ČD 315/2023 čtvrtek 9. listopadu 2023


Sešlosti bývalých motocyklových veteránů se v restauraci U Synka
v Rybníku konají již od roku 2012

Bývá to zpravidla listopadu. To bývá v restauraci U Synka opravdu plno, venku před restaurací pak zpravidla parkují nejrůznější památeční i současné stroje, voní to benzinem. A uvnitř pak jiná vůně připravených pochoutek.
Jde o vzpomínkovou sešlost. Připomínají se např. silniční závody a události s nimi spojené, ale i další motocyklové disciplíny.  Je třeba napsat, že Česká Třebová bývala v době minulého režimu kupodivu místem, kde vznikaly zajímavé stroje (motorky) a  na nich pak byly dosahovány při závodech také zajímavé výsledky. Možná si někdo ještě vzpomene na "Damníkovský trojúhelník" či další aktivity českotřebovského automotoklubu.  Osobně jsem se zúčastnil druhého ročníku v roce 2013,  zajímavého účastí mořeplavce Rudolfa Kreutschnaidera.
Jak sám řekl, tak v oblasti oprav a seřizování motorek je naprostým laikem, tak přesto si dovolil uvést  řadu svých vzpomínek jak na své působení v České Třebové, když v pronajaté hale Státního statku stavěl svou loď,  jistě za pomoci řady přítomných "statkářů", např. Pavla Horáčka. Světoznámý mořeplavec byl již tehdy  znamenitým vypravěčem, a tak se řeč stočila na nejrůznější situace jeho putování a shodla se i s pravidelným námořním působením hostitele Jiřího Synka....
Setkání se pak opakovalo i v dalších letech, je covid způsobil  nějakou vynechávku. Poděkování patří především Jiřímu Synkovi, který se opakovaně ujímá funkce hostitele a připravuje pro všechny opravdu "domácí prostředí". Sešlost veteránů se chystá  také na závěr letošního listopadu, chystám se sem vypravit i s kamerou Českotřebovského deníku a zachytit některá vypravování  o historii motorismu u nás na filmový záznam. 
Fotografie ukazuje, jaká byla sešlost u Synka před 10 lety 9. listopadu 2013. (mm)


Nejasno v otázce parkování - v Ústí je třeba parkovat s metrem v ruce 

Problematika parkování je hodně složitá a míst pro auta nebude nikdy dostatek. Můžeme vytvořit nové parkovací plochy, aby byly rázem zaplněny a zase je nový nedostatek. Přitom budování  nových parkovišť stojí spousta peněz. Nyní na Trávníku třeba budujeme cosi honosně označeného za hlavní dopravní prostor a přitom zde za tři miliony vznikne jen 6 nových parkovacích míst. Zaplatí je daňoví poplatníci, aby mohlo 6 rezidentů volně a zdarma parkovat. Taková je situace u nás v České Třebové.
U nás to je jinak. Město dokonce rozdává parkovací povolení do ulic s obousměrným provozem, které nesplňují podmínky dané zákonem 361/2000Sb (viz upozornění z Ústí nad Orlicí). Zatímco v Ústí nad Orlicí je třeba "parkovat s metrem"a přeměřovat si komunikaci, aby vznik jízdní pruh široký 3 metry pro každý směr jízdy, v České Třebové na to zapomeňte. Jinak by musela zmizet všechna zaparkovaná auta  např. z dolní části Nového náměstí, z Habrmanovy, ale i Sadové  ulice nebo by všude by musely být jednosměrky. Podobně v mnoha dalších ulicích,  třeba v centru v úzké ulici Smetanově. Námitku  ve smyslu "proč se vydává povolení parkovat tam, kde to zákon zakazuje" jsem již na odboru dopravy uplatňoval.  Ovšem nešťastný vedoucí odboru odpověděl otázkou: "A kde mají ta auta tedy parkovat?"
Před časem se řešilo, jak moc překáží parkující osobní auta v Sadové ulici autobusům a provozovatel si stěžoval na českotřebovské radnici, že omezují plynulost dopravy, způsobují problémy. Dokonce padl termín, dokdy je třeba problém vyřešit.  Víte jak se to vyřešilo? Změnil se provozovatel autobusů. Zatímco ICOM TRANSPORT si stěžoval, nový dopravce BUS LINE je zatím potichu. Při nástupu měl jiné starosti.  A když jsem namítal, proč neposílá město parkovat osobní auta ze Sadovky do ulice Na Strouze, kudy autobusy nejezdí, nedokázal mně nikdo odpovědět. Majitelé chtějí mít prostě auta pod svými okny, když už za parkování musí platit. .
Máme tedy dvě města vedle sebe a každé má k jasně stanovené povinnosti stanovení v zákoně jiný výklad. Myslím, že se to rychle vyřešit nedá. Ale šlo by to řešit postupně, aspoň někde.. Např. na Novém náměstí by skutečně mohla vzniknout jednosměrka a je to nakonec v plánu, podobně v ulici Smetanově. Podobně je možné takto upravit ulice Táborská a Luční, zákonu nevyhovuje ani jedna. Současně by se omezil počet odbočení vlevo na hlavní komunikaci  I/14, což by zvýšilo plynulost dopravy.  Máme přece dopravní komisi, která by měla vytvořit nějakou iniciativu, aby se dopravní poměry ve městě co nejvíce blížily tomu zákonem upravenému stavu. Nelze přece čekat na nějaký pokyn do máme dělat, lze konzultovat stávající situaci s dopravním inspektorátem, který dá jistě nějaká doporučení. Má to význam  jistě i pro bezpečnost dopravy, pro kterou jsme zatím mnoho neudělali.
Regulace počtu vozidel na parkovištích tzv. "pod okny" (Trávník, sídliště Lhotka, Křib) je možná jen zavedením rezidentního parkování ovšem s jasným označení vozidel, které mají parkování zaplaceno. Kontrola je nejlepší veřejná.  Městská policie kontroluje také, ale má i jiné povinnosti. Z vybraných peněz pak můžeme vylepšovat a rozšiřovat parkoviště a nebude to na úkor ostatních obyvatel města, které zase mají jiné problémy. Jsou i garáže, ovšem nevyužité. Ve vybudovaných garážích jsou často sklady a prostory k podnikání a auta podnikatelů zabírají místa na bezplatně na sídlištích. (mm)
Fotografie parkování Habrmanově a Smetanově ulici - vyhovují?

