ČD 334/2023 úterý 28.listopadu 2023


Nové video Českotřebovského deníku:
Východočeský přebor v plavání mládeže Česká Třebová 2023
Českotřebovský krytý plavecký bazén byl i letos dějištěm přeborů Pardubického a Královéhradeckého kraje v plavání pro starší žáky, dorostence i dospělé plavce. Byl to největší závod roku, který se v našem bazénu pořádá. Na startu bylo 279 závodníků. Závody zajišťovalo 28 nominovaných rozhodčích a časoměřičů. Největší výpravu s 64 závodníky a dalšími trenéry přihlásil Plavecký klub z Hradce Králové. Celkem se závody obeslalo 23 východočeských oddílů. Ubytování a stravování závodníků byla zajištěno na internátu SŠTD na Skalce. I tato možnost je potenciální výhodou našeho města. Českotřebovský bazén poskytoval pro závody optimální podmínky. Prostory pro závody jsou ve srovnání s okolními bazény, často tolik vychvalovanými, větší. Navíc má Česká Třebová kvalitní tým organizátorů. Vše zvládli na jedničku. Závody na sebe navazovaly ve velmi rychlém sledu, Jinak by nebylo možné dodržet časový plán. Ze statistik vyplývá, že během tří soutěžních půldnů se uskutečnilo 1638 startů. Výsledková listina má ohromný rozměr, jsou to desítky stran. Každý závodník absolvoval průměrně 9 startů v různých disciplínách, plavaly se také štafety. Konkurence tedy byla velmi těžká, logicky získávali nejlepší místa ve výsledkových listinách závodníci z větších oddílů. Přesto relativně malý tým 9 závodníků českotřebovské Lokomotivy neodešel bez medaile, úspěchy byly dosaženy zejména ve štafetových závodech. Je třeba ocenit sportovní výkony děvčat a to především Šárky Stolínové a Terezy Dejdarové. Závody měly dobrou sportovní, organizační i společenskou úroveň.

Kdy a kde bude o adventu dopravní omezení ve městě

Městský úřad Česká Třebová, odbor dopravy, správních agend a obecní živnostenský úřad Vám informuje o akcích, které proběhnou v prosinci  2023 na Starém náměstí a budou mít vliv na organizaci dopravy na Starém náměstí. 
Harmonogram akcí – prosinec 2023
3. prosince 2023 (neděle): Rozsvícení vánočního stromu od 16:30 do 17:00 hod. (Staré náměstí), uzavírka střední spojnice mezi horní a dolní částí náměstí (15:30 – 17:30 hod.)
(zajišťuje KC a Muzeum)
10. prosince 2023 (neděle ):Vánoční Flerjarmark na Starém náměstí od 10:00 hod. do 19:00 hod., uzavírka celého náměstí bude od 08:00  do 21:00 hod.
(zajišťuje město – Oddělení majetku a školství a Mgr. Petra Válková)
13. prosince 2023 (středa): Česko zpívá koledy na Starém náměstí od 18:00 do 18:30 hod., uzavírka střední spojnice mezi horní a dolní částí náměstí (17:00 – 19:00 hod.)
(zajišťuje KC)
17. prosince 2023 (neděle): Vánoční trhy v Nádražní ulici od 10:00 do 16:00 hod., uzavírka od křižovatky s ČSOB ke kruháku na náměstí J. Pernera (08:00 do 16:30 hod.)
(zajišťuje KC)
31. prosince 2023 (neděle): Silvestr na Starém náměstí, oslava konce roku, ohňostroj před MěÚ, parkoviště se nevyklízí, uzavírka a příjezdy na Staré náměstí (Hýblova, Nádražní, Chorinova) od 18:00 do 21:00 hod.
(zajišťuje město) 

  Ve středu 29. listopadu je adventní jarmark na ZŠ Habrmanova

Letos se akce koná nyní ve středu odpoledne. Bude to určitě také velkolepé jako loni, ne-li zase ještě lepší. Srdečně zveme veřejnost k návštěvě. Přijďte si prohlédnout školu, nakoupit drobné dárky, občerstvit se v kavárnách 9. tříd  a užít si vystoupení dětí.   Pedagogové a žáci ZŠ Habrmanova

Na videu si můžeme připomenout, jak probíhal Adventní jarmark na ZŠ Habrmanova v loňském roce.

Byla to velkolepá akce. Konala čtvrtek 1. prosince a to se škola  změnila od základů. Začal advent a ten je spojen s předvánočním pohledem na svět . Je to znát nejen doma v rodinách, ale také ve školách, protože tam jsou přece také děti. Už před školou byly stánky s prodejem trdelníků a možnost jejich další tepelné úpravy, prodej teplého punče vhodného i pro děti. Na chodbách vyzdobené vánoční stromky a symboly. Velká nabídka, která je zde pouze jednou ročně vždy při předvánočním jarmarku. V rodinách školáků se určitě peklo, bylo připraveno velké množství dobrot nejrůznějších chutí. Ve třídách byly cukrárny, kavárny, také tržnice a burzy hraček, největší jarmark pak ve školní tělocvičně. Nad schodištěm v I., poschodí budovy I. stupně byl bohatý odpolední program - pěvecký, taneční, pohádkový, na kterém se podíleli žíci od první do páté třídy se svými učiteli a vychovatelkami školní družiny.  .


