ČD 321/2023 úterý 15.listopadu 2023



Českotřebovský historický kalendář na rok 2024 již opět v prodeji

Titulní fotografie k videu je z loňského roku. Proto by bylo zapotřebí opravit uvedený nápis: Toulky historií města a okolím letos vychází již po osmnácté!
 Zatím nemám jeho fotografii, ale kalendář je opět na stejných prodejních místech jako v loňském roce, např. v papírnictví  Vlasty Machové nebo v prodejně DAS v Sadové ulici. Zmiňuji se o této skutečnosti opět v předstihu proto, že kalendáře Třebováci posílají mimo město jako dárek a připomínku rodné České Třebové např., svým dětem bydlícím dnes po celé republice. A protože Českotřebovský deník má své čtenáře a návštěvníky po celé republice (a vlastně po celém světě), tak tímto dávám informaci také jim. Jedná se o tradici, kalendáře nejdříve vydávala orlickoústecká společnost OFTIS, která dnes již neexistuje. Matrice pro tisk však získala další ústecká tiskárna pana Bartoše v Hylvátech. O tradici českotřebovských historických kalendářů jsem loni s Martinem Šebelou natočil krátké video , které nyní v souvislosti s vydáním nového kalendáře připomínám.

Jaké budou vánoční trhy v České Třebové

Vánoční trhy neděle 17. 12. 2023 od 10.00 do 16.00 hodin, Nádražní ulice
OBČERSTVENÍ, PERNÍČKY, CUKROVÍ ZAJIŠTĚNO!  JAKO KAŽDÝ ROK, I LETOS ŽIVÝ OSLÍK!
 
ŽIVÝ BETLÉM
Průvod vyjde v 11. hodin od Římskokatolické farnosti Hýblovou ulicí přes Staré náměstí do ulice Nádražní.
 
STÁNKOVÝ PRODEJ
šperky, včelí produkty, čaje, dekorační věci, keramika, patchwork, kosmetika, knihy, prodej vánočních stromků, řemeslné výrobky, umělecký kovář…
 
VÝSTAVNÍ SÍŇ KULTURNÍHO CENTRA
výstava obrazů „Naše Česká Třebová“, k vidění budou také legendární automobily Velorex a Unzeitigův betlém
 
PROSTORY KULTURNÍHO CENTRA
po celý den výtvarné dílničky pro děti
10.00 – 15.00 hodin – saxofonový kvintet VSO Česká Třebová
16.00 hodin – film „Tajemství staré bambitky 2“ – zdarma
Z Jakuba je král, z Aničky královna, rodina se rozrostla o zvídavou princeznu Johanku. Ta nejraději tráví čas u milujícího dědečka Karaby, který se rozhodl věnovat už jenom hrnčířskému řemeslu. Zlotřilí rádcové Lorenc a Ferenc byli vyhnáni z království, potloukají se po světě a hledají místo, kde by mohli znovu začít kout pikle. A mladá, nezkušená královna Julie ze sousedního království se stane vhodným nástrojem jejich pomsty. Že by nastal čas oprášit tajemnou bambitku, která doposud ležela dobře ukrytá a povolat na pomoc loupežníka Karabu? Kdo však ví, kde mu je konec? A není to jenom pohádka pro malou princezničku? Lorenc a Ferenc nastraží na Karabu důmyslnou past. Teď je potřeba spojit síly, aby spravedlnost a láska konečně zvítězily.
Hrají: O. Vetchý, T. Klus, K. Janovičová… Režie: I. Macharáček. Celková délka filmu: 104 min.
 
MALÝ SÁL KULTURNÍHO CENTRA
14.00 hodin – Vánoční pásmo – vystoupení dětí z DDM Kamarád Česká Třebová Vstupné zdarma.
 
