ČD 322/2023 čtvrtek 16. listopadu 2023



  tOULKY HISTORIÍ MĚSTA česká třebová OPěT VYCHÁZEJÍ

Dnes už mám k prezentaci celý kalendář příštího roku a znám jeho cenu 135 Kč. V prodeji je na obvyklých místech, tedy v  knihkupectví Kosmas, papírnictví Vlasta Machová a také prodejna DAS v Sadové ulici, v infocentru města se zatím neprodává..  Mám možnost kalendářem listovat. Myslím, že kdo koupí, nebude zklamán, jde o upravené retušované snímky, nikoliv zašedlé originály, které s vámi projdou dalším úsek historie města. Významné je, že u fotografií je také  popiska, která vás nenechá na holičkách a vše co potřebujete se zde dozvíte.  Formát kalendáře je výhodný, vejde se na pracovní stůl nebo třeba i noční stolek, na poličku do předsíně. Obsahuje dost místa na poznámky, které si člověk během roku potřebuje udělat tak, aby je zase našel a neztratil. Vydávání takových kalendářů se osvědčilo, letos to je u nás v České Třebové již 18. ročník.   A vždy je autorem Martin Šebela. Jen vydavatelství se změnilo, zaniklý OFTIS nahradila další ústecká tiskárna GRANTIS pana Bartoše. (mm)

  JABKANCOVÁ POUŤ A JEJÍ ZAKLADATELÉ

Až uvidíte tuto knihu, jejíž titulní stranu uvádím, myslím, že budete mít vystaráno a nebudete  muset shánět další  dárky pro své nejbližší ať již u nás ve Třebové, nebo i pro ty, co se z České Třebové odstěhovali. Knížka právě vychází.. Bude se prodávat v knihkupectví KOSMAS a cena je na dnešní dobu lidová, tedy 280 Kč.
Není to žádný drobeček, má formát 162 x 225 mm (tedy formát C5), 360 stran a hmotnost 550 gramů.  Celý název "Jabkancová pouť v České Třebové a její zakladatelé" napovídá, že její záběr bude širší než samotná Jabkancová pouť. Pouť je dnes fenomén, díky kterému  se stala Česká Třebová ve světě známější a zásluhu na tom  mají především ti, kteří stáli u zrodu této fenomenální akce.  Nemalou zásluhu mají ovšem také ti pokračovatelé, kteří tradici dokázali dovést až do dnešních digitálních časů. A nezapomínejme na samotný jabkanec, nebýt jabkance, tak by to byla pouť jiná - a uznejte bez jabkanců by to nebylo ono. A když jsme u zásluh, tak velkou zásluhu na tom, aby jabkancová pouť žila i nadále a také v knižním světě či literatuře, má Martin Šebela, který přípravě této knihy věnovat několik roků života,  Její vydání se připravovalo  již k jubilejnímu šedesátému ročníku, ale byly potíže s covidem, pouť se vynechala  a Martin Šebela přitom stále sbíral další a další informace. Práce mu rostla pod rukama.  Na knihu byla určena dotace města a to již na roky předchozí. A tak autor sám žádal o odklad, o přesun na další rok jen proto, aby byla kniha dokonalejší. Čekání se rozhodně vyplatilo. Knížka je na světě a myslím, že půjde na dračku. Knížku mám před sebou na stole, mohl bych psát co všechno zde najdete. Ale najděte si to sami, je to opravdu vydařené čtení,  kus dobře zpracované historie našeho města  (mm)

 VERNISÁŽ VÝSTAVY NA ČESKOTŘEBOVSKÉM GYMNÁZIU
 FOTOGRAFIE JOSEFA ZAVŘELA  Z CELÉHO SVĚTA !

V nadpisu "trochu" přeháním. Nejde o fotografie opravdu z celého světa, ale "jenom" ze čtyř světadílů. Autorem je jediný člověk, českotřebovský rodák, fotograf, cestovatel, redaktor Československé televize  PhDr. Josef Zavřel. A nejde jen o obyčejnou vernisáž, ale vlastně o benefiční akci. všech jistě více než 100 adjustovaných velkoplošných fotografií  autor věnoval Českotřebovskému gymnáziu. Výstava, která nyní zcela zabírá nejen studovnu Dr. Karla Holbika, ale celou dlouhou přilehlou školní  chodbu  bude postupně instalována ve všech učebnách, chodbách a kabinetech školy, bude tvořit její trvalou výzdobu. 
Pro upřesnění snad jen dodávám, že autorovi snímků panu Zavřelovi je nyní 92 roků, a ač se velmi brzy po nástupu na naše gymnázium v roce 1945 s rodiči z České Třebové odstěhoval do Prahy, je stále srdcem Třebovák. Je  velkým příznivcem českotřebovského gymnázia, a v posledních letech z vlastních prostředků odměňuje nejlepší absolventy školy finanční částkou 1000 USD a to má za sebou další dobré skutky ve prospěch našeho města. Více napíšu v samostatném přípěvku s více fotografiemi z vernisáže.  Českotřebovský deník na vernisáži také natočil videoreportáž, jistě osvětlí více, než uvedených pár řádků. (mm)

Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Pátek 17. 11. od 19 hodin  Malý sál Kulturního centra - Jazz & Blues on the rail Katie Bradley (UK)   Vstup 200 Kč.

