ČD 302/2023   pátek 27. října 2023



50 let od postavení elektrických baráků pod Jelenicí ...

Nechce se uvěřit, že od vzniku této stavební dominanty pod Jelenicí uplynulo již padesát let. Pro Ty, kteří si to nemohou pamatovat, připomeňme alespoň v kostce krátkou historii jejich výstavby, která proběhla v 70. letech minulého století.
Po schválení, na tehdejší dobu velkorysého projektu, bylo staveniště vybráno na okraji města, nedaleko fotbalového hřiště Pod Jelenicí. Nedostatek bytů a rostoucí počet obyvatel města, vedly k založení stavebního bytového družstva, v němž hlavní iniciativu převzala tehdejší Primona. Projekt počítal s výstavbou tří šestipodlažních budov a také s vybudováním příjezdových komunikací a vlastní kotelny. Ta však nebyla schválena a dodatečně bylo rozhodnuto o postavení trafostanice. Od té doby se pro domy č.p.1797 – 1799 používá  lokální název „elektrické baráky“. V té době 72 bytů patřilo, svým vnitřním uspořádáním, k nejmodernějším ve městě, a zde je třeba připomenout, že kromě betonového skeletu, si vše postavili družstevníci svépomocí. Těmi byli převážně pracovníci českotřebovských podniků a také několik učitelů, kteří patřili pod město. Členství v družstvu bylo podmíněno vinkulací 4800 Kč a členským podílem 12 500 Kč. Dnes je tato částka směšná, ale při tehdejších platech, nebyla rozhodně zanedbatelná.
Ze stavebního deníku lze vyčíst, že se stavět  začalo již na jaře v roce 1969 a to výkopem odvodňovací rýhy a vybudováním skladovacích prostor. Bohužel tento zásah znamenal i likvidaci části pozemků se zahrádkami. Stavba byla propočítána na dva roky, ale ve finále se protáhla téměř na 5 let.
Celý článek Milana Michalského a bohatou  fotodokumentaci najdete ZDE


Nové sportoviště u parnické školy musí být ještě doplněno. 

To je hlavní důvod, proč město Česká Třebová nyní ještě rychle po schválení této investice do plánu zadalo u společnosti MOTION construction s.r.o., Lubenec, aktualizace projektové dokumentace na rekonstrukce sportoviště, z roku 2018. zejména jde o doplnění přístavby toalet  k budově čp. 500/P. Předání doplněné projektové dokumentace  je ve smlouvě zajištěno do 31.12. 2023 za cenu 85 tisíc korun.

Nové video Českotřebovského deníku:
Prezentace projektu AQUA-REAKTOR  (Příležitost pro ČT-PINK)

Video zaznamenává prezentaci pardubického absolventa gymnázia Dašická  Rudolfa Samuela Maška předvedené v rámci otevření českotřebovského inkubátoru.dne 10. října. Pro svůj projekt získal podporu pardubického inkubátoru. Aktivity v rámci tohoto technologického projektu,bude možné realizovat v rámci ČT PINKu u nás ve Třebové. Zatím spolupracuje trojice studentů, nyní již brněnské techniky, ale budou hledat další spolupracovníky, zájemce   např. z vyšších ročníků českotřebovského gymnázia.  O co se jedná poznáte z publikované prezentace nebo i z webové stránky projektu https://aqua-reaktor.cz/about  která je však vedena v angličtině. Jde o ceněný projekt, a významné je, že by mohl být realizován právě v České Třebové.... Odkaz na video ZDE

Městské lesy město pronajímá

Nájemcem městských lesů je nadále Mgr. Zdeněk Krása. Smlouvu o pronájmu má uzavřenou již od roku 2011. Každý rok se upravují formou dodatku ceny pronájmu a mění se ceník  pěstebních a těžebních prací. Ceník dříví se mění  někdy i několikrát v roce podle situace na trhu. Nájemné pro příští rok 2024 je smluvně sjednáno ve výši 780.000 Kč/rok + DPH v zákonné výši. V příloze smlouvy jsou stanoveny i ceny dříví v řadě položek a také cena pro těžební práce, které se budou v městských lesích realizovat.  Výměra městských lesů je rozdělena do mnoha lokalit, existují snahy o scelení pozemků. Celkem rozloha činí kolem 200 ha. Daleko větší výměrů lesů má např. město Litomyšl.

Dýňování v MŠ U Koupaliště

 
Kutálí se líně, velikánská dýně.
V bříšku má sto miminek, malých, bílých semínek.
Ve středu 25.10. se v naší mateřské škole konalo tradiční halloweenské dýňování. Děti si donesly dýni a celé dopoledne se dlabalo, vykrajovalo a aranžovalo.
Pod rukama dětí vznikla strašidýlka všech rozměrů a tvarů. Některé děti přišly v halloweenském kostýmu a všichni jsme si, kromě vydlabaných dýní a spousty legrace, odnesly nové zážitky.
Tečkou byla halloweenská, dýňová polévka od paní kuchařky. 
Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Termín nominací na Učitele Pardubického kraje za rok 2023 končí 30. října

