ČD 335/2023 středa 29.listopadu 2023


Nové video Českotřebovského deníku: Dopis Ježíškovi 
Českotřebovský deník předkládá úplně čerstvě dokončený videoklip který vznik v hudební, výtvarné a také literárně dramatické dílně českotřebovské základní umělecké školy. Stalo se už tradicí, že se škola prezentuje vtipným a aktuálním autorským videoklipem. A co by mohlo být v době nastávajícího adventu aktuálnějšího než Dopis Ježíškovi?  Je tvořen s nadhledem, vtipem, obsahuje velmi důležitá přání, která jsou navíc zhudebněná. Duší celého projektu je Pavla Skopalová, která je nejen autorkou hudby a textu písně, ale vzala si za své i   samotné zpracování videa. přispěli svými podněty i další učitelky zušky, je třeba všechny pochválit za aktivní  přístup. Právě díky kolektivnímu pojetí máme možnost předvést další zajímavou písničku dokonce ve formě video klipu. Nakonec bude také vhodné  se vrátit do předchozích let a  ukázat, jaká byla písnička v loňském roce.  Ale to až jindy.... Odkaz na video ještě jednou (pro jistotu) je ZDE (mm)
Dostavba obchodního centra u Tesca pokračuje
Stavbaři nastoupili na staveniště koncem října. Ač se to nezdá, trak stihli za měsíc udělat hodně práce, i když je zatím pod úrovní povrchu. Největší byla příprava zadržovacího systému pro dešťovou kanalizaci.  Uprostřed budoucího parkoviště bylo třeba vyhloubit velkou rozměrnou jámu a instalovat zde zádržný systém To je vidět na první fotografii pořízené 10. listopadu. Nyní už je všechno znovu urovnáno a kdo si to nevyfotil, tak by o tom nevěděl.  Buduje se také systém kanalizace a dalších sítí a především patky pro budoucí konstrukci obchodního centra. I tato práce se daří, brzo bude hotová. Teprve potom bude možné zahájit montážní nadzemní práce a stavba poroste před očima.  Na stavbě postupně pořizuji nové snímky a videozáběry, výsledkem by měl být sběrný dokument o výstavbě. Další snímky jsou z dneška 28.11. 2023


Kdy a kde bude o adventu dopravní omezení ve městě

Městský úřad Česká Třebová, odbor dopravy, správních agend a obecní živnostenský úřad Vám informuje o akcích, které proběhnou v prosinci  2023 na Starém náměstí a budou mít vliv na organizaci dopravy na Starém náměstí. 
Harmonogram akcí – prosinec 2023
3. prosince 2023 (neděle): Rozsvícení vánočního stromu od 16:30 do 17:00 hod. (Staré náměstí), uzavírka střední spojnice mezi horní a dolní částí náměstí (15:30 – 17:30 hod.)
(zajišťuje KC a Muzeum)
10. prosince 2023 (neděle ):Vánoční Flerjarmark na Starém náměstí od 10:00 hod. do 19:00 hod., uzavírka celého náměstí bude od 08:00  do 21:00 hod.
(zajišťuje město – Oddělení majetku a školství a Mgr. Petra Válková)
13. prosince 2023 (středa): Česko zpívá koledy na Starém náměstí od 18:00 do 18:30 hod., uzavírka střední spojnice mezi horní a dolní částí náměstí (17:00 – 19:00 hod.)
(zajišťuje KC)
17. prosince 2023 (neděle): Vánoční trhy v Nádražní ulici od 10:00 do 16:00 hod., uzavírka od křižovatky s ČSOB ke kruháku na náměstí J. Pernera (08:00 do 16:30 hod.)
(zajišťuje KC)
31. prosince 2023 (neděle): Silvestr na Starém náměstí, oslava konce roku, ohňostroj před MěÚ, parkoviště se nevyklízí, uzavírka a příjezdy na Staré náměstí (Hýblova, Nádražní, Chorinova) od 18:00 do 21:00 hod.
(zajišťuje město) 

OPĚT POMÁHÁ STROM SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ

Český červený kříž Ústí nad Orlicí připravil tradiční STROM SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ. Na deseti místech v sedmi městech stojí vánoční stromeček, který místo tradičních vánočních ozdob zdobí přání dětí z dětských domovů a klientů sociálních zařízení. V Ústí nad Orlicí je STROM SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ dokonce na třech místech  Dále jsou stromy umístěny v České Třebové na radnici u podatelny, v Lanškrouně, Chocni, Jablonném nad Orlicí, Dolní Dobrouči a Žamberku.
V letošním roce lze opět splnit přání i přes ONLINE STROM na www.cckuo.cz. Věnovaný dárek je třeba označit jménem, věkem a místem pobytu klienta a následně odevzdat u STROMU SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ nebo na Oblastním spolku ČČK Ústí nad Orlicí, Kopeckého 840 a to do 13. prosince.



Sázeli žluté krokusy na místě zbourané litomyšlské synagogy

Již podruhé sázeli studenti litomyšlské Střední školy zahradnické a technické žluté krokusy. V loňském roce si nejen Litomyšl připomněla 80 let od transportu židovských sousedů do Terezína.
Do projektu se před rokem poprvé přihlásila SŠZaT Litomyšl. Jde o projekt realizovaný irskou organizací Holocaust Education Ireland ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze. Přihlašují se do něho školy z celé Evropy a cibulky zájemci dostávají zdarma. Cílem sázení žlutých krokusů je zapojit studenty, aby měli osobní zkušenost s připomenutím obětí nacistického systematického vyvražďování Židů. Připomínka je ale směřována na děti všech národností, nejnevinnější z obětí.
Studenti v Litomyšli vloni vysázeli žluté krokusy na místě bývalé synagogy, postavené v roce 1910 a zbourané v letech 1968–1970. Podívat se přišli i spolužáci z nižšího ročníku, kterým se myšlenka líbila, a hned se ve škole domluvili, že by v projektu chtěli pokračovat. Začátkem listopadu tedy třída Z3 vysázela pod vedením učitelky Nadi Nevařilové dalších více než 300 krokusů. Cibulkami květin přispělo stejně jako vloni město Litomyšl, které také doplnilo na místo vysvětlující informační panel.
Krokusy by měly ideálně vykvést 27. ledna na Mezinárodní den památky obětí holocaustu. V našich klimatických podmínkách to ale může být i později. Kolemjdoucím by květy měly ukázat, kde přesně synagoga stála. Krokusy jsou nejhustěji vysázené v průčelí stavby a směrem do nitra chrámu ubývají.
Na projektu škola spolupracovala s Městským úřadem Litomyšl a Regionálním muzeem v Litomyšli. Zvídavost studentů podpoří učitelé a muzejníci ještě seznámením s litomyšlskou židovskou historií v závěru školního roku.
Zastavte se na břehu Loučné, na místě synagogy třeba už 2. prosince, kdy si opět připomeneme odsun litomyšlských Židů. V brzkých ranních hodinách roku 1942 se u synagogy shromáždili, aby pokračovali vlakem do Pardubic a 5. prosince dál do Terezína a následně do dalších táborů. Ze 103 litomyšlských Židů přežilo jen čtrnáct.

