ČD 330/2023 pátek 24.listopadu 2023



Nové video Českotřebovského deníku: 
Jabkancové vzpomínání v Domově pro seniory

Je to tradiční akce, na které spolupracují Jabkancoví umělci ve starém složení a Spolek od sv. Kateřiny. Ve středu odpoledne se jídelna Domova pro seniory zcela zaplnila. Důvody byly dva - byla ochutnávka letošních jabkanců a k tomu vzpomínání na minulé ročníky Jabkancových poutí, na kterých vždy vystupovalo Jabkancové Šlapeto. Tuto kapelu v Domově pro seniory dobře znají, neboť pravidelně v různých obměnách obohacuje zdejší dění. A bylo tomu tak také v době covidu, kdy muzikanti hráli venku na zahradě pod balkony. Ve středu 22. listopadu přišlo zahrát Jabkancové Šlapeto kompletní, tedy ve složení Helena Bucháčová, Petr Skalický, Vladislav Zoubek, Josef Chudý a Jan Janíček. A běžný repertoár díky jabkancům obohatili také o písničky, které se pravidelně opakují na Jabkancových poutích, tedy např. "Jabkancovou polku", "Když voní jabkanec"  nebo nakonec vždy zpívaný "Kostelíček".  To bylo vlastně navíc a potom se přešlo na běžný repertoár kapely. Jak se ukázalo, tak je mezi obyvateli Domova pro seniory   velmi oblíbený a tak si písničky spolu s kapelou notovalo mnoho dalších. Za některými klienty přišli také na návštěvu rodinní příslušníci a o to byla pohoda srdečnější.  Většinu z koncertu se mi podařilo zachytit na video, které jsem rychle zpracoval a aktuálně uvádím 
Dobře vím, že se na setkání s obyvateli Domova pro seniory kapela připravovala a záleželo jí na dobré pohodě i připomenutí Jabkancové pouti. protože Jabkancové Šlapeto bylo dlouhá léta neodmyslitelnou součástí Jabkancových poutí  a členové kapely tedy mají na co vzpomínat. Vystupují i na dalších akcích pro seniory a věřím, že ještě dlouho vystupovat budou. Za jejich aktivitu je třeba opravdu upřímně poděkovat. (mm)   Odkaz na 47 minut dlouhé video najdete ZDE

Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Pátek 24. listopadu od 19 hodin - Velký sál Kulturního centra - Koncert Velkého swingového orchestru

Sobota 25. listopadu  od 14 hodin Přívrat - statek U Kubů - Adventní přívratský jarmark

Sobota 25. listopadu od 20 hodin - Modrý trpaslík - UJD - vstup 300/Kč stání 250 Kč

Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


VERNISÁŽ VÝSTAVY Vyšla hvězda nad Betlémem

Neděle 3. prosince 2023 od 17 hodin
Vernisáž uvede ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská, hudbou doprovodí Mgr. Milada Hamplová (klavír) a Vanessa Verešová (příčná flétna) ze ZUŠ Česká Třebová. Tradiční vánoční výstava návštěvníkům představí betlémy ze sbírky českotřebovského muzea i betlémy vypůjčené od soukromých vlastníků.
Pro školy je možné objednat doprovodný program. Výstava potrvá do soboty 30. prosince 2023.


  

V čtvrtek 23. 11.: Jabkancová publikace pokřtěna !        

Více najdete ve fotoreportáži na odkazu ZDE

Malé nemocnice jsou rukojmím státu.
Nikdo jiný nemůže aktuální situaci ve zdravotnictví vyřešit

