Karel Schwarzenberg  v České Třebové 6. dubna 2013 


Karel Swarzenberg byl v té době v roce 2013 Ministrem zahraničních věcí  a v dubnovém termínu byl na pracovní návštěvě v našem regionu.
Během dne navštívil m.j. v doprovodu poslance Prof. Ing. Václava Cempírka města Litomyšl a Žamberk, aby pak podvečer kolem 17. hodiny navštívil českotřebovskou radnici. Zde se při besedě se starostou města Jaroslavem Zedníkem a poslancem Václavem Cempírkem podepsal do pamětní knihy města.
Krátce nato se ministr Karel Schwarzenberg setkal v restauraci Bravo  se svými příznivci v rámci akce "pivo s Karlem". Zcela zaplněná restaurace hotelu Bravo byla pro ministra příjemným prostředím, ač  zde zůstal  před davem svých příznivců také sám, dokonale zvládl jak funkci moderátora, tak  aktivně, výstižně a krátce odpovídal  na spoustu položených dotazů. "neexistují blbě položené otázky, pouze špatné odpovědi politiků, řekl a opravdu se vždy snažil vystihnout krátce jádro věci navíc i tak, že odpovědi šlo dobře porozumět. Některé otázky se vracely ještě k nedávno skončené předvolební kampani prezidentských voleb, kde byly právě proti ministru Schwarzenbergovi používány nejrůznější podpásové metody, proti kterým se slušný člověk jen těžko brání. 
Ve všech přítomných zanechal ministr velký  dojem sympaťáka, který nedělá v politice proto, aby si nahrabal, ale proto, že v ní žije od svých devíti let a není mu lhostejný budoucí vývoj našeho státu. debatovalo se také na téma vznikajícího Fóra Karla Schwarzenberga,  které nemá bát v žádném  případě novou politickou stranou, ale novou platformou slušných lidí zajímajících se o politiku a zastávajících především pravicové nebo středopravicové názory.  Nově vzniklé fórum má přesvědčit lidi, že je zapotřebí hledat pozitivní cestu k politice místo planého nadávání na politiky po hospodách.
Jak prozradil po besedě českotřebovský poslanec TOP 09 Václav Cempírek, tak obdobně pozitivní dojem z debat s občany měl také v Litomyšli i v Žamberku. Vzhledem  k zájmu ministra o náš region je pravděpodobné, že se podaří získat Karla Schwarzenberga pro Českou Třebovou ještě na další termín.
Fotografie z přijetí na radnici Ludmila Rašnerová, ze setkání v hotelu Bravo Milan Mikolecký

 Publikujeme jako vzpomínku na osobnost, ke které se budeme s hrdostí hlásit. Čest jeho památce! (mm)