ČD 301/2023    čtvrtek 26. října 2023



Nové video Českotřebovského deníku:
Oslavy 150 let moravské pohraniční dráhy v Dolní Lipce

Čtyři provozuschopné parní vlaky, několik naftových lokomotiv a další technika byla v sobotu k vidění v Dolní Lipce, kde se konaly oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy, tedy tratě z Dolní Lipky až do Šternberku. Akci pořádal Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku a Českými drahami. Odkaz na video ZDE

Českotřebovské muzeum má 135 let, z toho je posledních 11 v plné parádě.

Správné datum pro muzejní oslavy je ovšem 26. únor, neboť datum založení je přesně směrován k 26. 2. 1888. 
Muzeum v dnešní podobě  máme v České Třebové 11 let od 29. září 2012, kdy byla otevřena nová výstavní budova českotřebovského městského muzea. Po 124 letech trvání této instituce se tak podařilo s přispěním  peněz Evropské unie zajistit důstojné prostory pro výstavní i jinou muzejní činnost.
Od té doba začala pravidelná činnost ve vlastních prostorách, mimo stále expozice to jsou krátkodobé výstavy  Přednáškový sál Městského muzea slouží často k pořádání přednášek a seminářů, které najdeme v pravidelných měsíčních programech činnosti muzea. Oblíbený je např. Seminář pro pamětníky, který vede Martin Šebela právě deset let. První seminář se konal v září 2013.
V muzeu pracuje také zájmový kroužek Mladý muzejník, v létě se konají příměstské tábory. nebo i naučeně zábavné hry (např. Putování za pokladem Městského muzea).
Pracovníci muzea zajišťují i průvodcovskou činnost v Chaloupce Maxe Švabinského (od roku 2006), rotundě sv. Kateřiny,  kapli na Horách , významná je spolupráce  s Ing. D. Smyčkou při budování expozice Semanínská renezance v kostele sv. Bartoloměje v Semaníně, exkurze pro školní třídy.
Našel jsem statistiku návštěvnosti expozic městského muzea za první rok činnosti po otevření, kdy shlédlo expozice i krátkodobé výstavy Městského muzea Česká Třebová celkem 8 362 návštěvníků.
Snad stojí za to ještě připomenout první velký seminář v našem muzeu po otevření expozic v březnu 2013  s názvem Osídlování Českotřebovska a počátky města Česká Třebová. Účast na něm přijali renomovaní odborníci na problematiku osídlování našeho regionu (prof. František Musil, prof. Petr Charvát, dr. Martina Beková, dr. Jiří Šmeral a magistr Štěpán Gilar). Jejich vystoupení shrnula dosavadní stav bádání v této oblosti a nabídla několik zajímavých i nových pohledů na danou otázku.  O seminář projevila i laická veřejnost nebývalý zájem.   Od té doby byly i další obdobné akce za účasti významných odborníků .
Kromě uvedených aktivit se pracovníci zabývali také nejvlastnější muzejní prací spojenou s evidencí a údržbou sbírkových předmětů, kterých vlastní muzeum víc než 60 000 kusů,  čímž se řadí po bok krajem zřizovaným regionálním muzeím. Vyřizují  mnoho badatelských dotazů i připravují nejrůznější materiály pro badatele.
Vzpomeneme-li dobu od otevření muzea před 11 lety, lze konstatovat, že díky nové výstavní budově došlo ke značnému zkvalitnění odborné i vzdělávací činnosti této instituce, která tak může nejen obyvatelům České Třebové nabízet mnohá poučení i hodnotné a příjemné trávení volného času. (mm)

