ČD 333/2023 pondělí 27. listopadu 2023



Nové video Českotřebovského deníku:  Adventní jarmark U Kubů v Přívratu

Statek u Kubů se v sobotu 25. listopadu stal cílem stovek návštěvníků adventního trhu, který předčí mnoho dalších v širokém regionu. Přes nevlídné počasí a nutnost přijet autem byla návštěva až neuvěřitelná, stejně jako prodávaný sortiment. Desítky stánků se se do uzavřeného dvora statku ani nevešly. Pořadatelé pamatovali snad na všechno. Také ve vnitřních prostorách , kde k podávanému občerstvení hrála kapela 375 metrů nad mořem, nechyběl\y ukázky kovářského řemesla nebo fotokoutek Každý, kdo sem nepřijel tak udělal chybu....

Další příjemné setkání všech, co něco v motosportu znamenali

V sobotu 25. listopadu odpoledne se sešli opět na tradičním podzimním vzpomínkovém setkání bývalí českotřebovští závodníci, kaskadéři a také i funkcionáři  patřící např. do období, které by se dalo označit jako "doba bývalého automotoklubu Svazarmu".
Takové setkání se poprvé konalo před deseti lety a od té doby snad mimo dobu covidu opakovaně. Účastníci setkání jako kamarádi od motorek, automobilů,  měli na co vzpomínat. Atraktivitu setkání zvyšuje  také každoročně připomínaná  auto a moto technika. Část setkání se proto také odehrává venku u strojů a motorek Největším exponátem budícím pozornost  také u projíždějících motoristů  byl především závodní kamion p. D. Skalického, jehož žlutá barva zářila  do  šerosvitu tohoto zamračeného odpoledne. Byly zde ale také tří  motocykly, které  mají za sebou také spoustu hodin na závodech, trénincích a jejich přípravě a úpravě. O každém z nich by bylo možné dlouho povídat.  Hostem, letošního setkání byl Honza Betlach, který si přivezl s sebou  (mimo partnertku a pejska)  také náčiní, se kterým uspěl právě před dvaceti lety na kovbojských soutěžích v Las Vegas na svém prvním americkém zájezdu.  Nejprve všichni shlédli předváděčku před zaparkovaným kamionem, potom uvnitř v restauraci u Synka  pěkně v teple také vyprávění o tom, jak se to všechno v té Americe seběhlo. Českotřebovský deník ze setkání připravuje videoreportáž. Doufám že se se budu moci k tématice ještě v klidu vrátit, protože historie spojená s českotřebovským (svazarmovským) motorismem byla poměrně zajímavá a stojí za to se o ní dozvědět víc. Chtěl bych právě využít i videa z doby, kdy Jiří Synek a Vladimír Hrdina jezdili po světě s "cirkusem" zvaným "Autorodeo", kde se jezdilo nejen po dvou kolech, ale i třeba navíc i s osmi lidmi na kapotě. K příjemnému odpoledni připravil Jiří Synek tradičně velmi chutné občerstvení, byla také tombola.  (mm)
Více a fotografie najdete ZDE

Sportovní víkend:  Hokejová výhra Kohoutů v Náchodě a plavecké přebory

HC Náchod - HC Kohouti Česká Třebová 0 : 8 (0:4, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Pavlovský (Prachař, Ostřanský), 16. Pavlovský (Ostřanský), 17. Martinec (Jemelka), 18. Semorád (Rozlílek, Fúzik), 29. Semorád (Martinec, Vašíček), 30. Fúzik (Ostřanský, Drtina), 47. Ostřanský (Drtina, Pavlovský), 52. Jelínek (Martinec, Semorád)
HC Náchod: J. Novotný (Š. Kouba) — D. Novák, M. Pelda, S. Rubáček, J. Lelek, M. Suk, J. Štěpán — P. Škoda, E. Wajsar, P. Zeman, V. Maršík, A. Kubeček, D. Matouš, M. Polej, V. Vondřejc, M. Červíček, L. Lejdar
HC Kohouti Česká Třebová: T. Vlk (M. Kadlc) — T. Jelínek, M. Drtina, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, V. Leder, Z. Hradil — M. Pavlovský, M. Ostřanský, V. Veverka, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Čada, J. Fúzik, T. Prachař, J. Vaňo
Rozhodčí: Petr Nedvěd — Štěpán Boček, Dominik Brož. Zápas sledovalo 52 diváků.

