ČD 310/2023  sobota 4. listopadu 2023


U Tesca už začala dostavba obchodního centra

Naposledy si Českotřebovský deník všímal dění v lokalitě v březnu t.r. kdy natočil časosběrné video z procesu likvidace staveb na místě budoucího obchodního centra. Můžeme si to připomenout ZDE. Od  konce října se lokalita opět stala staveništěm. Nastoupila společnost Agile a již můžeme registrovat první změny. zatím na fotografiích. Samozřejmě budeme sledovat, jak nové obchody rozšiřující dnešní galerii A centru porostou. Zveřejňuje první aktuální fotografie z dnešního šeredného počasí a také pro srovnání něco z jarního bourání...  Je to důležité, protože ještě ne tak dávno se městem šířily zprávy o tom, že zde budou "garáže u Tesca". Ty vyrostou jinde  na ploše bývalé vlečky v ulici U Stadionu.

Cestovatel Honza Šimůnek už zase balí kufry. Směr Madagaskar!

Není to tak dávno,asi před měsícem, kdy se vrátil  ze "Států", přesněji národních parků ve Skalistých horách, pak absolvoval 19, října v ekocentru přednášku, na které vzpomínal na cestování po západní Africe cca před 7 lety, aby se nyní opět chystal na další cestu, tentokrát na Madagaskar. Už podruhé. Již z jeho prvního cestování v říjnu loňského roku  máme připraveny zajímavé fotoreportáže, které budeme opět doplňovat. Už brzo. Odlet směr Adis Abeba a Madagaskar (Antananarivo) s partou kamarádů je stanoven na 11. listopadu.  Pokud bude vše OK, tedy dobré spojení spojení a dostatečné zdroje nabitých baterií nebo powerbanky, budeme v kontaktu a zase ukážeme nějakou aktualitu z Madagaskaru. Po dvou cestách už bude také dostatek materiálu a zkušeností na další video. Zatím zpracovávám obrázky z letošní cesty do Mongolska a počkám na Honzův návrat, aby opatřil sestřih svým komentářem.
Jak jsem letmo nahlédl do Honzových plánů na další rok, tak se zase doma neohřeje ani v zimě. Už na měsíc leden má v plánu další expedici do tepla směr Afrika, Belgické Kongo.. Nicméně zase se vrátí a  v plánu má ještě na zimu a jaro i vhodné termíny pro další besedy v českotřebovském ekoncentru. Plánová témata  jsou Mongolsko a Etiopie. (mm)
Připomeňme si loňské reportáže z Madagaskaru, byl jich celý seriál. Tedy zatím I. díl ZDE

Srdečně zveme na listopadový koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová.
Jde o jubilejní koncert k 80. výročí založení Českotřebovských hudebních čtvrtků 

Heroldovo kvarteto 

Česká Třebová, Malá scéna, čtvrtek 9. listopadu 2023 v 19:00

Heroldovo kvarteto oslavilo v Průhonickém zámku 25 let.
Koncert sklidil nadšené ovace

 „Okouzlující vyrovnanost všech čtyř hlasů v jednotlivých sólech a celkově svěží provedení celé věty dalo hned od začátku jasně najevo, že tento večer přinese výjimečný hudební zážitek.“
 „Dlouhé bouřlivé ovace vestoje byly zaslouženou odměnou za živelnou energii, kterou soubor posluchačům naservíroval.
Heroldovo kvarteto je již dlouhá léta stálicí mezi špičkovými komorními soubory na české hudební scéně. V letošním roce slaví soubor ve složení Petr Zdvihal, Jan Valta (housle), Karel Untermüller (viola) a David Havelík (violoncello) úctyhodné 25. výročí založení. Slavnostní koncert k tomuto jubileu se konal poslední říjnovou neděli v Průhonickém zámku. Průvodního slova se ujali Václav Hrubý, viceprezident společnosti RegioArt a spoluzakladatel koncertního cyklu Sukův hudební Štiřín (nyní Zámecká hudební setkání v Průhonicích), a prof. Jiří Hlaváč, pedagog na pražské HAMU, předseda Rady Asociace hudebních umělců a vědců a člen Nadace Bohuslava Martinů či Nadace Život umělce. Zcela zaplněný Rytířský sál potvrdil nejen slavnostní náladu tohoto podvečera, ale také vysoké renomé Heroldova kvarteta. 
Zdroj: www.klasikaplus.cz  ukázka z vynikajícího článku, který si musíte přečíst!  Heroldovo kvarteto má 25 let, ale mělo předchůdce, která před 80 lety v roce 1943 založil naši tradici Českotřebovských hudebních čtvrtků. Celý odkaz je zde

Zajímavá informace pro školní mládež do 20 let: VSTUPENKY ZDARMA.

Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku ZDARMA na každý koncert Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2023/24.  Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně (na zahajovací koncert v KC) před každým koncertem. Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout.


Program akcí v České Třebové v následujících dnech       

Sobota 4. listopadu od 10 hodin Vepřové hody v Hasičské zbrojnici Chorinova ulice
Neděle 5. listopadu od 13 hodin - Muzikanti zahrají svým kamarádům na městském hřbitově. Tradice bude dodržena.
Neděle 5. listopadu od 15 hodin Pohádkový listopad v Městské knihovně - O Červené karkulce

Pondělí 6. 11 v 17 hodin Ekocentrum - Přednáška MAROKO. Pořádá Zlatá Studánka

Úterý 7. listopadu od 9 hodin - Výlov rybníku Hvězda v Třebovici

Úterý 7. listopadu v 17 hodin Městské muzeum - Seminář pro začínající rodopisce - České katastry

Úterý 7.11. 2023 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959   STUDÁNKY 2  Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od Č. Třebové. Přednášející Petr Vomáčka

Úterý 7. listopadu 19:15 - 20:15 otevřené cvičení pro muže. Aktivní protažení, posilování, zlepšení kondice. To vše s humorem a nadhledem.  Informace na tel: 604 972 458


Kůrovec zásadně mění naše lesy. Důležitá bude odborně vedená obnova

Hlavním tématem odborného semináře, který se uskutečnil v Domě techniky v Pardubicích, byla obnova lesů po kůrovcové kalamitě. Za podpory Pardubického kraje jej zde uspořádala Česká lesnická společnost. Ačkoliv lesníci i veřejnost vnímají kalamitní situace jako mimořádné, lesní hospodářství jim v minulosti čelilo již několikrát. Aktuálně dramatický pokles smrkových lesů však vede k zásadní proměně porostů.
Odborné konference pod názvem Cyklus kalamit od kůrovce až k obnově lesa se zúčastnil krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil. „Pardubický kraj konání semináře podpořil, protože si plně uvědomujeme důležitost obnovy lesních porostů po kůrovcové kalamitě. Primárně ale musí docházet k obnově lesů na základě odbornosti, nikoliv pod tlakem aktivistických přístupů. Potřebujeme zajistit nejenom základní odolnost lesních porostů proti budoucím hrozbám. K celé problematice musíme přistupovat tak, abychom pro příští generace dokázali zachovat pokud možno všechny funkce lesa, tedy i hospodářskou. Vždyť dřevo jako surovina má a jednoznačně bude mít svoji nezastupitelnou úlohu z pohledu udržitelného rozvoje i v budoucnosti. Proto je potřeba dělat rozhodnutí týkající se tvorby pravidel pro obnovu na základě diskuse se skutečně odbornou veřejností. Když jiný přístup by se nám podle mého názoru v budoucnu zle vrátil,“ řekl radní Krčil. 
Foto loňská paseka na Habeši

V Řečanech přes Labe po provizoriu

Vedle původního mostu v Řečanech nad Labem stavaři instalovali na konci října mostní provizorium, jehož součástí je i lávka pro pěší. Sloužit bude do doby, než Pardubický kraj vybuduje most nový. Od pátku 3. listopadu se může po konstrukci jezdit.
Původní most v Řečanech nad Labem slouží od roku 1926 a jak na spodní stavbě, tak na samotné nosné konstrukci jsou zjevné trhliny a praskliny. Kraj proto přistoupil k položení provizoria. To má délku přibližně sto metrů a tvoří ho třímetrové segmenty. „Až přestane sloužit v Řečanech, může ho kraj využít po částech jinde, případně ho pronajímat. Stavebníci začali s pracemi v polovině června přípravou náspů, poté pokračovali s instalací konstrukce mostu. Přípravné práce a instalace trvaly přibližně čtyři měsíce, zprovoznění stavby proběhlo podle plánu a v pátek 3. listopadu po něm začali jezdit motoristé. Provoz je jednosměrný, řízený semaforem, šíře je pět metrů. Pro pěší je zde oddělená lávka,“ uvedl k instalaci provizoria náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Pardubický kraj provizorium platí pouze ze svého rozpočtu. „Naší prioritou je, abychom řidičům co nejméně komplikovali život. Vzhledem k tomu, že celý záměr je nutné řešit s ohledem na nedalekou památku zapsanou na seznam UNESCO a není možné v dohledné době na projekt čerpat dotace, rozhodli jsme se vyčlenit na provizorium finance přímo z krajského rozpočtu. Instalace provizoria a jeho pořízení stálo 67,2 milionu korun bez DPH,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že s rekonstrukcí mostu by se mělo začít v roce 2024 a podle odhadů by práce měly stát 160 milionů korun.
 „Lávka pro pěší je pro obec důležitá, smíšený provoz nikdy není bezpečný. Po předání se o lávku bude starat obec, a to včetně zimní údržby. Původní most je ve velmi špatné kondici a provizorium je dočasné řešení. Věřím, že se Pardubickému kraji podaří najít společnou řeč s Ředitelstvím vodních cest a vznikne most nový, aby cesta ke Hřebčínu Kladruby nad Labem, památky UNESCO, nebyla lemovaná provizoriem příliš dlouho,“ dodala starostka Řečan nad Labem a náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.


