ČD 328/2023 středa 22.listopadu 2023



Situace v nemocnicích je vážná 

Vedení nemocnic v Pardubickém kraji má na stole desítky výpovědí lékařů, kteří od prosince odmítají sloužit přesčasy. Odpracují svých 40 hodin a konec. Ohrožena je však péče o pacienty a některým lůžkovým oddělením hrozí uzavření. Například ve Svitavách protestují proti přesčasům všichni lékaři z dětského a interního oddělení. Situace je vážná i v dalších nemocnicích. A nejen v Pardubickém kraji. Na dohodu s ministerstvem přitom zbývá jen pár dní. V Pardubicích dalo výpověď z práce na dohody 180 lékařů, v Ústí nad Orlicí 66, ve Svitavách 47, v Chrudimi 9  a v Litomyšli žádný. Ještě Svitavy:  na ARO zde dalo výpověď 75% lékařů, na interně, chirurgii a dětském 100% a na gynekologicko-porodnickém 78%.. V celkovém počtu Nemocnic Pardubického kraje byly podány výpovědi dvou pětin lékařů. (Zdroj: Orlický deník)  K problému píše na toto téma hejtman Marin Netolický ZDE, na 23. 11. svolává mimořádnou dozorčí radu Nemocnic Pardubického kraje.

V pokročilém termínu ŘSD opravuje silnici 

Česká Třebová se v seznamu oprav silnic dostala letos až na konec pořadí. Takovou skutečnost zjišťujeme i v jiných případech.  Opravit potřebuje úsek v Riegrově a Moravské ulici. Úseky pro opravu byly označeny již v červnu, pak se více než 5 měsíců nic nedělo. Až dnes. Listopadové počasí  není pro zahájení oprav povrchu silnice nejvhodnější,  ale letos je snad tepleji. Naštěstí vyfrézované úseky ihned vyplní a zaválcují.  Nicméně sněhový poprašek tu již byl. Dnes bylo kolem 8 stupňů, tedy relativně v pořádku. Zítra  ale bude kolem nuly, je přece výstraha před náledím. Pak ještě snad do pátku lépe a tím podzim pro silničáře skončí. Pro mně to znamená, že kvalita oprav nebude dobrá, za rok se nový povrch zase rozsype a bude se opravovat znova. Těžké kamiony, tichý asfalt a listopadové počasí asi nejdou dohromady... (mm) 

Policejní vyšetřování na pardubickém magistrátu

Jde o velmi poučný příběh z našeho krajského města. Je to o zakázkách, sjednávání výhod, obcházení výběrového řízení, o konci bývalého úspěšného primátora. Přitom investiční činnost v Pardubiccích jsme i my mohli sledovat v minulých letech prakticky v přímém přenosu. Pochybnosti o tamním dění byly, ale říkalo se že na magistrátu to je vše jinak. Nyní ale někteří lidé, dříve fotografovaní i na těchto stránkách, už mají vypnuté telefony. Psalo se jen o úspěšných akcích. Naštěstí ale byly také zprávy např. od Ondřeje Müllera (TOP09). Koalice na pardubickém magistrátu byla dosti složitá, tak jsem zvědav co se podaří rozplést. Nyní vidíme, že bude zajímavé sledovat i další fázi přímého přenosu. Dosti obšírně vše popisuje idnes.cz na odkaze ZDE  