Představenstvo Nemocnice Pardubického kraje požádalo o svolání mimořádného jednání dozorčí rady. Na jednání kontrolního orgánu společnosti byl jako host pozván hejtman Martin Netolický. Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková se jednání účastnila jako místopředsedkyně dozorčí rady. Hlavním tématem byly dopady aktuální situace ve zdravotnictví na provoz společnosti. Vedení nemocnice nyní velmi intenzivně řeší, jakým způsobem zajistit zdravotní péči v Nemocnici Pardubického kraje v kontextu podaných výpovědí z přesčasové práce.
„Situace ve zdravotnictví je opravdu vážná, ale bez aktivního jednání ministerstva zdravotnictví neumíme z pozice vedení kraje a našich pěti nemocnic najít takové řešení, kterým bychom zajistili neomezení poskytované péče v ambulantním sektoru a elektivní péči. Problém vzniká na straně státu, který bohužel vnímá zdravotnictví pouze optikou svých fakultních nemocnic, které jsou personálně povětšinou zajištěné a mají možnost si pro urgentní zajištění využít také studenty navázaných lékařských fakult. Toto malé nemocnice zřizované kraji či městy nemohou a bohužel postoj státu pocítí pacient, který bude muset déle čekat na celou řadu neakutních plánovaných výkonů nebo za výkonem dojet do jiné nemocnice. Hlavním cílem musí být především zajištění urgentních stavů a onkologických operací, vedení společnosti se přitom snaží vyvinout maximální úsilí, aby se toto povedlo,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje Tomáše Gottvalda se situace v jednotlivých lokalitách různí. Pokud se výrazným způsobem situace nezmění, tak lze očekávat, že v průběhu prosince bude nutné odložit stovky plánovaných neurgentních operací v rámci všech pěti nemocnic. Naší snahou je zajistit primárně urgentní péči a onkologické operace. S pacienty, kteří čekají na plánované operace, budeme aktivně komunikovat ve všech lokalitách. Například v Pardubické nemocnici podalo výpověď z dohod 161 z 381 lékařů, ale vzhledem k velikosti nemocnice nebude dopad na fungování tak dramatický. V dalších lokalitách je situace odlišná a v momentě, kdy bude vše vyjasněno, budeme v maximální možné míře komunikovat. Bohužel ani my nejsme schopni říci nic na 100 procent,“ sdělil Tomáš Gottvald. „Vzhledem k tomu, že vývoj situace je nepředvídatelný, monitorujeme situaci na denní bázi. Od příštího týdne se budou denně konat porady, v rámci kterých budeme sledovat dostupné kapacity personálu i lůžek,“ řekl Gottvald.
Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví a místopředsedkyně dozorčí rady Michaela Matoušková připomněla, že stávající situace se nezjevila z čista jasna. „Tato věc se měla řešit už před 10 lety, kdy jsme byli Evropskou unií upozornění. Celou dobu se nic nedělo. Evropská unie a směrnice, kterou musíme dostat do našeho českého právního řádu, nám říká, že směny ve zdravotnictví můžou být maximálně 24 hodin. To by nám úplně stačilo přepsat do českého práva a s tím bychom uměli pracovat, bohužel náš český stát formou jednání, vyjednávání různých tlaků a tak dále to udělal zatím tak, že tu 24hodinovou směnu rozdělil na 12 hodin klasické pracovní doby a 12 hodin přesčasové práce. Zároveň novelou novely zákoníku práce se počítá s tím, že původně navrhovaný počet přesčasových hodin bude změněn, opět ponížen, což způsobí v našich nemocnicích, že přesčasovou práci při režimu 12+12 hodin budeme mít vyčerpanou nejpozději do poloviny roku, ale spíše dříve. Tento problém není jenom u nás v Pardubickém kraji, to je v celé České republice mimo fakultní nemocnice, tedy u menších nemocnic,“ sdělila Matoušková.

