ČD 316/2023 pátek 9. listopadu 2023


V závěrečných bojích vyšli českotřebovští zápasníci bez medaile

Na dnešních bojích v Abú Dhabi MS BJJ se bohužel nepodařilo ukořistit žádné medaile, Tadeáš Smejkal, Honza Broulík a Michal Vebr předvedli své schopnosti ale bohužel to nestačilo na medaili. Tadeáš prohrál 4 vteřiny před koncem na sporné bodování rozhodčího. Honza prohrál po parádním výkonu nad Ruským soupeřem na body, v opravných zkouškách prohrává na páku na nohu, Michal prohra na páku na ruku. Každopádně jsem hrdý trenér na celý tým který byl na MS ABÚ DHABI reprezentovat náš klub Brazilian Jiu Jitsu - DSC GYM Silver Fox, město Město Česká Třebová. A jak jinak než to zakončit slovy Příště se vrátíme silnější, rychlejší a chytřejší.Děkuji všem kdo nás podporují fandí a trénují s náma. Lukáš Janda
 
Jako bonbónek přidáváme krátké video z dnešního leteckého show....

Nové video Českotřebovského deníku: Heroldovo kvarteto v České Třebové

Kruh přátel hudby otevřel letošní sezónu koncertem, na kterém sbor Bendl slavil sté narozeniny. Také druhý koncert letošní sezóny Kruhu přátel hudby byl jubilejní Konal se 80 let po zahájení tradice českotřebovských hudebních čtvrtků a stejně jako v roce 1943 zde vystoupilo Heroldovo kvarteto. Samozřejmě ovšem v jiném složení, ale s navlas stejným programem. Zeptal jsem se Jana Valty – mluvčího Heroldova kvarteta, zda o této historii něco vědí… Heroldovo kvarteto má letos také své jubileum - 25 let trvání a význam výročí podtrhuje fakt, že hraje stále ve stejném složení, nejsou žádné změny. Podle mluvčího souboru se členové kvarteta cítili u nás jako doma, obdivovali velký počet předplatitelů koncertního abononá Kruhu přátel hudby i jeho program.

Obnova hracích prvků v Kozlově a na sídlišti Lhotka

Město se stará tak  údržbu dětských hřišť ve městě, každý rok přichází na řadu některá lokalita podle potřeby, zjištěné při pravidelných kontrolách.  Nyní ještě do Vánoc zajistí firma ODYSEA ŠVEC s.r.o., z Chotovic u Litomyšle opravu herního prvku Věž v Kozlově. Herní prvek se opatřen skluzem s výškou podesty 1 m a nachází se na hřišti v Kozlově. Je zde třeba opravit výdřevu rampy, zábradlí a některé další dřevění prvky.  Dále se bude opravovat pískoviště 3 x 2 m vč. krycí plachty na dětském hřišti na sídlišti Lhotka, Ze tří stran bude pískoviště opatřeno sezením Celková cena za realizaci je stanovena na 50.000,-Kč. Tyto prvky dětského hřiště budou vyrobeny dle ČSN 1173 a bude k nim doložen certifikát. (fotografie - pískoviště při otevření hřiště před 10 lety)

Sdílení RTG snímků v Nemocnici Pardubického kraje pomáhá lékařům i pacientům

Fakulta zdravotnických studií Univerzity Pardubice uspořádala 5. ročník Radiologického kolokvia, nad kterým převzala záštitu náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Řeč byla mimo jiné o digitalizaci a sdílení obrazové dokumentace nejen v rámci Nemocnice Pardubického kraje.
„V oblasti zdravotnictví a digitalizace je mezi prioritami Pardubického kraje další sdílení obrazové dokumentace. Mezi našimi pěti nemocnicemi jsme již sdílení rentgenových snímků a dalších zobrazovacích metod zavedli. Tento systém je pro nás důležitý protože nám umožňuje provedení například rentgenu, CT či magnetické rezonance na jiném pracovišti, než je následně snímek lékařem vyhodnocován. Naším dlouhodobým cílem je sdílení této dokumentace také mezi dalšími příspěvkovými organizacemi kraje a následné rozšíření mezi další poskytovatele zdravotních služeb, kterými jsou například ambulantní specialisté nebo následná či rehabilitační péče. To bude možné při posílení regionální datové sítě, která bude schopna toto množství dat distribuovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková. „Pro pacienta by následné sdílení této dokumentace znamenalo, že se mu nebude provádět opakované radiodiagnostické vyšetření při každé změně lékaře v případě řešení toho samého zdravotního problému, čímž se mu ušetří čas, který musí vyšetření věnovat a v systému to ušetří nemalé finanční prostředky za opakované výkony,“ doplnila Matoušková. Další informace o akci jsou k dispozici na: fzs.upce.cz/fzs/radiologicke-kolokvium-2023

