ČD 304/2023   neděle 29. října 2023



Nové video Českotřebovského deníku: Bourání svářečské školy 


Během října zmizela s povrchu zemského dílenská část Svářečské školy. Podívejme se, jak se to stalo a co nového zde vyroste.

Bendl je o víkendu na zájezdu v Lužici

Tento víkend je v programu  českotřebovského pěveckého sboru Bendl svátek, sbor odjíždí na dlouhou cestu  do Lužice  (a zase zpátky). Tentokrát není cílem městečko Ralbic, jako tomu bylo v předchozích zájezdech, ale do jiná blízká lokalita. Přijíždí na pozvání  faráře Michala Nawky, který nyní slouží  v jiné cca 10 km vzdálené lužické obci (Nebelschütz - Njebjelčicy). Zde se uskuteční další provedení Pálkovy Ralbické mše, kterou Bendl od září opět studuje.
První pozvání, které dostal pěvecký sbor Bendl do Ralbice v Lužici, bylo milé, ale zavazující. Dne 9.května 2004 slavili  v kostele sw. Katyrny 250 let ustanovení farnosti. Pro tento slavnostní den byla uvedena Ralbická mše, kterou na lužicko-srbský text Michala Nawky, zkomponoval bývalý sbormistr sboru Bendl Petr Pálka a Bendl byl požádán, aby Ralbickou mši nastudoval a přijel společně slavnostně uvést. Lužičtí Srbové doma učí své děti hovořit lužiskosrbským jazykem, aby pak většinou v dospělosti odešly do škol či za prací jinam do německého prostředí.  Římskokatolická farnost je tak jednou z mála příležitostí udržovat staré slovanské zvyky a obyčeje i jazyk.  Za této situace si Lužičtí Srbové velmi považují nové ralbické mše, snad první a jediné, která je napsána v lužickosrbském jazyku....
Ralbická mše byla po té uvedena o pět let později také u nás v České Třebové.  Jde o zajímavý hudební mezinárodní projekt, který dobře spojuje dva blízké a bratrské slovanské národy, který si zasluhuje publicitu a také podporu. Rozhodně přesahuje rozměry jednoho města  a měl by získat podporu alespoň regionální. Také z nového zájezdu Bendla do Lužice bude další zpravodajství.

Foto: Michal Nawka a Petr Pálka v České Třebové 2009 

Bendl, který nedávno vstoupil do nové kulturní sezóny koncertem je 100. jubileu má letošní kulturní sezónu  opravdu zaplněnou. A to jistě budou i další koncerty. Po provedení  Ralbické mše v Lužici bude připravovat nový vánoční program. Z již potvrzených termínů bude Bendl vystupovat  15. prosince v Chroustovicích (Rybova mše s Litomyšlským symfonickým orchestrem), o den později bude zpívat Rybovu  mši s KOJK v České Třebové.  Také na jaro připravuje  vystoupení s Litomyšlským symfonickým orchestrem: 14. května v Litomyšli, 22. května ve Svitavách. Třetí koncert se stejným program bude pak ještě 6. září  ve Vysokém Mýtě. Nový jarní náročný program  vyžaduje předchozí (dubnové) soustředění s Litomyšlským symfonickým orchestrem v Litomyšli. 
Škoda, že zatím není v plánu uspořádání koncertu Bendla + LSO také u nás v České Třebové. Bylo by to logické představit v novém připraveném programu Bendl společně s Litomyšlským symfonickým orchestrem také českotřebovským posluchačům. Věřím, že by se příležitost našla, Když ne na Bennewitz festivalu, tak jistě na  začátek další sezóny v září 2024.  Bylo by škoda, kdyby se opakovala situace z roku 2018, kdy Bendl spolu s LSO skládal Poctu české opeře v jen v Litomyšli a obdobný koncert se v České Třebové neuskutečnil.  (mm)

Výlov rybníka "Hvězda" u Třebovice

Termín :  úterý 7. listopadu 2023
Prodej živých ryb na hrázi rybníka od 09,00 hodin do 15,00 hodin.

