ČD 331/2023 sobota 25. listopadu 2023



Nové video Českotřebovského deníku: 
Jabkancová publikace Martina Šebely pokřtěna


Čtvrtek 23. listopadu po 18. hodině. Velký prostor městské knihovny v I. poschodí zaplněn do posledního místečka. Ve předu pozvaní hosté. Spousta známých tváří zejména od Kostelíčka, milovníků českotřebovské historie. A přijeli i rodáci, bydlící dnes už mimo Českou Třebovou.  Slavnostní křest publikace Jabkancová pouť a její zakladatelé přitáhla velkou pozornost veřejnostiKřest byl to vlastně komponovaný pořad (autorem scénáře Martin Šebela), ve kterém byla hudba, mluvené slovo, ukázky čtení z právě vydané knihy  a také historické nahrávky skutečných  zakladatelů Jabkancové pouti. Chyběly jen jabkance. To také konstatovala moderátorka večera Zuzana Kupková, která se zhostila svého úkolu na jedničku a přispěla k tomu, že se o celé události bude ještě dlouho mluvit.  Čerstvě vydaná kniha byla k knihovně samozřejmě ke koupi a po celé té slávě také k podpisu od samotného autora. Jen při této akci se prodalo 70 publikací. Křest zajistil starosta města Zdeněk Řehák ve spolupráci s Martinem Šebelo.  To všechno nakonec uvidíte na  na cca 49-ti minutovém videu.  Není to tedy ucelený záznam, ale to podstatné zde najdete. Bude možné především znovu prožít tu krásnou atmosféru tohoto večera. Křest zabalené knížky, přípitek, poděkování, podpisy....  K tomu hrálo Jabkancové Šlapeto jabkancové písničky.  Odkaz na video najdete ZDE  (mm)

Protože video a knížka odkazují do historie, tak znovu připomenu dvě vzpomínková videa, natočená před třemi lety. Nakonec jsem z nich čerpal pro oživení videa ze slavnostního křtu. I zde jsou historické materiály zase ve filmovém zpracování. Lze říci, že se video a knížka v mnohém doplňují, mají obdobné zdroje.

Avizované stávky v oblasti školství se zúčastní 50% krajem zřizovaných škol.

Zcela uzavřeno bude v pondělí 27. listopadu 30 ze 65 krajských středních škol. Zcela bez omezení pak bude fungovat 31 škol. Podle zástupců kraje není možné přenášet další finanční zodpovědnost na obce, města a kraje.
„Školství musíme brát jako celek, tedy pedagogické i nepedagogické pracovníky. Není možné, abychom řekli, že avizovaného platu ve školství ve výši 130 procent průměrné mzdy stát dosáhne tak, že přenese část zodpovědnosti na zřizovatele škol, tedy na obce, města a v případě středního školství na kraje. Pokud je nařízeno, že školy mají povinnost zajistit například stravování, tak je nutné vytvořit odpovídající podmínky pro pracovníky v tomto sektoru. Už dnes se často setkáváme s tím, že zřizovatelé doplácejí finančně na nepedagogické pracovníky, protože by jednoduše do některých pozic zaměstnance nenašli. Kvalitu školy tvoří mozaika všech, kteří školu formují. Nikdo není míň ani víc a já jsem přesvědčen, že se z tohoto pohledu nemá ustupovat, natož s ním hazardovat,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
Podle hejtmana Martina Netolického není možné na kraje přenášet další finanční zodpovědnost v momentě, kdy není spravedlivě nastavené jejich financování. „Dlouhodobě upozorňujeme na aktuální nastavení rozpočtového určení daní pro kraje, kdy náš kraj každoročně tratí oproti stejně velkým regionům. Neumím si představit, že bychom v rámci stávajícího nastavení měli ještě dofinancovávat platy nepedagogických pracovníků, byť všichni vnímáme jejich důležitost pro fungování školy. Aktuální RUD pro kraje vůbec nezohledňuje kritérium počtu středních škol v jednotlivých regionech. Jedná se o jeden z parametrů, které jsou obsažené v rámci našeho legislativního návrhu. Pokud by měla být povinnost spolufinancování na kraje, města a obce přenesena, tak je nutné, aby to bylo doprovozeno patřičným příspěvkem. Jedná se o obdobnou situaci jako v případě příspěvku na výkon státní správy. Stát si objednává službu u měst a obcí a je nutné, aby za tuto službu platil,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Z hlediska krajem zřizovaných škol bude z důvodu stávky 27. listopadu zcela uzavřeno 30 krajských škol z celkových 65. Bez omezení pak bude vyučovat 31 krajských škol, což představuje 47,7 procent škol, jejichž zřizovatelem je Pardubický kraj. V České Třebové bude výuka podle běžného rozvrhu na českotřebovském gymnáziu, na druhé krajem zřizované Střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana se stávkuje. Nevaří proto ani zdejší kuchyně.