V Královéhradeckém kraji letos zmodernizovali 114 km silnic II. a III. třídy

Královéhradecký kraj má za sebou další stavební sezonu v rámci investic do silniční infrastruktury. Letos zmodernizoval téměř 114 kilometrů silnic druhé a třetí třídy včetně deseti mostů. Celkový objem investic překročil více jak 1,4 miliardy korun.
„Už více jak sedm let prokazujeme, že investice do dopravní infrastruktury musí být jednou z hlavních priorit vedení Královéhradeckého kraje. Daří se nám držet tempo investic v průměrném objemu přesahující jednu miliardu korun ročně. Velice mě těší, že i letošní stavební sezonu můžeme uzavřít ve stejném trendu, kdy se pro letošek dokončilo 92 dopravních staveb ve veškerých kapitolách,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.
Nejvíce investičních staveb se letos uskutečnilo na Jičínsku, kde se dokončilo 25 staveb. Následovalo Trutnovsko s 22 projekty a Hradecko se 17 stavbami. Na Náchodsku stavbaři uskutečnili 16 a na Rychnovsku 12 projektů.
„Nejvíce prostředků se letos proinvestovalo ze Státního fondu dopravní infrastruktury, kde se vyčerpalo přes 409 milionů korun. Následuje krajský Fond rozvoje a reprodukce s 341 miliony korun. Dalších 320 milionů se proinvestovalo u souvislých asfaltových oprav. Přes 282 milionů korun se prostavělo v Integrovaném regionálním operačním programu. Kapitola rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny v letošním roce využila téměř 93 milionů korun,“ uvedl krajský radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř.
Z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury se letos dokončilo 60 projektů za téměř 750 milionů korun. Stavební práce proběhly například u rekonstrukce silnice III/28526 Jizbice–Lipí–Náchod, rekonstrukce průtahu komunikace III/29913 v Lochenicích či rekonstrukce silnice III/29840 v Opočně. Stavbaři pracovali také například na druhé etapě rekonstrukce komunikace III/29827 z Krňovic přes Běleč do Svinar. Provedením archeologického průzkumu a přípravných prací pak odstartovala rozsáhlá výstavba přeložky silnice II/303 z Bělovsi do Velkého Poříčí.
Integrovaný regionální operační program letos zajistil realizaci čtyř staveb za více jak 282 milionů korun. Rekonstruoval se například úsek silnice z Debrného na Nové Zámky za 144,5 milionu korun, silnice II/325 v Dolní Brusnici za téměř 57 milionů korun nebo dva úseky na silnici II/299 v Libřicích a Libranticích s celkovými náklady za více jak 80 milionů korun.
U dopravní infrastruktury v rámci projektu Rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se letos pokračovalo s výstavbou druhé etapy opočenského obchvatu. Stavbaři letos začali s výstavbou komunikací a mostů v rámci technické a dopravní infrastruktury pro průmyslovou zónu Solnice-jih, která potrvá do roku 2025. Na těchto akcích se letos prostavělo téměř 24 milionů korun z prostředků SFDI a Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky.
Královéhradecký kraj využil také přes 19 milionů na rekonstrukci komunikací novými technologiemi. Ty spočívají v použití nových asfaltových směsí s plastovým pojivem. Kraj tímto způsobem opravil komunikaci v Buzulucké a Pouchovské ulici v Hradci Králové.
Důležitou součástí rozvoje krajské dopravní infrastruktury jsou také rekonstrukce mostů. V letošním roce se podařilo dokončit deset projektů. Například v Temném Dole probíhaly dokončovací práce na třech mostech. Nový most je také na zrekonstruované komunikaci na trase Zákoutí–Šerlich. V celkovém výčtu investic nechyběly například rekonstrukce mostů Pamětník či Radíkovice na Hradecku.
Královéhradecký kraj má ve střednědobém plánu na modernizaci krajské silniční sítě dalších 230 projektů v celkové hodnotě přesahující osm miliard korun.
„Plán na rok 2024 finalizujeme a představíme jej v příštích měsících. V pracovním návrhu počítáme se zhruba šedesáti akcemi o délce okolo 104 kilometrů, přičemž předpokládaná částka za stavební práce, souvislé asfaltové opravy a aplikaci mikrokoberců by se měla pohybovat okolo dvou miliard korun,“ poznamenal hejtman Martin Červíček. (Zdroj Orlicky.net)