Miliardy pro sociální služby

Celkem 26,4 miliard korun poskytne pro příští rok Ministerstvo práce a sociálních věcí na dotace určené k financování sociálních služeb. Meziročně jde opět o vyšší částku, která reflektuje narůstající náklady na provoz. Většinu prostředků MPSV postupuje krajům, ty je následně přerozdělují jednotlivým poskytovatelům.
Financování sociálních služeb je v ČR vícezdrojové, dotace státního rozpočtu dlouhodobě kryje zhruba 40 % celkových nákladů. Další prostředky mohou poskytovatelé čerpat například z evropských zdrojů.
Poskytovatelé mohou získat další evropské finance například z Operačního programu Zaměstnanost +, v rámci kterého bude letos na sociální služby podle aktuální predikce čerpáno 1,28 miliardy korun. Příští rok by to mělo být 1,5 miliardy korun. Další prostředky jsou vyčleněny v projektech Národního plánu obnovy. Výše podpory sociálních služeb z NPO v příštím roce dosáhne 442,2 milionů korun. Další výzvy vypisuje i Ministerstvo pro místní rozvoj z Integrovaného regionálního operačního programu.
Od ledna příštího roku byly zároveň o 16 % navýšeny úhrady pro sociální služby ze strany zdravotních pojišťoven. Tato úprava úhradové vyhlášky znamená navíc asi půl miliardy korun. Dojde tak pokrytí většího podílu nákladů pobytových sociálních zařízení z veřejného zdravotního pojištění. „Zvlášť v této těžké době chci poděkovat všem, kteří se v sociálních službách pohybují profesně, zejména všem sociálním pracovnicím a pracovníkům. Velmi si jejich záslužné práce vážím. Nezapomínáme na jejich obrovské nasazení během série různých mimořádných událostí, které poslední rok přinesl,“ dodal ministr Jurečka.


Svah u Brandýsa nad Orlicí bude bezpečnější. Kraj přispěje na jeho sanaci
Úsek je nebezpečný nejen pro motoristy, ale i cyklisty

Letos v létě došlo po vydatných deštích k sesunu části svahu u silnice III/3123 nedaleko Brandýsa nad Orlicí. Okamžitě po události začal Pardubický kraj ve spolupráci s tamní radnicí hledat řešení, aby nedošlo k dalšímu ohrožení zdraví cestujících a vozidel na komunikaci. Na základě odborné analýzy doporučili geologové několik kroků, které mají vést ke stabilizaci svahu, a Pardubický kraj se bude finančně podílet na jejich realizaci.
Strmé svahy nad komunikací jsou problematické již delší dobu, již v roce 2005 proto v místě došlo k prvním zásahům. „Tehdy se tam odbouraly rizikové části skály a do paty svahu dělníci vybudovali stometrovou betonovou zeď. Teď po 18 letech musíme opět reagovat na přírodní podmínky a další vlivy. Podle odborníků došlo ke zhoršení stability svahu kvůli kombinaci tří faktorů, a sice přirozené struktury masivu, erozi a konečně kvůli stromům, jejichž kořeny jsou vklíněny do puklin a urychlují degradaci svahu. Na základě posudku máme na stole i konkrétní řešení, která chceme realizovat. Je nutné odbourat nestabilní části masivu, odtěžit spadaný kámen a pokácet rizikovou zeleň. Situaci v lokalitě bereme velice vážně a v uplynulých týdnech jsme usilovně jednali s radnicí a Ministerstvem životního prostředí o možnosti získání potřebných finančních prostředků, ze kterých se vše zaplatí,“ popisuje situaci u Brandýsa náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Ten také dal v reakci na incident za úkol Správě a údržbě silnic Pardubického kraje, aby důkladně prověřila všechny svahy kolem komunikací v našem regionu nad rámec standardních postupů.
Celkové náklady na zabezpečení 13 nejrizikovějších míst se v tuto chvíli odhadují na 2,5 milionu korun. V pondělí 20. listopadu rozhodli radní o tom, že se na zabezpečení svahu kraj bude podílet. Většinu dotčených pozemků má ve vlastnictví město Brandýs nad Orlicí, takže se nám poměrně rychle podařilo najít shodu. Pardubický kraj přispěje částkou 500 tisíc korun, další dva miliony by měl poskytnout Operační program Životní prostředí. Tím vyřešíme nejpalčivější problém, ale počítám s tím, že ve spolupráci s radnicí budeme budoucnost svahu ještě řešit a do budoucna tam dojde k dalším zásahům i s ohledem na to, že město není jediným vlastníkem v rámci celého rizikového úseku. Naší prioritou teď je, aby v lokalitě nehrozilo nebezpečí občanům a po silnici se mohlo v klidu a bez obav jezdit,“ dodává hejtman Martin Netolický, který se starostou Vítem Zábranským řešil aktuální problém a zabezpečení vozovky hned v polovině srpna, kdy silné deště způsobily sesuv části svahu. „De facto obratem se nám ve spolupráci se Správou a údržbou silnic podařilo zajistit bezpečnost provozu, v místě došlo k zúžení do jednoho jízdního pruhu, řidiči jezdí po vzdálenější straně od svahu a dopravu tam řídí semafory,“ zrekapituloval okamžité kroky kraje hejtman Martin Netolický.
Situace by se měla zklidnit co nejdříve. Dělníci začnou pracovat ještě v zimě
Práce na zhruba 200metrovém úseku mají začít už za pár týdnů. „Předběžně počítáme se zahájením v prosinci nebo lednu s tím, že příští rok v dubnu by práce měly být hotové. Nechceme nic protahovat, komunikace III/3123 je velmi vytížená a využívají ji nejenom motoristé, ale i cyklisté. Pro ilustraci uvedu, že pouze za září letošního roku mezi Ústím nad Orlicí a naším městem evidujeme 14 500 průjezdů kol. V letní sezóně se tedy můžeme bavit až o několika desítkách tisíc. Chtěl bych poděkovat Pardubickému kraji, Správě a údržbě silnic a všem dalším, kteří se na zabezpečení svahu jakkoliv podílí,“ sdělil starosta Brandýsa nad Orlicí Vít Zábranský.


