Skauti domlouvali spolupráci ve Svitu


Českotřebovští skauti ze střediska „Javor“ Česká Třebová jako každý rok navštívili slovenské skautské kamarády z partnerského města Svit. Návštěvu uskutečnili ve dnech 28. září až 1. října.
Ve čtvrtečních ranních hodinách se skupina čtyř skautů ze 3. chlapeckého oddílu vydala na Slovensko, kde navštívili Horní Lehotu, odkud jejich cesta vedla na Chopok a následně na nejvyšší bod Nízkých Tater – Ďumbier (2043 m n. m.). Poté se vrátili na Šuňavu, kde byli ubytovaní u br. „Fera“. Po vřelém přivítání od jeho rodiny skauti zjistili, co se nového událo, a snědli připravený guláš.
Druhý den skupinka skautů nejprve pomohla svým hostitelům a pak se vydali do Slovenského Ráje, kde shlédli Tomašovský výhled. Odtud pokračovali po naučném chodníku „Prielom Hornádu“ přes Čingov do Spišských Tomášovců. Cestou do Svitu skauti ještě navštívili nově opravený kostel Sv. Ladislava ve Spišském Štvrtku.
„Ve Svitu jsme měli domluvené setkání se skauty. Zjistili jsme, co nového se událo od května, kdy jsme se viděli naposledy, a domluvili jsme spolupráci na příští rok. Když vše dobře dopadne, měli by skauti přijet k nám na pálení čarodějnic. My se pak na Slovensko vydáme v květnu a na podzim, abychom naplánovali další spolupráci,“ říká skaut přezdívaný Měkoň.
V sobotu skupina šla Dolinou Roztoki do Doliny 5 stavov Polskich a pak k jezeru Mořské oko. Bohužel se zhoršilo počasí a cestou trochu pršelo. Večer potom navštívili Termy Bukovina. V neděli se sbalili a vydali se na návrat domů.  
Spolupráce se skauty ze Svitu a také harcery z Olawy jsou podpořeny Městem Česká Třebová a Pardubickým krajem, za což jim děkujeme.  
Více o oddílu najdete na našich stránkách: https://trojkact.skauting.cz/wp/
Do konce roku nás ještě čeká setkání s harcery z Olawy
III. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová