ČD 308/2023  čtvrtek 2. listopadu 2023



První rok práce na radnici.

Skutečně uplynul právě rok od nástupu nové vlády na českotřebovskou radnici. Dostal jsem několik upozornění na to, že v listopadovém vydání objevila prezentace , kterou pisatelé považují za jednostrannou a ne zcela úplnou. Zatím, jsem to pročetl jen zběžně. Myslím, že téma je dobré a správné. Je třeba se tím zabývat, aby vznikl zase jiný pohled. Během roku na radnici nešlo přece jen o investice. Na to je ovšem zapotřebí především čas, nelze to vysypat z rukávu na počkání. .


Památka zesnulých. 

Tradiční svátek si připomněli účastníci lampionového průvodu, který se konal v gesci Městského muzea.Svátek je většinou víkendovou záležitostí a tak výzdoba hřbitovů je již kompletní. Letošní počasí umožňuje bezproblémové používání živých květů mráz a sníh, někdy už byl běžný - se letos nekoná.  Na hřbitově, který byl v posledních letech prakticky bez stromů vegetace povyrostla a hřbitov tak získává postupně parkový ráz. Některé návštěvníci připomínali, že by alespoň hlavní cesta na hřbitově měla být dlážděná či asfaltová, se současným stavem nejsou moc spokojeni. Za vzor dávali městský hřbitov v Pardubicích, ale i v Litomyšli. Ilustrační fotografie z českotřebovského hřbitova byla pořízena na podzim roku 2010, kdy se nová alej sázela. Nyní již dorostla do podstatně větších rozměrů...

Zítra otevírá nová listopadová výstava v Galerii Kulturního centra.

Dosud jsme uváděli Výstavní síň, nyní je plakátech a v propagaci nový název "Galerie Kulturního centra". Proč ne. Nový název se mi líbí. Termín vernisáže se nemění - první čtvrtek v měsíci od 17. hodin. Nový listopadový program má název "Zabydlet se". Co budeme moci shlédnout: Malby na dřevěných deskách, rovný malovaný nábytek a papírenské zboží, od Míly Gloserové. Také originály ilustrací a drobné ilustrované radosti od  Zdeňky Štěpánkové.  Přijďte se zabydlet!


Seminář pro pamětníky nově na internetu a velmi vydařený 

Bylo to vlastně už podruhé a lze to opravdu pochválit. Obával jsem se problémů, ale žádné nejsou, vzniká vlastně nový pořad, záznam semináře se zachovává  a bude jistě postupně tvořit Zlatý fond městského muzea, ve kterém budeme mít postupně zachycenu celou historii  našeho města s unikátními fotografiemi a komentářem uvádějícím  vzájemné vztahy  všech osob na zveřejněných unikátních snímcích. Vlastně se tak dosud soukromý archiv Martina Šebely stává komentovaným veřejným archivem promítaných fotografií. Už to vlastně nebude seminář - záznam umožní možnost  opakované prezentace a také stáhnutí pořadu a jeho třeba jiné nekontrolované soukromé používání. Nevím jistě, zda právě tuto změnu s pracovníci muzea a hlavně sám Martin Šebela uvědomují,  Tímto zveřejňováním přichází Martin Šebela o svou exkluzivitu. Měl by si proto svoje vlastní autorská práva ke své komentované sbírce, kterou takto zveřejňuje nějak ošetřit. Tedy buď zajistit např. opakované zveřejnění jen se svým souhlasem nebo zveřejnění záznamu např. jen na 24 hodin apod, Nebo prostě upravit svou exkluzivní smlouvu s muzeem na nové podmínky... Znovu opakuji, že to je mimořádně zdařilý projekt a zaslouží si pokračování, ovšem za nových podmínek pro lektora.  (mm)

KOHOUTI BOJOVALI V LANŠKROUNĚ

HC LANŠKROUN - HC KOHOUTI 2:3  (1:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 11. Krč – 46. Fúzik  48. Matěj Pavlovský 50 Šembera, 53 Rozlilek
HC Orli Lanškroun: K. Nimmerrichter (M. Ďuriš) — T. Pražák, T. Bureš, D. Šlezingr, F. Kužílek, Š. Mann — V. Švub, J. Pejcha, M. Šembera, J. Hrdina, M. Novotný, J. Nastoupil, M. Drlík, R. Vogel, T. Dvořák, O. Marek, O. Verner, O. Pirkl, T. Krč
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (R. Ehrenberger) — T. Jelínek, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, Z. Hradil, T. Havránek, V. Leder — M. Pavlovský, M. Ostřanský, V. Veverka, K. Plášek, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, T. Prachař, J. Vaňo
Rozhodčí: David Kolář — Lukáš Matějka, Pavel Kopecký  Diváci: 256
Průběh zápasu v Lanškrouně bylo možné sledovat nejen tradičně na webu onlajny.cz/hokej, ale také na dobře řešené kameře na lanškrounském zimáku. Ve Třebové máme jen dvě webové kamery s mizerným rozlišením, máme co dohánět. Jde o všem o to, zda je zájem o nějaké vylepšení situace. (mm)


Centrální příjmy v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici budou mít již brzy lepší pokrytí signálem

