ČD 329/2023 čtvrtek 23.listopadu 2023



Zemřel exstarosta partnerského města Agrate Brianza - Adriano Poletti

Dne ve středu 22. listopadu přiletěla do České Třebové smutná zpráva - ve věku 65 let zemřel Adriano Poletti, bývalý starosta partnerského města Agrate Brianza, který měl největší zásluhu na tom, že "gemellagio" mezi našimi městy vzniklo. V České Třebové byl velmi oblíbený, vždy přijížděl s dobrou náladou a měl velký zájem na tom, aby mezi občany našich partnerských měst vládlo porozumění.
Jak vůbec partnerství  vzniklo?  "Pachatelů"  je více a Adriano je zřejmě hlavním z nich. Začalo to telefonátem Heleny Lipenské z Itálie (vdala se do italského města Seregno, též nedaleko Milána). (Heleně jsem posílal léta Českotřebovský zpravodaj a byli jsme v kontaktu). Právě ona při konzultaci přemluvila starostu Agrate Brianza k tomu, aby svůj záměr zahájit partnerství s městem v České republice směroval k nám do České Třebové (a nikoliv na severní Moravu, jak nejdříve zamýšleli), Doma to přece Helena dobře zná, a zde může pomůže zahájit "gemellagio" na dobré úrovni. Hned jsem zašel za starostou Zedníkem, zda do toho půjdeme. Dostal jsem souhlas, předal do Itálie  a dál to bylo na Heleně. Následoval rychlý spád událostí. Během 14 dnů už přijela neoficiální italská delegace v čele se starostou Adrianem Polettim.  Helena Lipenská přijela s nimi a dělala tlumočníka. Italština tehdy nebyla preferovaný jazykem, naštěstí pomáhali manželé Jaroslav a Marta Demelovi, také doc. František Preisler. To bylo brzo jaře roku 2004.
Vznik partnerství  dostal pak následujícího roku 2005 oficiální ráz při návštěvě velmi početné českotřebovské delegace v Agrate Brianza, kde  byla podepsána smlouva o partnerství, o rok později pak při Týdnu sportu 2003 na krytém jevišti na českotřebovském náměstí. Máme k tomu spoustu fotografií  a na velkém počtu z nich je Adriano Poletti. Každý se s ním chtěl fotografovat a on  neodmítal.
Starostovat se může v Itálii pouze dvě volební období po sobě. To byl důvod, proč se Adriano z "velitelské pozice" odsunul, zůstal ale stále velmi oblíbenou osobností a  určitě vlastně zakladatelem partnerských vztahů, které přetrvávají do dneška a nejrůznějších úrovních např. mezi sportovními kluby, školami, zájmovými spolky (mykologové, ochránci přírody, pěveckými sbory, hudebních a  tanečních skupin  atd.) Při hodnocení  partnerství je vždy ale nutné připomínat jejich zakladatele - tedy jméno Adriano Poletti.
Bohužel se i jemu  nevyhnuly problémy a zdravotní komplikace, pro které se musel stáhnout ze společenského života. A přišly i další komplikace, jejichž důsledkem je informace, že Adriano Poletti včera odešel z tohoto světa.
Přejme mu klid a slibme mu, že na něho nezapomeneme,  Vytvořil dílo, které přetrvává a které převzali další a pokračují v rozvoji jeho myšlenky. Tento text doložím řadou fotografií, a mohlo by jich být i daleko víc. Mnozí Třebováci je mají také v domácí úschově. Je proto správné, že na budově českotřebovské radnice byla v souvislosti s úmrtím našeho přítele vyvěšena černá vlajka.
Mimo fotek si dovolím ještě připomenout text, "Partnerství je krásná zkušenost", který napsali Italové v roce 2012 při hodnocení prvních let naší partnerské spolupráce a poslali na velvyslanectví v Itálii. Je dokladem o tom, jak velké dílo Adriano Poletti vytvořil. Čest jeho Památce!   Milan Mikolecký