SPOLUPOŘÁDAJÍCÍ ORGANIZACE
DDM Kamarád Česká Třebová, RC Rosa, Popelčina kavárna, Římskokatolická farnost – děkanství Česká Třebová


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Úterý 14. listopadu od 17 hodin - Městské muzeum pořádá Seminář o pravěkých dějinách člověka

Úterý 14. listopadu 19:15 - 20:15 otevřené cvičení pro muže. Aktivní protažení, posilování, zlepšení fyzické kondice. To vše s individuálním přístupem, humorem a nadhledem.  

Středa 15.11. 9 - 11 hodin Taneční škola - Herna pro děti - velký prostor plný hraček, gymnastických pomůcek a zrcadel. Rodiče mají možnost využít malého občerstvení

Středa 15. listopadu od 11 do 17 hodin Podzimní dílnička v knihovně na Parníku

Středa 15. listopadu od 17 hodin

Vernisáž výstavy fotografií cestovatele, fotografa a redaktora Československé televize PhDr. Josefa Zavřela

Středa 15.11.2023 od 8:00 – 12:00 hodin v DDM Kamarád, Jak na chytrý telefon I.  - pořádá DDM ve spolupráci s MO ČČK - nutné přihlásit

Středa 15. listopadu v 18 hodin - Malá scéna - 4. hudební besídka ZUŠ

Pátek 17. 11. od 19 hodin  Malý sál Kulturního centra - Jazz & Blues on the rail Katie Bradley (UK)   Vstup 200 Kč.

Sobota 18. listopadu. od 13:30 Jabkancová pouť u Kostelíčka, prodej jabkanců od 8 hodin ráno

Neděle 19. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Tři medvědi a drzá Máša (pohádka pro děti) - vstup 50


Podnět k plánování akcí 

Kalendář akcí  ve městě mají na každém  městském webu.  V Litomyšli měn zaujal ještě další nástroj "Plánování akcí", díky němuž může jako organizátor dopředu zjistit co, kdy a kde se v daném termínu bude ve městě dít. Tyto informace se pak dají můžete použít při plánování a koordinaci akcí s ostatními lidmi, kteří dělají z Litomyšle živé město s bohatou nabídkou vyžití pro všechny generace.  Je to tedy o spolupráci  a aktivitě.  Aby se třeba nestalo to, co bylo nyní v neděli 12. listopadu odpoledne,. kdy se konala jedna pohádka pro děti od 15 hodin v Malé scéně a druhá o hodinu později v městské knihovně.

Začala úprava dalších kontejnerových stání ve městě

Přes pokročilý čas v kalendáři letošního roku se ještě venku pilně pracuje i nynějších krátkých dnech. Jednak na sídlišti Trávník probíhají dokončovací práce "hlavního dopravního prostoru" u domů čp. 1995 - 97 a významná je také úprava kontejnerových stání na řadě míst ve mstě. Jde o aretačni systém ASACONT se zástěnami pro umístění kontejnerových nádob. S prací společnosti Asacont z Jablonce nad Jizerou  byla loni  naprostá spokojenost. Nejde jen o montovanou nástavbu s dřěvěnými prvky, ale tako stavbu dlážděného podesty.  Podle uzavřené smlouvy se bude nový aretační systém ASACONT instalovat v lokalitách Riegrova (4 nádoby), Habrmanova - ( 5 kontejnerů) Pod Novým náměstím (11 kontejnerů), U Frajdlů (pro 4 kontejnery) Trávník (2 kontejnery) Celkem jde tedy o úpravu kontejnerových stání  pro 26 nádob.  Celková cena této investice činí 280 084,00 Kč bez DPH a s daní  pak 338 901,64 Kč. Na přípravě dlážděných ploch se pracuje. V lokalitě Pod novým náměstím (Na Splavě) již řada kontejnerů nebude (jako dosud - viz fotografie), budou umístěny po druhé straně.

