Mazáním komentářů na facebooku k otevřené radnici ?

O diskuzi k novému "zasedacímu pořádku" na českotřebovské radnici, která diskuzí vlastně nebyla


Vážení občané,

nepřispívám do komentářů, nehodnotím veřejně fungování radnice. Ale ani předchozí, tak často kritizované vedení KOALICE PRO ČESKOU TŘEBOVOU ze strany 3PK (složené částečně z bývalých i stávajících členů ČSSD/SOCDEM) si nedovolilo mazat komentáře pod příspěvky radnice. Pokud by příspěvek byl hanlivý, urážlivý, nebo dokonce vulgární, tak s nějakým odůvodněním by komentář smazán být mohl. Ovšem takto poeticky, neurážlivě a obsahově správně napsaný komentář si po odsouhlasení shora stávající vedení dovolilo smazat. Nastává tu ještě jedna možnost, zda příspěvek nestáhl samotný autor pod určitým tlakem. Tímto jsem chtěl vyjádřit nesouhlas s "otevřeností" radnice, přiblížení se občanům.Vedení se spíše chová tak, jako by problémy neexistovaly a svět byl růžový. Osobně bych přijal kritiku a poučil se s ní. Ze své vlastní zkušenosti vím, že papír, email, komentář snese vše, ale pohled do očí s osobním kontaktem je již úplně jiná hra, kterou mnozí neunesou.
Děkuji za přečtení a Váš čas, omlouvám se, pokud se Vás článek dotknul a rád si na Vás osobně najdu čas. Petr Skopal

Cenzura?
Dnes ( 06.10.2023) v dopoledních hodinách byl z FB  města odstraněn článek, ve kterém se pisatel (Petr Pavel) vyjadřoval k novému organizačnímu schématu MÚ. Rád bych věděl z jakého důvodu. Článek byl napsán slušně. Pisatel v něm pouze vyjadřoval svůj názor a s mírnou nadsázkou v něm přidává své doporučení. Bohužel, není to poprvé, co jsem tuto novou taktiku u věcí nehodících se do "krámu" vedení MÚ zaznamenal.
Jedná se snad o nový trend, kdy věci, které budou v nějakém směru kritické se jednoduše smažou a prezentovat se budou pouze články, ve kterých bude město plácáno po rameni?
Jedná se o vlastní iniciativu tiskového mluvčího, nebo je to příkaz shora? Můžeme jen spekulovat, ale rozhodně to hodně napovídá, v jaké atmosféře se nyní na radnici pracuje a jaký bude zvolen přístup ke kritice z řad veřejnosti. Fotografii zmíněného textu jsem pořídil ještě před jeho smazáním a nechávám na každém, ať posoudí, z jakého důvodu byl odstraněn. Vlastimil Peterka

 


Diskuze je základ demokracie


Jednodušší je všechno prosadit bez řádné diskuze, bez projednání s veřejností. Diskutování zdržuje. A mohlo by třeba být i nebezpečné. Aspoň to tak vypadá.  Jenže bez spolupráce s veřejností se žádná radnice nehne z místa, tedy ani ta naše. Můžeme si zajistit souhlasná stanoviska stanoviska v komisích s jasnou převahou radniční koalice, v dozorčích radách s minimálním zastoupením opozice, také stanoviska  dobře vybraných odborníků. Ale hlas lidu neumlčíme a neměli bychom se o to ani pokoušet. Už proto usilujeme o revizi stávajícího statutu Českotřebovského zpravodaje jako radničního tisku. Prostě proto, že existují také jiná alternativní  řešení a návrhy, které se za současného stavu věcí nemohou dostat k veřejnosti, byť je radniční časopis placen z veřejných prostředků nás všech. A tak jediným kanálem je využití facebooku s možností komentovat  vyhlašované dění. A dnešní praxe ukazuje, že i zde zasáhne arogance a cenzura. Těžko pak mluvit o "otevřené radnici". S cenzurou máme své letité zkušenosti a moc nás mrzí, že jsme na tento problém narazili znovu i dnes. Situace nás ubezpečuje v tom, že je důležité, aby dále pokračovalo vydávání Českotřebovského deníku, kde se názory veřejnosti respektují a se "zásahy shora" nelze počítat.

Milan Mikolecký, Michal Kadlec


Poznámka:  Třeba to není cenzura - možná slyšíme "trávu růst"- vždyť facebook sám maže denně miliony příspěvků a my to přece bereme na vědomí. To ale chápeme  jako velmi potřebnou věc. Z facebooku to samo o sobě nedělá cenzora, který protěžuje pokrokáře či konzervativce (vyberte si podle toho, koho nemáte rádi). Drtivá většina zásahů totiž směřovala proti obsahu, se kterým se internet potýká odjakživa: proti spamu a falešným účtům. Obojí dohromady tvořilo přes 95 % veškerého mazání. Jde totiž přednostně o nahotu a pornografii, šikanu a obtěžování, sexuální zneužívání dětí, nebezpečné a nenávistné organizace, terorismus, nenávistné projevy, zbraně a regulované zboží, sebevražda a sebepoškozování, násilí a podněcování k němu... maže buď po nahlášení ale většinou i ze své iniciativy. 
Náš popisovaný případ ale do žádné takové kolonky nepatří !
Problém, který  mohl být i úsměvný, se díky facebooku  po nešikovném zásahu, na který upozorňujeme, stane rozsáhlejším či rozmazanějším, než kdyby ke smazání příspěvku nedošlo!
Více o problému se píše např. ZDE: Facebook maže miliardy příspěvků. Špatně to většinou není — Médiář (mediar.cz)