Velký zájem o studánky v ekocentru Podorlicko 


Přednáška Petra Vomáčky v ekocentru našla v úterý 7. listopadu podvečer mnoho vděčných posluchačů. Nebyla to přitom první akce tohoto druhu jen v uplynulém roce absolvoval Petr Vomáčka ještě úspěšnou přednášku "Studánky v České Třebové" v květnu 2023.
Petr Vomáška je vyhlášený studánkář a terén nejen kolem našeho města má prochozený dokonale a to během všech ročních období, tedy včetně studánek, o kterých ví všechno, Nejen jejich pověsti kolem vzniku, pojmenování, vydatnost a má zaměřenou přesně jejich lokalizaci. Řadu studánek vložil do národní evidence s jejich jmény, díky němu je právě náš region snad nejprobádanější v celé republice. A díky členitosti terénu je také na studánky bohatý.
Loni  8. prosince 2022 proběhla v českotřebovském muzeu malá slavnost - křest nové knížky Petra Vomáčky.  Studánky, léčivé pram,eny a haltýře na východě Pardubického kraje.  Petr Vomáčka se ve své knížce vyznává ze svého vztahu k přírodě i ze snahy zachytit fotoaparátem zajímavá místa, včetně různých druhů vodních zdrojů. Za více jak 9 let usilovné práce se mu podařilo zaregistrovat a pojmenovat přes 1500 takových míst a často i  přispět i k jejich novému, oficiálnímu pojmenování.  Knížka, která je obsahově rozdělena do osmi kapitol, zachycuje 69 nejzajímavějších vodních zdrojů v okresu Ústí nad Orlicí a Svitavy. Kromě vlastního textu je doplněna GR kódy lokalit i bohatým fotografickým materiálem. Práce Petra Vomáčky je důkazem, jak z amatérského nadšení může vzniknout dílko, jehož obsah může být cenným podkladem pro další odborné studium těchto lokalit. 
Publikace má přece jen omezený rozsah a svět studánek v našem okolí je daleko bohatší. Proto další přednášky a další prezentace. Je třeba se rozhlédnout i dál nejen po katastru České Třebové, ale i kousek dál a nejlépe kolem dokola. Proto také na úterní přednášce 7. listopadu přednášce při výkladu systematicky obkroužil naše město. K výkladu měl vždy příběh, vznik a vývoj, ale také mapové podklady, která jednoznačně začlenily studánku do  Začal na jižní straně v rezervaci Psí kuchyně, kde je nyní poškozená studánka a jsou určité obavy jak bude její další osud, aby pak postupoval zcela  "proti pohybu hodinových ručiček" a probral  celé naše okolí.. Přitom seznámil publikum se spoustou zajímavostí.Za aktivitu  je třeba Petru Vomáčkovi poděkovat, věřím, že nejde o poslední takovou akci, zvláště proto, že dokázal získat zájem tolika  posluchačů. (mm)

 

V úvodu přednášky byli přítomní posluchači seznámeni předsedkyní organizace Paed.Dr. Hanou Grundovou s aktualitami z práce ZO ČSOP Podorlicko a  předány informace o všech dalších  akcích, které organizuje jak českotřebovská organizace, tak o ochránci přírody v našem okolí.