Od prosince se drobně změní tarify IREDO. Pravidelných cestujících se změna nedotkne

V rámci Pardubického a Královéhradeckého kraje je autobusová doprava integrována společností OREDO. Ta pro pravidelné cestující nabízí možnost využívat bezkontaktní čipovou kartu IREDO, která bude i přes nárůst cen všech vstupů počínaje naftou i nadále na stejných cenách, na které jsou cestující zvyklí. K drobnému nárůstu cen dojde od 10. prosince u jednorázových plateb v hotovosti a běžnou platební kartou. V případě karet IREDO pro pravidelné cestující se jízdné nezmění.
„Změny v tarifu IREDO jsou první po dvou letech, kdy dramaticky narůstaly náklady vlastně všude, a to samozřejmě včetně nafty, personálních nákladů, ale také oprav a dalších služeb. Průměrné navýšení cen je o 8,5 procenta. Pro ilustraci je to v základním tarifu o 2 koruny. Dotýká se jen plateb v hotovosti nebo běžnou platební kartou. V případě karet IREDO pro pravidelné cestující jízdné zatím nezdražujeme,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Podle něj Pardubický kraj společně s Královéhradeckým krajem a společnosti OREDO pracuje na strategii pro rok 2024 zavedením takových opatření, která budou komfortní pro většinu cestujících a dopravců. „Naším hlavním cílem je zrychlit odbavování při nástupu do autobusu. Studenti a žáci kupují v drtivé většině hotově týdenní jízdenky, což hlavně v pondělí činí problémy při odbavování. Celkově je z objemu tržeb 80 procent platba v hotovosti. Když se k tomu přidá často mizerná dostupnost mobilního signálu při platbě standardní kartou, tak opět dochází ke zpoždění spojů a tím i nárůstem nervozity jak u cestujících, tak i u řidičů. Každá vteřina navíc při odbavení v ranní špičce hraje roli. Po dohodě s dopravci přejdeme na offline platbu spolu s úpravou odbavovacího zařízení, což zvýší komfort odbavování na maximum. Ruku v ruce jde s tímto opatřením i výrazně omezit platby v hotovosti a nákupy týdenek u řidiče. Připravujeme aplikaci pro tyto nákupy, ale již teď jde využít náš e-shop. Nejrychlejší odbavení v tuto chvíli umožňuje naše karta IREDO, což je vlastně elektronická peněženka, kde si sám cestující určí pro něho nejvýhodnější tarif. Po těchto všech opatřeních se  ukáže, jaká část cestujících bude využívat kartu IREDO. Určitě ale bude vždy při pravidelném cestování výhodnější jak ekonomicky, tak uživatelsky hlavně pro školáky a studenty,“ řekl Michal Kortyš.
Změny ceníku:
-          změna cen papírových jednotlivých jízdenek hrazených v hotovosti a bankovní kartou (průměrná vážená změna + 8,5 %),
-          zavedeny roční relační jízdenky (včetně zlevněných), jejich cena je trojnásobek 90denní jízdenky,
-          změna ceny síťové jízdenky pro jednotlivce – navýšení ze 160 na 200 korun,
-          změna ceny síťové jízdenky pro 5 osob – navýšení z 350 na 500 korun,
-          jízdné pro psy nově čtvrtinové místo polovičního,
-          síťová jízdenka pro psa – navýšení z 30 na 50 korun (čtvrtina síťové jízdenky pro jednotlivce).
Cena jednotlivých jízdenek placených z bezkontaktní čipové karty IREDO a vícedenních jízdenek zůstává beze změny.


Město Ústí nad Orlicí připravuje nový návrh městské vlajky podle pravidel obecních symbolů


Ústí nad Orlicí má městskou vlajku (obrázek vlevo), která byla vytvořena před mnoha lety, a je v rozporu s pravidly stanovenými pro obecní symboly. Z tohoto důvodu dochází k jejímu přepracování. Ústí nad Orlicí je zároveň posledním městem v republice, které nemá oficiálně schválenou vlajku. (Česká Třebová  má svou schválenou městskou vlajku od roku 1995, autorem návrhu je Pavel Langhans.)

Pravidla striktně stanovuje vexilologie, věda zabývající se studiem vlajek a praporů. Kulturní komise města pracovala na nápravě a zastupitelstvu bude předložen ke schválení návrh nové vlajky (vpravo), který již bude v souladu s vexilologickými pravidly.

