ČD 300/2023   STŘEDA 25. října 2023



Jubilejní 300. deník roku

Znamená to, že jsem se snažil  publikovat na tomto webu vlastně každý den, ale i to, že do konce roku zbývá již 67 dnů. Zaměřením Českotřebovského deníku není komplexní informace, to dnes nemůže zařídit vlastně nikdo. Spíše jde o pokud možno co nejaktuálnější přehled o tom, co se chystá a co se také událo a to nejen v České Třebové, ale i v regionu nebo Pardubickém kraji. Informace získávám ze svých vlastních aktivit, ze zaslaných příspěvků, využívám informace různých zpravodajských webů a také do některých z nich zase na oplátku přispívám. Snaha je využít každý zdroj, který mám k dispozici. Publikujeme zde také aktuální videa Českotřebovského deníku a  občas se podíváme také na to co se událo třeba před rokem, pěti nebo deseti lety. Snaha je také popisovat co se ve městě stalo nebo událo, v podstatě to je tak, že pokud Českotřebovský deník o události, kulturní jiné akci nenapíše, tak jako by nebyla. Město si všímá jen těch akcí, které mohou sloužit k propagaci a jiné někdy i záměrně vynechává. Každodenní paměť Českotřebovského deníku sahá do začátku května roku 2003, předtím  vycházelo elektronické zpravodajství jako týdeník "iČTZ", tedy "Internetový Českotřebovský zpravodaj". Nejstarší články byly umístěny do virtuálního prostoru v roce 1997 a to především díky podpoře Dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera, které mělo internetový přístup v České Třebové mezi prvními.... 
Aby byl každý den vydávaný deník přehlednější, budeme zde uvádět jen odkazy a upozornění na nejbližší akce. Přehled pozvánek  na kulturní, ale i sportovní a společenské akce nejbližšího cca měsíce uvádíme a budeme uvádět v samostatném aktuálně upravovaném přehledu, který najdete ZDE (mm) 


Upozornění na výluku trati Vysoké Mýto - Litomyšl

Výluka  se vztahuje na dva pracovní dny 1. a 2. listopadu od 8 - 15 hodin, místo vlaků budou nasazeny autobusy. na náhradních zastávkách. Zpoždění má změnou dosáhnout max. 10 minut.

Úprava dalších kontejnerových stání v České Třebové

V létě loňského roku započalo město Česká Třebová s budováním nových ohrazených stání pro tříděné kontejnery. Vzhledem ke kladnému ohlasu ve veřejnosti se v tomto trendu bude pokračovat i v letošním roce. Jde o aretačni systém ASACONT se zástěnami pro umístění kontejnerových nádob. S prací  společnosti Asacont z Jablonce nad Jizerou  byla loni  naprostá spokojenost, ukázka montáže je na přiloženém videu z loňského roku. Právě nyní byla uzavřena další smlouva, podle které  se bude dále pokračovat a ještě v letošním roce se nový aretační systém objeví  na dalších místech, kde je současný stav rozházených kontejnerů pro ostudu. Snad největším takovým hnízdem je "sestava" 11 rozházených kontejnerů na trase bývalé Václavské ulice od Splavu, která se nyní označuje "Pod Novým náměstím".
Její současný stav je znázorněn na fotografii. Problémem ovšem bude jistě i to, že se zde kdysi sice začalo s dlážděním plochy pro kontejnery, ale toto dláždění má rozsah pouze čtyř kontejnerů. Zavedením třídění odpadu se potřeba zvýšila a dnes je zde kontejnerů jedenáct. Podle uzavřené smlouvy se bude nový aretační systém ASACONT instalovat v lokalitách Riegrova (4 nádoby), Habrmanova - ( 5 kontejnerů) Pod Novým náměstím (11 kontejnerů), U Frajdlů (pro 4 kontejnery) Trávník (2 kontejnery) Celkem jde tedy o úpravu kontejnerových stání  pro 26 nádob.  Celková cena této investice činí 280 084,00 Kč bez DPH a s daní  pak 338 901,64 Kč.
Snad jen ještě poznámku: Systém, který byl veřejností dobře přijat "objevil" pro Českou Třebovou Bc. Jan Vaníček, ještě když pracoval na odboru životního prostředí, aby pak po přechodu na odbor investic a rozvoje města na tuto možnost upozornil. Záměr se líbil  nakonec se dobře ujal a podařilo se jej prosadit. Jsem velmi rád tomu, zpráva o odchodu tohoto pracovníka z úřadu, který se ukázal jako srdcař a patriot, není pravdivá, že zůstává. Jsme přesvědčen, že je správným člověkem na správném místě..(mm)