Stávkují všechny tři státní českotřebovské základní školy

Habrmanova stávkuje. Informace o jednodenní výstražné stávce najdete na hlavní straně školního webu.

ZŠ Nádražní stávkuje. Škola, školní družina i školní jídelna nebudou v pondělí 27. 11. 2023 z důvodu jednodenní stávky v provozu. na webu školy najdete také otevřený dopis pedagogů školy k danému tématu.V provozu nebude také školní družina, školní klub, kuchyň nevaří.

ZŠ Ústecká Parník stávkuje. Na webu školy je uvedeno: v pondělí 27. listopadu 2023 se naše škola připojuje k jednodenní stávce a bude uzavřena. Při této stávce se nejedná o platy pedagogů. Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaný výuce, tzn. především omezení dělení tříd na skupiny, zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů. Snížení finančních prostředků na asistenty pedagoga a škrty počtu nepedagogických pracovníků (školník, kuchařky, uklízečky, administrativní pracovnice) povedou k velmi těžkému zajištění provozu školy. Plánované zásahy do školství považujeme za alarmující a likvidační a svůj nesouhlas proto podpoříme připojením se ke stávce vyhlášené Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství.

Stávkují také českotřebovské mateřské školy, potíže způsobené změnami financování se tak přesouvají i na rodiče


Program akcí v České Třebové v nejbližších dnech       

Sobota 25. listopadu  od 14 hodin Přívrat - statek U Kubů - Adventní přívratský jarmark

Sobota 25. listopadu od 20 hodin - Modrý trpaslík - UJD - vstup 300/Kč stání 250 Kč

Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


Reakce na článek HC Kohouti "Když Třebová netáhne za jeden provaz" k utkání s Poličkou přetištěný v Českotřebovském deníku

Dobrý den, pane Mikolecký,
Velice ráda bych Vás poprosila o uvedení mého dopsiu, jako REAKCI na příspěvek, který byl zveřejněn 23.11.2023 na webu Českotřebovského deníku ČD 329/2023 čtvrtek 23.listopadu 2023,
a který velmi POŠKOZUJE nejen Hokejový klub Lokomotiva Česká Třebová, ale také naše děti. NEZAKLÁDÁ SE NA PRAVDĚ a trocha etického kodexu snad ve Vás ještě je, a prosím zkuste uvést lživý článek na pravou míru. Chápu, že je jakási volnost zveřejňování osob bez jejich souhlasu na základě „Zpravodajské licence“ , ale toto už je dle mého rodičovského pudu hodně přes čáru. Vyřizovat si své uražené a ješitné chování přes sociální sítě a navíc ještě zveřejnit svůj osobní problém přes Váš deník. Apeluji na Vaši zpravodajskou činnost, urážet lživě českotřebovské hokejisty, dle mého není vhodné, týkali se to mladistvých a je-li tento příspěvek v zásadě nepravdivý. Navíc, je zde i náznak VÝHRUŽKY.
Tuším, že Vám bude zcela jedno, co za jednáním pana Vaňka je a budete stát za jeho příspěvkem, ale není pravdivý a jen pro ujasnění:
Ano, na fotce jsou uvedeni Junioři České Třebové v dresech Poličky, ale někteří z nich pochází a bydlí v Poličce, tudíž za tento tým oproti týmu Kohoutů i hráli. A jednoho z chlapců, tam hrál starší bratr a kamarádi z dřívějších let, navíc ještě v tomto týmu hráli i dva odchovanci právě z týmu Juniorů Česká Třebová. Proč prosím Vás, by nemohli fandit svým kamarádům. A bohužel, když za Českou Třebovou pan Vaněk za několik sezón není ochoten kvůli své NADŘAZENOSTI A Z MOCI SVÉ umožnit těmto Juniorům pokračovat ve své hokejové činnosti v České Třebové. Vždyť on je svým chováním posílá hrát do jiných týmů, ale to už je na další článek, a já nechci, aby to vyznělo jako vyřizování účtů - způsob, který zvolil zmiňovaný Vaněk.
Jde mi pouze o vyjasnění, že právě ČESKÁ TŘEBOVÁ a Tým JUNIORů a nejenom těch, HOKEJISTI HC LOKOMOTIVA táhnou za jeden provaz, kluci jsou po několik sezón opravdu dobrým týmem a stojí při sobě. Komu budou fandit (Kohoutům, kde nikoho neznají a nebo Poličce, kde znali celou lajnu) o tom už snad nerozhoduje zmiňovaný Vaněk.  A forma fandění, výkřiky a emoce, to už k hokeji dle mého tak nějak patří, samozřejmě v rámci dobrého vychování.
Budete-li ochotný zveřejnit a uvést na pravou míru článek, že ČESKÁ TŘEBOVÁ právě naopak TÁHNE ZA JEDEN PROVAZ, ať už v barvách bílých či žlutých, a že si zmiňovaný Vaněk vybral špatný konec, za toto kluci už nemohou. No možná nejde o jeden provaz, ale o jeho píseček, ale to už je hodně dětinské, že?
Určitě Vám vedení HC Lokomotiva podá přesnější informaci, budete-li o ni stát a budou-li oni ochotni se pouštět do této neetické bitvy a jestli již nevydali své prohlášení.
A ještě douška pane Mikolecký, ne vždy mají peníze moc nad vším a jste-li dobrý Třebovák budete stát za našimi dětmi, za které se na sociálních sítích postavilo vedení HC Lokomotiva, trenéři, ale i spousta dalších hokejových nadšenců a rodičů, než byly příspěvky vypnuty a smazány.
Ve Vaší zpravodajské činnosti jste zajisté četl a napsal spousty článků, ale mě opravdu uráží věta… HNUS NEJVĚTŠÍHO KALIBRU… nepodložená a lživá vůči našim dětem.
A nakonec ano jsem „HOKEJOVÁ MÁMA“ a budu fandit týmu, za který hraje moje dítě, ale to už je snad má svobodná vůle, bude-li to Česká Třebová či Lanškroun.
Přeji příjemný podzimní pátek a děkuji za naše hokejisty Švubová  
Článek by přetištěn v Českotřebovském deníku na základě upozornění více čtenářů, kteří takto reagovali na zveřejnění na hokejovém webu a považovali potřebné si popisovaného problému povšimnout.(re)