 
Připravuje se vánoční výzdoba

Pohlédneme-li do kalendáře, je to jasné. Není na coi čekat, může přijít špatné počasí a tak je lépe všechno zajistit včas. Včera se začalo zdobením stromu u odbočky k Bille, dnes na Novém náměstí.  Vyvrcholení pak bude po instalaci vánočního stromu na Starém náměstí, což bývá obvykle  týden před začátkem adventu....

Kraj řeší možnosti dalších dotací do zdravotnictví 

Pardubický kraj patří dlouhodobě mezi regiony, kterým se daří čerpat evropské, ale i národní dotace. Svědčí o tom například úspěšné projekty ve zdravotnictví v rámci mimořádného evropského finančního nástroje REACT EU, ale také projekty v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Aby bylo možné ulevit krajskému rozpočtu a získat další evropské zdroje, je nutné mít včas dostatek relevantních informací a také připravené projekty. Proto jednali zástupci Pardubického kraje s pracovníky ministerstva zdravotnictví.
„Zástupci ministerstva zdravotnictví se zajímali o aktuálně realizované zdravotnické stavby v rámci našeho kraje, na které jsme získali dotaci z programu REACT EU. Proto jsme navštívili centrální příjmy v Ústí nad Orlicí a Pardubicích. Jsme rádi, že oceňují nejen funkční řešení, ale také architektonickou stránku budov, což ostatně v případě Ústí nad Orlicí ocenila i porota soutěže Stavba roku Pardubického kraje,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková, která iniciovala také debatu na téma podpory následné péče.
Jedním z potenciálních projektů v kraji je rozvoj LDN Rybitví. „Bohužel opakovaně nedopadlo vyhlášení výzvy, do které bychom se mohli přihlásit s rozvojovým projektem pro LDN Rybitví. Původně měla být výzva vyhlášena v rámci iniciativy ReactEU, následně mělo dojít k podpoře v rámci IROP21+ a nakonec se výzva měla přesunout do Národního plánu obnovy. Výzva však byla z nějakých důvodů vždy zrušena,“ konstatoval radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Podle náměstkyně Michaely Matouškové jsou však projekty v LDN Rybitví pro kraj stále důležité. „Rozšíření kapacity LDN Rybitví a doplnění o terénní péči považujeme za důležité a počítáme tak i nadále s přípravou projektu, který toto bude řešit. Ministerstvem zdravotnictví jsme ujišťování, že následná péče patří mezi priority a bude snaha vypsat odpovídající dotační titul co nejdříve. Je nutné si uvědomit, že celorepublikově se lidé dožívají delšího věku avšak nikoliv v plném zdraví, což klade vyšší nároky na dlouhodobou následnou péči. Proto bychom rádi rozšiřovali možnosti nejen nemocniční, ale především domácí dlouhodobé péče,“ uvedla náměstkyně Matoušková.
V rámci setkání byla řeč také o Svitavské nemocnici, kdy radní Ladislav Valtr prezentoval záměry rozvoje nemocnice s tím, že kraj pečlivě monitoruje přípravu dotačních výzev, ze kterých by bylo možné investice spolufinancovat.  TZ