ELEKTRONICKÉ AUKCE VYBRANÝCH POZEMKŮ v ÚSTÍ n. ORLICÍ

Město Ústí nad Orlicí spouští novinku, vybrané pozemky bude prodávat formou elektronické aukce. On-line dražby nemovitostí se osvědčily již v řadě měst České republiky, například v Lanškrouně. První, který nabízíme veřejnosti, je pozemek v katastrálním území Černovír u Ústí nad Orlicí. Jedná se o pozemek zařazený do zastavitelných ploch zóny bydlení v rodinných domech – venkovské, tedy bude na něm možné postavit domek. Vyvolávací cena byla stanovena na 3 225 600 korun. První dražba je naplánována na 15. 11. 2023, zájemci se mohou registrovat již nyní na aukčním portálu města https://aukce.muuo.cz/. Na těchto webových stránkách jsou uvedené veškeré podrobnosti: o prodávaném pozemku, o tom, jak se zaregistrovat, jaké podmínky pro účast je třeba splnit, jak prokázat svoji totožnost a složit dražební jistinu. Detailně je popsán i průběh aukce a přihazování.
Jednou z podmínek pro účast v dražbě je složení dražební jistoty, která v případě pozemku v Černovíru byla stanovena na 50 tisíc korun. Minimální příhoz je 20 tisíc korun.
Elektronické aukce mají řadu výhod, jsou transparentní formou prodeje městského majetku, zkracují čas transakcí a představují nižší náklady pro potencionální kupující. Odkaz na aukční portál zde: https://aukce.muuo.cz/

Břízy v aleji Maxe Švabinského budou ošetřeny pražskou firmou

Zakázka, na portálu e-zak oceněná částkou 250 tisíc korun byla ve výběrovém řízení zadána s úsporou.  Jde o úpravu vybrané skupiny 65 označených stromů v aleji Maxe Švabinského a další 3 neevidovaní břízy v cestě na Saharu.  Zhotovitelem bude Společnost pro Zahradní a krajinářskou tvorbu, z.s., Plzeňská 24759 Praha. Předmětem objednávky je ošetření stromů, včetně úklidu dotčených pozemků a likvidace větví a Veškeré dřevní hmoty, dále zajištění bezpečnosti na pracovišti dle platných předpisů a provedeni záznamu arboristy o provedeném ošetření, včetně pořízení fotodokumentace ošetřených stromů. Cena v uzavřené smlouvě ze dne 13. října (bez DPH) 136.000,00 Kč Cena celkem (včetně DPH) l64.560,00 Kč. I z Prahy se vyplatí zajet do Třebové ošetřit stromy....  Rozhodnutí bylo  velmi rychlé, zadání na webu e-zak bylo 9. října a již 18. října byla zakázka vyhodnocena a objednána. 19. října byla podepsána smlouva.
Nyní ještě běží další výběr firmy, která ošetří stromy ve města na více lokalitách.  
Jde o Lhotku u kapličky, sídliště Lhotka lokalitu Javorka, Husovu ulici a ul U Dvora,  Lokalitu na Parníku Na Drahách, ve Skuhrově, v Kozlově  U Stadionu i na Trávníku. Tato zakázka byla zadána opakovaně (poprvé šlo o zakázku s hodnotou 250 tisíc Kč, v druhém opakovaném zadání je hodnota 300 tisíc Kč a prodloužený termín podání nabídek do 26.10. i termín realizace zakázky do 29. 2. 2024. Uvidíme jaký bude výsledek, rozsah zakázky není malý a nabídka ceny není příliš vysoká.