Sobota 18. listopadu. od 13:30 Jabkancová pouť u Kostelíčka, prodej jabkanců od 8 hodin ráno

Neděle 19. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Tři medvědi a drzá Máša (pohádka pro děti) - vstup 50


Připravují se nová stání pro kontejnery

Fotografie z Habrmanovy ulice a ulice Na Splavě  - středa 15. listopadu 2023

Zemědělci jednali u jednoho stolu

Zástupci krajských nevládních organizací Agrární komory (AK), Zemědělského svazu (ZS) a Asociace soukromého zemědělství (ASZ) se sešli v závěru minulého týdne v Chrasti. Společnost Agrovenkov ve spolupráci s radním Pardubického kraje pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslavem Krčilem připravila pro zástupce produkčních zemědělců další kulatý stůl. Hlavními tématy byly otázka používání přípravků na ochranu rostlin (POR), protierozní opatření a dopady zvýšení daně z nemovitosti.
V současné době dochází bohužel k tomu, že jednotlivá opatření jsou našimi centrálními orgány řešena samostatně a vytrhována z kontextu. Zemědělství je ale komplexní obor a není možné řešit jeho problémy jednotlivě. Následkem jsou pak, jak vidíme v praxi, mnohdy naprosto protichůdná opatření. Vždy je tedy nutné zvážit všechny dopady daného opatření a jeho případně alternativní řešení. Konkrétně v otázce snižování spotřeby přípravků na ochranu rostlin by měla být zcela jistě zohledněna struktura výroby daného podniku. Navíc v České republice je nyní spotřeba pesticidů na spodní hranici a ve srovnání s okolními státy. Množství použitých POR na jeden hektar je v ČR výrazně menší než jinde v Evropě,“ poznamenal radní Miroslav Krčil. „Je potřeba předložit dopadové studie. Reálně ke konfliktu s dalšími opatřeními totiž dochází. A také k dalšímu růstu byrokracie. Velmi důležité bude stanovení referenčního období, ze kterého se bude vypočítávat snižování pesticidů,“ uvedl krajský předseda ZS Jaroslav Vaňous. „Výroba potravin za současné ceny bez použití přípravků na ochranu rostlin není možná,“ doplnil k úvodnímu tématu Arnošt Pleskot z ASZ.
Další část debaty se týkala připravovaného systému nastavení protierozních opatření v návaznosti na konkrétní lokality. Škála protierozních opatření, které mohou zemědělci na pozemku využít, by měla být podle účastníků setkání co nejširší, aby bylo možné ji přizpůsobit struktuře výrobní oblasti a struktuře výroby jednotlivých podniků. Je třeba také vytvořit motivaci pro to, aby zemědělci zakládali krajinné prvky včetně vnějších krajinných prvků. „Povinnost plnit protierozní opatření na nově vymezených plochách by měla být zavedena nejdříve na podzim roku 2025, aby bylo možné se na změny připravit, protože nové vrstvy budou v registru LPIS zveřejněny až v lednu roku 2024,“ dodal viceprezident AK ČR Leoš Říha.
U třetího tématu se zástupci organizací shodli na tom, že zemědělská půda by měla být vyjmuta z daně z nemovitosti. Tímto zdaněním se totiž podle nich v podstatě zdaňuje výrobní prostředek a dále snižuje konkurenceschopnost českého zemědělství. Zároveň by měla být v ČR nastavena určitá regulace trhu s půdou po vzoru západních demokratických zemí. Tak, aby česká půda nemohla nadále končit v zahraničních rukách a zneužívána ke spekulacím. Nákup půdy by měl být také zařazen do daňových odpočtů oproti zemědělským tržbám u aktivních zemědělců.
Zásadním tématem diskuze byl i vývoj cen komodit. Nefungující koridory solidarity pro komodity ze zemí mimo EU podle mínění zemědělců z Pardubického kraje deformují trh a negativní dopad se propisuje do celého sektoru. „Při jednání dále zazněla jasná výzva směrem k vládě. Zaprvé, aby dodržela dané slovo a provedla slíbenou revizi strategického plánu. A zadruhé, že by národní dotace pro živočišnou výrobu neměly být snižovány bez ohledu na to, jakým způsobem se k této problematice staví okolní země. Podpora by měla být srovnatelná s okolními státy,“ podotkl radní Miroslav Krčil.
O závěrech jednání z krajského setkání hodlají zemědělci informovat nejenom vedení svých celorepublikových organizací, ale také Ministerstvo zemědělství ČR, Asociaci krajů ČR i zástupce samosprávy Pardubického kraje. „Už nyní jsme se dohodli na pokračování naší diskuze. Další kulatý stůl plánujeme uspořádat ve druhé polovině března příštího roku,“ uzavřela ředitelka společnosti Agrovenkov Petra Vaňousová.