Třebovská stopa 2023 – 43. ročník      
V areálu Základní kynologické organizace Česká Třebová Podhorka se poslední zářijový den opět sešli závodníci ve sportovní kynologii, aby v přátelské atmosféře předvedli své nejlepší výkony. V šesti kategoriích se soutěžilo na výcvikové ploše (poslušnost) a letos dokonce ještě na třech dalších místech (na nedalekém poli a loukách probíhaly pachové práce).
Tohoto krajského závodu se zúčastnilo 38 psů. Psovodi se svými čtyřnohými parťáky na závod přijeli nejen z Pardubického, ale i z Královéhradeckého, Libereckého, Olomouckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a z Prahy. Počasí se ráno snažilo odradit závodníky deštěm, ale po zbytek závodního dne byly podmínky ideální, pouze na výše položených terénech se občas prohnal vítr a zamotal stopařům hlavu. Ale protože na závod jezdí čím dál lépe připravení závodníci, všichni si s podmínkami poradili bez obtíží. Zejména v kategorii Speciální stopa se účastnila velice zajímavá sešlost od psů začínajících s dlouhými stopami přes reprezentanty ve stopařích svého plemene (hovawart) až po účastníka výběrových stopařských soutěží, policejního služebního psa nebo veterána na sklonku závodní dráhy.
Závod posuzovali tři rozhodčí: Petr Vyčítal (předseda Krajské organizace a stálice mezi našimi rozhodčími), Věra Sedláková (které gratulujeme k nedávnému získání licence rozhodčí I. třídy) a Radek Říha (také patřící do poslední „vlny“ nováčků na poli rozhodčích). Jejich korektní a lidské posuzování, precizně odvedená práce kladečů a sportovní chování závodníků přispělo k velice příjemné atmosféře celého závodu. Více než třetina závodníků k nám přijela úplně poprvé a chválila si zejména kvalitní přípravu závodu, výbornou práci kladečů na cizích stopách a krásné prostředí (málokterá ZKO disponuje tak reprezentativní výcvikovou plochou).
Velké poděkování patří všem účastníkům, rozhodčím, kladečům, vedoucím stop a samozřejmě také našim členům, kteří vypomáhali s přípravou závodu a zajištěním jeho hladkého průběhu. Moc děkujeme také sponzorům, kteří naši akci podporují. Závod se konal pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Generálním sponzorem se stala tradičně Nativia, dále přispěli: Contipro - Aktivní zvíře, Josef Faltus (Sigas-cz), Mera, Haiteco CZ, Josef Škrkoň (Techplast), Miloslav Radimecký (Čalounictví), Ing. Jiří Zapletal (CZ Logistics), Vetys Zoo, Kořist, Avena, Dogtrace, město Česká Třebová a Litex.
 
Přehled letošních vítězů:

kat. ZZO – Ivana Petrová a miniaturní americký ovčák Ave Dinornis Primavera (ZKO Javorka Č. Třebová)
kat. ZZO1 – Michal Glubiš a stafordšírský bullteriér  Asparagus Militaris (KK Brodek u Přerova)
kat. ZM – Dana Řeháková a belgický ovčák malinois Jarra z Hückelovy vily (ZKO Luková)
kat. ZVV1/IGP1 – Ludmila Štaudová a německý ovčák Chelsea Felones (ZKO Ústí nad Orlicí)
kat. ZVV2/ZVV3/IGP3 – Dana Řeháková a belgický ovčák malinois Jolla z Hückelovy vily (ZKO Luková)
kat. Speciální stopa – Jiří Bulan a hovawart Bellatrix Gama Leonis (ZKO Praha-Jižní Město) - na druhé fotografii
 
Za výbor ZKO Česká Třebová Podhorka Mgr. Hana Petrová Foto: Lenka Mládková, Pavel Murin