S přípravou digitální technické mapy chce pomoci přes 200 obcí

Revoluce s názvem digitální technické mapy (DTM) se nezadržitelně blíží. Od 1. července 2024 bude veřejnosti přístupná on-line databáze s mapovými podklady ve vysokém rozlišení, ve kterých uživatelé snadno a rychle najdou technické údaje, inženýrské sítě, stavby a další důležité informace. Od tohoto data platí i pro zdejší obce zákonná povinnost dodávat potřebné podklady, aby DTM veřejnosti poskytovala aktuální data. Zejména menší samosprávy mohou mít s nutnou administrativou, financováním i technickým provedením problémy, Pardubický kraj se jim proto snaží dlouhodobě pomáhat.
O stav příprav DTM se v pondělí 20. listopadu zajímali krajští radní. Zájem o pomoc z řad starostů nakonec překonal jejich očekávání. „Pardubický kraj je s přípravou DTM v předstihu, takže se snažíme čas i peníze využít na pomoc ostatním. Do naší výzvy ke spolupráci se přihlásilo 203 obcí s plány na digitalizaci téměř 5800 kilometrů území. To ukazuje, že příprava DTM je jedním z velkých úkolů, který mají na bedrech. Jsme připraveni jim pomoci od zajištění administrativních procesů počínaje až faktickou realizací konče. Pro zájemce jsme uspořádali semináře a již delší dobu se snažíme starosty na vše připravit formou školení a setkání, aby věděli, co se chystá, v jakém rozsahu a hlavně proč. DTM je velká výzva, ale také obrovská příležitost radikálně zlepšit povědomí o průběhu sítí technické a dopravní infrastruktury a sdílet tato data s veřejností,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Na základě ohlasů z praxe a zájmu obcí došlo při vyhodnocení výsledků výzvy k dílčím úpravám programu tak, aby obce měly co největší metodickou i finanční podporu. „Stále platí to, že více pomáháme menším obcím, trochu jsme pozměnili výpočty, abychom dostali mezi žadatele co nejvíce peněz. Obce do 1000 lidí mohou dostat až 80 procent způsobilých výdajů, obce nad 1001 obyvatel mohou nově získat až 75procentní příspěvek. Je samozřejmě nutná spoluúčast žadatele a celkem chceme pomoci obcím přihlášeným do naší výzvy získat téměř 83 milionů korun. Zejména pro menší obce se jedná o snadnou možnost, jak pokrýt drtivou většinu nákladů spojených s dokončením DTM,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Finanční pomoc navíc není jedinou výhodou, kterou mohou obce z našeho regionu získat. Důležité je i metodické vedení a ulehčení nutné administrativy. „Jelikož se projekt DTM připravuje delší dobu a Pardubický kraj již disponuje daty o technické a dopravní infrastruktuře svých areálů a stejně tak daty o základní prostorové situaci kraje, získali jsme řadu praktických zkušeností. Naši úředníci mají know-how, ví, s čím jsou problémy, na koho se obrátit a tak dále. Obce tedy mohou jít po vyšlapané cestě a nezabývat se problémy, se kterými jim umíme a chceme pomoci,“ dodává Ladislav Valtr.
DTM - R(e)voluce v digitalizaci
Projekt DTM je veřejně přístupná on-line databáze s mapovými podklady ve vysokém rozlišení, ve kterých můžete hledat a filtrovat informace, které vás zajímají. Cílem je, aby všichni vlastníci a majitelé technické infrastruktury (budovy, sítě, silnice,…) do jednoho datového portálu poskytli všechna potřebná data. Na jednom místě tak uvidíme, co se kde nachází a plánuje.
DTM tak budou novým zdrojem dat pro všechny, kteří se chystají stavět nebo je zajímají informace o pozemcích, infrastruktuře a digitalizaci stavebního řízení. Pomohou občanům, obcím i firmám tím, že díky nim na jednom místě snadno z pohodlí domova najdou všechny důležité informace ke stavebnímu řízení, parcelám, rozvoji obcí a mnoho dalšímu.
Data dodaná Pardubickým krajem pro DTM jsou v předběžném přístupu postupně zveřejňována na https://pak.krajdtm.cz/portal-pak/

Místo koncertní síně diskotéka

Na začátku března příštího roku uplyne přesně 200 let od narození českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Na počest litomyšlského rodáka zahájila 11:11 production ve spolupráci s Pardubickým krajem natáčení celovečerního filmu s názvem „Neslyším ničeho“. Cílem je přiblížit život Bedřicha Smetany zejména mladší generaci.
Díky filmové kanceláři East Bohemia Film Office, jež je součástí Destinační společnosti Východní Čechy, se mohli zástupci médii v polovině listopadu zúčastnit jednoho natáčecího dne a na vlastní oči se přesvědčit, že připravovaný snímek nebude klasickým dokumentem. Štáb si totiž jako natáčecí lokaci vybral moderní diskotéku Trinity Club v Pardubicích. „Je to místo, které by si asi většina lidí automaticky s Bedřichem Smetanou nespojila. K němu více sedí atmosféra 19. století než blikající světelná show, ale ve scénáři to dává smysl. Tvůrci chtějí mladému publiku srozumitelně odvyprávět příběh Bedřicha Smetany a jeho cesty za slávou. Nechci moc vyzradit předem, ale těšit se můžete na netradiční mix současných i historických scén, zásadní okamžiky jeho života a samozřejmě ikonickou hudbu. Jsem rád, že Pardubický kraj opět podporuje současnou českou kinematografii a těším se na premiéru, která bude součástí příštího ročníku Smetanovy Litomyšle,“ uvedl radní Pardubického kraje Alexandr Krejčíř.
Děj snímku „Neslyším ničeho“ pojednává o režisérce Janě, která natáčí výpravný životopisný film o Bedřichu Smetanovi s velkorysým rozpočtem. V průběhu jeho výroby však odstoupí finanční partner a hlavní hrdinka musí řešit, zda vůbec bude schopná dílo dokončit. Projektu ale obětovala mnoho let příprav a s osobností Bedřicha Smetany už se identifikovala natolik, že její život začíná být v mnohém podobný. Díky svým dětem proniká do kulturního trendu současnosti - Youtuberingu a dostane bláznivý nápad…
V hlavních rolích uvidíte například zpěvačku Martinu Pártlovou, youtubera Rodiona Drozdova alias Radyho nebo Jaroslava Duška. Příběh provází komické i vážné situace, které ukazují kontrast mezi kulturou 19. století a současným světem. „S diváky prožijeme výbuch lahve se střelným prachem na břehu rybníku Vajgar, lásku s Kateřinou Kolářovou v Plzni, odchod do Švédského Göteborgu, zoufalství ze ztráty milované manželky, tvorbu opery Braniboři v Čechách a další. Současně autenticky představíme dobu, ve které Smetana žil, aby diváci mohli lépe porozumět kontextu jeho života a tvorby," vysvětluje režisér filmu Vít Mazánek.