VÁNOČNÍ SRAZ ELEKTROMOBILISTŮ  V OSTRAVĚ

VŠB-Technická Univerzita Ostrava, nabíječka u budovy CPIT, středa 20. prosince 2023 průběžně od 16 do cca 20 hodin. Tradiční vánoční setkání elektromobilistů nejen z Ostravska a okolí se uskuteční i letos v areálu univerzity u místní nabíječky . Srdečně zváni jsou i noví majitelé elektrovozidel, kteří nebyli osloveni přímo emailem. Přijďte nasát atmosféru Čistě tiché budoucnosti a probrat ji s těmi, kdo už ji dlouho žijí. V nabídce bude tradiční docentův buřt guláš a to, co každý přiveze na jídlo a pití. Vítány jsou vzorky domácího cukroví i klobásek. 
Místem setkání je roh budovy CPIT směrem k Univerzitní Mateřské škole. Vjezd do areálu (pokud nemáte zaměstnaneckou kartu) je přes platební bránu z ulice Dr.Slabihoudka u FEI. Na odjezdu Vás pustíme zdarma zaměstnaneckou kartou. Zájemci registrujte se prosím na emailu u Radovana Burkoviče, aktivního propagátora elektromobility ASEP nebo SMS na 603497106.

Benefiční festival Hudba pomáhá zahájen 

Festival podporuje rodiny s postiženými dětmi už sedmnáct let. V sobotu začala v Morašicích šňůra koncertů pro nemocnou Klárku Doležalovou ze Suché Lhoty. Rodina po prvním hudebním večeru převzala šek téměř na 400 tisíc korun. Vypadá to, že letošní ročník bude rekordní. Ředitelem festivalu je  Karel Telecký, také zpěvák v Hudbím orchestru.
Koncerty festivalu jsou téměř vyprodány.  Navíc  byl spuštěn i prodej lístků na veřejnou generálu koncertu který bude  v sobotu v Litomyšli  (se zahájením od 14 hodin). Příští víkend se Hudba pomáhá stěhuje do Litomyšle, jejich šňůra pokračuje v Poličce a Ústí nad Orlicí, festival vyvrcholí 25. prosince ve Vysokém Mýtě.


Kůrovcový štáb: Českotřebovsko je kůrovcem postiženo málo

Krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil, zástupci státních i nestátních vlastníků lesů, dřevozpracujícího průmyslu, ale i Českých drah nebo Českého hydrometeorologického ústavu debatovali o současném stavu lesů a vývoji kůrovcové kalamity na území Pardubického kraje. Diskutovalo se také o podpoře malých vlastníků nebo dopadech těžby kůrovcem napadených stromů na průmysl a jeho konkurenceschopnost.
Členové kůrovcového štábu se seznámili se snímky, které byly pořízeny při pěti rekognoskačních letech a které demonstrují současný stav lesů v Pardubickém kraji. „Letecké snímky ukazují zlepšení situace v případě borovicových porostů na Holicku a Pardubicku. Menší kůrovcová kola za to můžeme vidět na Přeloučsku. Situace není naopak dobrá v okolí Seče nebo kolem Trhové Kamenice. Nejpostiženějším regionem je oblast Moravské Třebové. Svojanov a Bystré jsou také silně zasaženou lokalitou. Naopak za kůrovcem nepříliš zasažené oblasti můžeme označit Litomyšlsko, Ústí nad Orlicí nebo Českou Třebovou. Lanškrounsko zatím není postiženo vůbec,“ poznamenal k prezentaci radní Krčil.
Situace byla hodnocena i z pohledu meteorologů. Šíření kůrovce napomáhají zejména dlouhé dny a teplo. „Vysoké teploty během září, října nebo listopadu však neznamenaly větší aktivitu kůrovce kvůli kratším dnům. I letošní léto bylo kvůli nižším teplotám z hlediska kůrovcové aktivity lepší,“ dodal radní Miroslav Krčil.
V souvislosti s postupem těžby kůrovcem napadených porostů hovořili členové Kůrovcového štábu Pardubického kraje i o situaci v resortu dřevozpracujícího průmyslu. Ta je v současné době mimořádně napjatá. Příčinou je pokles celosvětové poptávky a tím i razantní pád cen. „Na tuto situaci reagují zpracovatelé například delšími odstávkami provozů, než bývá obvyklé. Dopravci na železnici zase snižují počty vagonů pro přepravu dřeva,“ uvedl Miroslav Krčil.
Členové kůrovcového štábu se závěrem shodli, že stejně jako rychlá těžba kůrovcového dřeva je důležitá i vyvážená a odborně vedená obnova lesních porostů. Je nezbytné přihlížet k tomu, aby lesům zůstaly zachovány všechny jejich funkce. A také abychom zakládali nyní porosty v takové skladbě, která i pro příští generace zajistí dostatek stavebního materiálu.