Na litomyšlském gymnáziu rekonstruují aulu za 3,5 milionu korun

Investice na krajských středních školách postupně pokračují i před koncem roku a další se postupně plánují. Krajští radní nyní schválili záměry na modernizaci auly Gymnázia Aloise Jiráska v Litomyšli a rekonstrukci školní tělocvičny na Gymnáziu a grafické střední odborné škole Přelouč. Celková předpokládaná hodnota obou projektů je 7,2 milionu korun
„Na Gymnáziu Aloise Jiráska Litomyšl chceme řešit modernizaci současné auly tak, aby v ní bylo možné pořádat školní akce, promítání, výstavy, přednášky nebo koncerty. Součástí stavebních prací je úprava rozvodů silnoproudu a slaboproudu, osvětlení, nákup nábytku a audiovizuální techniky. Celkové náklady projektu činí 3,5 milionu. Finanční částka ve výši jednoho milionu korun bude škole poskytnuta v roce 2023, zbývající finance v roce 2024,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel.
Stavět se bude i na Gymnáziu a grafické střední odborné škole Přelouč, kde by se měla rekonstruovat školní tělocvična. „Nová skladba podlahy by měla lépe izolovat proti vlhkosti v prostorách školní tělocvičny. Součástí rekonstrukce je i nákup sportovního vybavení a ochranných prostředků. Vyřešeno bude také nové odvětrávání za pomoci ventilátorů. Celková cena rekonstrukce je 3,7 milionu korun. Podobně jako v Litomyšli škola obdrží tento rok jeden milion a zbývající částku 2,7 milionu korun v roce následujícím,“ uvedl radní Kozel.

 Městská hokejová liga CHL se blíží ke konci 1. části     

Uvádíme aktuální tabulky, ve kterých již není mnoho zápasů k dohrávce


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Čtvrtek 9. listopadu v 19 hodin - Malá scéna - Heroldovo kvarteto  (80. výročí zahájení hudebních čtvrtků)  

Čtvrtek 9.11. v 17:00 hodin v DDM Kamarád, Sadová 1385 - Cestovatelský večer - Téma Santiago de Compostela 

Čtvrtek 9. listopadu od 18 hodin - velký sál Kulturního centra - Podzimní doteky Taneční školy



Lanži se Zdechovským představili v europarlamentu nový kalendář na podporu broumovských kostelů

Brusel – Nový kalendář na příští rok s fotografiemi broumovských kostelů představil v úterý v Evropském parlamentu farář Martin Lanži spolu s europoslancem Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL), který se na jeho výrobě finančně podílel. Prezentace nového kalendáře s informacemi o pokračující rekonstrukci sakrálních perel na Broumovsku se zúčastnila asi desítka evropských poslanců z různých zemí. Hlavní ambicí stále zůstává opravit všechny kostely a následně je zapsat na seznam UNESCO.
Podle broumovského faráře Lanžiho, který stojí za myšlenkou obnovy souboru barokních chrámů, se daří získávat peníze na opravy kostelů jak z Evropské unie, tak i od soukromých dárců. S představením nového kalendáře oznámil také čerstvou informaci, že kostel ve Vižňově obdržel dotaci z programu Evropského fondu pro regionální rozvoj (IROP) ve výši 13,7 milionů korun, necelý milion korun získala farnost prodejem posledního kalendáře a uspořádáním veřejné sbírky. Dalších zhruba pět milionů korun však potřebuje ještě získat.
O finanční podpoře v tuto chvíli vyjednává s krajem a také Biskupstvím královéhradeckým. „Věřím, že se nám potřebná částka, která je přes 19,5 milionů korun, podaří nakonec nastřádat. Peníze půjdou na opravy omítek a zdiva, stabilizace zdiva, soklů a říms, restaurování kamene, výrobu truhlářských a kovářských prvků, nátěry střešní krytiny, krov, klempířské práce, hromosvody, stávající elektrické rozvody, EZS, lešení a další stavební práce,“ vyjmenovává Lanži, který do Bruselu přijel s prezentací kalendáře, jehož účelem je vybrat další finanční prostředky na opravy kostelů, už pošesté.
Vedle stavebních prací poslouží získané peníze také na restaurátorské práce, jež se týkají iluzivní nástěnné malby hlavního a bočních oltářů, v neposlední řadě se chystá i rekonstrukce kazatelny a hlavního oltáře. „Je před námi ještě dlouhá cesta, ale mám radost, že se opravy daří realizovat i díky mnoha podporovatelům, kterým tímto děkuji,“ dodává farář s tím, že kalendář si lze objednat na stránkách farnosti.
Kulturní a historické dědictví broumovského regionu
„Je to jedno z největších historických dědictví, které máme v pohraničí Broumovska. Na kalendáři se můžete dočíst, že je to národní kulturní památka, my však usilujeme o to, aby jednou na tom kalendáři bylo napsáno, že je soubor broumovských kostelů na seznamu UNESCO,“ říká odhodlaně Zdechovský, jenž podporuje opravy kostelů od začátku svého zvolení do Evropského parlamentu.
Podle Zdechovského se už podařilo sehnat na opravu chrámů odhadem 130 milionů korun. Velká část pochází ze soukromých finančních darů, díky kterým mohou kostely procházet rozsáhlou rekonstrukcí. Přispět na obnovu barokních chrámů můžete koupí nového kalendáře či zasláním částky na transparentní účet broumovského děkanství. „Můžu garantovat, že všechny peníze jdou na opravu těchto sakrálních perel,“ doplňuje lidovecký europoslanec.
Autorem fotografií kalendáře je jako již tradičně Dano Veselský s chotí Janou.