ČD 313/2023 úterý 7. listopadu 2023


Z Abú Dhabí se kutálí zlatá medaile.  A to nemusí být ještě všechno!

Hlášení Abú Dhabi:  MS BJJ - Michal Vebr bere zlato!
O víkendových soutěžích mládeže se ke slovu dostali dospělí. I zde má českotřebovský klub DSC GYM svá želízka v ohni. Podle informací, které jsem získal, soutěž probíhá podle různých kategorií (divizí) označených příslušným barevným pásem. No a právě dnes v pondělí se dostali ke slovu "fialové pásy"  A způsobily nám radost, kterou můžeme dokumentovat fotografiemi Michala Vebra s velkou zlatou medailí na hrudi. Soutěž ještě nekončí, do bojů bude dále nasazen Tadeáš Smejkal v divizi černých pásů a Jan Broulík (hnědé pásy). Navíc Michal Vebr půjde bojovat ještě v kategorie Adult.
Gratulujeme a s napětím čekáme na zítřejší výsledky !


Nela Šustková  - mistryně České republiky v judu

Město Česká Třebová a samotný oddíl Judo Česká Třebová získal po čtyřech letech opět titul na republikovém šampionátu. Na výkon Vítka Škrkoně z roku 2019 navázala Nela Šustková v kategorii do 44 kilogramů mladších dorostenek.
Naše závodnice jela na Mistrovství ČR spíše překvapit soupeřky, jelikož judu se naplno věnuje teprve 2 roky. Nicméně po rozlosování jsme doufali v medaili. Nele los přihrál do prvního kola soupeřku Horáčkovou z Jičína, kterou letos zvládla již dvakrát porazit. A povedlo se to i na potřetí, kdy se jí v druhé minutě zápasu podařilo chytit soupeřku do držení na zemi a udržet ji po dobu 20 vteřin, což znamenalo postup do semifinále. V něm Nela narazila na další judistku z Jičína, českou jedničku této kategorie, Rejmanovou. K velkému překvapení všech v hale se naší závodnici podařilo kontrovat hned první nástup soupeřky a hodit ji na čistá záda. Po 20 sekundách semifinálového zápasu bylo tedy jisté, že si odveze domů medaili.
Ve finále Nela potkala soupeřku Městkovou z Týna nad Vltavou, která ten den zvládla vyřadit českou trojku, a posléze i dvojku. Naše judistka s ní do té chvíle měla bilanci 1:2, tudíž se dal čekat vyrovnaný zápas. Opak byl však pravdou. Na konci první minuty se obě dívky dostaly do boje na zemi, kde se Nele povedlo nasadit škrcení, které byla soupeřka po několika sekundách nucena odplácat a vzdát se tak naděje na výhru. V tu chvíli propukla obrovská radost jak u trenérů, rodičů, tak i týmových kolegů.
Nela se stala jedním z největších překvapení turnaje a zaslouženě si odváží nejcennější medaili v její kariéře a titul Mistryně České republiky pro rok 2023. Trenér Karel Gregar mladší ohodnotil její výkon takto: „Doufal jsem, že si Nela odveze domů medaili. Je u ní vidět velký talent, kterého si všímají i trenéři z ostatních oddílů. To, že zvládla všechny 3 zápasy vyhrát naprosto dominantním způsobem ukazuje, jak velký talent opravdu je, a já doufám, že se bude podobně


Aeroklub má konkurenci? 

Jako další oblast hodná k prozkoumání se ukazuje dění kolem českotřebovského aeroklubu. Ten vznikl (vlastně byl obnoven) někdy před 25 lety  a má stále jen 11 - 12 členů, potřebuje posílení a oživení činnosti. Potřeba rozvoje je zmiňována delší dobu, především jde o potřebu nového hangáru. Dostal jsem nyní několik aktuálně protichůdných informací, některé jsou alarmující. Za zvlášť zajímavou považuji informaci o tom, že v květnu letošního roku založil předseda klubu Martin Formánek další samostatný spolek "Sportovní klub U Dvora, z.s".  IČO 19384793. Získal jsem i jeho stanovy. Údajně má zatím 4 členy, víc nevím. Nevím ale jak se jeho existence má projevit na činnosti současného aeroklubu. Majitelem plochy letiště, na kterém také trénují a soutěží českotřebovští letečtí modeláři, je právě dosavadní aeroklub, jeho majetek - tedy plocha letiště a hangár vznikl z podílu jeho zakládajících členů a získal další historický objekt na Lidické ulici. Aeroklub Česká Třebová z.s. (ičo 44468784) je vlastně pobočný spolek, jehož zakladatelem je  Aeroklub České republiky z.s. Navazuje díky tomu na činnost dřívějších zájemců o létání v České Třebové, tehdy ovšem na Třebovských stěnách a Masarykovy letecké ligy v České Třebové.  Řadu materiálů z historie mám k dispozici, především díky panu Josefu Gregorovi, který měl českotřebovskou leteckou historii opravdu velmi dobře utříděnou a také díky Ing. Karlu Šverclovi, který poskytl materiál z pozůstalosti svého tatínka.
Českotřebovský aeroklub stále funguje, má aktualizované webové stránky, na letišti se letos konaly vydařené akce. Aeroklub patří mezi dotované spolky, získal v letošním roce od města  dotaci ve výši 99 150 Kč na zakoupení nové sekačky nutné pro údržbu letiště. Nyní se připravuje na členskou schůzi, kde by měla být jeho další činnost upřesněna a  vyjasněna. Velká škoda, že se nepodařilo v prvních letech činnosti za starosty Jiřího Páska zařídit, aby plochu letiště vykoupilo tehdy město. Pak by byla jistota, že nebude rozvoj letiště záviset na vztazích mezi členy aeroklubu.
Ještě se vrátím k účelu nového spolku. Nově vzniklý sportovní klub bude pomáhat rozvoji aeroklubu.
Podle konzultace s Martinem Formánkem, předsedou aeroklubu je hlavním cílem nového spolku sdružovat prostředky pro postavení nového hangáru, který je pro další rozvoj českotřebovského sportovního letiště zapotřebí. Protože se členové aeroklubu zatím na výstavbě nedohodli, měl by tento spolek umožnit formou nájemní smlouvy vyřešit současný nedostatek našeho letiště tak, jako je běžné také na jiných letištích v okolí, např. v Ústí n. O. nebo Vysokém Mýtě. Na tomto základě tedy bude možné vyřešit současné problémy aeroklubu. Více informací bude možné napsat po listopadové členské schůzi aeroklubu.  (mm)