Litomyšl bude spolupracovat s albánským Gjirokastërem

Navázání spolupráce, pomoc při vstupu do Evropské unie i rozvoj kultury a cestovního ruchu. To jsou hlavní důvody, proč delegace Pardubického kraje, jejíž součástí byl i litomyšlský starosta Daniel Brýdl, zavítala v listopadu do Albánie. Navázání případných partnerství by mohlo pomoci i soukromému sektoru s expanzí do tohoto rychle se rozvíjejícího středomořského státu.
Albánie je žadatelem o členství v Evropské unii a v současné době probíhají přístupové rozhovory. I proto je pro tuto zemi důležité navazování vztahů s členskými zeměmi a sdílení zkušeností. „Albánie je zemí mnoha rozporů, mají krásnou přírodu a velký turistický potenciál, tamní lidé jsou navíc velice přátelští, stojí o partnerství se Západem a jako Češi tam máme velice dobré renomé. Na druhé straně mají Albánci typické problémy, které jsme museli i my překonávat v 90. letech – korupce, špatný či chybějící urbanismus, nedůvěra v právní stát, poškozování přírody i odliv mladé generace do zahraničí. Podle mého názoru je proto správné jim obezřetně a transparentně pomoci stát se součásti Evropské unie stejně, jako pomohly západní země kdysi nám. Je to symbolické předávání pochodně,“ popisuje situaci starosta Daniel Brýdl.
Jedním z prvních projektů na spolupráci by mohlo být propojení Litomyšle a Gjirokastëru, a to zejména v oblasti kultury a cestovního ruchu. „Obě města mají památky zapsané na seznam UNESCO, jsou to sídla s dochovaným historickým centrem, plná kultury a vzdělanosti. I Gjirokastër je navíc známý jako město, kde se narodila či působila řada významných osobností. Společných jmenovatelů je tedy celá řada a je jen na nás, jakým směrem se spolupráce vyvine,“ dodává Daniel Brýdl s tím, že další kontakt s albánskou stranou by se měl uskutečnit na příští Smetanově Litomyšli.
 Albánie se bude rychle rozvíjet a české firmy mohou být u toho
V současné době prožívá v Albánii boom cestovní ruch, protože nabízí podobně krásné přírodní lokality jako nedaleké Řecko či Itálie. Ceny jsou zatím přitom stále relativně nízké a země má velký potenciál. „Pokud Albánie do Evropské unie za nějaký čas vstoupí a přijme všechny nutné reformy, čemuž věřím, že se nakonec stane, čeká ji obrovská příležitost. Do rozvoje infrastruktury a klíčových odvětví ekonomiky budou moci čerpat podporu ze strukturálních fondů a pomoci s rozvojem budou moci i české firmy. Náš stát má v Albánii od dob Československa velice dobrou pověst. Tu navíc podtrhli čeští policisté, kteří tam v minulosti střežili pod hlavičkou Frontexu hranice proti přílivu nelegálních uprchlíků. Je to muslimská země, kde ale nepanuje nevraživost mezi jednotlivými náboženstvími. Pokud se nám podaří navázat funkční partnerství mezi samosprávami, pomůžeme jim se vstupem do západních struktur, kam by Albánci rádi patřili, tak z toho mohou benefitovat i naše firmy a všichni na tom vyděláme. Pokud to nezkusíme, jiní rádi využijí této příležitosti,“ sdělil hejtman Martin Netolický. V regionu již masivně investují Řekové, Italové, ale například také Francouzi, kteří v Albánii kupují apartmány a další nemovitosti. Zdroj  litomysl.cz