Na krajských přeborech v plavání startovalo 9 závodníků Lokomotivy

Českotřebovský krytý plavecký bazén byl tradičně dějištěm přeborů Pardubického a Královéhradeckého kraje v plavání pro starší žáky, dorostence i dospělé plavce.- Byl to největší závod roku, který se v našem bazénu pořádá.  Závodů se zúčastnilo 279 závodníků, z toho 132 mužů (chlapců) a 147 žen (dívek), závody zajišťovalo 23 nominovaných rozhodčích.  Největší výprava s 64 závodníky a dalšími trenéry přijela z Hradce Králové, velké výpravy byly ale i z další, např. ze dvou plaveckých oddílů z Pardubic. Celkem se závodů zúčastnili závodníci (a trenéři) z 23 oddílu v Pardubického a Královéhradeckého kraje.  Ubytování a stravování závodníků byla zajištěno na internátu SŠTD na Skalce. I tato možnost je potenciální výhodou našeho města.
Českotřebovský bazén poskytoval pro závody optimální podmínky. Prostory pro závody jsou ve srovnání s okolními bazény, často tolik vychvalovanými větší, organizátoři vše zvládali na jedničku, závody na sebe navazovaly ve velmi rychlém sledu, aby se to všechno rychle stihlo.
Aby bylo možné si představit, jak velký veliký byl objem práce se závody spojené, tak ze statistik závodu vyplývá, že během dvou dnů ('vlastně tří půldnů) uskutečnilo 1638 startů, z toho 777 závodů mužů (chlapců) a 861 startů žen (dívek).
Z toho všeho vyplývá, jak obrovskou práci musel zajistit tým organizátorů, a proto smekám před funkcionáři plaveckého oddílu Lokomotivy!
Také výsledková listina má ohromný rozměr. Každý závodník absolvoval průměrně 9 - 10 startů v různých disciplínách, plavaly se také štafety. V každé disciplíně se vyhlašovaly výsledky bez ohledu na ročník a potom také v rámci jednotlivých ročníků zvlášť. Konkurence tedy byla velmi těžká, logicky získávali nejlepší místa ve výsledkových listinách závodníci z větších oddílů.  Přesto relativně malý reprezentace českotřebovské Lokomotivy nebyla bez medaile, úspěchy byly dosaženy zejména ve štafetových závodech. Výsledky jsou ke stažení na webové stránce Českého svazu plaveckých spotů ZDE:  Český svaz plaveckých sportů (czechswimming.cz). Myslím, že je na místě ocenit sportovní výkony děvčat a to především Šárky Stolínové a Terezy Dejdarové a také výsledky štafet. Výsledky (umístění) českotřebovských závodníků najdete na odkazech
1 stránka  výsledků                   2. stránka výsledků
Ze Krajských plaveckých přeborů připravuje Českotřebovský deník video reportáž. (mm)


