ČD 324/2023 sobota 18.listopadu 2023


Nezapomeňte na Jabkancovou  # 62 !



Florbalisté vrací  výpůjčku

FbK Orlicko Třebovsko zastoupený Ing. Renátou Typlovou, předsedkyní výkonného výboru, jako vypůjčitel, uzavřela s městem Česká Třebová dohodu o ukončení smlouvy i výpůjčce  uzavřenou 6. prosince 2021. za účelem zřízení víceúčelového hřiště pro florbalový klub Orlicko-Třebovsko. Ukončení výpůjčky pozemku dle této dohody bylo schváleno radou města. Výpůjčka měla být dlouhodobá a měla sloužit ze zvelebení a úpravě lokality pro účel sportovního klubu.  Záměr se nepodařilo realizovat. připomeňme, že předtím byl pozemek nevyužitý, vlastně opuštěný a město hledalo nového uživatele. Zájem měly dva subjekty záměr FbK Orlicko -Třebovsko se zdál výhodnější. Nakonec musí město hledat dalšího uživatele. Jde o pozemek na konci ulice U kostelíčka směrem k letišti.  

Výměna osvětlení zimního stadionu v České Třebové

Předmětem veřejné zakázky malého rozsahu je výměna osvětlení ledové plochy zimního stadionu v České Třebové. Nová osvětlovací soustava nad ledovou plochou se požaduje výhradně ve svítidlech typu LED a musí plně splňovat technické parametry ČSN EN 12193 – Norma pro sportoviště. Požadavek na Em ≥ 1500 lx při maximální výkonu světelné soustavy
Vzhledem ke konstrukci haly není možné vrtání a svařování na tyto vazníky. Pomocné konstrukce mohou být uchyceny pouze na vazníky konstrukce haly nebo na lávky, přičemž hmotnost světelného tělesa může být max. 8,5 kg. Výměna osvětlení bude prováděna za provozu zimního stadionu ve dnech neděle – čtvrtek od 23:00 hodin do 12:00 hodin následujícího dne. Mimo tyto montážní hodiny musí být zajištěna osvětlenost ledové plochy pro provoz zimního stadionu. Maximální příkon osvětlení ledové plochy = 26,00 kW Montážní výška svítidel osvětlovací soustavy minimálně = 7,5 m  Nouzové a bezpečnostní osvětlení ledové plochy zůstává stávající.
Vybraným zhotovitelem ve výběrovém řízení je společnost LED projekty CZ&SK, Ostrava - Vítkovice, která zajistí zadanou práci na 1 410 tis. Kč včetně DPH. Práce má být dokončena do 21. prosince 2023.
Tato investice je podpořena dotací Pardubického kraje určenou na energetické úspory sportovišť v majetku měst a obcí, takže z rozpočtu města bude pouze doplatek do hodnoty zakázky.

STRABAG a.s., zajistí zrušení objízdné trasy u ul. Kubelkova.
Byla  potřebná v rámci realizace rekonstrukce chodníků a veřejného osvětlení. Cenová nabídka je  69.564,45 Kč včetně DPH. Práce spočívají  odříznutí a odvezení asfaltového recyklátu mimo komunikaci, navezení zeminy a úpravě terénu.  Práce má být dle smlouvy  dokončena nejpozději do 30.11.2023.

Ošetření stromů v České Třebové zajistí Bc. Martin Blažek ze Zábřeha na Moravě.
Práce byla zadána pomocí systému e-zak a uzavření smlouvy schválila rada města dne 13. listopadu.  Martin Blažek provede zadané práce v  lokalitách města dle uzavřené smlouvy za 200 100 Kč, není plátcem DPH. Jde zpravidla o bezpečnostní řezy stromů v lokalitách: Lhotka, Husova U Dvora, Javorka a okolí, Trávník, ve Skuhrově, na Jelenice, v Kozlově Farská ulice, U Stadionu, u ZŠ Parník a v ul Na Drahách.  Práce budou dokončen nejpozději do konce února 2024..

Podzim vrcholí, je třeba dodělávat rozpracované investice.

Kontejnerová stanoviště - stavbu podkladů se podařilo dokončit ve snech 15. a16. 11, zbývá montáž aretačního systému  Doloženo na fotografiích z centra města. 
Na parkovišti u domů 1995- 97 parkují auta nově v šikmém stání, investice dokončena  Další stavba města probíhá jako statické zajištění Malé scény, vlastně nová přístavba šatny a kavárny. Zde má být po prodloužení termínu akce dokončena do konce roku 2023. Moc času už nezbývá a nevím zda se to podaří.

Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Sobota 18. listopadu. od 13:30 Jabkancová pouť u Kostelíčka, prodej jabkanců od 8 hodin ráno

Neděle 19. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Tři medvědi a drzá Máša (pohádka pro děti) - vstup 50

Úterý 21. listopadu od 17 hodin Městské muzeum - Seminář o železnici Téma Z Tyrolska do Solné komory v Tropech

Úterý 21. listopadu 19:15 - 20:15 otevřené cvičení pro muže. Aktivní protažení, posilování, zlepšení kondice.

