Literáti na trati již po desáté                                                                                            


V letošním roce vyšlo v edici Epika další pokračování antologie pod názvem „Literáti na trati“. Letošní vydání je jubilejní, jedná se o 10. díl, první kniha antologie píšících železničářů vyšla v roce 2014. Jak samotný název napovídá, jedná se o dílo spojené se železnicí a kolejemi z pohledu nejen zaměstnanců železnice, ale i cestujících, popřípadě lidí, kteří nejsou spojeni se železnicí ani pravidelným cestováním, ale třeba jen tím, že jsou potomci železničářů. Do některých dílů přispívali i veřejně známé osobnosti, např. Dr. Radim Uzel, který byl kmotrem prvního dílu. V 10. díle je povídka od Miroslava Macka, předního politika ODS z 90.let minulého století. V některých dílech jsou i příspěvky autorů ze zahraničí, dokonce i z USA.

Za celým dnes již 10.letým projektem stojí pan František Tylšar, zaměstnanec železnice, duchovní otec celého projektu a vedoucí skupiny literátů mezinárodní federace FISAIC. První kniha „Literáti na trati“ z roku 2014 obeslalo svými příspěvky 18 autorů, píšících nejen prózu, ale i poezii. O 4 roky později bylo autorů už tolik, že byla kniha rozdělena do dvou dílů, jedna byla pod společným názvem věnována poezii, druhá pak próze. Stejně tak je i letošní díl Literátů na trati rozdělen na poezii a prózu do dvou knih, navíc byla vydána ještě kniha s poezií pod názvem Poezie 2023, aneb Řeky slov.

Ve středu 25.10.2023 se uskutečnil v prezidentském salónku na pražském hlavním nádraží křest jubilejních knih „Literáti na trati“. Na křest se sešla zhruba stovka autorů prózy i poezie, jejichž tvorba byla otištěna v obou částech antologie, kteří zcela zaplnili prezidentský salónek. K poslechu hrála kapela Jedeto, složená rovněž z přispívatelů do knih Literáti na trati. Úvodního slova se ujal František Tylšar, který zhodnotil nejen letošní ročník Literátů, ale uvedl zajímavou statistiku na celých deset let, kdy tento projekt probíhal. Celkem se již psaní do projektu zúčastnilo již více jak 900 autorů a příštím ročníku tak překročí počet 1000 autorů a to už bude na zápis do Knihy rekordů. Dalšími krátkými projevy se k antologii vyjádřili další hosté, proběhlo krátké čtení několika příspěvků z knih a byla představena ještě jedna kniha „Víte, to byla válka“. Pak došlo na křest knih Literáti na trati z letošního ročníku. Poté následovala autogramiáda autorů a společné fotografování před prezidentským salónkem. Následovalo malé občerstvení a volná diskuze, při níž opět zahrála hudební skupina Jedeto.

Jedním z četných autorů v knihách Literáti na trati jsem i já, byť jsem nepřispěl do všech dílů, které během deseti let vyšly. Pro jubilejní 10. díl Literátů na trati jsem připravil příspěvek pod názvem Nehoda u Semanína. Článek je zpracován na základě výpisu ze staniční kroniky stanice Opatov a ze vzpomínek a vyprávění jednoho zaměstnance, účastníka nehody, která se udála v roce 1964. Z České Třebové jsem jediný, který byť nepravidelně píše do Literátů na trati, nejsem básník, zajímám se spíše o železnici přes objektiv fotoaparátu, její historii, ale věřím, že i mezi českotřebováky by se našlo mnoho zajímavých příběhů, povídek i zážitků od našich koleji. Minulý rok jsem byl osloven Františkem Tylšarem, abych přispěl svými snímky ze železnice do knihy Literáti na trati, části věnované poezii. Ta vyšla v roce 2022.

Pavel Stejskal