ČD 336/2023 čtvrtek 30.listopadu 2023


TANEČNÍ ŠKOLA NA MISTROVSTVÍ SVĚTA

V termínu 23.10.2023 - 27.10.2023 s v polském městě Kielce konal světový šampionát sportovního tance, kategorie hiphop.  Soutěžního klání se během 5 dnů zúčastnilo více než 4 500 sportovců, ze 40 zemí, kteří si na mistrovských soutěžích svých zemí vybojovali nominaci a právo se šampionátu zúčastnit.
Sportovní taneční klub Česká Třebová vyslal do Polska 12 tanečníků a 2 členy doprovodného týmu. Naše výprava byla druhá nejpočetnější z českých reprezentací. Podařilo se nám vybojovat pěkná umístění, navázat nová přátelství s velmi silným příslibem budoucí spolupráce nejen s polskými tanečními kluby. Tanečníci si vyzkoušeli účast na profesionální soutěži, kde veškerá komunikace a organizace probíhá pouze v anglickém jazyce, a nasbírali cenné zkušenosti.
Ve volném čase jsme absolvovali prohlídku Paláce krakovských biskupů, kde je nyní muzeum Svatokřížského vojvodství. Poznali jsme celé historické centrum Kielce, Katedrální baziliku Nanebevzetí Panny Marie, barokní kostel Svaté Trojice, Kieleckou synagogu, i pět geologických přírodních městských rezervací. Při zpáteční cestě jsme navštívili město Čenstochová, (Częstochowa) konkrétně kostel a klášter na Jasné Hoře se slavnou ikonou Panny Marie Čenstochovské.
Získávání zkušeností na mezinárodním poli je to co může nejen naše tanečníky, ale v přeneseném významu také celý sportovní klub posunout dál. Tyto soutěže jsou obrovským zdrojem inspirace a poznávání, pomáhají nám komunikovat a sdílet naše zkušenosti, informace a zážitky.
Mezinárodní taneční soutěže jsou specifické velkým množstvím soutěžících. V jednotlivých disciplínách startuje kolem 200 soutěžících. Tento sport získává na neuvěřitelné popularitě mezi mladými z celého světa a úroveň tanečníků na mezinárodních soutěží raketově narůstá. To, že naši tanečníci v některých disciplínách získali nejlepší umístění z celé české výpravy, je pro nás velmi cenné srovnání v rámci České republiky.
Taneční školu, město Česká Třebová i Českou republiku reprezentovali:  Benešová Adélka, Hřebíčková Marie, Jiroušková Ema, Ježová Eliška, Konkolová Eliška, Krajová Sofie, Kučerová Kateřina, Motlová Nela, Prossa Martin, Voborová Emma, Vojáčková Barbora, Sokolová Adéla
Nejlepší umístění:  Jirouškové Emě a Motlové Nele se podařilo v disciplíně sólo postoupit ze 155 tanečnic do dalšího kola a obě děvčata skončila na pěkném 72. místě.  Duo Jiroušková Ema + Ježová Eliška přetančilo 31 nejlepších duet z celého světa a odneslo si  75. místo.  V malých skupinách se našim juniorům podařil vybojovat postup do osmifinále a konečné 35. místo.
Děkujeme za podporu městu Česká Třebová a rodičům. 

Finišuje příprava adventních výstav
V městském muzeu bývá vernisáž obvykle ve čtvrtek odpoledne. Výjimku má však adventní výstava, která bývá tradičně otevřena při zahájení adventu po rozsvícení vánočního stromu na náměstí. A to bude v neděli 3. prosince.  Dnes jsem v městském muzeu našel pracovníky muzea v pilné práci.  Betlémy jsou postavené jesličky senem naplněné, dokončují se popisky a kompletují se expozice v jednotlivých místnostech. Tady už pomalu začal advent. Fotografie z nedokončených expozice se nezveřejňují, počkejme tedy na slavnostní vernisáž, což bude v neděli podvečer... 
Druhá adventní  výstava "Naše Česká Třebová" bude pak otevřena 5. prosince v Galerii Kulturního centra.  Také zde je příprava v plném proudu. Je třeba nejen instalovat připravené obrazy, ale  hlavně dokončit sestavení Unzeitigova pohyblivého betlému, který bude opět ozdobou této expozice. A také "českotřebovský" velorex...
Sdílená kola budou přes zimu schovaná
Zatím to tak nevypadá, kola se stále nacházejí třeba dost zachumelená na svých stanovištích po celém městě. Až mi je jich tak nějak líto. Kdyby to bylo moje kolo, tak bych jej určitě takto na ve sněhu nenechal. Vypadá že se před zimou schovají. Jako "schovka" byla vybrána  bývalá Malá lisovna v objektu bývalého závodu Böhm v Bezděkově. Jsou sice majetkem olomoucké firmy Next bike, ale zatím se předpokládá, že budou využívána i v příštím roce. tak zimu přečkají u nás, navržený nájem za prostor je 6000 Kč.
Pozdní termín objednávky 4. seče zelených ploch na sídlištích 

Objednávka Města Česká Třebová u společnosti Eko Bi. je datována až 16. listopadu a to se mi zdá již v době, kdy se vše chystalo na zimu, která měla přijít každým dnem, je to přece 5 dní po "Martinovi"!  Přitom nejde o malou částku - o 450 tisíc korun s daní.  Můžete si to zkontrolovat ZDE. Nemyslím, že by se po 16. listopadu zelená parta srpna pana Lochmana vrhla na sekání zelených ploch na sídlištích, ale že se jedná o dofinancování prací provedených dříve. Při pořízení objednávky tedy určitě někdo zaspal. V každém případě by bylo žádoucí, aby se sekání zelených ploch  kontrolovalo odborem životního prostředí  opravdu důsledně.  Protože rčení  "Když ti schází peníze - dej to na sekání zeleně" - je aktuální i v jiných městech. A pokud přichází "objednávka" až po provedení díla, tak je třeba nad tím koutit hlavou.- Věřím, že při kontrole úředníkům nic neujde....(mm)

Řeší se problém náplavek v toku Třebovky na Zámostí

V roce 2022 dokončilo Povodí Labe úpravy toku Třebovky v úseku Třebovice – Česká Třebová. Projekt byl poslední částí systému protipovodňových opatření v povodí řeky. S vedením podniku v úterý jednal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický společně se starostou České Třebové Zdeňkem Řehákem a místostarostkou Petrou Válkovou. Řeč byla o údržbě koryta řeky a odstranění sedimentu v části toku.
„Úpravy toku koryta řeky Třebovky v obcích Třebovice a Rybník a v části města Česká Třebová vyšly Povodí Labe na 450 milionů korun. Jednalo se o práce na téměř pětikilometrovém toku, kdy součástí investice byly nové opěrné, nábřežní a protipovodňové zdi. Zároveň byly upraveny a zvýšeny podezdívky oplocení. Díky těmto opatřením by mělo být území chráněno před padesátiletou vodou,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten s Povodím Labe jednal společně s vedením České Třebové o usazování sedimentu v části toku řeky procházející městem a jeho odstraňování. „Z hlediska bezpečnosti města a ochrany před velkou vodou jsme velmi rádi, že Povodí Labe celý projekt úpravy toku Třebovky dokončilo. Nyní ale musíme řešit údržbu toku a odstraňování sedimentů v některých částech řeky. Jsem rád, že jsme schopni se s Povodím Labe domluvit na společném postupu při čištění toku,“ řekl starosta České Třebové Zdeněk Řehák.
Řeč byla také o úpravě zdí na nábřeží řeky v centru města v Zámostí. „V roce 2020 jsme dokončili rekonstrukci Podbranské ulice a stavbu nového mostu na Zámostí za 46 milionů korun. V kontrastu s novým mostem je pak nábřežní zeď řeky, o jejíž opravě bychom rádi s Povodím Labe do budoucna hovořili,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Poznámka k problematice náplavek

