Jak bylo na Lhotce před 75 lety (Z kroniky roku 1948)

Psal se rok 1948 a ten znamenal ve společnosti velké změny. Nahlédněme do lhotecké obecní kroniky a podívejme se, jak se změny projevily v této obci.

·         Ve městech i vesnicích byly ustavovány po únorových událostech  akční výbory a prováděno politické prověřování občanů, odstraňování reakčních živlů z veřejného života. Předsedou akčního výboru na Lhotce byl Alois Gregar z č. 114, předseda MV KSČ. Tato strana tehdy převzala veškerou moc ve státě.   Politická organizace národně socialistická byla rozpuštěna, u jejích funkcionářů Ladislava Betlacha, Jaroslava Zenkla a Ant. Švíře čp. 62 byly provedeny domovní prohlídky. Rozpuštěna byla také Čs. strana lidová. KSČ vybízela ke vstupu a rozdávala přihlášky.

·         30. května byly volby do Národního shromáždění. Na Lhotce bylo 518 voličů. Při volbách bylo rozdáno 471 obálek. 40 bylo odevzdáno prázdných nebo s novinovými papíry, obrázky presidenta Beneše a 130 bílých lístků. Celkem bylo 170 neplatných lístků a platných 301 hlasů. Koncem srpna byly zprávy o zhoršování zdraví presidenta Beneše, 3. září večer zemřel.

·         Konal se první poválečný XI, Sokolský slet s velkou účastí. Předchozí desátý slet se konal před deseti lety v roce 1938. Rok 1948 byl pohnutými událostmi srovnáván s rokem 1848.

·         Na schůzi MNV k oslavám narozenin prezidenta K. Gottwalda byl při slabé účasti prohlášen nový prezident Klement Gottwald čestným občanem Lhotky.

·         Pro zemědělce s potahem a muže od 18 - 58 let byla vyhlášena pracovní povinnost na opravu cest a k zajištění lepšího vzhledu obce.

·         Zásobovací předpisy byly přísnější nastalo udávání. Od 1. června se dostávalo na dospělou osobu 1/16 litru mléka denně. Ceny potravin v roce 1948 (na příděl) 1 kg chleba 4,90 Kčs, 1 houska 1,20 Kčs, 1 kg. hovězího masa 40 Kčs, 1 kg mouky 7,20 Kčs, 1 kg sádla 60 Kčs. O vánočních svátcích byly do volného prodeje dány jednotné vánoční balíčky v ceně 600 Kčs, kde bylo 1/2 litru rumu, 1/4 kg másla, 2kg hrubé mouky, 1 kg cukru.

·         Na Lhotce pracovala místní osvětová rada.Akce se konaly v hostinci U Jasanů. Navštívené akce - 98. narozeniny T.G. M. s promítáním filmu o posledním roce jeho života, tryzna za E. Beneše. Přednášel Bohuslav Štangler z České Třebové. K výročí Říjnové revoluce promítán 9. listopadu film o životě SSSR.

·         Hasičský sbor na Lhotce měl 37 členů činných a 85 přispívajících. Pořádán Hasičský ples a výlet do Beranových dolů.

·         Sokol Lhotka mel 66 členů - mužů a 26 žen, Celý rok byl ve znamení XI. všesokolského sletu, kterého se zúčastnilo 50 cvičenců a cvičenek včetně mládeže. Byl také uspořádán tradiční Sokolský ples, tělocvičný večer, sehrány 43 divadelní hry a na oslavu 25. výročí jednoty na Lhotce se konala 14. srpna slavnostní schůze. v hostinci U Jasanů

·         Lhotecká škola: 27. února  se ve škole pořádala přednáška o alkoholismu, přednášel MUDr. Oldřich Dostál. Škola v květnu  uspořádala v hostinci U Jasanů  besídku ke Dni matek. Celodenní výlet lhotecké školy se konal 18. června 1948 do Páržlabí, kde byla dětem uvařena polévka a podávána káva. Během prázdnin byla celá lhotecká škola kompletně vymalována, malbu provedl pan Jaroslav Švíř.

·        Počet obyvatel obce Lhotka v roce 1948 činili 684 duší, zemřelo 6 lidí a 12 dětí se narodilo. Od 18. dubna byl poprvé zaveden letní včas. Hodiny byly posunuty o 1 hodinu dopředu. Během roku panovalo příznivé počasí, jarní i podzimní práce byly včas provedeny.  Žně narušily deště, úroda byla podprůměrná. První sníh se objevil 12. prosince, nebyly velké mrazy do minus 10°C.

Kronikářem Lhotky byl Jindřich Mareš, navázal na práci Karla Mecla, který v r. 1943 zemřel. Jindřich Mareš (nar. 18.2. 1915)  byl od roku 1942 řídícím učitelem na lhotecké škole, první zápis  do kroniky učinil po II. světové válce dne 5. května 1945.

1. zápis J. Mareše po válce....