Marek Výborný & Martin Netolický = užitečné setkání pro náš kraj

Snaha Pardubického kraje o změnu rozpočtového určení daní pro kraje byla hlavním tématem jednání hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického s ministrem zemědělství Markem Výborným, který je zároveň poslancem zvoleným v Pardubickém kraji. Řeč byla také o podpoře Záchranné stanice Pasíčka či dotacím do vodohospodářské infrastruktury.
„Považuji za důležité, abychom poslancům zvoleným v našem kraji detailně popsali důvody, které nás vedou ke snaze změnit rozpočtové určení daní pro kraje, o to více, když se jedná přímo o členy vlády. Pro nás je podstatné, aby se vláda i přesto, že k našemu legislativnímu návrhu zaujala neutrální stanovisko, touto problematikou i nadále zabývala a vnímala, že se nejedná o izolovaný návrh jednoho kraje, ale že legislativní iniciativu podalo hned šest regionů. Z hlediska našeho kraje jsme v tak znevýhodněné situaci, že by pro nás jakékoliv navýšení daňových příjmů bylo pozitivní,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s ministrem zemědělství Markem Výborným diskutoval konkrétní parametry připraveného návrhu včetně kritérií, na základě kterých by mělo k přerozdělení prostředků mezi kraji dojít. „Je nutné si uvědomit, že se jedná o systémové změny a nikoliv o kroky, které mají pozitivně ovlivnit stávající krajské samosprávy. Řešíme nastavení, které by mohlo v této podobě fungovat další roky a zajistit tak vyrovnání rozdílů mezi jednotlivými kraji, které si nejsou a nemohou být konkurentem,“ řekl hejtman.
Ten s Markem Výborným řešil také krajskou a ministerskou podporu pro Záchrannou stanici Pasíčka či národní dotace na vodohospodářskou infrastrukturu. „Vzhledem k tomu, že Záchranná stanice Pasíčka patří mezi tři největší v České republice, tak vnímám i z pozice poslance zvoleného v Pardubickém kraji, že je potřeba všem záchranným stanicím pomáhat i po stránce legislativní. Proto připravujeme změnu mysliveckého zákona tak, aby v případě vypouštění zvěře zpět do přírody zůstala povinnost informovat příslušné myslivecké sdružení pouze v případě, pokud o tuto informaci požádá,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný, který hejtmana informoval také o zachování podpory pro centra odborné přípravy, což jsou střední zemědělské školy zřizované kraji. Stejně jako v letošním roce je připraveno pro 48 škol celkem 70 milionů korun.

Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech           

Úterý 7. listopadu od 9 hodin - Výlov rybníku Hvězda v Třebovici

Úterý 7. listopadu v 17 hodin Městské muzeum - Seminář pro začínající rodopisce - České katastry

Úterý 7.11. 2023 18,00 Ekocentrum Podorlicko, Podbranská 959   STUDÁNKY 2  Přednáška o studánkách v okruhu do 10 km od Č. Třebové. Přednášející Petr Vomáčka

Úterý 7. listopadu 19:15 - 20:15 otevřené cvičení pro muže. Aktivní protažení, posilování, zlepšení kondice. To vše s humorem a nadhledem.  Informace na tel: 604 972 458

Středa 8.11. 9 - 11 hodin Taneční škola - Herna pro děti - velký prostor plný hraček, gymnastických pomůcek a zrcadel. Rodiče mají možnost využít malého občerstvení

Středa 8.11.od 15:30 do 17:30 hodin v DDM Kamarád - Zajíčkovo tvořivé odpoledne - vstup 50 Kč

Čtvrtek 9. listopadu v 19 hodin - Malá scéna - Heroldovo kvarteto  (80. výročí zahájení hudebních čtvrtků)   Vstup 200 Kč

Čtvrtek 9.11. v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 - Cestovatelský večer - Téma Santiago de Compostela  Vstup 40 Kč.

Čtvrtek 9. listopadu od 18 hodin - velký sál Kulturního centra - Podzimní doteky Taneční školy