Středa 22.11. 9 - 11 hodin Taneční škola - Herna pro děti - velký prostor plný hraček, gymnastických pomůcek a zrcadel. Rodiče mají možnost využít malého občerstvení

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin. Městská knihovna - Křest  nové publikace Martina Šebely o historii Jabkancových poutí a osobnostech s ní spojených

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin Ekocentrum Podorlicko 

S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT

Čtvrtek 23. listopadu od 18:00 hodin v DDM Kamarád - Cestovatelský večer - Téma Madeira – perla Atlantiku 

Pátek 24. listopadu od 19 hodin - Velký sál Kulturního centra - Koncert Velkého swingového orchestru - Téma Beatles -

Sobota 25. listopadu  od 14 hodin Přívrat - statek U Kubů - Adventní přívratský jarmark

Sobota 25. listopadu od 20 hodin - Modrý trpaslík - UJD - vstup 300/Kč stání 250 Kč

Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


Obchodní akademie v Chocni usiluje o větší spolupráci s firmami a podnikateli

I tento rok pořádala Obchodní akademie a Střední odborná škola cestovního ruchu Choceň další ročník workshopů pod jménem „Choceň – Škola a podnikání“. Tentokrát se žáci dozvěděli o přínosech i dopadech umělé inteligence, dobrovolnictví nebo o duševní hygieně při studiu na střední škole. Poprvé se vzdělávací konference konala v roce 2016.
Projekt „Choceň – Škola a podnikání“ si klade za cíl prohloubit spolupráci škol s firmami a podnikateli v Pardubickém kraji. Proto byla série přednášek určena nejen pro firmy, ale i studenty a učitele k navázání vzájemné dlouhodobé spolupráce. „Ze své pozice radního pro školství jsem vždy rád, pokud jsou školy, ředitelé a učitelé aktivní i nad rámec běžné výuky. Poděkování patří všem, kteří se podílí na organizaci a vytváření velmi zajímavého programu. Je dobře, že se také zapojují firmy a snaží se na základě svých myšlenek, vizí, ale i zkušeností inspirovat. Protože podobná setkání mají sloužit k inspiraci. Naše nabyté zkušenosti můžeme předávat mladé generaci. Mladá generace zase může předávat svoje zkušenosti nám. Doufám, že se Konference „Choceň – Škola a podnikání“ bude konat i nadále. Pardubický kraj bude rozhodně pokračovat v podpoře podobných vzdělávacích akcí a projektů,“ řekl krajský radní pro školství Josef Kozel.
Konference se také zúčastnil i radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr. „Účastníkem této akce a příznivcem přístupu této školy „nad rámec výuky“ jsem již mnoho let. Dnešní konference představila široký záběr výzev nové doby, od ekologie a energetiky, přes hlavní téma příležitostí umělé inteligence (AI), až po dopady na lidskou psychiku a duševní hygienu. Nejen studenty pak nejvíce oslovily praktické workshopy, které poskytly konkrétní nástroje pro hlubší porozumění a efektivní využití AI. Rád bych tedy ocenil organizační přípravu a poděkoval všem přednášejícím za jejich inspirativní prezentace,“ uvedl radní Valtr.