K prodloužení termínu přístavby Malé scény

Společnost ISOTEP, s.r.o. požádala prodloužení termínu dokončení stavby "Přístavby a kavárny a šatny objektu Malá scéna, Česká Třebová" do 31.1.2024  Uvádí tyto důvody.
Při realizaci výkopů jsme narazili na optické kabely a nebylo možné dále pokračovat v zemních pracích. ' pak bylo dohodnuto řešení.  Problém byl vyřešen cca po 14 dnech. Kolem optických kabelů musela pokračovat ručně což stavbu zdrželo o cca měsíc. Na hranici nové stavby byla zjištěna stávající plynová přípojka. Práce v okolí kontaktu stavby S NTL vedením byla přerušena. V současnosti probíhá jednání s firmou LB Tech s.r.o. o provedení přípojky.  Z důvodů velkého množství mokrých procesu při realizaci stavby a případným dokončením během  podzimních a zimních měsíců nedojde k řádnému vyschnutí stavby tak, aby byla možná pokládka PVC povrchů, kde při pokládce musí být vlhkost pod 1%  
Zdržení bylo pak následně částečně zohledněno v Dodatku č. 1 ke smlouvě o dílo, kde je uvedena je změna termínu plnění na základě žádosti zhotovitele z důvodů, které zhotovitel nemohl předpokládat. Datem podpisu tohoto Dodatku č. 1 (24/10) se v důsledku změny termínu plnění tak, že termín provedení díla je stanoven od 01.06.2023 do 22.12.2023. Odst. 2 Ostatní ustanovení původně uzavřené Smlouvy o dílo se nemění.
Poznámka: Firma se skutečně dostala do problému bez viny, nebylo jí zřejmě řádně předáno staveniště. Již v loňském roce 2022 byla totiž řešena přednostní potřeba přeložky NT plynovodu, která měla předcházet zadané investici.na budově Malé scény. Tato akce se však neuskutečnila a město zadalo přístavbu Malé scény bez předchozí přeložky plynu. Je dobré ještě zdůraznit, že celá akce má hlavní cíl zajistit statiku budovy Malé scény a je správné, že byla zahájena. (mm)

Příprava další etapy úprav chodníků Kubelkovy ulice

K rekonstrukci Kubelkovy ulice zbývá ještě úsek od stadionu Pod Jelenicí po ulici Litomyšlskou o délce cca 770 metrů. Také tuto akci připravuje Pardubický kraj, jde o krajskou investici. Rekonstrukci chodníků však musí zajistit Město Česká Třebová.  První přípravné práce byly zahájeny uzavřením smlouvy na pořízení projektové dokumentace  pro společné  povolení stavby (stavební a územní řízení) ) včetně výškopisného a polohopisného zaměření, vynětí ze ZPF, odvodnění stavby a inženýrské činnosti;  PD pro provedení stavby „PDPS“ včetně nezbytných příloh pro zadávací dokumentaci a výběrové řízení na zhotovitele.
Smlouva na pořízení projektové dokumentace byla uzavřena se společností PRODIN, a.s. Pardubice.
Zhotovitel se zavazuje vyhotovit projektovou dokumentaci pro opravu chodníků ulice Kubelkova -etapa 2 v České Třebové v délce cca 770 m od křižovatky s ul. U Stadionu až po křižovatku s ul. Litomyšlská, v rozsahu opravy stávajících chodníků na západní straně ul. Kubelkovy včetně veřejného osvětlení (dle technické proveditelnosti) a dále stavbou dotčených autobusových zastávek, míst pro přecházení, stanovišť na komunální odpad a s tím souvisejících technologických operací.
Cena díla dle článku II. této Smlouvy o dílo činí  385.900, - Kč  bez daně 466.939, - Kč s DPH.
Termín předání konceptu  je 31.1. 2024,  předání DUSP – S PROJEDNÁNÍM (včetně inženýringu) do 31.3. 2024.


