ČD 306/2023   úterý 31. října 2023



ČD CARGO před další reorganizací?

Společnost ČD Cargo, a.s., vznikla jako dceřiná společnost Českých drah, a.s. dne 1. prosince 2007, a to vkladem části nákladní dopravy ČD, a.s. Společnost v České republice zaměstnává necelých 7 000 osob, je největší český železniční dopravce. Nabízí přepravu široké škály zboží od surovin po výrobky s vysokou přidanou hodnotou, přepravu kontejnerů, mimořádných zásilek, pronájem železničních vozů, vlečkové a další přepravní služby. S ročním objemem přepravy zboží ČD CARGO patří mezi pět největších železničních dopravců v rámci členských zemí EU. Poskytuje služby zákazníkům na přibližně tisíci místech České republiky a prostřednictvím dceřiných společností i po celé Evropě. K zajištění provozu nákladních vlaků má ČD Cargo, a.s., k dispozici více než 900 lokomotiv – elektrických i motorových. ČD CARGO zajišťuje vnitrostátní i mezinárodní přepravu dle rozmanitých požadavků našich klientů. Strategickým cílem společnosti ČD Cargo, a. s., je zachovat si vedoucí pozici na trhu železniční nákladní dopravy v České republice a ve středoevropském regionu a současně být efektivní zákaznicky orientovanou společností.
Struktura společnosti ČD CARGO není jednoduchá, je jí možné nastudovat ze schematu, který najdete na odkazu ZDE (diagram se otevře v novém okně přes celou obrazovku).. Není divu, že existují tlaky na efektivnost řízení vyvolávají i možné návrhy na úpravu zejména v oblasti provozních jednotek  V současné době existuje v rámci ČR šest provozních jednotek ČD CARGO: České Budějovice, Ústí nad Labem, Praha, Česká Třebová, Brno a Ostrava. Rozdělení oblastí je uvedeno na vložené mapě. Mimo to je v České Třebové zřízena jednotka Řízení provozu ČD CARGO. (Více podrobností v organizačním schematu společnosti). Toto je současná situace.
Možná slyším jen "trávu růst", ale spekuluje se o možných změnách, což by v případě železničních společností nebylo nic divného. Ve stručnosti má jít o sloučení provozních jednotek, místo šesti  mají být dle této úvahy jen tři.  Jde no sloučení  obou moravských oblastí (Ostrava - Brno), dále západních oblastí (České Budějovice - Ústí nad Labem) a nakonec centrálních oblastí (Česká Třebová - Praha).  Jak to dopadne nevíme, Těžko to lze ovlivnit. Nicméně jsou i šance, že díky tomu, že v České Třebové má ČD CARGO, a.s.  na náměstí Jana Pernera výjimečnou budovu pro svou činnost, tak by nebylo logické, kdyby se řízení provozní jednotka stěhovala někam do Prahy a platil se zde jistě velký nájem. Navíc zde sídlí zmíněná jednotka řízení provozu tedy dispečink vozů atd... Uvidíme, zatím budu vše pouze sledovat.... (mm)

Patrik Vebr vyhrál Týnišťskou desítku

Mezi sportovní výsledky uplynulého víkendu patří zařadit také úspěch českotřebovského atleta Michala Vebra na sobotním lesním běhu v Týništi Nad Orlicí.  Patrik tuto trať vedenou po ledních cestách u Týniště nad Orlicí dobře zná již ze svých startů v juniorském věku. A ochutnal zde také již dvě předchozí vítězství v roce 2018  časem 33:20 a v roce 2019 získal opět 1. místo zlepšeným časem 32:27. Jde o závod oblíbený, letos běželo XXXI. ročník závodu 117 závodníků. Pro Patrika Vebra  to  v letošním roce bylo vítězství do třetice a to v podstatně zlepšeném čase 30:48, podle všeho co vím, tak i v traťovém rekordu. . Loni  Zde vyhrál Josef Novák z Ústí n.O. v čase 31:25. Již v předchozích letech jsme mezi vítězi tohoto běhu našel Filipa Záveského (2116 časem 32:26 a Adélu Stránskou s časem 36:16, která dodnes zřejmě žádná z ženské části startovního pole nepřekonala.
Patrik si  na závěr sezóny  užil první místo. Letos jsme Patrika marně hledali na startu velkých půlmaratonů, kde v loňském roce zářil, až na MČR v silničním běhu na 10 km Běchovice - Praha jsme zaregistrovali jeho 4. nejlepší čas 30:45, ale na bednu to nestačilo. Rok předtím mu o 3 sekundy horší čas stačil na stříbrnou medaili....
Fotografie Patrik Vebr na nejvyšším stupni 2. Bonifác Boháč, 3. Filip Novák.  Foto Jan Šimůnek.