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Středa 22.11. 9 - 11 hodin Taneční škola - Herna pro děti - velký prostor plný hraček, gymnastických pomůcek a zrcadel. Rodiče mají možnost využít malého občerstvení

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin. Městská knihovna - Křest  nové publikace Martina Šebely o historii Jabkancových poutí a osobnostech s ní spojených

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin Ekocentrum Podorlicko 

S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT

Čtvrtek 23. listopadu od 18:00 hodin v DDM Kamarád - Cestovatelský večer - Téma Madeira – perla Atlantiku 

Pátek 24. listopadu od 19 hodin - Velký sál Kulturního centra - Koncert Velkého swingového orchestru - Téma Beatles -

Sobota 25. listopadu  od 14 hodin Přívrat - statek U Kubů - Adventní přívratský jarmark

Sobota 25. listopadu od 20 hodin - Modrý trpaslík - UJD - vstup 300/Kč stání 250 Kč

Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


Informace městské knihovny:
Malí čtenáři, lovci perel, si mohou vyzvednout odměny

Letošní hon za perlami skončil 19. listopadu. Malí čtenáři si mohou od 4. prosince vyzvedávat odměny za celoroční snažení a utratit získané peníze, tzv. moriony, v knihovnickém speciálním obchůdku na oddělení pro děti ve městě i na pobočce Parník.
Projekt Lovci perel začíná každý rok v lednu a jeho cílem je jednoduše a srozumitelně vést malé čtenáře k objevování knížek, odhalování tajemství porozumění textu a rozšiřování slovní zásoby. Hledejte knihy označené jako perlorodky. Knihovnice vám předají list s otázkami, nebo si jej můžete sami stáhnout z webu projektu www.lovciperel.cz.

Pohádkový listopad přilákal do knihovny rekordní počet návštěvníků

Městská knihovna Česká Třebová již několik let pořádá o listopadových víkendech program pro rodiny s dětmi. Oddělení pro dospělé se každý víkend promění v improvizované divadlo a zároveň kreativní dílnu. Protože po představení následuje čas tvoření. Z předem připravených materiálů si každý dětský návštěvník vytvoří jedinečný suvenýr. Tento koncept spojuje pasivní i aktivní způsoby trávení volného času. Z rostoucího počtu návštěvníků je patrné, že tato forma podzimního víkendového programu si získala značnou oblibu. Jsme rádi, že knihovna se při této příležitosti stává místem, které rodiny vyhledávají pro společné aktivity, když počasí neumožňuje trávit čas venku.
Chtěli bychom tímto poděkovat Pardubickému kraji za podporu, kterou věnoval této akci.

VERNISÁŽ VÝSTAVY Vyšla hvězda nad Betlémem

Neděle 3. prosince 2023 od 17 hodin
Vernisáž uvede ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská, hudbou doprovodí Mgr. Milada Hamplová (klavír) a Vanessa Verešová (příčná flétna) ze ZUŠ Česká Třebová.
Tradiční vánoční výstava návštěvníkům představí betlémy ze sbírky českotřebovského muzea i betlémy vypůjčené od soukromých vlastníků. Pro školy je možné objednat doprovodný program.
Výstava potrvá do soboty 30. prosince 2023.

