ČD 325/2023 neděle 19.listopadu 2023



Nové video Českotřebovského deníku: Jaká byla Jabkancová pouť 2023

Tak se opět se posunul číselný ukazatel počtu realizovaných Jabkancových poutí o jednotku a to k číslu 62.  Nebyl sice přesně den svátku sv. Kateřiny, ale i tak pokročilé listopadové datum nedalo čekat moc pěkné počasí. Nakonec to ještě dopadlo dobře, velká práce s přípravou Jabkancové pouti se vyplatila. A je těžké si to všechno v komplexu představit. Ale dopadlo to na jedničku. Hlavně také přišla spousta lidí, ovšem  snad polovina z nich dávala přednost jabkancovému tržišti. Jabkance byly luxusní (jak říkal policajt) a také  nebyly proti loňsku dražší, jabkanec stál opět dvacku. Návštěvníci se mohli přesvědčit, že staré Jabkancové Šlapeto již odchází do starého železa, aby jej nahradila nová parta, která je ovšem stejně oblíbená, jako ta předešlá. Přesto se ještě  s Jabkancovými Šlapeťáky ve starém složení můžeme potkat letos např. v Domově důchodců 22. listopadu na odpoledním představení, a potom  samozřejmě o den později v městské knihovně na slavnostním křtu nové publikace Martina Šebely "Jabkancová pouť a její zakladatelé" (přesněji 23.11. od 18 hodin).
Předkládáme rychle vyřešené  cca 21 minut dlouhé video, které zachycuje samozřejmě obě hlavní písničky, bez kterých nemůže Jabkancová pouť existovat a nejpodrobněji také tradiční hlášení policajta paní purkmistrové o tom, co se událo u Kostelíčka od poslední pouti.... Připravíme také fotoreportáž Martina Šebely, snad zítra večer....  Odkaz na video najdete ZDE

Jak se měnil počet obyvatel města Česká Třebová v posledních 50 letech

Počet obyvatel, nárůst a úbytek je zřejmý z grafu a z tabulky. Od sedmdesátých let počet obyvatel trvale hlášených ve městě rychle narůstal  díky připojení obcí Rybník, Lhotka, Semanín, Skuhrov Kozlov a Přívrat a také výstavbou sídlišť, zejména  Trávník a Lhotka. Maxima dosáhl počet obyvatel v roce 1990 a hned další rok se již odpojil Rybník, později také Přívrat a Semanín. Referendum o oddělení od České Třebové zorganizovali také v Kozlově. Dokonce to dopadlo, ale nebyli lidi, kteří by za tím šli dál.  Potom byl přijat zákon o tom, že nově vzniklá obec musí mít 1000 obyvatel, další štěpení sídle se díky tomu zastavilo. Posledních 20 let je pak úbytek počtu obyvatel způsobený především tím, že mladí (studovaní) lidé odcházejí z České Třebové za atraktivnějšími živobytím a město stárne a postupně se vylidňuje. Je také nedostatek pozemků pro rodinné domy, mladí stavějí v jiných městech a místech v okolí. Bytové domy se prakticky nestaví a ani developeři nejeví o to velký zájem. Proto se také rodí  také spíše  méně dětí. Není proto třeba řešit rozšiřování škol, pouze mateřských, což je způsobeno  větší zaměstnaností maminek a možností školkovat mladší děti. Přesný počet obyvatel hlášených k trvalému pobytu v České Třebové najdete v tabulce.


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Neděle 19. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Tři medvědi a drzá Máša (pohádka pro děti) - vstup 50

Úterý 21. listopadu od 17 hodin Městské muzeum - Seminář o železnici Téma Z Tyrolska do Solné komory v Tropech

Úterý 21. listopadu 19:15 - 20:15 otevřené cvičení pro muže. Aktivní protažení, posilování, zlepšení kondice.

Středa 22.11. 9 - 11 hodin Taneční škola - Herna pro děti - velký prostor plný hraček, gymnastických pomůcek a zrcadel. Rodiče mají možnost využít malého občerstvení

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin. Městská knihovna - Křest  nové publikace Martina Šebely o historii Jabkancových poutí a osobnostech s ní spojených

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin Ekocentrum Podorlicko 

S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT

Čtvrtek 23. listopadu od 18:00 hodin v DDM Kamarád - Cestovatelský večer - Téma Madeira – perla Atlantiku 

Pátek 24. listopadu od 19 hodin - Velký sál Kulturního centra - Koncert Velkého swingového orchestru - Téma Beatles -

Sobota 25. listopadu  od 14 hodin Přívrat - statek U Kubů - Adventní přívratský jarmark

Sobota 25. listopadu od 20 hodin - Modrý trpaslík - UJD - vstup 300/Kč stání 250 Kč

Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


Sportovní gymnázium Pardubice ocenilo své nejlepší sportovce a žáky

Basketbal, veslování, plavání, atletika nebo bojové sporty – právě těmto sportům se věnují žáci Sportovního gymnázia v Pardubicích. Proto byla při letošním vyhlášení nejlepších sportovců a studentů za uplynulý školní rok konkurence znovu obrovská. Celkem získalo ocenění za sportovní úspěchy na mezinárodní a domácí scéně, ale i nejlepší studijní výsledky 21 sportovců a 10 žáků.
Akce se zúčastnil i bývalý absolvent Milan Seman, který v roce 2013 získal Nobelovu cenu za mír v rámci Organizace pro zákaz chemických zbraní, kde pracoval jako inspektor na likvidaci chemických zbraní po celém světě. Slavnostní den si nenechal ujít ani krajský radní pro školství Josef Kozel. „Nesmírně si vážím toho, že jsem mohl být u vyhlášení ocenění pro nejlepší sportovce a studenty. Vzhledem k tomu, že jsem od mala duší sportovec a sportu se věnuji i v současnosti, je pro mě velkou ctí vidět takto úspěšné žáky, předat jim ocenění a popřát jim do jejich života, co nejvíce sportovních i studijních úspěchů. Doufám, že žáci Sportovního gymnázia své životní překážky překonají a sport pro ně zůstane celoživotním koníčkem,“ řekl krajský radní Josef Kozel.
Během tohoto školního roku získali žáci celkem 94 medailí, z nich bylo 38 zlatých. „V rámci jednotlivých výkonů určitě stojí za zmínku dvojnásobná účast Daniela Gracíka na světových šampionátech v Japonsku a v Austrálii v plavání. Daniel byl navíc vyhlášen nejlepším juniorem České republiky za rok 2022. Z dalších je možné vybrat bronz Andrei Trnkové z mistrovství světa žen v ledním hokeji, účast Adama Rudolfa na mistrovství světa v kanoistice v kategorii dospělých. Potěšil i titul dorosteneckého mistra světa z veslování pro Tomáše Muka nebo osm titulů z evropských juniorských šampionátů v raftingu pro Simonu Bundovou, která také získala dvě bronzové medaile na mistrovství světa v kanoistice pod 23 let a zároveň byla účastnicí mistrovství světa žen,“ řekl ředitel Sportovního gymnázia Radim Novák.
Sportovní gymnázium však klade kromě sportu velký důraz na vzdělávání a kvalitu výuky. „Můj obrovský respekt mají i nejlepší žáci školy. Spojit studium a sport společně s velkou časovou náročností je minimálně stejný výkon jako medaile z republikového mistrovství. Většina oceněných ukončila svůj ročník s průměrem známek 1,00, což je při sportovním vytížení žáků takřka nemožné. Naprosto skvělý rok měl Matěj Bacílek, který nejenže ukončil 2. ročník s průměrem 1,00, ale zároveň získal titul mistra Evropy v taekwondu! Žáci nasadili ve školním roce 2022/2023 svým následovníkům laťku velmi vysoko a bude velmi obtížné se k ní přiblížit nebo ji dokonce překonat,“ dodal ředitel Novák.

Volejbalisté hráli se střídavými úspěchy

V II. lize měly ženy Sokola Geodézie těžký úkol přehrát vedoucí tým Nové Veselí na jeho palubovce. Úplně bez bodu nepřijely, ale velká vítězství se nekobnala. V prvním zápase prohrály hopstrují ženby Sokola Česká třebová hladce 3 : 0, ve druhém zápase dokázaly houževnotou hrou získat třetí a čtvrtý set. V tie breaku pak ovšem už přišlo ke slovu Nové veselí, tedy 3 : 2 na sety. Byl to těžko vybojovaný bod. Českotřebovské sokolky jsou nyní na třetím místě tabulky II. ligy skupiny B.
Krajský přebor mužů Pardubnického kraje
Sokol Č. Třebová II měl v domácí tělocvičně ZŠ Nádražní za soupeře Červený Kostelec. V prvním zíúpase byli úspěšnějšíé hosté, vyhráli 2 : 3, ve druhém zápase pak domácí tým vyhrál 3 : 0. 
Další "domácí tým" je SK Rybník, který má domácí tělocvičnu na Skále. Hrál právě také doma, soupeřem byl Sokol Kerhartice.  V prvním zápase prohrál SK Rybník 1 : 3, ve druhém soupeře porazil 3 : 0. V tabulce krajského přeboru  je SK rybník na čtvrtém a Sokol Č. Třebová II na pátém místě

KUŽELKY: důležité čtvrté vítězství v III. lize a šestistovka Adama Bezdíčka