Z nejzajímavějších seminářů muzea bude od listopadu živý přenos

Nově budete moci sledovat živý přenos z oblíbených seminářů P. Stejskala (Seminář o železnici) a M. Šebely (Seminář pro pamětníky staré České Třebové). Záznamy následně najdete na našem Youtube kanálu. Odkaz na seminář Martina Šebely na téma Bezděkov (1. část), který se uskuteční 31. října od 17 hodin: https://youtube.com/live/KgwG-dZUHpw?feature=share
Trochu mně to připomíná dobu covidu, kdy bylo všechno distančně. Opatření totiž může znamenat snížení zájmu o semináře. Oba zmíněné semináře jsou  doplněny projekcemi, Nyní v zimní době je možné takové zatemnění, že bude možné obrázky přenášet, nicméně  jsme i sám vyzkoušel, že i tak kvalita snímaných obrázků z projekční plochy není bez dodatečných úprav dostatečná. Zvlášť u semináře pro pamětníky, který je tvořen ze zachovaných historických fotografií, jejichž kvalita odpovídá době vzniku a možnosti zpracování. Bylo by tedy výhodné přenášet přímo komentovanou digitální prezentaci, nikoliv jen snímaný průběh semináře. Nakonec uvidíme, necháme se překvapit. Pro řadu lidí, kteří pro sníženou pohyblivost nebo šeredné počasí nemohou přijít, to bude jistě dobré řešení. Ale přímou účast na semináři to nenahradí. (mm)

V Ústí nad Orlicí vznikne centrum duševního zdraví. Zlepší dostupnost psychiatrické péče.

