Burza škol na Skalce v obležení + dopravní kolaps na křižovatce Masarykova

Burza  nabídky škol  v České Třebové na Skalce je tradičně největší a hlavní seznámení s nabídkou výuky na středních školách a učilištích nejen v našem okrese, ale také v rámci Pardubického kraje.  Poptávka převyšuje nabídku a tak se ani některé školy  k nám do Třebové nedostanou. Pořadatelem je Úřad práce, který má se zajištěním hodně starostí.  To platí také o střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana, na jejíž půdě se akce koná. ukazuje se, že prostory sálu a jeviště nestačí, že bude tře řešit zvětšení plochy. Snad tomu napomůže plánovaná rekonstrukce sálu a okolních prostor,  díky tomu by se měly některé prostory najít. je to pak ovšem ještě tělocvična, největší daleko široko.  Také zimni stadion, ale tam se na ledě taková akce dělat nedá. 
Na akci nebyly jen prezentace škol, ale také některé průmyslové podniky, které mají zájem  o výchovu technicky vzdělaných pracovníků a snaží se již nyní ve škole zaujmout. Jmenujme alespoň Správu železnic, CZ LOKO, českotřebovský Techplast Josefa Škrkoně, nebo vysokomýtské Iveco. Byli i další, ale v té džungli nápisů a nabídek si nejsem jist, snad se dají vyluštit z fotografií. V záplavě nabídek se neztratila ani českotřebovská střední technická a dopravní škola, která se stává v dnešní době příklonu k technickým oborům stále důležitější. Je dobře, že se podařilo zvrátit nedostatek zájemců, škola je zcela naplněna, což by mělo stimulovat i zvýšení úrovně výuky i praxe. Nyní zde naopak řeší problematiku nedostatku učitelů, zvláště specialistů - na elektro obory a informační technologie. Díky své šikovně připravené prezentaci   se rozhodně neztratila, je vidět, že má opravdu co nabídnout.
Doba se změnila, nyní je většina nabídek hodnocena uchazeči podle internetové prezentace, velkou roli hraje její provedení a možnosti, jak atraktivní podmínky škola nabízí. Obecně jsou v nabídkách rozdíly, někde třena ke škodě věci není virtuální prohlídka školní budovy, jinde je samozřejmostí. Burza v České Třebové není jen pro Českotřebováky, ale prakticky pro celý okres. I když jsou podobné akce i jinde, zdaleka nedosahují takové návštěvnosti jako burza na Skalce. Proto to bylo v sále, přísálí a okolí celý den jako v úle. Byly i školní zájezdy, ale většina žáků s rodiči přijela odpoledne vlastními auty.  Na Skalce je naštěstí kapacitní parkoviště a i další nouzové prostory. Byly plně využity. Daleko horší situace ovšem nastávala při příjezdu a odjezdu. Všechno  zavinila totálně ucpaná křižovatka při výjezdu na I/14. Zde je v dopravní špičce i tak velmi těsno, proud vozidel není prakticky přerušen. Byla spousta "odbočení vlevö" a právě to  křižovatku zcela zabetonovalo. Takový linkový autobus vyjíždějící z Masarykovy ulice na Ústí se propracoval od zastávky u polikliniky na hlavní I/14 za více než čtvrt hodiny. Velké kolony na odjezdu ze Skalky na tom byly podobně. Tato křižovatka je dopravní závadou i v běžných pracovních dnech a vyžadovala by tedy semafory nebo řízení Policie ČR. Městská policie ze zákona k tomu není určena, snažil jsem tam dovolat o pomoc.  Proto myslím měl pořadatel akce na možné problémy polici upozornit a zařídit posilu.  
Nicméně navrhuji i tak jednat s ŘSD  o budoucím vybavení křižovatky světelnou signalizací, i kdyby měla fungovat třeba jen 3-4 hodiny denně. Spoustě lidí by tak ušetřila nervovou soustavu a zabránila nehodám. Pokud má ŘSD (nebo ten kdo to investoval) dost peněz na to, aby se peníze dávaly do naprosto nepotřeného podchodu na I/14 v Dlouhé Třebové, tak pro tuto lokalitu křižovatky Dr. Beneše - Masarykova by se peníze měly jistě najít.   (mm)