S financováním dostavby Domova pro seniory pomůže Národní plán obnovy

Podívejme se jak


Co je Národní plán obnovy:

Národní plán obnovy zahrnuje desítky reforem a investice v 7 prioritních oblastech různé náročnosti a složitosti. Společným cílem všech je zlepšit fungování Česka pro jeho občany a zvýšit jeho odolnost do budoucna.
1.  37 788,9 mil. Kč  DIGITÁLNÍ TRANSFORMACE
2.  95 013 mil. Kč  FYZICKÁ INFRASTRUKTURA A ZELENÁ TRANZICE
3.  45 229 mil. Kč  VZDĚLÁVÁNÍ A TRH PRÁCE
4.  10 375,1 mil. Kč  INSTITUCE A REGULACE A PODPORA PODNIKÁNÍ V REAKCI NA COVID-19
5.  10 095 mil. Kč  VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE
6.  12 441 mil. Kč  ZDRAVÍ A ODOLNOST  OBYVATEL
7.   17 461,3 mil. Kč REPOWEREU
Pro ve spěchu připravovanou dostavbu nového pavilonu C Domova pro seniory lze využít třetí pilíř, kde je po dalším "rozbalení" m.j. zapsán účel "Rozvoj a modernizace infrastruktury sociální péče zajistí důstojné podmínky pro dlouhodobě nemocné i pro seniory". Tuto část NPO spravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.
 
Z diagramu je zřejmé, že v příštím roce vznikne zřejmě poslední možnost využít NPO, takže jde skutečně o poslední šanci v dohánění vlaku jedoucího pro peníze z EU. Na webových stránkách MPSV najdeme následující účel pro podporu v této oblasti:
Rozvoj a modernizace infrastruktury sociální péče
Investice jsou určené na modernizaci a rozvoj pobytových, ambulantních a terénních služeb sociální péče a nákup nízkoemisních vozidel pro sociální služby.
Cílem je zkvalitnění sociální péče a podpora přechodu ke komunitní sociální a dlouhodobé péči v České republice.
Poslední vyhlášená výzva  byla právě letos v říjnu a to s alokací 9 miliard Kč  U harmonogramu je podmínka dokončení investice do 4. čtvrtletí 2025. Jde o výzvu kolovou, takže bude ještě další kolo, zřejmě tedy v příštím roce. Kdy se nyní na webu MPSV nedočtete.
Dají se zde však zjistit obecná pravidla pro žadatele a příjemce. Podporovanými aktivitami jsou:

nákup nemovitostí včetně pozemků,
výstavba, rekonstrukce a úpravy zařízení pro poskytování sociální služby. Při výstavbě je nutné dodržet Věcné podmínky pro realizaci projektů pobytových služeb péče v rámci Národního plánu obnovy (tzv. materiálně technické standardy)
 Zároveň musí být splněn limit počtu podpořených klientů v zařízení dle Materiálně technického standardu pro domovy se zvláštním režimem (DZR) a domovy pro seniory (DS) (standard M2), a to max. 70 podpořených osob v případě osob seniorského věku zcela závislých na péči.
 V případě ostatních cílových skupin musí být splněn limit počtu podpořených klientů v zařízení (DZR a DS ve standardu M2) max. 25 klientů.
Žádná činnost financovaná z této výzvy významně nepoškozuje environmentální cíle dle čl. 17 Nařízení o Taxonomii. Příjemce dotace je jako příjemce finančních prostředků z Evropské unie povinen postupovat při realizaci projektu v souladu s článkem 17 Nařízení (EU) 2020/852 a uplatňovat tak zásadu DNSH („Do Not Significant Harm” – „významně nepoškozovat“)
 Projekty se zaměří na podporu infrastruktury pouze níže uvedených služeb sociální péče dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách: Odlehčovací služby – pouze v pobytové formě/  Týdenní stacionáře/ Domovy pro osoby se zdravotním postižením/Domovy pro seniory/Domovy se zvláštním režimem/ Chráněné bydlení.
Podmínky dotace

Forma a výše podpory Podpora bude příjemci poskytnuta ve výši 100 % schválených způsobilých výdajů projektu. DPH bude hrazena v případě, je – li pro daný projekt způsobilým výdajem. Dotace připadající na výdaje bez DPH bude financována z RRF. Podíl připadající na DPH pak bude financován ze státního rozpočtu. Skutečný poměr zdrojů financování bude nastaven ze strany poskytovatele dotace dle skutečných částek uvedených ve schváleném rozpočtu projektu. Vyúčtování DPH bude provedeno v jednotlivých žádostech o platbu. Konečné vyúčtování DPH pak bude provedeno v závěrečné žádosti o platbu. Podpora bude proplácena v režimu ex post financování.
Maximální a minimální výše dotace
Dotace na projekt je v případě projektů oprávněných žadatelů spadajících do tzv. neziskového sektoru (spolek a pobočný spolek, obecně prospěšná společnost, ústav, církev, církevní organizace či církevní právnická osoba, nadace, nadační fond) poskytována ve výši 5 mil. – 80 mil. Kč vč. DPH. V případě projektů oprávněných žadatelů spadajících do tzv. veřejného sektoru je podpora poskytována ve výši 5 mil. – 80 mil. Kč bez DPH.
Závěr:

Nejen přípravu, ale zřejmě i celou stavbu nového pavilonu C bude třeba řešit bez velkého zdržení.  Maximální dotace  na investici je dle výše uvedeného 80 mil. korun (podle výše uvedeného zřejmě i s úhradou dalšího DPH lze počítat cca s částkou cca 100 mil. korun), vyplácená však zpětně. Nejdříve tedy budeme muset celé náklady stavby uhradit z rozpočtu a jistě také z dalšího úvěru.
Náklady na postavení a dokončení všech souvisejících staveb, demolice nepotřebných staveb na stávajícím území a také sadové úpravy  jistě přesáhnou 250 milionů korun. Bude to tedy "velký zářez"  do finančních možností města v dalších letech.  Pozor - nejde o období "někdy v budoucnosti", neboť pokud dotaci na investici získáme, bude třeba ji realizovat bez časového zdržení...Znamená to současně, že v jiných oblastech investiční činnosti města si příliš "vyskakovat" nebudeme. A zřejmě na dlouhá léta.
Poznámka: jistě by bylo možné vyrobit výběr informací přesnější a podrobnější, tím ovšem méně přehledný.
Milan Mikolecký 6.11.