V laboratořích Univerzity Pardubice stojí na počátku výzkumu pro nové léky

Náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaela Matoušková navštívila laboratoře Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Zajímala se o diplomové práce studentů v mikrobiologických laboratořích Katedry biologických a biochemických věd. Při experimentech stanovujících minimální inhibiční koncentrace nově syntetizovaných látek na bázi sulfonamidů hovořila se studentkou Alexandrou Lhotskou, která na dané téma vypracovává diplomovou práci.
Zmiňovaná diplomová práce je multioborová, proto paní náměstkyně navštívila také výukové a výzkumné laboratoře Katedry fyzikální chemie, kde se zajímala o 3D tisk pevných lékových forem a stanovení disolučního profilu enterických tobolek. Ve výzkumné laboratoři organické technologie pak probíhá syntéza testovaných látek a v laboratoři nukleární magnetické rezonance umožňují přístroje chemické struktury látky podrobně charakterizovat.
Každý proces má svůj vývoj. Klinické studie a cesta než se lék dostane do oběhu, může trvat až 15 let. Je to o trpělivosti, zkoušení a neustálém měření. „S velkou pokorou a respektem jsem naslouchala umu a profesnímu zapálení pro vědu a výzkum v problematice zdravotnictví. Věřím, že i díky takovým lidem, kteří zde působí, se naše zdravotnictví bude stále posouvat správným směrem a jednoho dne se dočkáme i úspěšného léku na rakovinu slinivky či na další strašáky pacientů a lékařů,“ řekla Michaela Matoušková.



„Cena a kvalita potravin v souvislostech“

Konferenci pod tímto názvem uspořádala tento týden v Dašicích Regionální agrární komora Pardubického kraje. Akce se konala pod záštitou radního pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslava Krčila.
Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a viceprezident Leoš Říha se na úvod věnovali aktuálnímu stavu resortu zemědělství. Zároveň také označili za nadstandardní spolupráci s Pardubickým krajem. „Snažíme se komunikovat se všemi produkčními zemědělci a podporovat je v jejich aktivitách. Téhle spolupráce si velmi vážím. Připadá mi totiž, jako by si část naší společnosti nevážila toho, že u nás umíme vyrobit dobré a bezpečné potraviny. Vypadá to, že někteří ohrnují nos nad tím, že jsme schopní na našich polích vypěstovat kvalitní suroviny pro potravináře a stejně tak, že naši chovatelé patří k nejlepším. Bohužel, takové vnímání zemědělců a potravinářů v naší společnosti podle mého názoru podněcují a vyvolávají naši centrální politici. Dávají přednost aktivismu před odborností. A s takovým postojem souhlasit zásadně nemůžu,“ poznamenal radní Miroslav Krčil.
Ekonom Lukáš Kovanda pak představil širší ekonomický pohled na současný vývoj v ČR v kontextu srovnání s ostatními státy Evropy. V této souvislosti zmínil například nejenom předpokládaný vývoj inflace, ale i opatření, která přijímají sousední země okolo nás k podpoře ekonomiky. Zásadním tématem pak byla otázka vývoje cen energií. Jak Kovanda uvedl, součástí Green Dealu je řízené a razantní zdražení energií, které bude mít obrovský dopad na domácnosti i na podniky, a to s výsledným efektem snížení konkurenceschopnosti českých firem. Zdeněk Kubiska, zástupce firem, které vykupují od zemědělců jejich produkci, varoval před ukvapeným hodnocením hospodářských výsledků resortu. Zároveň zdůraznil, že stále klesá naše potravinová soběstačnost. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová následně představila pohled potravinářů a zmínila roli výrobců v celkové vertikále tvorby ceny potravin.
„Za tragickou považuji obecně celkovou komunikaci týkající se cen potravin. Vždyť naši politici se handrkují o důsledky a zabývají se sekundárními problémy a dopady. Ovšem neřeší podstatu věci a základní problémy. Prvním je absolutní dominance úzké skupiny obchodních řetězců a druhým pak nezvládnutí situace kolem energií. Na české zemědělce navíc dopadají i další negativa – narůstající byrokracie, navýšení daně z nemovitosti, problematika neuchránění evropského trhu před ukrajinským obilím či chybějící komplexní návrhy řešení a namísto toho přijímání opatření a nařízení, která jsou namířena proti produkčním zemědělcům a často jsou nerealizovatelná v praxi, protože jdou proti sobě. Nejde přitom o prázdné nářky zemědělců kvůli financím. Jde o efektivní využití prostředků a nastavení skutečně rovných podmínek. A v tom mají moji plnou podporu,“ dodal Miroslav Krčil.