Fler jarmark Česká Třebová  neděle 10. prosince odpoledne

Historicky první vánoční Flerjarmark přímo v centru České Třebové, městě, kam je všude blízko vlakem. Čeká vás kouzelně nazdobené náměstí, občerstvení a desítky stánků s ručně vyrobeným zbožím, které vám nabídnou přímo jeho tvůrci. Máme pro vás i několik ukázek historických řemesel, které si můžete sami vyzkoušet. Už jste třeba někdy předli na kolovrátku nebo tvořili z kamene sochu? Rozveselí vás mistr kovář i legendární Bača, které možná znáte i z trhů v Lanškrouně.
Trh bude zahájen ve 13 hodin. Své výrobky vám nabídnou tvůrci nejen ze známého portálu Fler.cz, ale i ti méně známí ze širokého okolí.
Součástí trhu je velká "zelená zóna" s prodejem vánočních stromků v květináčích, řezaných jedlí z nedalekého rodinného hospodářství a s nabídkou živých květinových dekorací, dárků, svícnů a věnců. Zde bude také dílna lití květinových svíček a výroba vánočních věnců.
Své umění vám předvede kolovrátková kouzelnice, mistr kovářského řemesla i mistr kameník a jak už jsme řekli, u každého z nich si můžete řemeslo sami vyzkoušet. Připravujeme také dílnu i pro ty nejmenší, a to v krytých prostorách.
Po setmění pro vás budeme mít ještě malé ohňové překvapení a miniworkshop, kdy i vy budete moci ovládnout oheň, a to beze strachu. A nezapomeňte si na závěr trhu přinést prskavky. 😉
Občerstvení je zajištěno v druhé polovině náměstí, a to již před trhem i po něm. Nemusíte tedy utíkat hned v sedm večer domů. I trhovci teprve začnou balit, a tak se nabízí ještě chvíli posedět, popovídat a užít si krásnou předvánoční atmosféru s přáteli. Doufáme, že jich po našem trhu budete mít v srdci i adresářích zas o trochu víc. ♥Přijďte si užít poctivý trh a spoustu nových zážitků i se svými rodinami a přáteli!  Moc se na vás těšíme. ♥



600 tisíc na přesun kapličky

Krajští radní se v listopadu zabývali žádostí obce Horní Ředice na Pardubicku, která shání peníze na přesun kapličky u silnice I/36. K ní se po vybudování budoucího přivaděče k D35 v úseku Časy - Holice bude velice obtížně dostávat a hrozí, že památka z první poloviny 19. století zchátrá. Krajská samospráva obci pomůže a přispěje na většinu nákladů spojených s přesunem.
Horní Ředice původně chtěly kapličku přesunout na základě dohody s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), z níž ale sešlo kvůli změně trasy. „Oslovil nás starosta Jiří Kosel s prosbou o pomoc, že bohužel ŘSD nemůže vynaložit prostředky na přesun, ale kaplička po dostavbě přivaděče k dálnici bude na místě, kam se běžný člověk nedostane. Chápeme obec, která objekt z roku 1836 nechala opravit a chce jej předat dalším generacím, stejně tak víme, že se ŘSD při budování obchvatu musí rozhodovat s péčí řádného hospodáře. Proto jsme se na radě rozhodli, že obec finančně podpoříme, a to částkou 600 tisíc korun. Je jen na Horních Ředicích, zda naší nabídky využijí a do projektu se pustí,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že podle současných odhadů by přesun měl kompletně stát zhruba 900 tisíc.
Obec Horní Ředice kapličku koupila na konci 90. let od soukromého majitele a od začátku tisíciletí ji průběžně opravovala. Stavba dálnice nejenomže neumožní její návštěvu, ale i údržbu. „Proto jsme se obrátili s prosbou na Pardubický kraj. Obec samotná nemůže přemístění financovat pouze ze svého rozpočtu, protože jsme minulý rok investovali do výstavby nové mateřské školy 25 milionů a připravujeme projekt na stavbu nové tělocvičny. Máme zhruba 1000 obyvatel a naše příjmy nám bohužel neumožňují přesun kapličky uhradit kompletně z vlastního rozpočtu, proto jsme rádi za příspěvek od Pardubického kraje. Kaplička je součástí historie naší obce, ale i celého regionu, je opravená a byla by škoda, kdyby měla zbytečně chátrat. Již víme, kde by měla v budoucnu být. Vytipovali jsme pozemek poblíž památníku padlých pruských vojáků v sedmileté válce,“ dodal Jiří Kosel, starosta Horních Ředic. Se začátkem přesunu kapličky se v tuto chvíli počítá na začátek dubna příštího roku. Celá akce by měla trvat zhruba měsíc.