Probační mediační služba pracuje s oběťmi i pachateli trestných činů

Středisko Probační a mediační služby v Pardubicích uspořádalo v rámci TOUR minulý týden v sále Jana Kašpara Krajského úřadu Pardubického kraje besedu s veřejností. Její název byl „Nikdy není pozdě, aneb když vám do života zasáhne trestný čin“.  Přítomné zajímala mediace, práce s oběťmi trestných činů, práce s pachateli trestných činů v rámci výkonu dohledu a velkým tématem byl i Probační dům v Písku.
„O besedu byl velký zájem, přišli nejen zástupci státních a neziskových organizací, ale také zájemci z řad veřejnosti. Velmi jsem ocenil, že přítomní neslyšeli jen obecné fráze, ale skutečné lidské příběhy, ze kterých mohli poznat, jak tato služba funguje a co může zachránit,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, pod jehož záštitou se akce konala.
Na setkání s veřejností byla přítomna i klientka, která byla na jaře 2023 podmíněně propuštěná z výkonu trestu odnětí svobody, byl jí soudem uložen dohled probačního úředníka a nyní dochází na středisko v Pardubicích.
V rámci besedy přiblížila účastníkům svůj životní příběh. Vyprávěla o své závislosti na drogách, že páchala trestnou činnost, neplnila soudem uložený dohled probačního úředníka a tak jí byl alternativní trest přeměněn na výkon trestu odnětí svobody. V té době byla již podruhé těhotná a prvního syna měla umístěného v dětském domově. Rozhodla se, že již nechce o další dítě přijít a chce usilovat, aby jí byl syn vrácen do péče. Před nástupem do výkonu trestu musela předat narozenou dceru pěstounce, což bylo pro ni velmi těžké. Po šesti měsících byla podmíněně propuštěná a byl jí soudem uložen dohled probačního úředníka. Hned po výstupu z vězení sama kontaktovala středisko v Pardubicích a začala aktivně spolupracovat. Postupně krok za krokem řešila svůj život. Na besedě mluvila o tom, jak jí probační úředníci pomáhají a podporují na její cestě ke změně, tedy k životu bez drog a bez páchání trestných činů. V současné době již převzala dceru od pěstounky do své péče, přestěhovala se z Azylového domu do pronajatého bytu a nyní čeká na převzetí svého syna do své péče. Ušla již dlouhou cestu ke změně, ale bez jejího rozhodnutí a aktivity by to nebylo možné.
Na besedě byla přítomna oběť domácího násilí, která po odchodu účastníků požádala probační pracovníky o pomoc a podporu a navázala s nimi spolupráci.

Silnice na Šerlich po rekonstrukci, ale úzká. Zatím jen padesátkou...

Opravená cesta na Šerlich se měla v úterý 14. listopadu uvést do běžného provozu. Slavnostní otevření se však nakonec odkládá. Několikaměsíční objížďka cesty z Deštného na Šerlich sice skončila už 28. října, rekonstrukce silnice ale dosud není u konce, stále to je stavba s omezením rychlosti na 50 km/h. Královéhradecký kraj rekonstrukci silnice na vrch Šerlich zahájil 2. května. Uzavírka silnice měla původně trvat do 2. října, ale bylo nutné ji prodloužit.  Řidiči se po zhruba půl roce zbavili dlouhé objížďky, ale řada z nich je z opravy za více než 80 milionů korun zklamaná. Výhrady mají zejména k šířce vozovky, kvůli které bylo již dříve problematické vyhýbání aut s autobusy či sněžnými pluhy Předpoklad samosprávy o rozšíření vozovky aspoň o půl metru se nepotvrdil. Škoda, že se to neudělalo pořádně.  Zdroj: Orlický deník (foto vlevo strav 2018, vpravo 2023)


Dopravní festival 2023 v Gočárově galerii ?