Ve středu 1. listopadu se hejtman Martin Netolický setkal s představiteli Nemocnice Pardubického kraje (NPK) a odborníky na telekomunikační technologie. Cílem jednání bylo stanovení přesného harmonogramu při zlepšování pokrytí mobilním signálem v budovách urgentních příjmů v Ústí nad Orlicí a Pardubicích.
Záměrem kraje, jakožto jediného akcionáře Nemocnice Pardubického kraje a.s. je, aby veřejnost i zdravotnický personál měli co nejkvalitnější kvalitní pokrytí signálem, který umožní bezproblémové volání i využívání mobilních dat v obou areálech. „Vedení nemocnice dostalo za úkol, aby do 29. února, kdy chceme otevírat urgentní příjem v Pardubicích, byl v této budově za dvě miliardy korun i v jejím bezprostředním okolí kvalitní LTE signál, a to od všech velkých mobilních operátorů. Panují obavy z toho, zda se po zapláštění budovy centrálního příjmu nezhorší podmínky pro šíření signálu. Na stole je několik možných řešení a je nyní věcí managementu nemocnice, krajského úřadu a poskytovatelů služeb najít optimální variantu. Jelikož se podobné technické potíže v minulosti objevily i u centrálního příjmu v Ústí nad Orlicí, chci najít trvalé, koncepční řešení, abychom těmto dětským nemocem, které ale mohou výrazně zkomplikovat život pacientům i personálu, předcházeli,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
V současné době v centrálním příjmu v Ústí nad Orlicí pokrytí signálem zlepšuje mobilní zařízení, do budoucna je ale z hlediska ekonomiky i provozu lepší najít trvalé řešení, které může fungovat desítky let. „Podle předložených dokumentů se nejspíše vydáme cestou dvojího posílení, tedy vybudováním nového vysílače a posílením signálu uvnitř budovy. V Ústí nad Orlicí má vedení nemocnice za úkol nalézt přesnou technickou specifikaci co nejdříve. Podobné řešení nejspíše budeme realizovat v případě centrálního příjmu v Pardubicích, kde je deadline na konci února 2024,“ dodává hejtman Netolický.




Vláda zaujala k návrhu krajů na změnu rozpočtového určení daní neutrální stanovisko

Pardubický kraj patří mezi regiony, které dlouhodobě upozorňují na nespravedlivý systém přerozdělení rozpočtového určení daní. Přes 20 let starý systém nezohledňuje demografické změny ani reálné potřeby krajů. Současný systém tak vede k prohlubování rozdílů mezi jednotlivými regiony. Zatímco některé kraje si mohou dovolit investovat do cenných papírů, jiné si na investice musí brát úvěry. Pro změnu stávajícího systému podalo hned šest krajů legislativní iniciativu, kterou se nyní zabývá vláda. Ta k těmto návrhům zaujala neutrální stanovisko. Podle hejtmana Martina Netolického je nyní důležité, jak se k návrhům postaví poslanci.
„Hned šest krajů dalo vládě jasně najevo, že stávající systém rozpočtového určení daní vytváří kraje první a druhé kategorie. To je pro nás naprosto nepřijatelné, protože kraje si nejsou a nemohou být konkurenty. Všem nám musí jít o to, aby se kvalita života v jednotlivých regionech zlepšovala, a k tomu musíme mít všichni odpovídající podmínky. Nyní vláda k našemu předloženému návrhu zákona vydala neutrální stanovisko. Místo neutrálního stanoviska k námi předloženému návrhu bych očekával spíše vyjádření pozitivní, ve kterém by vláda oznámila svůj záměr se k našim návrhům připojit. Neutrální stanovisko je pro nás každopádně lepší výchozí pozicí pro jednání v Poslanecké sněmovně. Vláda dává najevo, že s námi jednat chce. Věřím, že se v Poslanecké sněmovně najde dostatek poslanců a poslankyň ze znevýhodněných regionů, kteří se zapojí do diskuse, budou hájit zájmy svých voličů a pomůžou nám přesvědčit vládu, že současné rozpočtové určení daní pro kraje je nutné změnit,“ řekl v reakci na stanovisko vlády hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Zástupci šesti krajů České republiky (Jihomoravský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Středočeský a Zlínský) navrhují podíl krajů na daňových výnosech zvýšit ze stávajících 9,78 % na 10,8135 % a rozdělit podle nových kritérií. „Návrh novely zavádí jednotlivá kritéria, na kterých jsme se shodli a jejich váhu. Jedná se například o počet obyvatel kraje, výměru území kraje, ale bere v potaz i délku silnic, počet studentů středních škol, počet výjezdových základen zdravotnické záchranné služby zřizovaných krajem nebo počet urgentních příjmů 1. typu v nemocnicích,“ vysvětlil Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje. Pardubický kraj zákonodárnou iniciativu vedoucí ke změně zákona rovněž využívá již podruhé. První návrh novely zákona předložil také v roce 2020 a projednání se dosud nedočkal.

Program akcí v České Třebové v tomto týdnu                 

Čtvrtek 2. listopadu v 17 hodin - Vernisáž nové výstavy v Kulturním centru. ZABYDLET SE
Pátek 3. listopadu  v 19. hodin  Šestý pohodový pátek - Druhá  tráva a Tomy Trischka v Kulturním centru
Sobota 4. listopadu od 10 hodin Vepřové hody v Hasičské zbrojnici Chorinova ulice
Sobota 4, listopadu od 15 hodin - vycházka městského muzea čtvrtí U kostelíčka s Martinem Šebelou -
Sraz u restaurace U Kateřiny
Neděle 5. listopadu od 15 hodin Pohádkový listopad v Městské knihovně - O Červené karkulce