Obyvatelé okresu Ústí nad Orlicí si oddechnou od neutěšené situace v oblasti psychiatrické péče. Organizace Péče o duševní zdraví reaguje na potřeby osob, kterým do života vstoupilo vážné duševní onemocnění, i jejich blízkých. V Ústí nad Orlicí otevře centrum duševního zdraví a zlepší dostupnost psychiatrické péče v celém okrese. Jeho založení výrazně podporuje Pardubický kraj, přispělo i Iveco Czech Republic, a. s.
Největšími problémy jsou čas a vzdálenost
V současné době čekají osoby s duševním onemocněním na setkání s psychiatrem i týdny, dlouhé jsou také rozestupy mezi jednotlivými kontrolami. Mnohdy musí klienti překonat poměrně náročné vzdálenosti z odlehlých částí lokality (např. Králíky, Česká Třebová), aby si dojeli pro tolik potřebnou péči.
„Nedostupnost psychiatrické péče způsobuje, že osoby s duševním onemocněním často zůstávají osamoceni doma, nedocházejí na kontroly či vysazují medikaci, proto se jejich stav zhoršuje a v některých případech dochází i k hospitalizování až ve spádové nemocnici Havlíčkův Brod. Zde ztrácejí kontakt s rodinou a dovednosti potřebné pro samostatný život. To je důvod, proč Pardubický kraj systémově podporuje rozvoj služeb pro osoby s duševním onemocněním a vznik center duševního zdraví. Cílem je, aby v každém okrese našeho kraje působilo jedno centrum. Proto v příštím roce plánujeme podpořit vznik centra v Ústí nad Orlicí částkou 2 miliony korun,“ přiblížil situaci Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor.
V současné době poskytuje Péče o duševní zdraví v okrese Ústí nad Orlicí pouze sociální služby a dlouhodobě spolupracuje se 120 klienty.
Psychiatr i další členové týmu budou jezdit za klienty domů
Centrum duševního zdraví přenese psychiatrickou péči ke klientům domů a do komunity. Jedná se o zdravotně sociální službu. Její podstatu tvoří multidisciplinární tým: psychiatr, klinický psycholog, zdravotní sestry, sociální pracovníci a peer konzultant (osoba s vlastní zkušeností s duševním onemocněním). „Všichni členové týmu jezdí za klientem domů či na jiné místo, a proto poskytují intenzivnější podporu. Mohou rychle reagovat na potřeby klienta, a tak například předcházet někdy zbytečným hospitalizacím,“ uvedl ředitel organizace Péče o duševní zdraví, Petr Pavlíček.
Zdravotní část týmu podporuje klienta i jeho rodinu ve zvládání projevů duševního onemocnění, pomáhá s medikací nebo nastavením terapeutického plánu. Sociální pracovníci pomáhají při jednání na úřadech, nácviku péče o vlastní osobu nebo domácnost, s hledáním zaměstnání, a třeba i s aktivním trávením volného času.
„Snažíme se, aby i osoby s vážným duševním onemocněním mohly žít dle své volby, zodpovědně k sobě i ostatním a současně, aby je přijímala také komunita,“ dodal Pavlíček. Služby budou moci využívat osoby starší 18 let, kterým do života vstoupilo vážné duševní onemocnění, jako je schizofrenie, bipolární poruchy aj. Služby jsou bezplatné.
Jak konkrétně taková podpora vypadá? Podívejte se na krátký dokument: Jak funguje centrum duševního zdraví.
Již 3. centrum vznikne díky podpoře Pardubického kraje i Iveco Czech Republic
Organizace Péče o duševní zdraví chce centrum otevřít v září 2024. Jedná se o v pořadí třetí centrum této organizace v Pardubickém kraji (další 2 centra má v Pardubicích a v Chrudimi). Centra provozuje také v sousedním Královéhradeckém kraji, konkrétně v Hradci Králové a v Náchodě.
Vedle finanční podpory Pardubického kraje přispěje finančně také společnost Iveco Czech Republic. „Duševní zdraví vnímáme jako jedno z největších témat současné doby, a proto podporujeme vznik centra, které je podle nás velkým krokem vpřed v oblasti kvality a efektivity poskytování psychiatrické péče v celém okrese Ústí nad Orlicí,“ uvedla Iva Bursová, ředitelka lidských zdrojů společnosti Iveco Czech Republic. Finance využije Péče o duševní zdraví na pokrytí provozních a mzdových nákladů v prvním půl roce fungování služby.


Program akcí v České Třebové v týdnu       

Úterý 31. 10. v 17 hodin Městské muzeum - Seminář pro pamětníky s Martinem Šebelou - Téma Bezděkov I.

Středa 1. listopadu v 16 hodin Lampionový průvod na trase Muzeum - rotunda sv. Kateřiny - Nový hřbitov.

Středa 1. listopadu ve 20 hodin  Modrý trpaslík - Hardwicke Circus (UK) - koncert

Středa 1. listopadu v 18 hodin - Malá scéna - 3. hudební besídka ZUŠ

Čtvrtek 2. listopadu v 17 hodin - Vernisáž nové výstavy v Kulturním centru. ZABYDLET SE

Čtvrtek 2. listopadu v 17:00 hodin v DDM Kamarád - Cestovatelský večer - vstup 40 Kč 

Téma Podkrušnohoří – Teplicko a Mostecká pánev v proměnách času.

Pátek 3. listopadu  v 19. hodin  Šestý pohodový pátek - Druhá  tráva a Tony Trischka v Kulturním centru Vstup 490 Kč

Sobota 4. listopadu od 10 hodin Vepřové hody v Hasičské zbrojnici Chorinova ulice

Neděle 5. listopadu od 15 hodin Pohádkový listopad v Městské knihovně - O Červené karkulce  Vstup 50 Kč

Chronologicky řazený přehled akcí celého měsíce v České Třebové a případně i v okolí máme připraven ZDE. Budeme jej stále doplňovat a bude k dispozici  v čele hlavní stránky Českotřebovského deníku. Graficky je rozdělen po týdnech. Pomůže v orientaci, aby nikomu žádná akce neušla.  Na druhou stranu ukazuje, jak si českotřebovské instituce samy konkurují  a dávají si do nabídky na stejný den obdobné akce. Zdá se mi to vyhazování peněz, jako by nebyla možná nějaká dohoda. Zveřejňujeme také plakátky na jednotlivé akce. Některé z nich (hlavně na akce Kulturního centra) ovšem patří na plakátnici ve velikosti A2 nebo i větší, pro web se nehodí, ani do tištěného zpravodaje bez  úpravy, protože prostě nejsou čitelné. Nelze je nijak zmenšovat. Pokusím se ještě v další úpravě zavést systém chronologického řazení akcí s odkazy na nezmenšené plakáty akcí, snad to půjde přečíst....(To až od příštího měsíce)



