Vzácná návštěva v České Třebové   


V květnu přijela do domu č. 283 na Riegrově ulici (evangelická fara) vzácná návštěva.  Profesor Stanislav Grof (americký psychiatr českého původu, jeden ze zakladatelů transpersonální psychologie, autor studií holotropního dýchání, narozený 1.7.1931, žije ve Spojených státech amerických) a jeho bratr, profesor Pavel Grof (psychiatr českého původu, žije v Kanadě) zavzpomínat si na dobu dětství, které v tomto domě společně prožili. Návštěva těchto kapacit v oboru proběhla ve velmi přátelském duchu a na obou bratřích byla znát hluboká vděčnost a pokora získaná celoživotními zkušenostmi prací s křehkou lidskou duší.

K první fotografii nahoře před evangelickou farou:  zleva – farář Ivo David, Pavel Grof, Stanislav Grof, manželka St. Grofa, kurátor sboru Pavel Záleský

Záznam z tohoto vzácného okamžiku bude součástí připravovaného životopisného dokumentu o starším z obou bratrů. Děkujeme, že jsme mohli prožít setkání plné otevřenosti a porozumění i přes znatelnou jazykovou, intelektuální i kulturní rozdílnost. Členové farního sboru ČCE. Z tohoto setkání jsou následující fotografie: 

 

 


MUDr. Stanislav Grof

 
MUDr. Stanislav Grof je psychiatr s více než 60 letou praxí ve výzkumu neobyčejných stavů vědomí a jeden ze zakladatelů a hlavních teoretiků transpersonální psychologie. Narodil se v Praze, kde také získal své vědecké vzdělání: dosáhl titulu doktor medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy a Ph.D. (doktor filozofie v medicíně) na Československé akademii věd. Získal také čestné doktoráty Ph.D. stupně z Vermontské univerzity v Burlingtonu, z Institutu transpersonální psychologie v Palo Alto v Kalifornii a ze Světové buddhistické univerzity v Thajském Bangkoku.
                                    
Prvotní výzkum MUDr. Grofa o klinickém využití psychedelických látek byl proveden na Ústavu psychiatrického výzkumu v Praze, kde byl hlavním výzkumným pracovníkem programu, který systematicky zkoumal heuristický a terapeutický potenciál LSD a dalších psychedelických látek.
 
V roce 1967 získal stipendium od Fondu nadace pro výzkum v psychiatrii v New Haven v Connecticutu a byl pozván jako klinický a vědecký pracovník na Univerzitu Johnse Hopkinse a výzkumné oddělení nemocnice Spring Grove v Baltimore, Marylandu.
 
V roce 1969 se MUDr. Grof stal profesorem psychiatrie na Univerzitě Johnse Hopkinse a pokračoval ve své práci jako vedoucí  výzkumu v psychiatrickém výzkumném středisku v Marylandu v Catonsville. V roce 1973 byl pozván jako přednášející do Esalenského institutu v Big Suru v Kalifornii, kde se svou dnes již zesnulou manželkou Christinou Grofovou vyvinul holotropní dýchání, inovativní formu experimentální psychoterapie, které se dnes používá po celém světě.
 
MUDr. Grof je rovněž zakladatelem Mezinárodní transpersonální asociace (ITA) a několik desetiletí působil jako její prezident. V roce 1993 obdržel čestné ocenění od Asociace pro transpersonální psychologii (ATP) za průkopnickou roli v historii vědního oboru transpersonální psychologie, která mu byla udělena při příležitosti 25. výročního shromáždění v Asilomaru v Kalifornii. V roce 2007 získal prestižní ocenění VIZE 97 za celoživotní úspěchy od nadace Dagmar a Václava Havla v Praze. V roce 2010 také obdržel ocenění Thomase R. Vernyho od Společnosti pro prenatální a perinatální psychologii (APPPAH) za stěžejní přínos k rozvoji této oblasti.

Christina Grofová zemřela v červnu 2014. Od dubna 2016 je šťastně ženatý s Brigitte Grofovou. Žijí spolu v Německu a Kalifornii, cestují společně vnitřním i vnějším světem a pořádají semináře a workshopy o holotropním dýchání po celém světě.

MUDr. Paul Grof

 

MUDr. Paul Grof, je kanadský výzkumný a klinický psychiatr. Dr. Grof se účastní transpersonálních aktivit od roku 1962. Od roku 1990 praktikoval a využíval holotropní dýchání se skupinami osob zabývajících se meditací, psychiatrických pacientů a s klienty trpícími závažnými depresemi a bipolárními poruchami. Publikoval relevantní pozorování v literatuře a videích.
 
Paul Grof také používá psychedelika k léčbě poruch nálady a podílel se na vypracování doporučení o jejich vhodném použití pro léčbu, duchovní rozvoj a osobnostní růst. Dříve působil také na pražské hudební konzervatoři v oboru psychologie hudby a pracoval jako profesionální hudebník.
 

Dr. Grof spolupracoval na mnoha mezinárodních klinických a výzkumných iniciativách v oblasti poruch nálady. Provedl pětileté sledování klientů s bipolárními poruchami a jejich rodin. Za svůj výzkum získal několik mezinárodních ocenění v USA, Kanadě a Evropě, zejména za svou roli při prokazování stabilizačních účinků lithia u bipolárních poruch.
 
Kromě své terapeutické a výzkumné práce v Severní Americe a Evropě pracoval také v Národním institutu duševního zdraví v USA a ve Světové zdravotnické organizaci v Ženevě (1985-2000), kde předsedal Výboru pro psychotropní látky. Od roku 1988 do roku 2005 byl zpočátku klinickým ředitelem nemocnice Royal Ottawa Hospital a později ředitelem výzkumu poruch nálady.
 
Paul Grof je v současné době profesorem psychiatrie na University of Toronto a ředitelem Ottawa Mood Disorders Center. Aktivně se podílí na výuce vhodného využití psychedelik pro léčbu a osobnostní růst. Podílí se na webových stránkách mdco.ca a má kanál YouTube. Je autorem a spoluautorem 506 publikací a tří knih. www.mdco.ca