Sportovní výsledky ze soboty 28. října

FOTBAL: Střelnice na stadionu Pod Jelenicí  FK Česká Třebová - FK Moravany 8 : 0 (5:0)
Střelci branek: Borek Matěj 9´. Vaňous Zdeněk 10´. Polášek Matěj 22´. Šmíd Daniel 24´. Vaňous Zdeněk 35´. Klumpar Kryštof 48´. Klímek Šimon 51´. Novotný Vojtěch 82´. Do konce podzimní části zbývají ještě dvě kola. Příští týden hraje Česká Třebová v Holicích, v posledním kole jede do Chocně. Po  sobotních bojích je Česká Třebová na 7. místě před Chocní a Holicemi.

V neděli na hokej proti Jaroměři

V repríze loňské čtvrtfinálové série přivítají v neděli 29. října českotřebovští hokejisté soupeře z Jaroměře. Zápas začíná v 17.00 hodin. Jaroměř dosud odehrála šest zápasů, v nichž vybojovala 6 bodů (skóre 20:31). Do sezony vstoupila sérii tří porážek. Nejprve doma překvapivě podlehla Poličce (5:6), vzápětí prohrála v Nové Pace (3:5) a ve třetím kole utrpěla domácí debakl s Třebechovicemi pod Orebem (1:10).
Až ve čtvrtém kole čtvrtfinalista loňského ročníku KHL bodoval, když těsně zvítězil v Novém Bydžově (5:4). Radost vystřídal neúspěch v podobě domácí prohry se Dvorem Králové nad Labem (2:4), vzápětí si Jaroměř na vlastním ledě vyšlápla na do té doby neporažené Nové Město nad Metují (4:2). Náš nedělní soupeř má k dobru odložené utkání v Náchodě (8.11.).


EKOCENTRUM PODORLICKO V LISTOPADU 2023 PRO VEŘEJNOST

STUDÁNKY 2
7.11. 2023 Úterý  18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959
Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od České Třebové s jejich fotografiemi, doplněná mapovými podklady. Přednášející Petr Vomáčka je neúnavný hledač studánek, fotí je, dokumentuje jejich historii. Přednáška navazuje na jarní úspěšnou akci.  

Ještě poesiomat - ohlasy

Jako každé ráno jsem i dnes začal den otevřením stránek Třebovského deníku. Sice již více jak 55 let Humpolák, srdcem stále Třebovák a tohle je ta "pupeční šňůra" co mě s bývalým domovem spojuje aspoň elektronicky.
 Zmiňuješ se zde o "poesiomatu". Jako jeden z prvních je také instalován na náměstí v Humpolci. Ze začátku byl hojně  využíván i místními (hlavně ze zvědavosti), dnes je to spíše hračka pro děti. Proto bych doporučoval tuto záležitost instalovat spíše na veřejném a frekventovaném místě, tak aby zařízení bylo tak trochu pod veřejnou kontrolou. Jak je známo děti jsou dost "vynalézavé" a poškození je nasnadě. Samozřejmě je to jen můj osobní názor vycházející ze zkušeností. S přáním ještě chvilku hezkého podzimu   
Tonda Marek (foto poesiomat Humpolec)
Na facebooku je poesiomat označen jako dobrý nápad, ovšem s tím, že design roury trčící ze země  není nijak líbivý, možná funkční. Musí něco vydržet, tak to nemůže být něco křehkého či složitého. Z výše uvedeného je snaha hledat jiné místo. Myslím, že se to na náměstí, nádraží či ke školám apod. nehodí, snad park Javorka. Ale i ten prostor u rotundy by tím získal, je (nebo může být) zde kamera a večer se přece zavírá....


Znáte firmu FOREZ v Ostrově u Lanškrouna?

Hejtman Martin Netolický navštívil v pátek výrobní závod společnosti Forez v Ostrově u Lanškrouna. Firma se zaměřuje na výrobu kovových a plastových dílů pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Jedná se o součást českého holdingu BR Group, který ve 14 firmách zaměstnává přes 3400 zaměstnanců.
"Společnost Forez se závody v Ostrově a Sázavě nedaleko Lanškrouna zaměstnává přes 380 zaměstnanců a patří mezi významné dodavatele pro automobilový průmysl, o čemž svědčí, že každé třetí auto vyráběné v Evropě v sobě má alespoň nějaké díly z Forezu. Jedná se také o špičkové modely jako Bentley Continental, Porsche Panamera nebo Audi R8. Dnes je součástí výhradně českého holdingu BR Group, do kterého spadá 14 společností v Moravskoslezském, Libereckém, Olomouckém, a také našem Pardubickém kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o spolupráci společnosti se středními školami.
„Dlouhodobě se snažíme prohlubovat spolupráci našich středních škol a významných zaměstnavatelů. Jedná se o aplikaci prvků duálního vzdělávání, které v plné podobě funguje v Německu. Právě na Lanškrounsku a Letohradsku tato spolupráce funguje velmi dobře a může být vzorem celorepublikově. Jedná se nám o to, aby se studenti mohli vzdělávat přímo v moderním provozu firem, protože ani s výrazným využitím evropských a krajských fondů nejsme schopni držet krok s modernizací ve výrobě tak, abychom naše školní dílny měli vždy na té nejmodernější úrovni,“ řekl hejtman Martin Netolický.
„O programu, se kterým nás seznámil pan hejtman s panem starostou Lanškrouna, jsme bohužel dosud nevěděli, a to je škoda. Protože nyní, když jsme si vyslechli všechny informace, vysvětlili jsme si, jak funguje, nepochybně se rádi zapojíme,“ řekl výkonný ředitel Forezu Josef Šimko s tím, že Forez, ostatně jako další výrobní fabriky z rodiny BR Group, nepříjemně pociťují situaci na trhu práce, kde chybí šikovní pracovníci do výroby, do vývoje, lidé zdatní v technických profesích.
V případě Lanškrouna funguje velmi dobře Společenství firem Lanškrounska, které se zaměřuje na podporu vzdělávání v mateřských, základních, ale i středních školách v Lanškrouně a okolí. Samotná podpora škol spočívá v iniciaci a financování akcí, aktivit a projektů, které obohacují a zkvalitňují technickou a jazykovou výuku ve školách. Jedná se o výbavu tříd, dílen, materiální podporu, podporu školních aktivit (soutěže, tematické akce) a další.
„Velmi si ceníme návštěvy pana hejtmana v naší společnosti Forez. Skupina sice patří mezi největší, soukromé, výhradně české zaměstnavatele v České republice, ale v Pardubickém kraji máme v této chvíli jedinou firmu z našich čtrnácti, a to s výrobními provozy v Ostrově a Sázavě. Moc nás proto potěšilo, že si hejtman kraje i starostové obcí, v nichž žijí naši zaměstnanci, udělali čas na setkání. Spolužití firem s obcemi, městy a lokalitami má své pozitivní i negativní důsledky. Když jsme se nyní osobně seznámili, věřím, že se nám bude lépe dařit posilovat ty pozitivní a eliminovat ty negativní,“ řekl majitel skupiny BR Group Rudolf Bochenek s tím, že věří v další rozvoj svých firem z divize automotive. „Auta se určitě budou stále vyrábět. Dnes už jsme silná skupina, jsme důležitým hráčem na trhu dodavatelů pro automobilový průmysl, proto věřím, že přežijeme i těžké období. Moji důvěru v další rozvoj oboru jistě dokládají akvizice plastikářských firem v posledních letech, i rozsáhlé investice, které v nich realizujeme,“ doplnil Rudolf Bochenek.
Forez s.r.o.
Založení firmy Forez se datuje k začátku roku 1996. Již dva roky po založení zahájila firma sériové dodávky lisovaných kovových dílů. S růstem automobilového průmyslu v České republice se firma dále rozvíjela, zvětšovala a posilovala svoji pozici. V roce 2004 firma odkoupila část podniků Tesla Lanškroun, později Orpa a.s. S rozvojem společnosti bylo nutné hledat nové prostory. Proto byl v roce 2014 otevřen moderní závod v Ostrově u Lanškrouna a v roce 2017 pak v Sázavě u Lanškrouna. Dnes se jedná o výrobce kovových a plastových dílů pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Firma zajišťuje také montáže dílů, včetně testů těsnosti, elektrických testů, atd. Stávající výrobní a skladovací prostory Forezu jsou velké jako pět fotbalových hřišť.
Dnes je Forez součástí české holdingové společnosti BR Group, která se zaměřuje na oblasti průmyslového textilu, automotive a strojírenství. Padesát procent obratu holdingu tvoří divize automotive, do které spadá šest firem z celkových 14. Společnosti skupiny BR Group vygenerovaly v roce 2022 obrat v hodnotě 5,3 miliardy korun a vyváží do 92 zemí světa.