Kraj vyhlásil výběrové řízení na dodavatele stavby ateliérů Umělecko-průmyslové školy v Ústí 

Jedním z největších krajských projektů v oblasti školství je vybudování ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí v areálu Perla. Krajští radní na svém pondělním jednání učinili významný krok k zahájení výstavby, jelikož rozhodli o vyhlášení výběrového řízení na dodavatele. Předpokládaná hodnota dle projektové dokumentace činí necelých 228 milionů korun včetně daně. Projekt je připraven pro financování v programu na revitalizaci brownfieldů v rámci Národního plánu obnovy.
 
„Vybudování nových moderních ateliérů naší Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí v areálu Perla je jednou z našich prioritních staveb v oblasti školství, a proto jsme od počátku byli aktivní v rámci vyhledávání potenciálních evropských zdrojů. Původním záměrem bylo využití Integrovaného regionálního operačního programu, avšak nyní jsme projekt upravili pro financování v programu na revitalizaci brownfieldů v rámci Národního plánu obnovy. Předpokládaná hodnota celé stavby je v tuto chvíli necelých 228 milionů korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vyčleněním projektu z Integrovaného regionálního operačního programu se nám tak uvolňuje místo pro další projekty v oblasti školství, které byli z hlediska priorit za Perlou. Celkově tak můžeme pro náš kraj získat výrazně více prostředků, než jsme původně plánovali,“ doplnil hejtman.
Podle náměstka hejtmana pro oblast investic Romana Línka bude v rámci stavby nutná koordinace s městem. „Celá stavba se nachází v rozvojovém území, což musíme v rámci přípravy brát v potaz. S ohledem na termínově kolidující investiční akce města Ústí nad Orlicí v řešeném území, ve kterém bude realizovaná naše stavba, bude nutná důkladná koordinace těchto prací, proto jsme v rámci vyhlášeného výběrového řízení nezahrnuli dobu realizace jako hodnotící kritérium,“ uvedl Roman Línek.
Nová budova výrazně vylepší zázemí krajské střední školy. „Od počátku je naším hlavním cílem přesunout ateliéry pro praktickou výuku ze stávajících prostor ve Špindlerově ulici, které nevyhovují stávajícím potřebám školy a dalšímu rozvoji. Ostatní učebny zůstanou ve druhém objektu školy v Zahradní ulici,“ řekl radní pro oblast školství Josef Kozel. „V nové budově školy budou umístěny učebny, dílny, ateliéry a potřebné zázemí pro výuku uměleckých oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů, grafický design a pro obor obalová technika. Součástí objektu budou také počítačové učebny a nezbytné zázemí pro studenty a pedagogy,“ vysvětlil náplň projektu radní Josef Kozel.
Kraj od samého počátku připravoval projekt pro čerpání evropských dotací. „Stejně jako u celé řady dalších projektů průběžně vyhodnocujeme možnosti, které se před námi otevírají v rámci spolufinancování z evropských fondů. Naším původním záměrem bylo využít prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu, kde mají kraje předem vyčleněné prostředky pro projekty v oblasti středního školství. V průběhu projektování se však objevila možnost upravit projekt pro program na revitalizaci brownfieldů v rámci Národního plánu obnovy. Zde bychom mohli z Evropy získat až 150 milionů korun, což je pro krajský rozpočet velmi výrazná pomoc,“ řekl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr s tím, že zahájení stavebních prací je možné až po úspěšném uplatnění projektu v rámci zmíněné dotační výzvy.


EKOCENTRUM PODORLICKO V LISTOPADU 2023 PRO VEŘEJNOST

STUDÁNKY 2
7.11. 2023 Úterý  18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od České Třebové s jejich fotografiemi, doplněná mapovými podklady. Přednášející Petr Vomáčka je neúnavný hledač studánek, fotí je, dokumentuje jejich historii. Přednáška navazuje na jarní úspěšnou akci.  
S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT
23.11. 2023 Čtvrtek 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška fotografa Rostislava Bartoně, který je známý svými záběry krajiny Orlických hor. Jeho krajinné fotografie jsou k vidění v restauraci Eva Na Splavě. V ekocentru Podorlicko bude vyprávět o dobrodružstvích a nevšedních zážitcích z focení divoké přírody. Můžete se těšit na veselé historky, ale i na napínavé příběhy doplněné videoprojekcí a dechberoucími záběry zvířat žijících ve volné přírodě.  Akce je určena široké veřejnosti. Vstupné dobrovolné  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.


