Momentky z vernisáže výstavy fotografií PhDr. Josefa Zavřela v českotřebovském gymnáziu

Záměr zorganizovat vernisáž, která bude spojena s darováním celé kolekce fotografií  českotřebovskému gymnáziu, oznámil Josef Zavřel  na jaře, když se zúčastnil slavnostního vyřazení loňského absolventského ročníku.  Svůj slib splnil.  Autorem všech pozoruhodných snímků je jediný člověk, třebovský rodák, fotograf, cestovatel, redaktor Československé televize. Ač od roku 1945 naturalizovaný Pražák, tak stále srdcem České Třebové.  Výstava, která nyní zcela zabírá nejen studovnu Dr. Karla Holbika, ale i celou dlouhou přilehlou školní  chodbu,  bude postupně instalována ve všech učebnách, chodbách a kabinetech školy, bude tvořit její trvalou výzdobu…. 

Pro upřesnění snad jen dodávám, že autorovi snímků panu Josefu Zavřelovi je nyní 92 roků, a ač se velmi brzy po nástupu na naše gymnázium v roce 1945 s rodiči z České Třebové odstěhoval do Prahy, je stále myšlenkami u nás v České Třebové. Jak se sám na vernisáži ve svém vystoupení vyznal, je velkým příznivcem českotřebovského gymnázia, a v posledních letech z vlastních prostředků odměňuje nejlepší absolventy školy finanční částkou 1000 USD a to má za sebou další dobré skutky ve prospěch našeho města.  V České Třebové již uspořádal  tři úspěšné výstavy fotografií v Kulturním centru. Josef Zavřel má velkou zásluhu  na navázání kontaktů s italským městem Malé, kde působil  náš rodák a emigrant Vladimír Pácl. Po úspěšném Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Jasné pod Chopkom v roce 1970 emigroval do Itálie. Zde  se jej ujali v italském městě Malé. Odvděčil se jim svou činorodou prací v oblasti sportu a turistiky, ale bohužel závěr jeho života  nebyl veselý, nemocný Vladimír Pácl zde o mrtvici  žil v tamním Domově důchodců.  Do Itálie jsem Vladimíru Páclovi v devadesátých letech posílal také Českotřebovský zpravodaj, aby měl nějaký kontakt  s domovem. A Josef Zavřel nelenil a dojel do Itálie a zjistil, že dodnes zde na Vladimíra Pácla vzpomínají, pořádají také závody v lyžařském orientačním běhu, které tehdy založil.  Ctí jej více než my u nás v České Třebové, neboť jsme zatím dodnes nedokázali naplnit úkol, aby také sportoviště v našem městě - konkrétně v areálu na Horách neslo právě jméno Vladimíra Pácla. Zatím vydalo město Česká Třebová jako připomínku Vladimíra Pácla informační brožurku Ale byl covid a nějaká privatizace, problémy se daří vyřešit, proč tedy v myšlenku nedokončit.  Josef Zavřel  kontakty v Malé udržuje a nevzdal se myšlenky vydat o osudu našeho emigranta publikaci. 
Josef Zavřel je také hlavní iniciátor myšlenky natočit vzpomínkový film od českotřebovské rodačce Mileně Asmanové a autor jeho scénáře. Díky svým kontaktům v Praze, v divadelním světě a v České televizi se vznikem vzpomínkového filmu hodně pomohl. Film je v podstatě připraven a měl by mít premiéru nyní 3. ledna ke třetímu výročí úmrtí Mileny Asmanové.  (mm)  Fotografie Martin Šebela a Milan Mikolecký