ČD 314/2023 středa 8. listopadu 2023


Vernisáž výstavy fotografií Josefa Zavřela na českotřebovském gymnáziu.

Ve středu 15. listopadu 2023 se ve studovně českotřebovského gymnázia uskuteční od 17 hodin vernisáž výstavy fotografií pana Josefa Zavřela. Jedná se o významnou osobnost původem z České Třebové, která mimo jiné také již několik let finančně podporuje nejlepší absolventy naší školy. Bývalý redaktor Československé televize procestoval řadu exotických míst naší planety a své cesty zdokumentoval mnoha zajímavými fotografiemi. Přijďte si je prohlédnout i vy.
 
PhDr. Josef Zavřel u nás v České Třebové otevřel již dvě výstavy v Kulturním centru.
 
Ta první se a názvem "Motivy z cest" konala od 5. dubna 2012. Vernisáže se tehdy aktivně zúčastnila  také Milena Asmanová - Reindlová.   Na  této ojedinělé výstavě bylo na 150 vynikajících fotografií z celého světa, seřazených do  několika celků. Dle dojmů návštěvníků tato výstava neměla tehdy ve Třebové konkurenci.  Akce Josefa Zavřela jsou navíc vždy ozdobeny benefičním rozměrem. Takže i na této vernisáži předal  Josef Zavřel řediteli Domova pro seniory Josefu Jurenkovi sponzorský dar 5000 Kč a navíc i tři krásné fotografie, které vyzdobí prostředí  českotřebovského domova.
Druhá výstava měla název "Dobré jitro z Bali" a uskutečnila se o tři roky později v září 2015.  Výstavu tehdy tvořilo devadesát fotografií a sedmnáct velkých tematických panó  jako výsledek autorova delšího pobytu na nejnavštěvovanějším ostrově Indonésie a na východní Jávě.  (Fotografie Josefa Zavřela z Indie, 2011
Kdo je PhDr. Josef Zavřel
V našem městě prožil jen prvních 14 let svého života.  Narodil se na Trávníku v domě, kde má pan Pucholt hostinec. Tehdy se jmenoval U Zavřelů. Potom se Zavřelovi odstěhovali do budovy nádraží a v roce 1945 do Prahy. Otec byl železničář. Dr. Zavřel hodně cestoval, především po "otevření hranic" a změně režimu v r. 1989. Za posledních 22 let měl příležitost navštívit čtyři kontinenty.
I když je Josefu Zavřelovi už dva roky přes 90, stále se vrací zpět do České Třebové. Dříve to byla např. každoroční setkání se spolužáky a návštěvy příbuzných. Bratr se totiž do Třebové vrátil a založil zde rodinu, před několika lety však zemřel. Českotřebovská témata Josefa Zavřela stále oslovují.  Byl to právě on, který v letech 2013 a 2014 oživil myšlenku osvětlit příběh českotřebovského lyžaře a emigranta Vladimíra Pácla a pro Českou Třebovou oživil kontakt s přáteli v italském městečku Malé, kde prožil nejen aktivní 20 let lyžařské činnosti, ale také 12 posledních let svého života na vozíku v tamním domově důchodců  Byl sice člověk bez státní příslušnosti, ale vysoko ceněn a dodnes připomínán. Díky Josefu Zavřelovi  se podařilo vysvětlit mnoho z  života Vladimíra Pácla, díky Josefu Zavřelovi také vznikla návštěva jeho přátel z Malé v České Třebové.
Velkou iniciativu vyvinul Josef Zavřel také pro natočení  videofilmu o životě a práci jeho kamarádky z mládí, o českotřebovské a pak zejména ostravské herečce Mileně Asmanové - Reindlové. I tato iniciativa naplňovala minulá léta jeho života a opět byla zaměřena na jeho Českou Třebovou.
Josef Zavřel  v září 2021 oslavil devadesátku v České Třebové a s přáteli. A právě zde dojednal se starostkou města Magdalénou Peterkovou svoji další sponzorskou účast  na podpoře českotřebovského gymnázia. Od této doby se realizuje "Zavřelovo stipendium" díky kterému jsou nejlepší  absolventi gymnázia finančně odměněni celkovou částkou 1000 USD. Bylo tomu tak již dvakrát a stejnou částku slíbil Josef Zavřel pro absolventy letošního školního roku.
Je zajímavé prozradit, že Josef Zavřel byl sice žákem našeho gymnázia, ale zřejmě v jeho historii  nejkratší dobu. Nastoupil 1. září 1945, ale po třech dnech se již Zavřelovi stěhovali do Prahy aby pak jako student dochodil gymnázium v Karlíně.  
Z celého výše napsaného textu je doufám každému čtenáři zřejmé, jakým je Josef Zavřel vzácným člověkem. Ač světoběžník, zůstává stále trvale spjat se svým rodným městem - Českou Třebovou a právem si zaslouží tomu odpovídající ocenění. Těším se na na 15. listopad, kdy se uskuteční vernisáž jeho další českotřebovské výstavy na našem gymnáziu.
Milan Mikolecký