Adventní prodejní výstava se ve středu vrátí do reálky

Pardubický kraj po několika letech odmlky uspořádá tuto středu znovu adventní prodejní výstavu výrobků klientů poskytovatelů sociálních služeb v  kraji. V sále Jana Kašpara v budově krajského úřadu ji najdete od 10 do 16 hodin.
„Rádi bychom veřejnosti opět představili, jaké zajímavé výrobky vznikají v dílnách různých sociálních zařízení v našem kraji. Sortiment bude samozřejmě předvánoční, ale najdete tu také různé dobroty. Zakoupením uděláte radost nejen obdarovaným, ale také podpoříte činnost dílen. Výtěžek z prodeje jde totiž z velké části na nákup nového materiálu. Pro klienty sociálních služeb je pracovní činnost v těchto dílnách velmi důležitá, podporuje jejich schopnosti, návyky, ale často dává i možnost kreativního uplatnění,“ říká patron akce, radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Výstava bude zahájena v 10 hodin vystoupením žáků a klientů Základní školy a Praktické školy SVÍTÁNÍ a hned potom se otevřou všechny stánky v přízemí bývalé reálky, nyní Krajského úřadu Pardubického kraje.
„Výstava se konala naposledy před covidem v roce 2019, proto mají nyní všichni výrobci velkou chuť předvést svůj sortiment. Přihlásilo se nám jich víc než dvacet, takže můžeme nalákat například na různé vánoční dekorace, keramické výrobky, sýry, sušené ovoce, výrobky z vlny, vonné pytlíčky, pečené čaje, zástěry, svíčky a mnohé další drobnosti,“ dodává za pořadatele vedoucí odboru sociálních věcí Pardubického kraje Helena Zahálková.


    

Někdy prášek nezabere, ale dobré slovo a laskavost vždy

Ministerstvo práce a sociálních věcí ocenilo letos cenou Gratias za významný přínos v oblasti sociální práce Alenu Rohlíkovou. Ta nyní pracuje v Chrudimské nemocnici, kde se s ní sešla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková. Tématem jejich setkání bylo propojování sociálních a zdravotních služeb.
Absolventka oboru zdravotně sociální péče na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice je v Chrudimské nemocnici kontaktní osobou pro oddělení LDN, oddělení neurologické, interní, JIP, dětské a novorozenecké. A také pro kompletní porodnicko-gynekologické oddělení. Tam se ve své práci se zaměřuje zejména na sociální práci v perinatální paliativní péči, tzn. při úmrtí plodu/miminka od 24. týdne těhotenství, přes porod, až do 7 dnů po porodu. Poskytuje v takových případech rodičům i zdravotnickému personálu odborné poradenství a psychosociální podporu. Stará se o zabezpečení pacienta propouštěného z nemocnice do domácího prostředí pečovatelskou službou a domácí zdravotní péčí. Je také schopná nabídnout pacientům a jejich rodinám čas k rozhovoru, protože ví, jak moc slovo léčí tam, kde prášek nezabere.
„Jsem hrdá na takové srdcaře, pro které byl a vždy bude na prvním místě především lidský faktor a svoji práci odvedou nejen na nejvyšší možné profesní úrovni, ale především s laskavostí sobě vlastní. Paní Rohlíkové bych tímto osobním a neformálním setkáním chtěla za její práci moc poděkovat. A ujistit ji, že „její“ nemocnice na ni počká i po blížící se mateřské dovolené. Vím, že už nyní je skvělou mámou malému synovi, kterého zatím chová jenom pod srdcem,“ uvedla náměstkyně Michaela Matoušková na setkání v Chrudimské nemocnici. Obě se shodly, že udělají maximum, aby byla tato nemocnice místem, kde se lidé nejen léčí, ale hlavně uzdravují. „Vždy jsem si přála, abych zachránila svět, ale už vím, že to bohužel nejde. Proto se při mém pracovním posláním budu vždy snažit, aby na konci mé kariéry byly ne desítky, ani stovky, ale tisíce lidí, kterým pomohu,“ uvedla s laskavostí, ale přesto jistotou v hlase Alena Rohlíková.
Michaela Matoušková hovořila také o nutnosti sestavení multidisciplinárních týmů, včetně paliativní péče v každé nemocnici Pardubického kraje. „Propojit sociálně zdravotní pomezí ve prospěch pacientů je můj osobní záměr a cíl,“ dodala náměstkyně, která je za rezort zdravotnictví na Pardubickém kraji zodpovědná.