jeho krajinné fotografie jsou k vidění v restauraci Eva Na Splavě. V ekocentru Podorlicko bude vyprávět o dobrodružstvích a nevšedních zážitcích z focení divoké přírody. Můžete se těšit na veselé historky, ale i na napínavé příběhy doplněné videoprojekcí a dechberoucími záběry zvířat žijících ve volné přírodě.  Akce je určena široké veřejnosti. Vstupné dobrovolné  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.


Městská hokejová liga CHL. Jaký j průběžný stav soutěže?


Soutěž je v první  části rozdělena na dvě ligy. Tato část skonči  19. listopadu. Výsledky jsou aktuálně umístěny na webové stránce Zimní stadion Česká Třebová (zimak-trebova.cz) na odkaze ZDE a aktuální tabulky soutěže najdete na odkazu ZDE

Jak pokračuje výstavba obchvatu Svitav?


Na stavbě I/43 Hradec nad Svitavou – Lačnov se na hlavní trase aktuálně dokončují pokládky asfaltových vrstev, probíhají práce na zemních krajnicích, provádějí se vegetační úpravy, osazují se ocelová svodidla.
Již je zahájena realizace vodorovného i svislého dopravního značení. Dále se dokončují terénní úpravy a opevnění svahů pod mostními objekty.
Okružní křižovatka v Lačnově bude částečně zprovozněna na konci října. Tímto budou zahájeny práce na odstraňování provizorních komunikací a na napojení obchvatu na okružní křižovatku. Úplné zprovoznění okružní křižovatky předpokládáme ve 2. pol. listopadu.  Předčasné užívání hlavní trasy obchvatu I/43 a souvisejících objektů se předpokládá v polovině prosince. Zdroj: Orlicky.net


Putovní výstava Má vlast cestami proměn – příběhy domova putuje Českem

Z areálu Strahovského kláštera přesunula do krajů ČR. Osm exteriérových panelů, které zachycují příběhy proměn různorodých objektů, je pro veřejnost nyní k vidění až do konce října na Pivovarském náměstí v Hradci Králové. Královéhradecký kraj letos reprezentuje šest skvělých projektů z celkem 97 přihlášených proměn, které se poprvé nachází napříč Českou a Slovenskou republikou.  Výstava je k vidění na Pivovarském náměstí v Hradci Králové, představuje proměny z Královéhradeckého, Libereckého a Pardubického kraje. Celkem 23 staveb přibližuje osm panelů, které představují příběhy proměn a dokumentují stav před a po rekonstrukci. Osm z nich, přičemž dvě proměny jsou vítězové internetového hlasování z předchozího ročníku, se nachází na území našeho regionu. Výstava potrvá do konce října. Do Hradce Králové se přesunula z Nasavrk (okres Chrudim) a v listopadu poputuje do obce Lukavice (okres Ústí nad Orlicí). Příští 15. ročník výstavy má historicky poprvé dva pořadatele. Ke spolku Cestami proměn se přidalo Konzorcium Moja vlasť – kultúrne premeny Slovenska. Hlavním partnerským krajem nadále zůstává Královéhradecký kraj.

  

Rehabilitace raněných vojáků je prioritním projektem pro Zakarpatí

Spolupráce českých krajů se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině bude pokračovat velkým projektem na vybudování centrální rehabilitační nemocnice v Užhorodě. Nejen tento projekt byl předmětem jednání Komise Asociace krajů České republiky pro veřejnou správu a legislativu, které předsedá hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině jsme začali společně s dobrovolnými a státními hasiči organizovat centrální sklad a distribuci pomoci, která se sbírala na jednotlivých obcích. Následně jsme centrálně vypravovali kamiony přímo do Užhorodu. Zásilka poté s pomocí kolegů ze Zakarpatí mířila dále na východ země. Celkem se takto podařilo vypravit přes 30 kamionů. Zároveň jsme poskytli částku 1,5 milionu korun na vybudování výtahu v nemocnici pro zraněné vojáky v Užhorodě. Ta totiž nebyla bezbariérová, což byl vzhledem k většinovému charakteru zranění vojáků velký problém," zrekapituloval krajskou pomoc od února 2022 hejtman Martin Netolický.
Nyní některé kraje ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR pracují na podpoře velkého společného projektu na vybudování rehabilitačního centra pro zraněné vojáky. „Jedná se jednoznačně o největší a nejdůležitější projekt českých krajů v Zakarpatí, v rámci kterého bude opravena jedna z nevyužívaných nemocničních budov. Vznikne zde velké rehabilitační centrum pro válečné veterány, které se bude zabývat jak fyzickou, tak i psychickou rehabilitací. Cílem Zakarpatské oblasti je projekt za 235 milionů korun dokončit v roce 2025. Krajské zastupitelstvo v letošním roce uvolnilo pět milionů korun s tím, že deset milionů poskytne ministerstvo zahraničí, Kraj Vysočina vyčlenil pět a půl milionu korun, Moravskoslezský kraj sedm milionů korun a přidávají se také další kraje jako Ústecký a Královéhradecký kraj," řekl hejtman Martin Netolický.
(Fotografie z nevyužité nemocniční budovy vybrané pro rehabilitaci: )
V rámci jednání s vedením oblastní rady byla představena také ukrajinská reforma veřejné správy, která spočívala například v tom, že místo 13 okresů nyní na Zakarpatí funguje šest. Z 337 městských rad bylo vytvořeno 64 teritoriálních hromad.

Proč děti dobrovolně volí bolest? (O sebepoškozování)

 Pardubický kraj spolu s Poradnou pro rodinu a Centrem celoživotního vzdělávání pokračuje v sérii webinářů na rodinná témata. V úterý se bude hovořit o sebepoškozování dětí. Odkaz na připojení naleznete na webových stránkách www.krajprodinu.cz.
 Webináře se konají jednou za měsíc, vždy v úterý od 17 hodin do 18,30 hodin a jsou zdarma. V nejbližším termínu, 24. října, se bude Tamara Valešová věnovat otázce, proč děti dobrovolně volí bolest a sebepoškozují se. Do konce letošního roku čekají zájemce ještě tři webináře. O nevěře a jejím vlivu na vztah bude hovořit Roman Miletín 21. listopadu a o potřebě vztahu, jako základní životní jistotě pak Jiří Halda 5. prosince.
 „Na seriál webinářů jsme pozvali zkušené lektory na daná témata. Při účasti on-line je možné se v případě zájmu přímo lektora ptát. Minulé webináře je pak možné  zhlédnout na https://krajprorodinu.cz/rodina/archiv-webinaru/,“ informoval radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
 O sebepoškozování už v úterý
Webinář o sebepoškozování bude rozdělen na teoretickou a praktickou část. „V teoretické části představím termín sebepoškozování, důvody, které děti a mladistvé mohou vést k sebepoškozování, a podoby, kterých může sebepoškozování nabývat. Zaměříme se také na indikátory, které je vhodné sledovat, máme-li u dítěte podezření na možné sebepoškozování. V praktické části se zaměříme na specifické situace, ve kterých může dospělý přijít do kontaktu s dítětem nebo mladistvým, který se sebepoškozuje. Zaměříme se na konkrétní postupy, jak s dítětem mluvit a jak ho podpořit v nalezení potřebné pomoci. Závěrečná část přednášky poskytne seznam míst, kam je možné se s tématem sebepoškozování obrátit o pomoc,“ uvedla Tamara Valešová.