Stavbami roku v kraji jsou galerie, památník, nadchod a bytový dům

Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) už od roku 2004, většinou ve dvouletých intervalech. V tomto ročníku si skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb bez ohledu na druh stavby, dalších sedm staveb ocenila porota čestným uznáním. Letos se také poprvé udělovala Cena poroty za úpravu veřejného prostranství, která putuje do Vysokého Mýta. V hlasování veřejnosti zvítězila škola Svítání v Pardubicích.
„Do letošního ročníku bylo nominováno 32 staveb dokončených a zkolaudovaných za poslední dva roky do konce června 2023.  To byl zatím rekordní počet, například v minulém ročníku bylo 18 staveb. O to složitější byla práce poroty, zvláště když jsme viděli na vlastní oči, jak se úroveň stavebnictví, projektování a architektury u nás výrazně zvyšuje a mnoho přihlášených staveb má opravdu špičkové parametry,“ řekl předseda poroty a náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek s tím, že nakonec porota vybrala jen čtyři mimořádné projekty.
V letošním ročníku bylo zastoupeno několik velkých počinů menších měst a obcí, které obdivoval 1. náměstek hejtmana Pardubického kraj a člen poroty Michal Kortyš: „Jako bývalý starosta desetitisícové Litomyšle vidím, jaké je za takovou stavbou nebo rekonstrukcí na malém městě nebo obci úsilí, a jak je to pro jejich samosprávy složité. Proto musím i navzdory tomu, že nezískaly žádnou z hlavních cen, vyseknout poklonu obcím jako jsou Rybitví, Břehy, Skála, Dolní Čermná, Bystré, Písečná, Proseč nebo Lanškroun. Všechny se pustily do pro veřejnost velmi potřebných projektů a podařilo se jim je přes všechny překážky zdárně dokončit.“
Oceněné projekty (na snímcích V. Mýto, Litomyšl):
Gočárovo dílo v Pardubicích ožilo
Litomyšlů - lávka, která je krásná a dobře slouží
Nové nároží tvořené bytovým domem v Devotyho ulici v Pardubicích
Vysoké Mýto . oceněné veřejné prostgranství - hřiště s parkem, které si lidé hned oblíbili
Cena veřejnosti patří škole Svítání
Veřejnost mohla na stránkách stavby roku dva měsíce hlasovat o svém vlastním favoritovi. „Byla to soutěž napínavá, nakonec nejvíc hlasů získala Škola Svítání v Pardubicích, na druhém místě byla stavební obnova areálu výcviku koní v Heřmanově Městci a třetí místo bere Dům dětí a mládeže v Ústí nad Orlicí,“ informoval člen poroty Pavel Král za Svaz podnikatelů ve stavebnictví.
 Celý text článku s fotodokumentací najdete na odkaze ZDE

Velorex propagují i jinde

Akce „Den s Velorexem“, se konala letos v létě (v sobotu 8. července) v areálu Kolowratského zámklu v Rychnově nad Kněžnou.  Lákadlem byl mimo jiné jedinečný krajkový Velorex. Vozítko je zdobeno výšivkou s moravskými folklorními motivy a vzniklo speciálně pro Designblok 2013 v Praze.
Za celým počinem stojí Libor Kříž ve spolupráci s módní návrhářkou Markétou Kopeckou. Krajkový Velorex „parkoval“ po celou dobu akce na II. nádvoří Kolowratského zámku. Navíc s ekonala exkluzivní přednáška předsedy Velorex clubu v AČR Ladislava Šustras motem - "Velorex, malé auto na velké cesty". Součástí bylo i promítání fotografií z expedic.
Připomeňme si současně, že příští rok 2024 by Mojmír Stránský, jako (spolu)konstruktér vozítka Os-kar / Velorex oslavil 100. narozeniny. Když slavil v roce 2004 osmdesátku, tak mu přátelé připravili dárek - velký marcipánový velorex (na přívěsu) a sraz majitelů vozítek z celé republiky. Na českotřebovském letišti bylo  tehdy opravdu plno a spanilá jízda velorexů byla vešla do dějin. Je možná nejvyšší čas chystat  další oslavu!  (mm)