Lampionový průvod s deštníky

Obrovské plány, spousta příprav, výroba lampionů, příprava občerstvení….to vše předcházelo velkému dni 3. 11. 2023, kdy se pro děti ze ŠD a ŠK ZŠ Parník pořádal průvod po okolí školy. I přes nepřízeň počasí se nám povedlo sejít v poměrně hojném počtu. Celou trasu jsme zvládli a zimu, která se vkrádala pod kabát, jsme společně zahnali hrnečkem horkého čaje a něčím dobrým na zub. Celá akce se vydařila a všichni už se těšíme na další rok, doufejme za lepšího počasí …( z webových stránek ZŠ Parník)

Vyhlášení Iscarex poháru za rok 2023

Pro všechny závodníky, závodnice, příznivce a fanoušky. I letošní poslední závod poháru se blíží a my si vás dovolíme pozvat na slavnostní vyhlášení, kde budou ocenění ti nejlepší nebo nejpilnější v každé vypsané kategorii. Všichni se společně sejdeme 7. ledna 2024 v obci Přívrat. Od 10. hodiny bude připraven start doprovodného závodu včetně kategorií mládeže a kolem 13. hodiny, kdy budou všichni už převlečení z běžeckého do slavnostního začneme vyhlašovat. 
Pro bližší informace sledujte naše stránky a instagram @iscarexpohár. Zároveň prosíme, aby si všichni prohlédli výsledky a případně nahlásili nesrovnalosti. Při přebírání výsledků od pořadatelů se chyba občas stane a bylo by škoda, aby to někoho připravilo i jen o pár bodů.¨Doufám, že se nás sejde, co nejvíce a přeji všem do teplého podzimu hodně zdraví.

Velký zájem o studánky v ekocentru Podorlicko

Přednáška Petra Vomáčky v ekocentru našla v úterý 7. listopadu podvečer mnoho vděčných posluchačů Petr Vomáška je vyhlášený studánkář a terén nejen kolem našeho města má prochozený dokonale a to během všech ročních období, tedy včetně studánek, o kterých ví všechno, Nejen jejich pověsti kolem vzniku, pojmenování, vydatnost a má zaměřenou přesně jejich lokalizaci. Řadu studánek vložil do  národní evidence s jejich jmény, díky němu je právě náš region snad nejprobádanější v celé republice. A díky členitosti terénu je také na studánky bohatý. Ve spolupráci s Městským muzeem vydal knížku, kde je však jen určitá oblast, je třeba se rozhlédnout i dál a nejlépe kolem dokola. Proto také na přednášce při výkladu systematicky obkroužil naše město. Začal na jižní straně v rezervaci Psí kuchyně, kde je nyní poškozená studánka a jsou určité obavy jak bude její další osud, aby pak postupoval zcela  "proti pohybu hodinových ručiček" a probral  celé naše okolí.. Přitom seznámil publikum se spoustou zajímavostí.  Za aktivitu  je třeba Petru Vomáčkovi poděkovat, věřím, že nejde o poslední takovou akci, zvláště proto, že dokázal získat zájem tolika  posluchačů. (mm)

V Ústí oživí novou budovu MěÚ v Dělnické ulici - bude zde sociální odbor

Ve dnech 9. a 10.11.2023 bude velké stěhování odboru sociálních služeb a oddělení sociálně právní ochrany dětí do nově rekonstruovaných prostor na adrese Dělnická 219 ve 2. patře v sousedství MŠ Klubíčko. Fotografie z přestavby a finále..  V budově bývaly např. kanceláře OV KSČ a VUML, Pak budova přešla do majetku města a byla využita pro zdravotnictví, např. rehabilitaci. Stěhuje se sem také MP Ústí n.O.


Námět pro zlepšení komunikace 

Tak to dělají v Litomyšli. Před každým jednáním zastupitelstva jakou na webu města zveřejněny návrhy na předkládaná usnesení. Zdá se mi to dobrý nápad, který jde ještě dál než u nás zavedená praxe zveřejnit týden před jednáním podrobný program alespoň bodech, o kterých se bude jednat. Již dnes je tak možné přečíst jaké návrhy usnesení  budou předloženy zastupitelům  při hlasování příští čtvrtek 15. listopadu. (Osobní údaje samozřejmě podléhají režimu zákona č. 110/2019 Sb. o zpracování osobních údajů).

