Město zadalo projektovou dokumentaci na dostavbu Domova pro seniory.
Studii a základní informace však veřejnosti ani zastupitelům neposkytlo

Jediná informace, která byla zveřejněna byly dvě stručná věty v rámci prezentace "Podařilo se nám". Připomeňme si co zde bylo napsáno: "Nový pavilon Domova pro seniory - přepracováváme projekt, aby byla jeho realizace a následný provoz zařízení pro město finančně realizovatelné. S tímto projektem se budeme ucházet o spolufinancování z Národního plánu obnovy"
Ovšem věc je již řešena v rámci rozjednané zakázky na projektovou dokumentaci zadané společnosti BKN s.r.o. Vysoké Mýto za 2,4 milionu korun a strašně moc se spěchá a tak nebylo možné veřejnosti ani ukázat nějaký obrázek z odsouhlasené architektonické studie.  Bude to stavba za 250 milionů a mělo by záležet také na tom, jak bude vypadat!
Připomeňme si, že město připravilo první studii arch. Martina Hájka v roce 2021 a předvedlo ji  zastupitelům a díky videozáznamu také veřejnosti na v listopadu 2021, tedy před dvěma lety. Vše proto, aby byla veřejná diskuze jakou stavbu si můžeme dovolit a jak tak velkou investici koncipovat.  58 minut dlouhé video z této předváděčky je stále k dispozici na odkaze ZDE a podle mého názoru představuje poctivý přístup k řešení problému, který vyžaduje opravdu jasné řešení pro budoucnost.
Nyní je už nová varianta pavilonu C radou města "odsouhlasena", jen její návrh nikdo neviděl a nic o něm neslyšel. Uvedený obrázek, který představuje budoucí podobu nového pavilonu Domova pro seniory, jsem našel až v dokumentech uvedených na webu "Hlídač státu". Nebudu se nyní zabývat tím, zda to je dobré nebo špatné řešení, protože to nevím, ale rozhodně to není správný postup, který zvolilo nové vedení města při zadávání  tak velké zakázky, které na desetiletí dopředu ovlivní podobu celé čtvrti a ovlivní další rozvoj města. 
Studie byla v létě u firmy BKN, s.r.o. zadána správně (viz ZDE). Ta přece byla potřeba, Jde ale o to, že výsledek, měl někdo posoudit, předvést jej zastupitelům a ještě lépe veřejnosti. Kolikrát se zveřejňují malé věci, ale tento výsledek - tedy architektonická studie budoucí zástavby rozvojové plochy v sousedství Domova pro seniory zveřejněna nebyla.
A pak se "narodila"  z ničeho nic velmi rychle spěchající zakázka na tak velkou akci! Připomeňme aspoň to, že 23. října se konalo mimořádné jednání zastupitelstva. To se zde nenašla chvilka, aby byl tento projektový záměr předveden? Nebo nebyl nikdo, kdo by to zajistil? A tak zastupitelé odsouhlasili co bylo zapotřebí a šlo se domů...
A za týden na to si mohli přečíst v registru smluv co bylo mezitím objednáno a podepsáno. Přitom - jak se můžeme dočíst ve zveřejněné smlouvě o dílo, tak rada města se tímto zabývala již předtím - viz usnesení č. 953 ze dne 16. 10.(ovšem jen klasicky: "v textu dle přiloženého návrhu") Takže to vypadá, jako by vše stačilo řešit v radě města.
Proč to tak být nemá: protože realizace investice v hodnotě více než 250  milionů korun vč. DPH s největší pravděpodobností  přesáhne současné volební období a navíc se to zřejmě neobejde bez přijetí dalšího úvěru. A na to už rada sama stačit nebude.
Spěchá se pro možnost využití Národního plánu obnovy, musíme být připraveni. Jinak by si tak velká a důležitá zakázka vyžádala realizaci výběrového řízení.  Právě výjimky v minulosti byly tak kritizovány! A nyní tu máme výjimku zase. Smlouva o dílo s přímo vybraných osloveným dodavatelem projektu je již uzavřena a zapsána v registru smluv. A jak se můžeme přesvědčit, tak s velmi rychlým dalším postupem. Projekt na tak velkou akci bude hotov za 5 měsíců od podpisu smlouvy (a za 9 měsíců od zadání studie)!
Když jsem se tím zabýval, tak se mi vyjevila scéna z Troškova filmu "Sluce, seno..." s červeným spěchajícím motoráčkem, kde průvodčí hlásí: "Nezastavujeme, máme zpoždění, jen přibrzdíme..."
Základní parametry stavby: Novostavba pavilonu C
Zastavěná plocha objektu - cca. 1.800m2,  obestavěný prostor - cca. 19.500m3, výška po atiku - cca. 10,70m  Užitná plocha (podlahová plocha místností) - cca. 4.155 m2. Orientační předpokládané náklady Stavby (9.500 Kč/m3 o.p) - cca. 185-190 mil + DPH
Inženýrské objekty: zpevněné plochy a komunikace, areálová kanalizace (včetně návrhu likvidace dešťových vod), vodovodní přípojka, přípojka NN, plynovodní přípojka,,sadové úpravy, ozelenění.  Orientační předpokládané náklady uvedených inženýrských objektů  (navíc) cca. 10-15 mil Kč + DPH Předpokládaný rozsah projekčních prací vychází z údajů uvedených ve studii společnosti B K N spol. s r.o. Vysoké Mýto (09/2023).
Součástí projekčních prací nejsou: - projekty demolice stávajících objektů v místě plánované stavby - dodatečně vyžádané průzkumy a expertízy - např. podrobný geologický průzkum, hluková studie, technologie nad rámec běžných TZB (např. FVE nebo geotermální vrty), podrobný projekt vnitřního vybavení, aj. Tyto činnosti mohou být v případě potřeby zajištěny společností BKN u vybraných subdodavatelů a řešeny samostatnou objednávkou po odsouhlasení investorem. Cenová kalkulace projektových prací 2.377.550 Kč včetně DPH.  
Předpokládané termíny :  dokončení dokumentace pro společně povolení - do 4 měsíců od podpisu SOD - IČ, zajištění stanovisek DOSS - dle zákonných lhůt (předpoklad 1 měsíc od dokončení dokumentace pro společné povolení).

Poznámka - u základních parametrů stavby bych si ovšem představoval počet pokojů jednolůžkových, dvoulůžkových, celkovou kapacitu, jak nahradí ten dosluhující blok B zda se počítá se zřízením nyní tolik potřebného Alzheimer centra se zvýšenou péčí.... A také i to, jaká plocha z bývalého areálu Böhm zůstane pro jiné využití To všechno bylo u té první studie vysvětlováno. Mělo by to být již v té dokončené studii  někde veřejně k dispozici.   (mm)