Termín nominací na Učitele Pardubického kraje za rok 2023 se nezadržitelně blíží ke konci. Vybrat a navrhnout pedagogy v našem regionu na Ceny Gustava Habrmana je možné už jen do 30. října. Pokud ve svém okolí znáte vyučující, kteří dokáží v dětech probudit takový zájem ke vzdělávání, že se nemohou dočkat další hodiny s panem nebo paní učitelkou, navštivte webové stránky ucitel.pardubickykraj.cz.
Ocenění je úzce spojeno s Gustavem Habrmanem, prvním československým ministrem školství a rodákem z České Třebové. Učitelé jsou za svůj přínos v oblasti školství nominováni v kategoriích – mateřské školy, základní školství, střední školství, mimoškolní vzdělávání a síň slávy. Slavnostní ocenění vyučujících v Pardubickém kraji proběhlo v minulosti dvakrát, naposledy v lednu letošního roku v Tylově domě v Poličce. Následující ročník by se měl uskutečnit v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě.
Obou slavnostních ročníků se osobně zúčastnil krajský radní pro školství Josef Kozel. „Jsem přesvědčen o tom, že se v Pardubickém kraji nachází nespočet učitelek a učitelů, kteří si za svoji neúnavnou a velmi často náročnou práci zaslouží poděkovat. Jejich ocenění je odměnou za kvalitní práci, kterou pro naše děti odvádí. Udílení Cen Gustava Habrmana je také oceněním a oslavou učitelství jako společensky velmi důležitého povolání. Právě učitelé mají v rukách budoucnost našich dětí a světa, ve kterém budeme žít,“ řekl radní Josef Kozel. (TZ)


EKOCENTRUM PODORLICKO V LISTOPADU 2023 PRO VEŘEJNOST

STUDÁNKY 2
7.11. 2023 Úterý  18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od České Třebové s jejich fotografiemi, doplněná mapovými podklady. Přednášející Petr Vomáčka je neúnavný hledač studánek, fotí je, dokumentuje jejich historii. Přednáška navazuje na jarní úspěšnou akci.  
S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT
23.11. 2023 Čtvrtek 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška fotografa Rostislava Bartoně, který je známý svými záběry krajiny Orlických hor. Jeho krajinné fotografie jsou k vidění v restauraci Eva Na Splavě. V ekocentru Podorlicko bude vyprávět o dobrodružstvích a nevšedních zážitcích z focení divoké přírody. Můžete se těšit na veselé historky, ale i na napínavé příběhy doplněné videoprojekcí a dechberoucími záběry zvířat žijících ve volné přírodě.  Akce je určena široké veřejnosti. Vstupné dobrovolné  Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.

 

Nadační fond S námi je tu lépe! Orlickoústecké nemocnice cílí na nákup přenosného přístroje pro EEG vyšetření

Ve středu 25. října se sešli partneři a podporovatelé nadačního fondu Orlickoústecké nemocnice S námi je tu lépe!, aby si vyslechli zhodnocení dosavadních úspěchů nadace. Tématem bylo i představení dalšího projektu, který si klade za cíl získání finančních prostředků na nákup přenosného přístroje pro EEG vyšetření.
Setkání nadačního fondu se zúčastnila také náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. „Nadační fond S námi je tu lépe! podporuje projekty vedoucí ke zvýšení kvality léčebných postupů, k zavádění bezpečné zdravotnické techniky do každodenní péče a ke zlepšení prostředí pro pacienty v Orlickoústecké nemocnici, sdělila náměstkyně Matoušková.
Projekty navrhují primáři z Orlickoústecké nemocnice. Správní rada nadace je posuzuje, vybírá z nich ty nejvíce přínosné a přiděluje jim nadační příspěvky. Mezi podporovateli Orlickoústecké nemocnice jsou pravidelní nebo jednorázoví sponzoři. Všichni mají za cíl jediné, aby se Orlickoústecká nemocnice pyšnila nejnovějšími diagnostickými a léčebnými postupy.
„Nadační fond od doby svého vzniku vyhlásil již desítku projektů, které byly díky dárcům a podporovatelům úspěšně realizovány. Do nemocnice tak byla pořízena řada nových technologií a moderního vybavení. Aktuálně vyhlášeným je projekt Přenosný přístroj pro EEG vyšetření. Elektroencefalografie je vyšetření, které zachycuje elektrické aktivity mozku. Metoda bed-side je moderním trendem posledních let, který umožní zaznamenávat mozkové aktivity a momentální stav mozku pacienta přímo na lůžku v akutním stavu. Lze tak využít i v domácím prostředí. Výhodou je bezesporu snadný bezdrátový přenos. Své využití nalezne nejen na neurologickém a dětském oddělení či oddělení ARO, ale napříč celou nemocnicí,“ dodala na závěr náměstkyně hejtmana zodpovědná za oblast zdravotnictví.
Nadační fond Orlickoústecké nemocnice S námi je tu lépe! byl založen na počátku roku 2013. Finanční prostředky získané ze sbírky napomáhají k neustálému zkvalitňování péče o pacienty a přizpůsobení zdravotní služby požadavkům občanů nejen z Orlickoústecka, ale i dojíždějícím z celého Pardubického kraje.