Pozvánka na skvělou večerní prohlídku Litomyšle

Dobré divadlo vás zve na skvělou večerní prohlídku Litomyšle za svitu louče. Rytíř Toulovec vás městem provede v pátek 24. listopadu od 17:00. 
 Blíží se 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Poslechněte si životní příběh našeho hudebního velikána. Rytíř vás zavede k zámeckému pivovaru, kde se skladatel narodil, a také na místo, kde v 6 letech odehrál svůj první koncert.
Během putování se seznámíte i s dalšími slavnými osobnostmi. Uvidíte sochu Aloise Jiráska, který učil na zdejším gymnáziu. Projdete krvavou uličkou s hrůzostrašnými výjevy z románu Josefa Váchala. Uvidíte dům, kde žila i umírala Božena Němcová. Na zámeckém návrší si podáte ruce se sochami Olbrama Zoubka. A aby měla Magdalena Dobromila Rettigová radost, ochutnáte některou z litomyšlských delikates a skvělé místní pivo.


Kraj připravuje evropské projekty za 3,3 miliardy korun

Krajští radní na svém pondělním jednání projednali aktuální stav realizace a příprav projektů spolufinancovaných z evropských fondů v rámci programových období 2014 – 2020 a 2021+. Celkem je dokončeno a ve fázi udržitelnosti 141 projektů za 4,6 miliardy korun. V realizaci je 47 projektů za 3 miliardy korun. Ve fázi přípravy má pak kraj 33 projektů za 3,3 miliardy korun.
„Čerpání externích zdrojů z evropských, ale i národních dotací je pro nás jedinou možností, jak se vypořádat s pro náš kraj výrazně nespravedlivým nastavením rozpočtového určení daní. I přesto, že ročně přicházíme oproti obdobně velkým krajům až o miliardu korun ročně, tak udržujeme investiční činnost kraje na velmi vysoké úrovni. Z hlediska čerpání evropských fondů jsme dokonce v rámci nezávislých analýz vycházeli jako jeden z nejlépe čerpajících krajů s ohledem na velikost a počet obyvatel,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Z hlediska programového období 2014 – 2020 jsme dokončili a máme ve fázi udržitelnosti 141 projektů za 4,6 miliardy korun, z čehož přes 2,5 miliardy jsme získali na dotacích. V různé fázi realizace pak máme 47 projektů za částku přesahující 3 miliardy korun s dotací dosahující 2 miliardy korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Informace o jednotlivých projektech jsou průběžně vyhodnocovány v rámci pravidelných investičních porad podle gescí. Zároveň jsou průběžně hledány další potenciální zdroje a výzvy. „Průběžná příprava projektů je důležitá s ohledem na nově plánované programové období, abychom byli připraveni v momentě, kdy budou výzvy reálně vyhlášeny. Mnohokrát se nám ukázalo, že jsme byli připraveni ve správný čas, což nám umožnilo získat z našeho ohledu výrazné prostředky pro náš kraj jako v případě centrálního urgentního příjmu v Pardubicích v rámci programu REACT EU, kde jsme žádali pod hlavičkou Nemocnice Pardubického kraje,“ sdělil radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr s tím, že prostředky z programu REACT EU v řádu dalších stovek milionů korun získaných mimo rozpočet kraje, jsou ještě nad rámec přehledu. „Na druhou stranu předem vyhodnocujeme ekonomickou výhodnost využití vícezdrojového financování z hlediska opatření, která se na evropské fondy váží. Jedná se například o energetické úspory budov, kdy se nám často stává, že povinně realizovaná opatření, která jsou z našeho pohledu nad rámec, výrazně prodražují celou stavbu a je ve výsledku racionální realizovat potřebná základní opatření z vlastních zdrojů,“ vysvětlil radní Ladislav Valtr.
Projekty v realizaci či procesu schválení dotace dle oblastí (bez projektů Nemocnice Pardubického kraje a.s.):
-          Doprava – 14 projektů za 1,5 miliardy korun
-          Školství – 16 projektů za 653 milionů korun
-          Kultura a cestovní ruch – 5 projektů za 403 milionů korun
-          Informatika – 3 projekty za 300 milionů korun
-          Zdravotnictví – 7 projektů za 181 milionů korun
-          Sociální věci – 1 projekt za 41 milionů korun