Děkujeme, že pomáháte pomáhat!

Oblastní Charita Pardubice zahájila před adventní čas svými výjimečnými, možná už dokonce legendárními laskavými akcemi pro veřejnost. A to minimálně podesáté. Sto procent jejich výtěžku putuje na Domácí hospic Andělů strážných.
V čase před adventem si můžete zajít na různá místa našeho regionu (aktualizovaný seznam naleznete zde: Oblastní charita Pardubice) a vyrobit si vlastní věnec. Odnesete si nejen krásu adventní atmosféry s vůní přírodního jehličí, ale také možnost sdílení umu s ostatními a především dobrý pocit, že uhrazením nákladů za věneček posíláte peníze tam, kde jsou opravdu potřeba. I letos peníze za prodej adventních věnců putují na mobilní Domácí hospic Andělů strážných.
Letos se jedna z akcí konala ve Střední škole zdravotnické a sociální v Chrudimi pod osobní záštitou náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové. Ta všem zúčastněným především poděkovala a dodala: „Je mi ctí, že mohu být tady s vámi a nasát tu pravou vánoční atmosféru. Jsem vděčná, že většina lidí vnímá pravou podstatu Vánoc, a to vzájemně si naslouchat a obdarovávat druhé. Jsem přesvědčena, že právě podpora mobilních hospiců, je jednou z cest, jak pomoci v důstojném závěru života.“
„Až osmdesát procent lidí si přeje odejít z tohoto světa doma v kruhu nejbližších, ale plní se to jen deseti procentům. Ale i díky službám naší Oblastní charity a neskutečně obětavým kolegům se toto číslo pomalinku, ale jistě navyšuje,“ doplnila informaci ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková.
Oblastní Charita Pardubice prostřednictvím středisek Domácí hospicové péče v Holicích a Pardubicích poskytuje 24 hodinovou péči pacientům a podporu rodinám, které chtějí pečovat a být se svými blízkými až do konce. Multioborový tým mobilního hospice zahrnuje lékaře, zdravotní sestry, sociální pracovníky, pečovatelky, psychiatry, psychology, ale i duchovní. Péče pro pacienty a jejich rodiny je poskytována bezplatně, služba je částečně hrazena zdravotními pojišťovnami a tam, kde peníze nestačí, nastupují dárci a benefiční akce. www.hospicpardubice.cz


Evropské peníze urychlí cestu klientů z ústavů do komunitního bydlení


Projekty z oblasti takzvané deinstitucionalizace v oblasti sociálních věcí by pro Pardubický kraj mohly získat dotační prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). V této souvislosti se krajští radní seznámili s aktualizovaným stavem transformace sociálních pobytových zařízení z ústavů na komunitní bydlení, dalšími plány a možným využitím evropských prostředků.

„Pro žádoucí transformaci sociálních pobytových zařízení kraje chceme zabezpečit finanční zdroje z IROP až ve výši 224 milionů korun, realizace a rozhodující žádosti o platby musí přijít do poloviny roku 2026, menší pak ještě půjde uplatnit v následujících třech letech,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Pardubický kraj je v této oblasti ve srovnání s mnoha dalšími kraji poměrně v předstihu, vždyť téměř 70 procent klientů pobytových zařízení pro lidi s duševním a kombinovaným postižením žije v komunitním bydlení.  „Naší ambicí je, abychom tyto služby transformovali kompletně. Jednotlivá zařízení na to mají připravené transformační plány, se kterými pracujeme, a společně se snažíme je převést do reality. Celková hodnota dalších plánovaných investic je kolem 400 milionů korun,“ řekl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který za změnou fungování bývalých ústavů stojí už od roku 2012.

Nedávno Pardubický kraj převzal další dokončený domek pro šest klientů, který se nyní bude vybavovat. „Je to náš první nový domek pro Domov u studánky v Anenské Studánce. Je v obci Rudoltice, kde nyní připravujeme i stavbu druhého domku. Dále chystáme záměry na komunitní bydlení pro další klienty z Domova u studánky, Domova pod Kuňkou, Domova Na cestě a Domova pod hradem Žampach,“ dodal Pavel Šotola.

 Fotografie jez dokončené a zatím ještě nevybavené stavby v Rudolticích.