Silvestrovský tichý ohňostroj je objednán

Také v o letošním Silvestru bude tichý ohňostroj. Bude v termínu vhodném pro děti  od 19 hodin. Objednávka pro firmu Ohňostroje servis, s.r.o. z Tišnova na přípravu a realizaci ohňostroje  v hodnotě 50 000 Kč již byla odeslána. Ohňostroj patřil k silvestrovské oslavě již od roku 2000, kdy byl realizován spolu s přípitkem starosty města Jiřího Páska (tehdy o půlnoci) poprvé. Viz fotografie.  Vzpomínám si ovšem, že tehdy se na realizaci ohňostroje sponzorsky podílely českotřebovské firmy, kterým bylo za tuto aktivitu  veřejně poděkováno.
Dnes to je právě obráceně. Mohu to dokumentovat např. na ohňostroji pro Týden sportu, který je jinak městem bohatě finančně podporovanou akcí soukromého subjektu (dotace přes 700 tisíc korun).  I zde byl letos  23.6. tichý ohňostroj zajištěný stejnou firmou (za 20 tisíc korun), které ovšem  objednalo a zaplatilo z veřejných prostředků město Česká Třebová. Nakonec stejně jako pořízení dvacetiminutového dokumentárního filmu o Týdnu sportu 2023 u OIK TV, s.r.o.  (za 55 tisíc korun), který ještě do konce listopadu nikdo neviděl. Snad bude dokončen do příštího Týdne sportu 2024.... Nejde přitom o dotace, ale o přímé financování aktivit pro akce, které město nepořádá! Situace se obrátila - město financuje i aktivity, které nemusí, jako by bylo peněz nadbytek... (mm) 

Když Česká Třebová netáhne za jeden provaz...

Snímek, který pochází z nedávného utkání Česká Třebová – Polička (6:3), zobrazuje sektor pro fanoušky soupeře. Na tomto místě (v zapůjčených dresech Poličky!) zasedla skupinka juniorů českotřebovské Lokomotivy (jména si doplňte). Uvedení chlapci zplna hrdla fandili soupeři (budiž), na adresu českotřebovských Kohoutů vykřikovali urážky typu: „Kohouti, žoldáci“.Ubohost těžkého kalibru.
Podotýkáme, že takto se chovali hráči oddílu, kterému náš klub na své mistrovské zápasy umožnil platit zlevněné vstupné, opakovaně mu zprostředkoval výhodný nákup hokejek a vedení klubu věnoval dva kusy permanentních vstupenek na celou sezonu 2023/24.Chlapci, děkujeme a připomínáme: každá akce obvykle vyvolává reakci...  S přátelským pozdravem HC Kohouti Česká Třebová

Nové video Českotřebovského deníku:
Poslední ligový volejbal v Benátkách v letošním roce 2023

Sedmnáctiminutové video zachycuje průběh 1. třetiny, kterou Lokomotiva vyhrála 1 : 0 a potom přehled nejzajímavějších momentů z celého zápasu. Skončil 2 : 5 ve prospěch hostů, bohužel.  Ale nebyl to úplně špatný zápas,,,,

Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin. Městská knihovna - Křest  nové publikace Martina Šebely o historii Jabkancových poutí a osobnostech s ní spojených

Čtvrtek 23. listopadu od 18 hodin Ekocentrum Podorlicko 

S OBJEKTIVEM PO STOPÁCH VOLNĚ ŽIJÍCÍCH ZVÍŘAT

Čtvrtek 23. listopadu od 18:00 hodin v DDM Kamarád - Cestovatelský večer - Téma Madeira – perla Atlantiku 

Pátek 24. listopadu od 19 hodin - Velký sál Kulturního centra - Koncert Velkého swingového orchestru - Téma Beatles -

Sobota 25. listopadu  od 14 hodin Přívrat - statek U Kubů - Adventní přívratský jarmark

Sobota 25. listopadu od 20 hodin - Modrý trpaslík - UJD - vstup 300/Kč stání 250 Kč

Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


VERNISÁŽ VÝSTAVY Vyšla hvězda nad Betlémem

Neděle 3. prosince 2023 od 17 hodin
Vernisáž uvede ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská, hudbou doprovodí Mgr. Milada Hamplová (klavír) a Vanessa Verešová (příčná flétna) ze ZUŠ Česká Třebová. Tradiční vánoční výstava návštěvníkům představí betlémy ze sbírky českotřebovského muzea i betlémy vypůjčené od soukromých vlastníků.
Pro školy je možné objednat doprovodný program. Výstava potrvá do soboty 30. prosince 2023.