Královéhradecký kraj chystá drahou přeložku Běloves - Hronov

Radní Královéhradeckého kraje schválili vyhlášení veřejné zakázky na zhotovitele stavebních prací při výstavbě přeložky silnice II/303 Běloves – Velké Poříčí. Maximální možná nabídka činí 624,3 milionu korun včetně DPH. Zahájit stavbu kraj plánuje v létě 2024. 
„O potřebě vybudování přeložky, vzhledem k dopravnímu zatížení z Náchoda do Hronova a dále na Broumovsko, se u zdejší veřejnosti hovoří mnoho let. Já osobně vnímám výstavbu této komunikace jako jednu z hlavních priorit v rámci investic do krajské dopravní infrastruktury. Od roku 2017 proběhlo mnoho různých jednání a setkání s obyvateli a zástupci dotčených obcí, kde jsme tamní obyvatele seznamovali s prvními návrhy možného řešení. Vzhledem k charakteru stavby zde proběhla velice náročná majetkoprávní příprava a bylo zapotřebí najít nejvhodnější řešení například při budování protipovodňových či protihlukových opatření. V současnosti máme zaktualizovanou projektovou dokumentaci a platné stavební povolení. Podařilo se tedy ujít zásadní kus cesty až do současného stavu hledání zhotovitele pro samotnou výstavbu. S výstavbou samotné přeložky bychom rádi začali v červenci příštího roku,“ řekl k důležité krajské investici hejtman Martin Červíček s tím, že k dokončení nové komunikace by mělo dojít do konce roku 2026.
Přeložka na trase Náchod-Běloves – Malé Poříčí – Velké Poříčí bude měřit 3,6 kilometru. Součástí stavby nové silnice bude kromě přeložek inženýrských sítí, protihlukových stěn či rekultivace stavbou dotčených ploch také výstavba dvou mostů přes řeku Metuji s délkou přemostění okolo 80 metrů, menšího mostu v trase a nadchodu pro pěší ve Velkém Poříčí. Dále kraj postaví tři opěrné zdi, přeložky dotčených vodovodů, kanalizací, výstavba silničních kanalizací, úprava a přeložky stávajících vodotečí, protipovodňových valů nebo meliorací.
„Výstavba silnice II/303 začíná kruhovou křižovatkou se silnicí I/33 z Prahy do Varšavy. Konec komunikace je před začátkem zástavby Hronova. Volná šířka vozovky je 11 metrů, přičemž součástí stavby bude také několik sjezdů zajišťujících přístupy k nemovitostem a na stavbou oddělené pozemky, propustků a retenčních příkopů zajišťujících odvodnění,“ uvedl radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř.
Nejvyšší možná nabídka k této veřejné zakázce činí 624,3 milionu korun včetně DPH. Na financování nákladů by Královéhradecký kraj rád využil mimo jiné i prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu.
„Jsem přesvědčen, že přeložka nejenže významně uleví přetíženému provozu v této oblasti, ale také díky celkovým úpravám stavbou dotčených katastrálních území dojde k celkovému zkvalitnění infrastruktury v této oblasti. Zároveň po dokončení obchvatu Náchoda se přeložka také stane jeho návaznou komunikací,“ doplnil hejtman Martin Červíček.
V současnosti v dotčených lokalitách do konce tohoto roku probíhá záchranný archeologický průzkum a pozemní přípravné práce.
Bude to drahá investice, povede podél polských hranic mimo obce (viz mapa), předčí některé naše "dálniční přivaděče", kofinancované  státem nebo SFDI. Zde je obdivné, že se o dotačních titulech nepíše.