ČD 297/2023   NEDĚLE 22. října 2023


Nové video Českotřebovského deníku: Jak se loučili s prázdninami ve Zhoři.

Video se vrací na zajímavou a tradiční akci  do Zhoře. Ukazuje, kolik obětavých lidí  ve Zhoři mají a jak se dokážou společně podělit o to,. aby rozdávali radost svým dětem a zlepšili jejich nápadu před novým školním rokem. Za organizací akce opět stojí Zhořský obecní spolek, který už dokázal rozdávat radost pro děti i dospělé např. při Čarodějnicích nebo při organizování Zhořského pochodu.  Možná už na tuto vydařenou akci zapomněli, ale my ji můžeme připomenout v krátkém pětiminutovém videu.


Událost dne: Sad Třebováčků už roste !!!

Komunitní projekt „Sad Třebováčků“ nezahrnoval pouze zajištění materiálu pro výsadbu, zeminu, nářadí, kůly, pletivo, také mnoho ochotných rukou, odborné poradce , přípravu plochy pro sázení. Na nic se nezapomnělo. Součástí byl i komplexní program péče o rodiny přihlášené do projektu. Přicházeli pravidelně dle předchozí domluvy, někdy také s prarodiči. Díky Rodinnému centru Rosa a jmenovitě Šárce Březinové  byl zajištěn  dětský koutek s hračkami i vybavením pro batolata, teplý čaj a něco k zakousnutí. Akce byla celodenní a tedy pro pořadatele vyčerpávající, v každém případě naprosto vydařená. I to krásné počasí bylo jako na objednávku.
První kontakt s přihlášenými zájemci zajišťovala Edita Schram, která měla pro každého vše připravené včetně povinných formalit. Potom předala  rodinu spolupracovníkům. O tom, jak se projekt mohl v České Třebové narodit říká v krátkém vstupu.
 Každý zasazený strom má nyní svého patrona. Součástí akce bylo také pořízení aktuální fotografie rodinky včetně malých Třebováčků u čerstvě zasazeného stromu. Snímky rodiny někdy i s pomocníky zajistila Šárka Březinová na polaroidu a mohla je tedy ihned předat rodině na památku. Díky slunečnému počasí se snímky dobře vydařily
Celý den bylo v nově sázeném sadu lidí jako v mraveništi. Byla to vzorná ukázka spolupráce, zdánlivě to pro píchozího vypadalo jako chauos, ale ve skutečnosti to mělo opravdu řád. Díky tomu se podařilo nový Sad Třebováčků skutečně vysázet a to dobrém místě za dobrého počasí a plné často rodin přihlášených do projektu. Je to pro Českou Třebovou dobrá zpráva. jsem přesvědčen. že takové projekty totiž kultivují městskou společnost a to dokonce na roky dopředu, do budoucnosti. Myslím, že něco takového je hodně potřeba. Věřím se se najde nějaké další vhodné pokračování. Ovšem dnešní sobotní akce nastavila laťku opravdu hodně vysoko....
Z celé akce připravil Českotřebovský deník video, zatím je ve střižně, ale během neděle 22. října bude publikováno. (mm)

Volejbalistky Sokola Geodézie dvakrát úspěšné v Praze na Žižkově

Sobotní zájezd 21. 10.do Prahy se českotřebovským volejbalistkám vydařil.  Ve dvou zápasech hostovali v hale na Žižkově a oba zápasy proměnily na vítězství. VB prvním zápase dokonce bez ztráty setu 0:3, ve druhém zápase se domácím podařilo první set vyhrát, ale tři další za sebou patřily hostujícímu týmu Sokola Geodézie Česká Třebová. Českotřebovský tým se tak v tabulce na druhé místo za ČVUT Praha. Tento tým má ovšem o dva zápasy více, má dvě prohry a tak Českotřebovačky patřily na místo první. Sokol Česká Třebová  dosud hrál v C skupině II. ligy, letos byl nasměrován do skupiny B, který mu více svědčí.....

Volejbalové derby Rybník - Sokol Č. Třebová II v krajském přeboru

Skončilo to vlastně smírně. V prvním zápase vyhrál Sokol II s výsledkem 1 : 3 (Rybničtí byli  vedení jako domácí), aby pak v druhém zápase se situace obrátila a stejným poměrem setů vyhrál zase Rybník. Oba zápasy byly vyrovnané a veřejnost ve Třebové právem čekala jak to dopadne... Domácí tělocvičnou SK Rybník je "stará" hala ZŠ Habrmanova na Skále.Příště Sokol II hostí Chvaletice, Rybník jede do Svitav.