Ocenění pro nový litomyšlský park Zdeňka Kopala

V úterý 12. 9. 2023 převzali zástupci města spolu s paní architektkou Evou Wagnerovou Cenu časopisu Intro za realizaci nového litomyšlského parku Zd. Kopala. Na toto ocenění bylo navrženo celkem 38 projektů z České republiky a Slovenska. Jde o architektonická a krajinářská díla publikovaná v časopise INTRO v letech 2020 - 2023. V užším výběru 12 nominací měla Litomyšl hned dva projekty. Kromě  vítězného parku Z. Kopala, se zde objevila také realizace zázemí na litomyšlském hřbitově. Vítězství bylo pro zástupce města i paní Architektku milým překvapením, protože jak sama paní Wagnerová zdůrazňuje, park je ještě velmi mladý, jeho cesta teprve začala a na svou realizaci čeká ještě spodní etapa a propojení cest do volné krajiny.
Během slavnostního vyhlášení ceny Architekt roku byla letos poprvé předána i Cena časopisu INTRO, kterou získal Park Zdeňka Kopala v Litomyšli. Časopis INTRO se již od roku 2016 snaží mapovat světovou architektonickou scénu s cílem zvýšit zájem veřejnosti o architekturu a pozvednout její úroveň. Proto bylo rozhodnuto o založení ceny mezinárodního charakteru, udělované nejlepším architektonickým a krajinářským dílům ve střední Evropě. Výjimkou je první ročník této ceny, který byl z důvodu hodnocení realizací publikovaných v delším časovém období zúžen na Českou republiku a Slovensko.
Litomyšlský park Zdeňka Kopala byl oceněn s následujícím zdůvodněním: Park Zdeňka Kopala je výjimečným příkladem sofistikované krajinné architektury jedenadvacátého století, která propojuje hned několik rovin. Chrání blízkou rezidenční čtvrť a budoucí dům seniorů před záplavami z přívalových dešťů, pomáhá udržet vodu v krajině, dává obyvatelům možnost načerpat síly a relaxovat, umožňuje hry a poznávání, nabízí výhledy ze speciálních stanovišť a soustavu cest lemovanou stovkami stromů a keřů. Opravuje chyby minulosti, nově definuje celou lokalitu, dodává jí čerstvou energii. Architektka Eva Wagnerová (spolu s firmou ENVICONS) vytvořila ekonomicky dostupný model k uchopení, který lze uplatnit i jinde. Projekt - tak potřebný v současné, klimaticky rozkolísané době - svým komplexním pojetím dokazuje, že architektura nejsou jenom domy, ale že neméně důležité je i prostředí, jež je obklopuje. Jinak také potvrzuje známou věc, totiž že Litomyšl je oproti jiným městům a obcím stále nejméně o krok napřed.  
Poznámka. Arch. Eva Wagnerová se podílela na návrhu projektové dokumentace na park Javorka  na přelomu století právě v době, kdy zde bylo zapotřebí pokácet mnoho přerostlých stromů, Je autorkou základních úprav v Javorce, které proti předchozímu parku lokalitu dost změnily. Micméně právě z její iniciativy se měl odstranit javorecký hříbek a javorecká selka, které dle jejího názoru do moderního parku nepatří. Díky Okrašlovacímu spolku se tak nestalo.

