ČD 317/2023 sobota 11. listopadu 2023



Nové video Českotřebovského deníku:
19. Bleší trh na Splavě u Pavla Kohoutka - byl už předposlední?

Českotřebovští sběratelé a milovníci starých časů se dočkali. Po více než roce se na Splavě konal opět Bleší trh. Už po devatenácté. Jeho pořádání je stále obtížnější, není dostatek pomocníků a tak to vše leží na Pavlu Kohoutkovi a jeho nejbližším spolupracovník Martinu Mičkovi. Je toho na ně docela dost a tak Pavel Kohoutek začíná pomalu uvažovat o tom, že tradici přeruší. Takže ještě jubilejní dvacátý a pak se uvidí. Má to být v příštím roce, snad v květnu a pak se uvidí. Pevně věřím, že se podaří tradici udržet, protože Bleší trh na Splavě má svůj kolorit daný svým umístěním a tradicí. když je pravda, že většina mladých rodin už není zde vystavovaným artiklem přitahována jako dříve. přál bych si pokračování, ale pro jistotu jsem letošní trh zaznamenal, aby byla také i památka, jaké to na Splavě bývalo.....

Nové video Českotřebovského deníku: 
Vernisáž výstavy Zabydlet se v Galerii Kulturního centra


Listopadová výstava je tentokrát koncipována ve zcela jiném stylu než byla ta minulá. Představuje práce dvou výtvarnic z Litomyšlska. Na výstavě najdeme samá krásná díla, která byste určitě chtěli mít u vás doma. Malby na dřevěných deskách, rovný malovaný a repasovaný nábytek a papírenské zboží od Míly Gloserové a také originály ilustrací a drobné ilustrované radosti od  Zdeňky Štěpánkové. Jde o dvě kamarádky, každá ale pracuje sama a jinak. Návštěvníci výstavy však zjistí, že jejich společná výstava do sebe zapadá a navzájem se doplňuje. O výstavě uvádíme víc v novém videu.  Na vernisáži, jejíž hudební stránku zajistila opět českotřebovská základní umělecká škola, natáčel Českotřebovský deník reportáž s několika rozhovory vedenými tak, že více poznáme o zaměření prací obou autorek vystavovaných prací.
Zdeňka Štěpánková, dívčím jménem Kudrnová,(na fotografii vlevo)  je česká ilustrátorka tvořící především přání a pohledy v jemných pastelových barvách. Je známá také pod profilem „ZeStudánky“. Podílela se na ilustraci japonské pohádky Urašima a v roce 2022 vydala vlastní knihu, ilustrované převyprávění tří románů anglických klasiček pod názvem Silné a křehké. Pro všechny ilustrované knihy viz https://www.databazeknih.cz/ilustratori/zdenka-kudrnova-100504
Miluše Gloserová (na fotografii vpravo) je litomyšlská výtvarnice a pedagožka. Vede vlastní výtvarnou dílnu „Doma ateliér“ pro malé i velké. Hlavně je ale matkou třech dětí, přemýšlivou a pozorující bytostí. V jejím díle můžeme vidět hlavně děti, víly či anděly. Jsou často zobrazovány na pozadí, na kterém se objevuje dekorativní stopa válečku.


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Sobota 11. listopadu v 16 hodin - Den veteránů u památníku obětem válek v Habrmanově ulici

Sobota 11. listopadu od 16 hodin - Městské muzeum - Dernisáž výstavy Na houby! za účasti Martina Mičky

Sobota 11. listopadu v 19 hodin Malá scéna - Písně dávnejch cest - Trampský večer Vstup 300 Kč

Sobota 11. listopadu celý den - Klub Hliníky - 14. ročník dámského turnaje v karetní hře PRŠÍ

Sobota 11. listopadu od 9:00 do 11:00 hodin v DDM Kamarád - Sběratelská burza pro sběratele:

čajových obalů a visaček, kapesních kalendářů, sběratelského cukru, ubrousků a nálepek od ovoce.

Neděle 12. listopadu v 15 hodin - Malá scéna - Tomík mezi dinosaury - divadlo pro děti - vstupné 80

Neděle 12. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Princezna s dlouhým nosem vstupné 50


Ve čtvrtek 9. a v pátek 10. listopadu se dvakrát zaplnil velký sál Kulturního centra na dalším ročníku přehlídky moderního tance Podzimní doteky, kterou pořádá Taneční škola  Česká Třebová. V pátek večer byl na pořadu tzv. galavečer, na kterém zpravidla také vystupovali tanečníci z dalších tanečních klubů z okolních měst. V letošním roce tomu tak nebylo, celý hodinu a půl trvající program zajistila Taneční škola Česká Třebová ze svých zdrojů.  Scénář večera měl 27 programových bodů a byl celý naplněn hudbou a tance. Začalo se tradičně vystoupením maminek s malými dětmi na známou melodii Jana Vodňanského "Když jde malý bobr spát",  závěr tvořila tradiční děkovačka, při které doslova jeviště praskalo ve švech.  Z programu připravuje Českotřebovský dení video. Jednak to bude kompletní záznam večera, připravený s určitým časovým odstupem, ale nyní během víkendu připravíme krátkou reportáž s výběrem nejúspěšnějších vystoupení, která měla mezi diváky největší ohlas. Bude ovšem moc těžké vybírat, protože se tleskalo o sto šest celý večer. Dnes připravím alespoň krátkou fotoreportáž ve zvláštním souboru ZDE.


Na Trávníku bylo dokončeno asfaltování rekonstruované komunikace


Má jít dle názvu akce o hlavní dopravní prostor, ale mně to tak rozhodně nepřipadá. Zadání dodavatelská firma Bricky, s.r.o. ovšem splnila vše také v termínu.  Teď už zbývají jen malé dodělávky. Upravený prostor září novotou, nicméně pochybnost je v tom, že zde za tři miliony vzniklo vlastně 6 nových parkovacích míst   Mimo parkoviště ovšem vznikl nový chodník se zábradlím, nejsou tu schody jako dříve. Uvidíme v zimě, zda se to bude klouzat. Dnes dopoledne se provádělo asfaltování a poslední úpravy. Zveřejňujeme také projekt úprav. Nicméně hlavním účelem bylo především získat lepší parkování. I tak jich bude nedostatek získají zejména obyvatelé domů 1995 - 97. Skutečná potřeba parkovacích míst je ovšem daleko větší. Jaká by se dalo zjistit zavedením rezidentního parkování, doky kterému by se zajistily i další peníze na další parkovací plochy.  Tomu se však nové vedení města vyhýbá.

V Mlýnské ulici byla zahájena přestavba domu 1019

Po úmrtí Miroslav Daniela byl dům prodán a nový majitel se po přípravě dal do úprav a tak jsme tento týden mohli vidět, jak se rozebírá střešní konstrukce. Jde o sledovanou ulici blízko centra, proto si všímá i Českotřebovský deník.