Změnu rozpočtového určení daní podporují také starostové velkých měst

Starostové obcí s rozšířenou působností v Pardubickém kraji se sešli na pravidelném jednání, kterého se zúčastnil také hejtman Martin Netolický. Velkým tématem bylo mimo jiné rozpočtové určení dní pro kraje, problematika zákoníku práce ve zdravotnictví, krajské dotační programy či stavební zákon.
Aktuálním tématem, které kraj řeší, ale nemůže ho reálně ovlivnit, je problematika novely zákoníku práce s dopadem na oblast zdravotnictví. „Na čtvrteční ráno byla svolána dozorčí rada Nemocnice Pardubického kraje, kde bude detailně projednána situace ve všech pěti nemocnicích až do detailu jednotlivých oddělení. Zároveň předpokládám, že na pondělí svoláme mimořádné jednání valné hromady na úrovni rady kraje, protože situace je opravdu vážná. Menší regionální nemocnice již nyní bojovaly s nedostatkem lékařského i nelékařského personálu, ale nyní se to kroky vlády dostává opravdu do neudržitelné situace. V rámci našich možností chceme minimalizovat dopady na pacienty. Nicméně jednat musí především ministerstvo zdravotnictví a vláda. Bohužel není možné vnímat oblast zdravotnictví pouze optikou velkých fakultních nemocnic, ale vláda si musí uvědomit, že roli zřizovatele plní také kraje a města,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který avizoval, že chce následně samostatně jednat také se starosty měst, ve kterých se nachází krajské nemocnice, a kteří budou mít o toto jednání reálný zájem.
Řeč byla také o změně rozpočtového určení daní pro kraje. „Návrh krajského rozpočtu na rok 2024 prošel schválením v krajské radě s předpokládanými daňovými příjmy na úrovni 5,5 miliardy korun, ale reálně se můžeme dostat až na šest miliard. Pokud by však byla schválena námi navržená novela rozpočtového určení daní pro kraje, tak bychom se mohli dostat až na 7,5 miliardy korun, což je samozřejmě obrovský rozdíl z hlediska investičních, ale i dotačních možností kraje. Z našeho pohledu se jedná o systémový návrh a za mne osobně v tuto chvíli nezáleží na tom, zda by byla novela schválená k 1. lednu 2025 nebo 2026. Je to změna, která má fungovat další roky a není to o tom, kdo je v tuto chvíli v čele kraje a v jakém politickém tričku na té pozici sedí. Jsem rád, že starostové měst a obcí naší snahu podporují,“ řekl hejtman, který starosty seznámil také s digitalizací podávání žádostí o krajské dotace.



Nález dokumentuje penězokazeckou dílnu z 15. století

V řadě nálezů historických mincí či drahých kovů v Pardubickém kraji se před pár lety objevil zcela mimořádný případ. Regionálnímu muzeu v Chrudimi byl v květnu 2019 oznámen nález mincí a polotovarů pocházejících z první poloviny 15. století nedaleko zříceniny hradu Strádov poblíž Nasavrk. Po bližším zkoumání se ale ukázalo, že se jedná o pozůstatek penězokazecké dílny.
„Pro historiky je to velmi zajímavý fakt. Ovšem pro úřední zhodnocení odměny pro nálezce to bylo složitější v tom, že hodnota obsažených drahých kovů byla poměrně malá. Proto jsme čekali na odborné vyčíslení kulturně historické hodnoty. Archeologický ústav ji stanovil na 95 700 korun a nyní jsme na jednání Rady Pardubického kraje mohli odsouhlasit odměnu 10 tisíc korun pro náhodného nálezce,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Pardubický kraj tak do své sbírky získal velmi hodnotný nález tvořený 290 artefakty, který byl odborně archeologicky vyzvednut a z něhož zejména polotovary padělaných mincí představují cenný zdroj vědeckých informací. Kulturně historický význam nalezeného souboru spočívá především v jeho úplnosti. Zejména nalezené polotovary padělaných mincí a získaný odpadní materiál představují cenný zdroj vědeckých informací zásadních pro výzkum fenoménu padělatelských dílen pozdního středověku z hlediska historických a společenských souvislostí a také technologického výzkumu.
Odborníci vysoce ocenili skutečnost, že nálezce postupoval po nalezení prvního artefaktu zcela správně, kontaktoval muzeum a tím umožnil profesionální dokumentaci a zhodnocení nálezu.
Středověké tresty za padělání peněz byly kruté
Není bez zajímavosti, že mezi penězokaze patřili samotní mincíři z oficiálních mincoven nebo obyčejní měšťané a vesničané, kteří se snažili lehce zbohatnout. Neodradily je ani kruté tresty. Dopadeným „řezačům", kteří brousili pravé mince a ze získaného materiálu odlévali nová platidla, kat odřezával nos, uši nebo ruce.
Zákoník císaře Maxmiliána I. z roku 1499 nařizoval trest ohněm, uvaření ve vřelém oleji, smrt škrcením či smýkáním. Král Jiří z Poděbrad stanovil, aby provinilci „ztratili hrdlo". Zemský zákoník z roku 1500 určil trest upálení zaživa. Za vlády českého krále Přemysla Otakara II. byl padělateli zabaven veškerý majetek a následně byl usmrcen.