Lůžková část pavilonu S v OLÚ Jevíčko prošla rekonstrukcí
V Odborném léčebném ústavu v Jevíčku byla dokončena další významná investice Pardubického kraje, jakožto zřizovatele léčebny. Jedná se o rekonstrukci lůžkové části pavilonu S včetně společných prostor a pokojů pro pacienty. Celkové náklady stavby včetně vnitřního vybavení dosáhly 75 milionů korun s tím, že 35,5 milionu korun získal kraj z Integrovaného regionálního operačního programu.
„Do Odborného léčebného ústavu v Jevíčku investujeme v posledních letech nemalé finanční prostředky, které přesahují 170 milionů korun. Jednalo se nejprve o opravu historických dřevěných leháren, následně přeměnu bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace, opravu střechy a energeticky úsporná opatření pro budovu stravovacího provozu. Následně jsme provedli zateplení pavilonu S a nyní jsme dokončili také kompletní modernizaci pokojů a vybudování nového hygienického zázemí u pokojů tak, aby byly služby pro pacienty na úrovni, kterou v našich zařízeních následné péče všichni chceme mít. Samotná stavba byla náročná především z toho důvodu, že probíhala za provozu na čtyři etapy po jednotlivých podlažích, kdy se pacienti stěhovali postupně do nově zrekonstruovaných pokojů. Celkové náklady včetně vybavení dosáhly 75 milionů korun s tím, že 35,5 milionu korun jsme získali z dotace Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Samotná budova pavilonu S je nemovitou kulturní památkou, a proto byl při rekonstrukci kladen důraz na zachování původních interiérových prvků.
Podle náměstkyně hejtmana Michaely Matouškové je investice součástí širšího záměru kraje na zlepšení podmínek také v zařízeních následné péče. „Krajské zdravotnictví nejsou jen nemocnice akutní lůžkové péče, ale také rehabilitační ústavy a nemocnice následné péče. Jsem přesvědčena, že na investicích z posledních let je patrné, že se o tato zařízení staráme velmi dobře. Mohu zmínit novou nemocnici v Moravské Třebové, rozvoj Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí, postupný a dlouholetý rozvoj Albertina v Žamberku nebo připravované projekty v LDN Rybitví či Vysokomýtské nemocnici. Jevíčko je vzhledem ke svému zaměření důležitou součástí krajského zdravotnictví, a proto již nyní připravujeme další projekty mimo jiné na zlepšení technického vybavení,“ sdělila náměstkyně hejtmana zodpovědná za oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.
Jedním z těchto projektů je například rekonstrukce pavilonu rehabilitace. „Tento pavilon je posledním bez zásadních investic. Nachází se tady 75 lůžek, rehabilitační zázemí nebo tělocvična. Řešíme také pořízení nového rentgenu, jelikož ten stávající je přes 20 let starý a je nutné jej vyměnit za moderní zcela digitální zařízení. V letošním roce jsme pak splnili slib a zrekonstruovali příjezdovou komunikaci k areálu,“ doplnil hejtman Netolický.
Odborný léčebný ústav v Jevíčku je unikátním areálem, jehož budovy, postavené v letech 1913 až 1926, jsou od roku 2016 kulturní památkou. Jevíčský ústav poskytuje zdravotní služby v oblasti pneumologických onemocnění, pneumologické a pohybové léčebné rehabilitace a diagnostiky a léčby tuberkulózy. Disponuje 176 lůžky pro hospitalizační léčbu klientů a také komplexem odborných ambulancí a vyšetřoven.

Výroba nového Superbu se stěhuje z Kvasin na Slovensko

Více než týden před světovou premiérou čtvrté generace modelu Superb zveřejnila Škoda Auto skici exteriéru své vlajkové lodi portfolia vozů se spalovacími motory. Změny ve vzhledu obsahují znaky nového designového jazyka automobilky, který je nazvaný jako Modern Solid. „Superb tradičně utvářel designový jazyk značky Škoda a čtvrtá generace modelu v tom bude pokračovat: vzhled automobilu charakterizují ostře řezané linie, jasně definované a dynamické proporce a moderní skulpturální a krystalický styl,“ říká hlavní designer automobilky Oliver Stefani.
"Skici exteriéru ukazují první znaky nového designového jazyka Modern Solid. Zdůrazňují tak odhodlání české automobilky rozvíjet svou designovou filozofii a současně zůstat věrná známým hodnotám značky jako jsou praktičnost a prostornost. Ještě delší a vyšší čtvrtá generace modelu Superb nyní přichází s vylepšenými aerodynamickými vlastnostmi a řadou dalších předností," doplnil tiskový mluvčí automobilky Zbyněk Straškraba.
Světová premiéra nového Superbu proběhne 2. listopadu 2023 od 19:00 hodin. On-line deník Orlický.net ji bude vysílat živě..
Automobilka provozuje tři výrobní závody v České republice, prostřednictvím koncernového partnerství má výrobní kapacity také na Slovensku. Škoda v roce 2020 oficiálně potvrdila, že se nová generace modelu Superb bude vyrábět ve fabrice Volkswagenu u Bratislavy spolu se sesterským Volkswagenem Passat. Oba modely přitom vyvíjela Škoda Auto ve svém technologickém centru Česana v Boleslavi.
Do konce roku by měla odstartovat sériová výroba. V Bratislavě se dosud vyráběly modely Škoda Karoq a Volkswagen up!, montují se zde také automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8 a Porsche Cayenne. V Kvasinách zůstane výroba vozů kategorie SUV. (Zdroj Orlicky.net)