Bude se konat v Pardubicích v pondělí 20.11. 2023 ve společenském sále Gočárovy galerie a je spojen s udílením ceny Jana  Kašpara, Ceny Jana Pernera a Ceny Josefa Ressla, Pořadatelem akce je společnost Jana Kašpara Pardubice, z.s. Celý slavnostní akt je označen "Zakladatelé dopravy v Českých zemích". Když jsem obdržel pozvánku, tak jsem se snažil vyzvědět o akci a také pořádající společnosti Jana Kašpara něco víc, ale moc velký úspěch jsem nezaznamenal.  Bude tedy třeba vyčkat na to až slavnostní akt proběhne a dozvědět se víc alespoň o proběhlé slavnosti. Protože jejím účelem jistě je to, aby vešla na veřejnost a do povědomí nás, kteří žijeme v tomto kraji, ke působily osobnosti výše vyjmenované.  Na zajištění takové akce jsou ovšem zapotřebí také finanční zdroje a těmi jistě  Společnost Jana Kašpara neoplývá. Našel jsem 3 zdroje: Město Pardubice, Pardubický kraj a Krajská správa a údržba silnic. Těžko soudit o účelnosti akce, teprve uvidíme, kdo výše uvedené ceny zakladatelů dopravy v českých zemích získá. Jen mně napadlo, zda by se tato akce nedala zařadit jako součást již tradiční Dopravní konference v Pardubicích. Webová stránka spolecnostjanakaspara.cz je nedostupná, a facebooková stránka společnosti neaktualizovaná od r. 2014. Společnost vznikla v roce 2011 jako zapsaný spolek. Představitelem spolku je podle pozvánky na akci a také posle rejstříku PhDr. Jiří Kotyk (*1946), předseda společnosti Jana Kašpara a přední pardubický historik.

Nejvíce se o Společnosti Jana Kašpara dovíme na webu nadace LP - Lenky a Romana Šmidberských:

Informace jsou ovšem jen z roku 2017
V roce 2017 navázala Nadace LR spolupráci se Společností Jana Kašpara, z.s., která je zapsaným spolkem založeným za účelem uchovávat památku prvního českého aviatika a pardubického rodáka Ing. Jana Kašpara, propagovat jeho jméno a zásluhy ve městě Pardubice, v regionu Pardubického kraje i dál.
Jan Kašpar je významná pardubická osobnost, jehož památku je třeba ctít a udržovat v povědomí nejenom Pardubáků. Jako průkopník české aviatiky uskutečnil Jan Kašpar první let před diváky 16. dubna 1910. Dálkový přelet z Pardubic do Prahy se mu vydařil 13. května 1911.
O rok později zřídil Jan Kašpar v Pardubicích Aviatickou školu.
Ve snaze zajistit odpovídající význam a odkaz této osobnosti se spolek Společnost Jana Kašpara spojil s žijícím rodinným příslušníkem, praneteří Jana Kašpara, paní MUDr. Evou Perrovou a zrekonstruoval RODINNOU HROBKU na Městských hřbitovech v Pardubicích.
V den 130. výročí narození Jana Kašpara 20.5. 2013 byla předána veřejnosti v rámci DNE DOPRAVY ČR.
Dalším významným projektem Společnosti Jana Kašpara byla realizace projektu DAR NA SOCHU ING. JANA KAŠPARA, kdy spolek vyzval pardubické obyvatele, živnostníky, patrioty a další, aby přispěli na sochu prvního českého aviatika.
Socha je umístěna na třídě Míru v Pardubicích v místech bývalého hotelu Veselka, kde se Jan Kašpar narodil.
Silná vazba k osobnosti Jana Kašpara souvisí s vřelým vztahem k létání samotného zakladatele Nadace LR, Romana Šmidberského, který považuje Jana Kašpara za odvážného průkopníka českého aviatismu.
Láska k létání a pilotování oba muže spojuje. Proto si Nadace LR velmi váží činnosti Společnosti Jana Kašpara a ráda podporuje její aktivity a úsilí o obnovení a udržení památky Jana Kašpara, rodáka z Pardubic. Nadace LR podporuje tento spolek rovněž proto, že usiluje o propagaci a podporu letecké dopravy a aviatiky formou kulturních i společenských aktivit, jakož i o rozvoj vzdělanosti.