ČD 318/2023 neděle 12. listopadu 2023


Nové video Českotřebovského deníku: Den veteránů 2023                              

Česká Třebová si tradičně připomíná Den veteránů u památníku obětem II. světové války v Habrmanově ulici Pietní slavnost organizuje město Česká Třebová společně s Českou obcí legionářskou. V letošním roce bylo prostředí ve vstupním areálu základní školy v Habrmanově ulici nově upraveno a připomínka Dne veteránů tak měla o to větší důstojnost. Také v letošním roce se na vzpomínku dostavili českotřebovští občané, i když ne v tak velkém počtu jako v předchozích letech. S projevy vystoupila tradičně starosta města, hlavní vzpomínkový projev přednesla ředitelka městského muzea Mgr.- Jana Voleská a vystoupil zde také zástupce České obce legionářské. K památníku obětem byly tradičně položeny květiny. Po minutě ticha za padlé ve válkách zazněla státní hymna a slavnost ukončila tradičně večerka.
To vše je zachyceno na jedenáctiminutovém videu. Připomeňme si také Den veteránů v loňském roce a poslední rozloučení s čestným občanem našeho města Vasilem Timnkovičem v lednu t.r. (mm)

Za budovu pro ČT PINK má kraj platit ročně nájemné 300 tisíc Kč.            



České firmy z regionu jsou kladně hodnoceny odbornými společnostmi

Ve čtvrtek se v Praze uskutečnilo předávání ocenění soutěže Ocenění Českých Lídrů. Projekt ve svém sedmém ročníku představil nejúspěšnější české firmy. Letos bylo z 1356 nominovaných firem vybráno 106 finalistů. Celorepublikovým vítězem se stala společnost IPC plast spol. s.r.o.. V Pardubickém kraji byly oceněny tři firmy a zvítězila společnost Euro-bit Trade s.r.o.. Slavnostního vyhlášení se za krajskou samosprávu zúčastnil radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr. Odborným garantem soutěže je společnost CRIF – Czech Credit Bureau.
„Dobré příklady táhnou, jsem proto svým způsobem až hrdý, že firmy z našeho kraje, navíc ryze české a budované zde jak se říká "od píky", jsou takto pozitivně hodnocené i z celorepublikového hlediska. Pomáhají rozvíjet nejen místní pracovní příležitosti, ale celý náš region. I přesto, že jako kraj nemáme příliš mnoho přímých nástrojů, tak se snažíme například v rámci startovacích či technologických voucherů motivovat začínající podnikatele a inovativní firmy, rozvíjíme aktivity Pardubického podnikatelského inkubátoru a samozřejmě jsme v pravidelném a velmi úzkém kontaktu s Krajskou hospodářskou komorou. Rád bych se v nejbližší době ještě znovu setkal s vedením oceněných firem v místě jejich působení zde v regionu, abychom se pobavili o tom, jak bychom mohli společně šířit jejich úspěch a vzor dále v našem území,“ uvedl krajský radní Ladislav Valtr.
CELOREPUBLIKOVÝ LÍDR – pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu  IPC plast spol. s r. o.
PARDUBICKÝ KRAJ  1. Euro-bit Trade s.r.o.  2. GMS hadice, s.r.o.  3. ALFA 3, s.r.o.

Připomeňme si videa z loňského listopadu 2022 


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Neděle 12. listopadu v 15 hodin - Malá scéna - Tomík mezi dinosaury - divadlo pro děti - vstupné 80
Neděle 12. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Princezna s dlouhým nosem vstupné 50