Výlov rybníku Hvězda za krásného počasí

Fotografie Libora Vašiny ukazuje práci rybářů při výlovu našeho největším rybníku v okolí  - rybníka Hvězda. Letos byl výlov jen jednodenní. Jde o chovný rybník Rybářství Litomyšl. Na výlov obvykle přijede řada zájemců jak na pokoukání, tak i pro čerstvé ryby. I letos ta možnost byla zajištěna. Při výlovu natáčel Českotřebovský deník a připraví z této akce další zajímavé video.



Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Středa 8.11. 9 - 11 hodin Taneční škola - Herna pro děti - velký prostor plný hraček, gymnastických pomůcek a zrcadel. Rodiče mají možnost využít malého občerstvení

Středa 8.11.od 15:30 do 17:30 hodin v DDM Kamarád - Zajíčkovo tvořivé odpoledne - vstup 50 Kč

Čtvrtek 9. listopadu v 19 hodin - Malá scéna - Heroldovo kvarteto  (80. výročí zahájení hudebních čtvrtků)   Vstup 200 Kč

Čtvrtek 9.11. v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 - Cestovatelský večer - Téma Santiago de Compostela  Vstup 40 Kč.

Čtvrtek 9. listopadu od 18 hodin - velký sál Kulturního centra - Podzimní doteky Taneční školy



Návrh krajského rozpočtu je připraven. V prosinci jej projednají zastupitelé

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili návrh rozpočtu na rok 2024. Ten na příjmové stránce počítá s částkou 16,198 miliard korun, na výdajové pak 16,035 miliard korun. Reálně však může kraj hospodařit s výrazně nižší částkou, jelikož návrh rozpočtu zahrnuje průtokovou dotací Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR na přímé náklady ve školství, tedy primárně platy ve všech stupních vzdělávání a bez ohledu na zřizovatele, a to ve výši 10,236 miliardy korun. V rámci daňových příjmů počítá rozpočet s částkou 5,548. Návrh rozpočtu bude nyní předložen finančnímu výboru a 12. prosince také krajskému zastupitelstvu.
„V letošním roce jsme opět mohli připravovat krajský rozpočet ve standardních podmínkách, což v posledních letech nebylo vlivem koronavirové pandemie a následně nejistoty na trhu s energiemi možné. Tento vývoj minulých let nás mimo jiné ujistil v tom, že bychom se neměli v rámci nastavování příjmové stránky rozpočtu držet predikce ministerstva financí, což nečiníme ani v rámci přípravy rozpočtu na příští rok. Zatímco ministerská predikce daňových příjmů pro náš kraj je odhadována na 6,244 miliardy korun, tak my počítáme do rozpočtu s částkou 5,548. Případné zvýšené inkaso tak budeme moci rozdělit na počátku roku 2025 primárně do investičních akcí kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který je dlouhodobě zastáncem konzervativního přístupu k nastavování rozpočtu kraje tak, aby v případě jakéhokoliv výkyvu nemuselo být výrazně zasahováno do provozních a investičních kapitol.
Hejtman také připomněl, že i nadále pokračují jednání o změně nastavení rozpočtového určení daní pro kraje. Zástupci šesti regionů, včetně Pardubického kraje, podali legislativní iniciativu, která navrhuje zvýšit podíl krajů na daňových výnosech ze stávajících 9,78 procent na 10,8135 procent a rozdělit prostředky mezi regiony podle nových kritérií. „Mezi tato kritéria patří například počet obyvatel kraje, výměra území kraje, ale bere v potaz i délku silnic, počet studentů středních škol, počet výjezdových základen zdravotnické záchranné služby zřizovaných krajem nebo počet urgentních příjmů 1. typu v nemocnicích,“ řekl Martin Netolický. Podle něj Pardubický kraj za 20 let platnosti stávajícího systému rozdělení daňových výnosů přišel až o 15 miliard korun oproti jiným krajům. „I přes poměrně restriktivní rozpočtovou politiku musí některé kraje využívat úvěrů bank, aby vůbec byly schopné investovat do větších rozvojových projektů. Naopak kraje, které měly štěstí, hospodaří s poměrně velkými přebytky, peníze jim zůstávají na účtech a jsou schopné dokonce investovat i do cenných papírů nebo různých termínovaných vkladů, což osobně nepovažuji za normální,“ doplnil hejtman.