Vybrána byla z variant, které vypracoval uznávaný heraldik a vexilolog Zdeněk Velebný. Zdeněk Velebný je autorem řady obecních vlajek a znaků, na nesprávnost podoby domovské městské vlajky upozorňoval již před lety.

Na současné modro-bílo-modré vodorovně dělené vlajce je umístěn znak města s vyobrazením radnice s červenou střechou, zlatými cibulkami a cihličková zeď s cimbuřím. „Vexilologie v Česku říká, že list, tedy pole vlajky, nemá být osazen znakem, protože v momentu, kdy vlajka vlaje, dochází k lámání znaku a tím k dehonestaci tohoto symbolu,“ vysvětlil Zdeněk Velebný. Bez nároku na odměnu proto vypracoval správné varianty. Společně s komisí se nakonec shodli na městské vlajce, kterou by tvořily modrý, bílý a modrý pruh a tři žluté cibulky umístěné v horním modrém pruhu (žlutá barva na vlajce nahrazuje zlatou).

Návrh nyní čeká proces schvalování. Pokud s ním bude zastupitelstvo souhlasit, bude předložen Podvýboru pro heraldiku a vexilologii při Poslanecké sněmovně, pro nějž pracují přední čeští odborníci z řad heraldiků a vexilologů. Za tři desetiletí své činnosti již projednal a posoudil více než pět a půl tisíce žádostí o udělení obecních symbolů. (Zdroj: web města Ústí n.O.)


Podnikatelské prostředí ovlivňuje život v kraji

Radní Pardubického kraje se tradičně sešli ze zástupci Krajské hospodářské komory, aby je informovali o rozpočtové kondici kraje, čerpání evropských fondů, investicích, a situaci v krajských příspěvkových organizacích, zejména ve zdravotnictví, dopravě a školství.
Předseda představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje (KHK Pk) Jozef Koprivňanský zmínil, že členové KHK Pk jsou členy výborů Zastupitelstva kraje a spolupracují na důležitých rozhodnutích. Ocenil, že kraj neomezil své investice ani v minulých obtížných letech a podpořil kraj v úsilí o narovnání poměrů v rozdělování rozpočtového určení daní v České republice.
Prosperita podnikatelského prostředí přináší i prosperitu obyvatel kraje, proto jsme rádi konzultovali naše plány s lidmi, kteří se v tomto prostředí pohybují a mají řadu zkušeností. Jedná se například o podporu začínajících podnikatelů a podnikatelských inkubátorů nebo podporu některých oborů na našich středních školách a učilištích, na kterých se členové Krajské hospodářské komory mohou podílet,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Zástupce KHK Pk zajímala i situace ve zdravotnictví v souvislosti s krizovými scénáři v nemocnicích letos v prosinci, kdy řada lékařů nebude sloužit dobrovolné přesčasy, a také plány kraje na opravy silnic v koordinaci s dalšími správci silniční sítě.
Krajská hospodářská komora plánuje například podpořit mimořádnou mezinárodní soutěž středních stavebních škol ve Vysokém Mýtě ŘEMESLO/SKILLS, která nemá v republice obdoby. Se zástupci kraje se členové představenstva KHK Pk dohodli také na různých odborných konzultacích, třeba k projektu Inovačního centra v Pardubicích a v dalších projektech.



Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Pátek 10. a sobota 11. listopadu po celý den - 19. Bleší trhy na Splavě u Malířů - Kontakt: 603 503 421

Pátek 10. listopadu od 18 hodin - velký sál Kulturního centra - Podzimní doteky Taneční školy - GALAVEČER

Sobota 11. listopadu v 16 hodin - Den veteránů u památníku obětem válek v Habrmanově ulici

Sobota 11. listopadu od 16 hodin - Městské muzeum - Dernisáž výstavy Na houby! za účasti Martina Mičky

Sobota 11. listopadu v 19 hodin Malá scéna - Písně dávnejch cest - Trampský večer Vstup 300 Kč

Sobota 11. listopadu celý den - Klub Hliníky - 14. ročník dámského turnaje v karetní hře PRŠÍ

Sobota 11. listopadu od 9:00 do 11:00 hodin v DDM Kamarád - Sběratelská burza pro sběratele:

čajových obalů a visaček, kapesních kalendářů, sběratelského cukru, ubrousků a nálepek od ovoce.

Neděle 12. listopadu v 15 hodin - Malá scéna - Tomík mezi dinosaury - divadlo pro děti - vstupné 80

Neděle 12. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Princezna s dlouhým nosem vstupné 50