Pozitivní přístup kraje ke znevýhodněným regionům podporuje také ministerstvo

Ke svému dalšímu jednání se sešel Řídící výbor hospodářsky a sociálně ohroženého území (HSOÚ) ORP Česká Třebová. Jedná se o platformu, jejímž cílem je propojit klíčové aktéry ze samospráv, podnikatelského sektoru, komunit či mikroregionu. Ambicí je cílená podpora regionů, které vycházejí v rámci nastavených parametrů jako znevýhodněné. Vedle České Třebové se v rámci Pardubického kraje jedná také o oblast Moravské Třebové.
„Dlouhodobě se snažíme v rámci našeho kraje identifikovat území, a to až do úrovně obcí, která jsou v různých parametrech znevýhodněné. Proto v rámci našich krajských dotací zvyšujeme podporu pro žadatele, kteří se nachází právě na území, která nám vycházejí jako nějakým způsobem ohrožená. Dalším krokem bylo vytvoření dvou institucionalizovaných ORP v našem kraji, která spadají mezi hospodářsky a sociálně ohrožená území. Mezi ně patří Česká Třebová a Moravská Třebová,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický, který se úterního jednání zúčastnil.
V rámci svého působení zřizuje řídící výbor také expertní týmy, které se podrobněji zabývají specifickými problémy daných regionů. „V rámci našeho ORP již byla zřízena pracovní skupina například pro rozvoj bydlení. Členy těchto pracovních skupin jsou lidé, kteří se dané problematice v našem městě věnují dlouhodobě, ale také experti z univerzitního prostředí a dalších institucí. Při posledním jednání řídícího výboru jsme iniciovali zřízení další pracovní skupiny, která bude zaměřena na podporu podnikání. Věřím, že ve spolupráci s touto skupinou a podnikatelským inkubátorem, který prostřednictvím nově zřízené pobočky v našem městě posiluje svoji činnost v této části kraje, podnítíme další rozvoj podnikání v České Třebové a okolních obcích,“ uvedl po jednání starosta města a předseda řídícího výboru Zdeněk Řehák.
Hostem jednání řídícího výboru byl také Leo Steiner z Ministerstva pro místní rozvoj ČR, který prezentoval aktuální dotační programy, ale také záměry ministerstva do budoucna. „Pozitivní zprávou z ministerstva pro místní rozvoj je záměr na vyhlášení nového pilotního programu právě pro hospodářsky a sociálně ohrožená území. V tuto chvíli se jedná o záměr, který prozatím nemá jasně nastavené parametry, ale jsme připraveni se do přípravy programu zapojit tak, aby zde byla opravdu zohledněna potřeba regionu. Pokud bychom se pro začátek pohybovali na avizované částce 140 milionů korun, tak to samozřejmě bereme jako start do dlouhodobější podpory pro tato území ze strany státu. Dohodli jsme se také na tom, že se budeme aktivně podílet na nastavení dotačních titulů tak, aby se státní a krajské dotace doplňovaly. Jsme připraveni naší zkušeností pomoci i ministerstvu, aby dotační programy byly nastavené co nejlépe pro samotné žadatele,“ řekl hejtman Netolický. „Ministerstvo pro místní rozvoj vnímá velmi pozitivně náš přístup k hospodářsky a sociálně ohroženým územím jako výjimečný projekt v rámci celé České republiky, kdy můžeme sloužit jako vzor pro další kraje. Proto je také ministerstvo připravené s námi celou řadu kroků konzultovat,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
V rámci jednání se řešila také celá řada již velmi konkrétních projektů. Jedním z nich je vytvoření nízkoprahového centra ve vyloučené lokalitě Borek přímo v České Třebové. „V rámci výzvy Národního plánu obnovy na zvyšování kapacit nepobytových komunitních sociálních služeb se nabízí možnost vytvořit ve vyloučené lokalitě Borek nízkoprahové centrum a vzdělávací aktivity, které by byly pro tuto oblast velmi přínosné. Vzhledem k tomu, že je možnost získat až 100 procent z uznatelných nákladů, tak jsem přesvědčený, že by mělo město činit všechny kroky k tomu, aby se záměr podařilo zrealizovat,“ řekl hejtman, který toto téma řešil také se zástupci Agentury pro sociální začleňování.