Navázána spolupráce střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana s formou Hrochostroj

Spolupráce s praxí je pro naši školu jedna z dlouhodobých priorit. Proto nás těší, že se nám podařilo uzavřít v tomto směru dohodu s firmou Hrochostroj s.r.o. Spolupráce byla stvrzena podpisy zástupců obou stran na společné schůzce v areálu školy 26. 9. 2023, kdy byl také slavnostně odhalen nástěnný billboard v prostorách dílen.
Během první fáze firma v listopadu tohoto roku podpořila finančními prostředky nákup učebních pomůcek pro výuku v odborném výcviku, a to hned dvou oborů – Elektrikář a Strojní mechanik.
Tím ale spolupráce nekončí. Hrochostroj přislíbil i nadále podporovat vzdělávání v některých oborech. Již teď realizujeme odborné exkurze elektrikářů, strojních mechaniků, elektrotechniků a „dopraváků“. V plánu je také odborný výcvik učebních oborů přímo ve firmě. Spolupracujeme i na úrovni pedagogických pracovníků, kterým Hrochostroj umožňuje seznámit se blíže s inovativními technologiemi a obohatit tak výuku o nové informace a poznatky z praxe.
Na druhou stranu si může firma z řad našich šikovných studentů vychovat budoucí kvalifikované zaměstnance.

AKTUÁLNÍ INFORMACE - POČTY VÝPOVĚDÍ V NEMOCNICÍCH

Zdroj Orlický deník 24/11


  

Oblíbené jízdy parních vlaků se opět vrátí příští léto

Pravidelných letních jízd parních vlaků se v Pardubickém kraji stala oblíbená turistická atrakce, která každoročně láká tisíce cestujících. Ti se mohou již nyní těšit, že nostalgické vlaky vyjedou v regionu opět v letních měsících příštího roku a s řadou novinek, které jsou spojené s významnými výročími vybraných tratí. O přípravě parních jízd v regionu jednal hejtman Martin Netolický s předsedou Muzea starých strojů a technologií v Žamberku Michalem Bednářem.
„Jsem přesvědčený, že parní jízdy již neodmyslitelně patří k letním měsícům v našem kraji a jsem rád, že zájem o nostalgické jízdy je stále velký. O tom svědčí jak prázdninové jízdy, tak také oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy v Dolní Lipce. Také v příštím roce připravujeme společně s Muzeem starých strojů celou řadu novinek a zajímavých tras, které si budou připomínat významná výročí. Jedná se například Rakouskou severozápadní dráhu, tedy trať z Hradce Králové přes Týniště nad Orlicí, Letohrad až do Lichkova, která oslaví 150 let provozu. Stejné výročí oslaví trať z Letohradu do Ústí nad Orlicí. Ještě o 15 let více oslaví páteřní železniční trasa z České Třebové do Brna a 125 let pak oslaví trať z Dolní Lipky do Štítů. To vše nás motivuje k tomu, abychom si tato významná výročí připomněli a na všechny trasy se v létě vydali,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „První letní jízda je plánována na 29. června a poslední na 31. srpna. Čeká nás tedy 10 parních jízd naším krajem. Zároveň bychom stejně jako v letošním roce chtěli uspořádat velkou akci v Dolní Lipce, kam by se opět mohlo sjet větší množství parních lokomotiv z různých směrů. V letošním roce bylo vidět, že podobné akce se těší velkému zájmu,“ řekl hejtman Netolický s tím, že podrobnosti se zájemci o železniční nostalgii dozví v jarních měsících příštího roku.