 Neděle 26. listopadu od 16 hodin - Městská knihovna - Sportovní pohádka  (Vstup 50)


    

Učiliště v Králíkách a litomyšlská nemocnice budou ještě zelenější

Krajští radní odsouhlasili návrh na revitalizaci travnatých hřišť a výsadbu nových stromů v areálu Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách. Součástí projektu je nově i hospodaření se srážkovou vodou. Investovat se bude i v Litomyšlské nemocnici. Tam by měla vzniknout zelená zahrada s novými cestami a lepším veřejným osvětlením. Na oba projekty chce Pardubický kraj získat dotace z evropských fondů.
Pardubický kraj po pondělním zasedání radních podpoří dva investiční projekty. Prvním z nich je záměr na úpravu areálu SOU opravárenského Králíky. „Mělo by dojít k revitalizaci stávající zeleně a dosud nevyužívaných ploch. Chceme zachránit maximum stávajících stromů a vysadit nové. Důraz klademe na modrozelenou infrastrukturu a plánujeme zlepšení hospodaření se srážkovou vodou. Součástí projektu je i vybudování kořenové čistírny odpadních vod s tím, že na tento i další obdobné projekty revitalizace a ozelenění veřejných prostranství počítáme se spolufinancováním prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu v úrovni až 85 procent uznatelných nákladů,“ řekl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Pardubický kraj se dlouhodobě snaží o proměny areálu ve svém majetku, velká část z nich se týká oblasti školství. „Uvědomujeme si, jak moc je vzdělávací prostředí důležité. A to nejen pro studijní výsledky, ale i pro zvýšení zájmu žáků základních škol o učiliště. Je tedy nutné investovat do výbavy školy, tříd a techniky. Stejně tak je však potřeba investovat i do venkovního areálu školy. Proto je v Králíkách připravený projekt, který žákům přinese lepší sportoviště a travnatá hřiště. Vybudován by měl být také nový park, přístřešek se střechou, lavičky, odpadkové koše a opravené cesty,“ dodal krajský radní pro školství Josef Kozel.
Přesný termín zahájení prací zatím není znám, čeká se na zpracování projektové dokumentace k podání žádosti o dotaci. „Náklady na projektování se v tuto chvíli předpokládají ve výši 1,9 milionu korun včetně daně. Stavební práce by měly být zahájeny po uplatnění projektu v rámci výzvy IROP21+,“sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Rekonstruovat se bude i zahrada v Litomyšlské nemocnici
Druhý stavební projekt se týká areálu Litomyšlské nemocnice, kde by mělo dojít k revitalizaci parku. „Chceme zpřístupnit nevyužívané části nemocniční zahrady, která se nachází mezi monoblokem, zástavbou rodinných domů směrem na Poličku. Našim cílem je, aby se zelená plocha stala místem pro setkávání a více se začlenila do života města,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. V tomto projektu se počítá například s výsadbou mladých stromků, dojde ale i k zásahům do terénu. „V plánu je i obnovení cest, veřejného osvětlení a bezpečnostních prvků. Náklady na projektování se v tuto chvíli odhadují na dva miliony korun,“ řekl hejtman Netolický.
V průběhu výběrového řízení obdržel Pardubický kraj žádost od města Litomyšle, které navrhlo dílčí změny projektu. „Na základě požadavku města jsme se rozhodli prověřit při zpracování architektonické studie umístění kaple do areálu nemocnice. Litomyšlská radnice by finančně zajistila zpracování dokumentace i samotnou realizaci stavby kaple. Bude tedy potřeba v rámci studie najít vhodnou lokalitu, na které se všichni shodneme,“ uzavřel náměstek hejtmana Roman Línek.
I v případě Litomyšlské nemocnice se s realizací výše uvedeného projektu začne až po úspěšném uplatnění projektu v rámci výzev IROP21+ a po zajištění zdrojů krytí v rozpočtu kraje.