       Koryto Třebovky v březnu 2021                                                       Koryto Třebovky v říjnu 2023
Problematika tzv. náplavek je častým tématem hovoru pro obyvatele Zámostí a všech, kteří chodí domů "přes řeku"  Byla také otevřena v hlášení policajta Franze na Jabkancové pouti.   Výše uvedený text ukazuje, že se problém nyní začal řešit. Jde o to, jak bude "společný postup" při odstraňování nánosů bahna vypadat. Jedna věc je to, kdo tu práci provede a druhá věc kdo tu práci zaplatí. A o tom zatím není nic známo. Existuje totiž verze, že město Česká Třebová  bude hradit částku za uložení nánosů na skládce a přitom je pravděpodobné, že nánosy mohou být označeny také jako nebezpečný odpad. V tom případě by jen částka za uložení představovala přes 3 miliony korun. Dá se říci, že zbytečně vynaložených. Za tyto peníze bychom mohli ve městě realizovat spoustu užitečných věcí.
Usazení bahna v korytě Třebovky naše město nezavinilo. I když je úsek mezi jezem Bezděkova jezem Zámostí označen jako vodní dílo, jehož údržbu má řešit město, tak  lze dokázat, že náplavka vznikla právě mezi jarem 2020 a podzimem 2022, kdy se právě v Rybníku a Třebovici prováděly velké úpravy toku Třebovky, tzv. protipovodňová opatření. Lze tedy říci, že tyto práce doprovázelo několik etap zvýšených průtoků, při kterých byla zemina uvolněná při úpravách donesena práce do lokality Zámostí. Také v předchozích letech bylo prováděno čištění Třebovky i na Zámostí. Opět máme i fotografickou dokumentaci, některé obrázky uvádím. A vždy tyto práce hradilo Povodí Labe ze svého rozpočtu. Ale nikdy nebylo třeba řešit tak velké objemy usazenin jako nyní.
 

                      Třebovka  v dubnu 2020  (otevřený jez, teklo málo vody, náplavky žádné nebyly

       Čištění Třebovky na jaře 2019 (rok před stavbou nového mostu), práci zajišťovalo jako obvykle Povodí Labe


HC Kohouti převálcovali
Třebechovice p. Orebem 11 : 2

Třetiny 4:1, 3:1, 4:0. Branky a nahrávky: 3. Rozlílek (Jelínek), 4. Prachař (Hradil, Ostřanský), 13. Semorád (Vašíček, Martinec), 17. Pavlovský (Ostřanský), 26. Fúzik (Pavlovský, Král), 29. Fúzik (Blažej, Veverka), 32. Semorád (Jelínek, Vašíček), 43. Fúzik (Král, Veverka) – 52. Prachař (Pavlovský, Ostřanský) .57. Veverka (Král, Fúzik) Beránek (Matouš, Zahradník)  60. Rozlílek (Martinec, Semorád) , 32. Koldrt (Samek)
HC Kohouti Česká Třebová: M. Kadlc (T. Vlk) — T. Jelínek, P. Jemelka, D. Král, D. Blažej, J. Vašíček, Z. Hradil, V. Leder, T. Havránek — M. Pavlovský, V. Veverka, M. Ostřanský, J. Semorád, V. Rozlílek, J. Martinec, J. Fúzik, T. Prachař
SK Třebechovice pod Orebem: J. Šimon — M. Veselý, M. Mlateček, F. Samek, R. Píč — T. Drašnar, J. Jušta, O. Menyhárt, J. Koldrt, T. Zahradník, J. Drašnar, M. Matouš, M. Beránek, M. Javůrek
Rozhodčí: Josef Vrba — Lukáš Matějka, Adam Najman Zápas sledovalo 236 diváků. 


OPĚT POMÁHÁ STROM SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ

Český červený kříž Ústí nad Orlicí připravil tradiční STROM SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ. Na deseti místech v sedmi městech stojí vánoční stromeček, který místo tradičních vánočních ozdob zdobí přání dětí z dětských domovů a klientů sociálních zařízení. V Ústí nad Orlicí je STROM SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ dokonce na třech místech  Dále jsou stromy umístěny v České Třebové na radnici u podatelny, v Lanškrouně, Chocni, Jablonném nad Orlicí, Dolní Dobrouči a Žamberku.
V letošním roce lze opět splnit přání i přes ONLINE STROM na www.cckuo.cz. Věnovaný dárek je třeba označit jménem, věkem a místem pobytu klienta a následně odevzdat u STROMU SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ nebo na Oblastním spolku ČČK Ústí nad Orlicí, Kopeckého 840 a to do 13. prosince.