XIV. ročník ORLICKÉ THÁLIE 2023
celoroční přehlídka amatérských divadelních souborů o CENU HYNKA VICENY

V průběhu roku 2023 se ústecké Malé scéně postupně 6představení amatérských divadelních souborů. Jejich výkony  hodnotí diváci. Na závěr přehlídky se soubor, který bude hodnocen nejlépe, stane držitelem zlaté Ceny Hynka Viceny.
Soubory, které skončí na druhémči třetím místě  získají stříbrnou resp. nebo bronzovou cenu.
P r o g r a m XIV. ročníku Orlické Thálie
1) Začalo to již 3. 2. v 19 hod. – Cesta do Benátek (Divadlo Exil Pardubice)
2) V březnu byl  Záblesk - jednoaktová komedie Společnosti bloumající veřejnosti Turnov
3) V září  byla hořká komedie  Maude, Lionel a prst Jacksona Pollocka (Divadelní klub Jirásek Česká Lípa).
4) V říjnu hrál českotřebovský Triarius:  Fernando Krapp mi napsal dopis
 Co ještě bude :
5) V pátek 3. 11. v 19 hod. – Sex Komediálně dramatická amoleta o jednom (posledním) dějství. Ochotnický spolek ŽUMPA (Žebravé UMělecké PAnoptikum) Nučice.
6)  V pátek 15. 12. v 19 hod. – Pan Polštář.  Zvrácení detektivové Ariel a Tupolski s negativním vztahem k literatuře, ale zato pozitivním vztahem k trestání zlotřilců. Zlověstně groteskní příběh, kde temné pohádky ožívají. A pokud neumřeli, pátrají po šťastném konci dodnes… Divadlo RADAR / Načerno, Praha


První krajská investice do budovy gymnázia Lanškroun bude za 28 milionů

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek Gymnázium Lanškroun. Budova, kterou kraj od města převzal v roce 2020, prochází nyní první větší investicí. Tou je oprava střechy a čelní fasády za přibližně 28 milionů korun včetně daně. Na základě seznámení se s reálným stavem památkově chráněného objektu již nyní kraj začne připravovat další úpravy, a to především se zaměřením na podlahy, odvlhčení a statické zajištění objektu.
„Budova lanškrounského gymnázia byla dlouhodobě ve vlastnictví města, což bylo dáno historickými okolnostmi v rámci restitucí. Společně s objektem Obchodní akademie v Pardubicích se jednalo o poslední budovu, ve které sídlí naše škola a nebyla ve vlastnictví kraje. Z toho důvodu jsme nemohli do samotného objektu investovat větší prostředky. Převod se nám nakonec po dohodě s vedením města podařilo dotáhnout do úspěšného konce v roce 2020 a ihned poté jsme začali připravovat první velký projekt, kterým je oprava střechy a čelní fasády do náměstí J. M. Marků. Celý projekt nás nyní vychází na přibližně 28 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který si společně s novým ředitelem školy Janem Růžičkou detailně prošel celý objekt. 
„Bohužel se v rámci započetí rekonstrukce ukázalo, že některé části budovy jsou v horším stavu, než jsme předpokládali, a proto začneme po dohodě s vedením školy připravovat další návazné opravy podlah, odvlhčení a statické zajištění některých součástí budovy. Vzhledem k památkové ochraně objektu musíme postupovat vždy po dohodě s památkáři. Zároveň nechceme narušit provoz školy, což samozřejmě úpravy také komplikuje,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Hudba pomáhá vyráží na „táborákovou” šňůru              