Spolupráce mezi Českem a Polskem vzkvétá, firmy hlásí rekordní čísla

V polské Karpaczi se ve čtvrtek 16. listopadu uskutečnilo jubilejní 30. kooperační fórum o přeshraniční spolupráci. Pardubický kraj na akci reprezentoval 1. náměstek hejtmana Michal Kortyš. Se svými protějšky z Německa, Polska, ale i Libereckého a Královéhradeckého kraje diskutoval o dopravní situaci v pohraničí, překážkách a příležitostech na společném trhu práce či kooperaci na poli cestovního ruchu.
Díky mezinárodním projektům, často spolufinancovaných z evropských dotací, se v posledních letech podařilo výrazně zlepšit spolupráci mezi českými, německými i polskými partnery. Například díky programům Interreg či aktivitám euroregionu Glacensis se dokončila řada zajímavých projektů a další se připravují. „S Dolnoslezským vojvodstvím spolupracujeme již dvacet let, díky evropským projektům se podařilo investovat desítky milionů korun do zlepšení turistických kapacit a jejich rozvoji například v oblasti Králického Sněžníku. Spolupracujeme na zkvalitnění a rozšíření dopravní sítě, koordinaci složek integrovaného záchranného systému a snažíme se udělat i maximum pro to, aby lidé z pohraničí mohli snáze cestovat, pracovat na společném trhu a zvyšovat tak konkurenceschopnost firem. Nedávno jsme společně s polskými partnery obdrželi zprávu, že z Interregu budeme moci rozvíjet turistiku v pohraničním opevnění, připravuje se i železniční muzeum v Dolní Lipce. Takže výsledky jsou a další dobré věci na nás ještě čekají,“ uvedl náměstek Kortyš s tím, že primárním úkolem české strany by mělo být dokončení tuzemské dálniční sítě, její propojení se sousedy a také spolupráce na železnici.
Podle ohlasů z fóra je důležitá také přeshraniční spolupráce integrovaného záchranného systému. V případě hasičů a policie jsou z praxe pozitivní ohlasy, ale je nutné rámcově na celostátní úrovni vyřešit působnost zdravotníků v příhraničí. „Absence mezivládní dohody je opravdu velkým problémem. Co se dopravy týče, na polské straně se dokončuje poslední úsek rychlostní komunikace S3, pracuje se také na budování S8 z Wroclawi na Klodsko. Takže máme na co navazovat a co řešit. Ohlasy z konference jsou nicméně velice pozitivní, daří se totiž obchodu i projektům,“ dodává Miroslav Vlasák, ředitel evropského seskupení pro územní spolupráci Novum. 
Důraz na byznys i dopravu
Právě vzájemný obchod a doprava byly podstatnou součástí programu 30. Polsko-německo-českého podnikatelského kooperačního fóra. V loňském roce podle statistiků přesáhl objem vzájemného obchodu mezi Českem a Polskem 34 miliard euro, což je historické maximum.
Ačkoliv vztahy mezi Čechy, Poláky a Němci jsou na dobré úrovni, zejména v oblasti podnikání je stále prostor ke zlepšení. „Ve výstavbě a modernizaci dopravní infrastruktury za polskými sousedy zaostáváme, přitom to je základ další ekonomické spolupráce. To je bohužel celonárodní jev a pravda, se kterou musíme něco dělat. Ať už se jedná o zjednodušení všech administrativních procesů, zrychlení příprav i například povolení těžby kamene, protože to je další časovaná bomba, o které se ale málo mluví. I u nás připravujeme v pohraničních oblastech opravy silnic, v minulosti jsme již několik projektů dokončili a chceme například žádat o dotaci na modernizaci silnice II/311 mezi Mladkovem a Jablonném nad Orlicí. Aktuálně se také firmy potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Zde jako samosprávy můžeme pracovat na zlepšení dopravní obslužnosti, což se nám v minulosti podařilo a i nyní se o to snažíme. Stejně tak je důležité ve vzdělávání reagovat na poptávku trhu práce a propagovat řemesla a technické obory. I proto se podobná fóra konají, abychom i o méně příjemných věcech mohli diskutovat a snažit se najít řešení,“ zakončuje Michal Kortyš.


Na silnici Deštné - Šerlich budou ještě výhybny a zpevněné krajnice

Slavnostní zahájení ke zprovoznění silnice II/311 Zákoutí – Šer lich se uskuteční v náhradním termínu, stavební práce na rekonstrukci tohoto úseku silnice nadále pokračují. 14. listopadu mělo proběhnout slavnostní uvedení rekonstruované silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich. Silnice byla řidičům zprovozněna už 28. října, ale jen v omezené podobě. Ačkoliv silnice podle hejtmana Martina Červíčka není užší, tak velká vozidla mají zřejmě potíže se míjet. "Rekonstrukce silnice II/311 Zákoutí – Šerlich proběhla podle aktuálního projektu, který oproti stavu před rekonstrukcí silnici ani o centimetr nezužuje. Dokonce oproti projektu v některých místech došlo k rozšíření někde až o čtyřicet a více centimetrů," okomentovala situaci na dotaz on-line deníku Orlický.net mluvčí kraje Martina Svatoňová. 
Hejtman Červíček pro Český rozhlas uvedl, že stavba není dokončená a na silnici se dále staví. "Bavíme se o tom, jakým způsobem připravit plochy kolem silnice z hlediska bezpečnosti, aby umožňovaly vyhýbání velkých vozidel," řekl Červíček pro Český rozhlas.
Stavbaři v některých částech rozšiřují vozovku o odstavné plochy a výhybny. Důvodem zřejmě je reakce šoférů autobusů a údržby silnic, kteří tuší komplikace vyhýbání velkých vozidel během zimních měsíců. "Všechny podněty bereme vážně, o čem svědčí to, že se v posledních týdnech intenzivně dokončují plánované práce při výstavbě zpevněných ploch a bezpečnostních prvků. Navíc při kontrolním dni na místě byly identifikované další možnosti při dobudování ploch vedle silnice tak, abychom zajistili ještě bezpečnější průběh po této silnici," upřesnila krajská mluvčí. (foto starý a nový stav)
Dokončovací práce potrvají tři až čtyři týdny
Vše by se mělo stihnout do začátku zimy, stavební sezona končí v prosinci. "Silnice horského typu na Šerlich je koncipována tak, aby po ní mohly bezpečně jezdit autobusy a technika údržby a vždy jim bylo umožněno vzájemné vyhnutí se. Předpokládáme, že v dalších zhruba třech týdnech budeme ve stavebních pracích pokračovat," uzavřela Svatoňová.
Vyjádření Jiřího Koutníka z Údržby silnic Královéhradeckého kraje k dokončovacím pracem si poslechněte v reportáži redaktora Českého rozhlasu Tomáše Lorincze.
Kraj v příštích dnech by měl jednat se zástupci samospráv a dopravci o konečném rozsahu provozu autobusů v tomto horském prostředí pro nadcházející zimní sezonu. (Zdroj Orlickynet)