Tradiční cestovatelská soutěž Cyklopecky Východní Čechy už zná své vítěze.

Na slavnostním vyhlášení výsledků 12. ročníku na konci listopadu organizátoři předali šťastným výhercům hlavní ceny – horské kolo značky 4EVER FRONTBEE od společnosti BIKEMAX, poukazy na pobyty do Kongres hotelu Jezerka Seč, Poutního domu Králíky, hradu Svojanov, Golf Resortu Lázně Bohdaneč, dárkové předměty, vstupenky a vouchery od sponzorů soutěže.
Letošního ročníku Cyklopecek se zúčastnilo přes tisíc lidí, a to i přes to, že tentokrát jsme soutěž vyhlásili pouze za Pardubický kraj, ale samozřejmě s přesahem do sousedních regionů. S kolegy máme velkou radost, že si Cyklopecky udržují stále velkou přízeň veřejnosti již dvanáct let. Díky této akci lidé poznávají více i méně známá místa a ještě si u toho mohou zasportovat. Chtěl bych také poděkovat všem organizátorům, kteří Cyklopecky připravují,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch a sport.
Hlavní lákadlo, tedy horské kolo značky 4EVER FRONTBEE, získala Katarina Stará ze Sedlišťky. Cenu za ni převzala její dcera Petra Kolářová. „Mamince je 72 let a je to velice aktivní důchodkyně. Letos se zúčastnila vůbec poprvé a hned vyhrála hlavní cenu. Na výlety jsme jí několikrát doprovázeli my, ale také má partu kamarádek, se kterými vyrazila na cestu. Trasy se nám líbily a určitě se rádi v budoucnu zúčastníme dalšího ročníku,“ sdělila Petra Kolářová s tím, že to není první úspěch, který jejich rodina v Cyklopeckách zaznamenala. Loni totiž byla ona sama mezi výherci dárkových balíčků.
Zapojit se může každý, trasy se liší náročností
Soutěž probíhala od 1. května do 30. září a stejně jako v loňském roce bylo potřeba získat minimálně pět razítek z pěti různých tras do hrací karty. O tom, že Cyklopecky mají své věrné fanoušky, svědčí mimo jiné i fakt, že 52 účastníků letošního ročníku projelo všech 15 soutěžních tras, které se lišily náročností i délkou. Nejčastěji si soutěžící vybírali méně náročné trasy. Mezi letošní nejoblíbenější patří Po stopách Viléma z Pernštejna o délce 49 kilometrů, Krajinou rybníků o délce 32 kilometrů a Za starokladrubskými vraníky i žraločím zubem s délkou 22 kilometrů. Na cyklisty čekalo opět 15 tras po Pardubickém kraji. Letošní ročník byl také ve znamení novinek. Soutěžící mohli poprvé sbírat nejenom razítka, ale i QR kódy na svou elektronickou hrací kartu. Takže Cyklopecky se vyvíjí a snaží se jít s dobou,“ dodal radní Alexandr Krejčíř.
Široká podpora regionálních partnerů
Do soutěže se zapojilo velké množství partnerů. Hlavním partnerem je společnost BIKEMAX, Kongresový hotel Jezerka Seč, hotel Poutní dům Králíky, hrad Svojanov, Golf Resort Lázně Bohdaneč, Aquacentrum Pardubice, Dostihový spolek, Lanové centrum Pardubice, Infocentrum Pardubice, Zámek Pardubice, Zámek Slatiňany, Zámek Choltice, Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi, Institut Paměti národa a Penzion a autokemp V Zátiší Dolní Morava.
Letošní Cyklopecky již tradičně uspořádala Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Pardubickým krajem a jeho turistickými oblastmi za podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Soutěž měla opět nadregionální přesah i do dalších krajů České republiky – Královéhradeckého, Středočeského, Olomouckého a Vysočina.
Na webových stránkách www.cyklopecky.info najdete seznam výherců letošního ročníku, ale také všechny trasy soutěže, které mohou v mimosezónní době sloužit jako inspirace k výletům.