Šestnáct let pomáhají handicapovaným dětem z okolí, letošní ročník je však ještě o něco osobnější než ty předchozí. Oblíbená sousedská benefice Hudba pomáhá rozjíždí sedmnáctou koncertní šňůru s příběhem z bezprostřední blízkosti pořadatelů. Do jedné ze spřátelených rodin, které tento projekt každoročně podporují, se totiž narodila handicapovaná Klárka.
„S Bárou jsme kamarádi opravdu od dětství. Chodily jsme spolu do školy, jezdily na tábor nebo na lyže a Bářina maminka nás učila přírodopis," vypráví zpěvačka orchestru Hudba pomáhá Veronika Voženílková a dodává: „I naše děti spolu celý život vyrůstají. Jen zatímco náš Kubík už dávno běhá po zahradě, skoro stejně stará Klárka ještě nevstala z deky, na které kdysi společně pásli koně.” Právě dceru Báry Heroldové a Františka Doležala letos oblíbená předvánoční benefice podpoří.
Koncerty, které v předvánočním čase každoročně navštíví na 3000 posluchačů, tradičně míří do divadel v Litomyšli (2. 12.), Poličce (9. 12.), Ústí nad Orlicí (16. 12.) a Vysokém Mýtě (25. 12.). Koncertní šňůra začíná 25. 11. v domovské obci muzikantů – Morašicích. Před diváky usedne na jeviště více než padesát hráčů orchestru a vokalistů. V rámci dvouhodinového představení letos hodlají hudbou vyprávět všechno, co spolu s Doležalovými od dětství zažívali.
„Letošní ročník je pro spoustu z nás pochopitelně osobnější než kdy dřív. Proto chceme diváky tentokrát během koncertního večera opravdu vzít ‚k nám‘. Posbírali jsme písně, které celé ty společné roky hrajeme u táboráku. Ty, které nás provázely prvními koncerty, moravskými juchačkami, prvními láskami a pak i svatbami. Hledali jsme hudební motivy, které všichni znají, aniž by věděli odkud. Melodie, které s člověkem rostou životem, aniž by si to vůbec uvědomoval. A přesně takový bude i letošní koncert.  Ročník z Budislavi a Horek. Ročník ušitý ze společných chvil,” vypráví ředitel benefice Karel Telecký.
A lesy z Horek a Budislavi nese i vizuální styl letošního ročníku. Oblíbené srdcožky, které akce každý rok obléká divákům napříč regionem, letos ozdobí modrotiskový vzor míst, kam pořadatelé jezdívali na letní tábory a prázdninové výlety. Kompletní sada merchandisingu pak nabídne designové dřevěné výrobky vytvořené ve spolupráci s místním truhlářstvím.
Klárka Doležalová se narodila s vrozenou vývojovou vadou mozku – lisencefalií typu I. Podstatu tohoto vzácného onemocnění nejlépe vystihuje doslovný překlad jeho názvu – „hladký mozek”. Nezvrásněná mozková hmota má porušená nervová zakončení, která posílají informace z mozku do těla, což je důvodem silně opožděného motorického vývoje, těžké mentální retardace, centrální poruchy zraku či epilepsie. Pomoc pečujících osob je tak nezbytná prakticky ve všech úkonech, přičemž motorice napomáhají časté rehabilitace a kompenzační pomůcky.
Pro Báru, Fandu a malou Klárku chtějí pořadatelé pořídit nové  auto. Takové, kterému do budoucna z kufru vyjede plošina, naloží vozík a celou rodinu odveze na rehabilitaci či výlet. Přispět lze kromě nákupu vstupenek i na transparentní účet 2501291415/2010. Předprodej vstupenek začíná tradičně ve středu 1. listopadu od 10:00 na webu hudbapomaha.cz nebo v IC v místech konání. Jelikož se koncerty těší stále větší oblibě u studentů a mladých rodin, přidali letos pořadatelé 25% slevu na vstupné pro děti a studenty do 26 let.
Hudba pomáhá je benefiční projekt dobrovolnické skupiny z Pardubického kraje. Na 130 rodičů, dětí, učitelů, kamarádů ze základky i bývalých kolegů z práce každoročně vybere jednu handicapovanou rodinu ze svého okolí. Se svým orchestrem pak připraví šňůru koncertů a každou korunou ze vstupného zafinancují rodině léčbu či kompenzační pomůcky. Za uplynulých 16 let získali již více než 5 milionů korun a mnohá filantropická ocenění.