Podpora kultury a památek se vrací do předcovidových čísel


Jednou za rok se v režii Pardubického kraje setkávají zástupci kulturních institucí kraje a lidové kultury na diskuzním setkání. Místo akce se střídá a po Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi a Východočeském muzeu v Pardubicích přišla na řadu Gočárova galerie a její nové sídlo v Automatických mlýnech. Tradičně se tu předávají výroční ocenění a probírají důležité milníky v kultuře včetně dotačních možností kraje v této oblasti.  Ty by se v příštím roce měly vrátit k úrovni předcovidových let a v případě památek dokonce navýšit.
„Uplynulý rok byl pro Pardubický kraj v kultuře velmi významný, protože jsme dokončili dva velké evropské projekty. Ten první vznikl na pardubickém zámku, kde Východočeské muzeum otevřelo zámecký okruh věnovaný slavnému rodu Pernštejnů a rané renesanci. Dalším velkým počinem byla rekonstrukce hlavní budovy  Automatických mlýnů v Pardubicích pro Gočárovu galerii, která se završila v letošním roce. Pokračujeme také se zpřístupňováním hradu Rychmburk ve správě Regionálního muzea v Chrudimi a začínáme s etapovým budováním Technického muzea ve Vysokém Mýtě. Jsou to projekty zajímavé nejen pro turisty, ale také zvyšující kvalitu života a atraktivitu našich měst. Jsem také rád, že podle návrhu rozpočtu to vypadá, že se v podpoře kultury dostaneme            ve většině podprogramů na předcovidová čísla a v oblasti památkové péče budou dotace dokonce o tři miliony vyšší,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
Stavění májů je od letoška zapsaným zvykem
Pardubický kraj v oblasti tradiční lidové kultury velmi úzce spolupracuje s Muzeem v přírodě Vysočina. Díky tomu už více než 10 vede krajský seznam Nositelů tradic lidových řemesel, kde je zatím 13 řemeslníků, a Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury. V něm je v současné době 11 zápisů. Tím posledním z letošního roku je stavění a kácení májí. „Tento zvyk je zastoupený ve všech čtyřech okresech našeho kraje, se zápisem na krajský seznam vyslovilo souhlas 30 obcí. Udržuje se jak na vesnicích, tak i v malých městech, v městských částech či větších městech. Pro mnoho pořadatelů je stavění máje otázkou prestiže,“ řekla Ilona Vojancová. Ta spolu s ředitelkou Muzea v přírodě Vysočina Magdou Křivanovou pogratulovala přítomným aktérům stavění májů z Pardubického kraje.
Historickým městem roku je Vysoké Mýto
Cenu za nejlepší regeneraci městské památkové zóny získalo za minulý rok město Vysoké Mýto. To slavilo své prvenství nejen v krajském kole, ale také v celostátním. V posledních deseti letech zažívá centrum města důkladnou renesanci památek a veřejného prostoru. Ta vyvrcholila v loňském roce naprosto unikátní obnovou hlavního vstupu do městské památkové zóny, který zahrnuje Pražskou bránu a sousedící Havlíčkovy sady se Šemberovým divadlem. Historické centrum města obklopuje na místech bývalých hradeb pás chráněných parků a sadů, který nemá v regionu obdobu. Město má také fond památkové péče určený pro stavební obnovu menších kulturních památek za využití tradičních materiálů a technologií.   Zároveň pomáhá podnikatelů v památkové zóně se zkvalitněním reklamního označení provozoven podle platné vyhlášky města pro tuto oblast.
Symbolický šek s částkou 100 tisíc korun předal náměstek hejtmana Roman Línek starostovi Vysokého Mátu Františku Jiraskému.  „Získané prostředky v republikové i krajské v soutěži jsme využili na obnovu fasády Šemberova divadla. To prošlo už obměnou interiéru, před divadlem je parčík s fontánou, stromy a lavičkami a hezká fasáda divadla vše jen završí,“ prozradil starosta Vysoké Mýta.


Podávání návrhů na Ceny města Česká Třebová za rok 2023    

V případě zájmu podání návrhů Vám zasílám níže uvedené informace a přílohy: nominační formulář a souhlas se zpracováním OÚ. Ceny města Česká Třebová KOHOUT lze udělit za dlouhodobou přínosnou činnost nebo mimořádný počin, který se uskutečnil v uplynulém kalendářním roce a svým významem přesahuje hranice města či přispívá k jeho rozvoji, propagaci a obohacení života jeho obyvatel. Cenu starosty města Česká Třebová lze udělit jako individuální ocenění za záslužnou činnost ve prospěch města. Tímto nabízíme široké veřejnosti možnost se této výzvy zúčastnit.
Cena města může být udělena jednotlivci i kolektivu. Oceněný nemusí mít bydliště ani sídlo na území města Česká Třebová. Návrh na ocenění musí obsahovat jméno a adresu navrhovaného kandidáta, zdůvodnění předkládaného návrhu, souhlas nominovaného s nominací, souhlas nominovaného se zpracováním osobních údajů, jméno, adresu a podpis navrhovatele. Všechny potřebné materiály včetně příslušných formulářů naleznete na webu města v rubrice “ocenění udělovaná městem“. Návrhy se podávají písemně na předepsaném formuláři prostřednictvím podatelny Městského úřadu Česká Třebová (osobně, poštou, do datové schránky: IDDS bhqbzrn nebo e-mailem na adresu epodatelna@ceska-trebova.cz nejpozději do 15. ledna 2024. Další informace ohledně udělování cen jsou stanoveny Statutem Ceny města Česká Třebová KOHOUT a Statutem Ceny starosty města Česká Třebová, který rovněž naleznete na webu města.