Dvojnásobné a hodně vysoké vítězství basketbalistů  SKB U15 v Rychnově

Mladí basketbalisté U15 českotřebovského SKB nastoupili dnes v sobotu 21. října ke dvěma zápasů v hale v Rychnově nad Kněžnou. První zápas, který se započítává do nadregionální ligy skupiny F skončil vysokým vítězstvím Českotřebováků 99 : 28. Přitom si v zápase zahráli všichni z dvanáctičlenné soupisky  nominované k zápasu.  Vítězstvím jen malinko nižším 87:24 skončil také druhý zápas, který se započítává do Východočeského poháru a na rozdíl od ligové soutěže se hraje na 4 x 8 minut čistého času. V letošním podzimním ročníku Českotřebováci ještě neprohráli a patří ve své soutěži mezi nejlepší týmy. Příští zápas hrají zase v domácí hale Skalka a to 11. listopadu proti silnému týmu z Týniště nad Orlicí.

Basketbalisté junioři U19 hostili Náchod...

SKB Česká Třebová hraje v kategorii juniorů U19 také nadregionální ligu. V sobotu 21. října hostili v hale Skalka soupeře "Bizoni Náchod". V mistrovském zápase porazili hosty přesvědčivým výsledkem 82 : 60. Vedli po celý zápas  a získali tak do tabulky již druhé vítězství. Pouze z prvního kola mají evidovanou prohru s Rychnovem nad Kněžnou (a to na domácí palubovce)....
Také v této kategorii se hrají dva zápasy.  druhý zápas v rámci východočeského poháru se již nevyvíjel tak dobře jako zápas první, Výsledkem je těsná prohra, dokonce o pouhý jeden bod a to v poměru 74:75 pro hostující Bizony z Náchoda.


EKOCENTRUM PODORLICKO V LISTOPADU 2023 PRO VEŘEJNOST

STUDÁNKY 2
7.11. 2023 Úterý  18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od České Třebové s jejich fotografiemi, doplněná mapovými podklady. Přednášející Petr Vomáčka je neúnavný hledač studánek, fotí je, dokumentuje jejich historii. Přednáška navazuje na jarní úspěšnou akci.  
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.
 
S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT
23.11. 2023 Čtvrtek 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška fotografa Rostislava Bartoně, který je známý svými záběry krajiny Orlických hor. Jeho krajinné fotografie jsou k vidění v restauraci Eva Na Splavě. V ekocentru Podorlicko bude vyprávět o dobrodružstvích a nevšedních zážitcích z focení divoké přírody. Můžete se těšit na veselé historky, ale i na napínavé příběhy doplněné videoprojekcí a dechberoucími záběry zvířat žijících ve volné přírodě.  Akce je určena široké veřejnosti. Vstupné dobrovolné  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.počívala například v tom, že místo 13 okresů nyní na Zakarpatí funguje šest. Z 337 městských rad bylo vytvořeno 64 teritoriálních hromad.

Balistické pláty z Poličky pomohou Izraelcům 

Ministryně obrany Jana Černochová navštívila v pátek 20. října Poličské strojírny, součást koncernu STV. Za Pardubický kraj se akce zúčastnil první náměstek hejtmana Michal Kortyš, součástí delegace byl i například poličský starosta Jaroslav Martinů. Zástupci státu a krajské samosprávy si prohlédli sklad bojových vozidel pěchoty, výrobnu munice a další objekty. Ministryně Černochová na tiskovém briefingu uvedla, že balistické pláty do ochranných vest z Poličských strojíren již brzy dorazí do Izraele.
Oslovila nás izraelská státní agentura s žádostí o pomoc. Ministerstvo společně s koncernem STV našlo velice rychle cestu a v blízkých dnech do Izraele poputuje 3000 plátů do balistických vest. Česká vláda stojí na straně Izraele a plně podporuje jeho právo na sebeobranu,“ uvedla při návštěvě Poličky ministryně Černochová. Ta také připomněla dobrou spolupráci svého rezortu, vlády a koncernu STV při pomoci Ukrajině.
Poličské strojírny byly založeny v roce 1920 a byly první muniční továrnou v Čechách. Od roku 2015 spadají pod koncern STV Invest. V současné době v Poličce modernizují těžkou techniku jako například tanky a bojová vozidla pěchoty, vyrábí munici, výbušniny, ale mají i svůj nevojenský výrobní program. „Člověku je trochu úzko, když vidí náboje, granáty, tanky a další techniku. Je skvělé, že je v Poličce umí vyrábět v takové precizní kvalitě, ale na druhou stranu člověka mrazí, že je po zboží taková poptávka. Nicméně stále platí - kdo chce mír, musí být připravený se bránit. Jsem velice rád, že se Česká republika opět postavila na stranu Izraele a patří mezi jeho nejbližší spojence, kteří mu pomáhají. Balistické pláty z Poličky budou v Izraeli zachraňovat životy a doufám, že se brzy podaří najít mírové řešení s ohledem na civilisty na obou stranách,“ dodává náměstek hejtmana Kortyš.